In acest articol vom discuta despre care sunt activitatile exceptate de la autorizatia ISU in anul 2024.
Autorizatia ISU in 2024 – Care sunt activitatile exceptate
Aceasta regula este esentiala deoarece o sanctiune contraventionala complementara pentru incalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu poate pune capat unei afaceri, cum ar fi intreruperea functionarii sau utilizarea constructiilor sau amenajarilor construite ilegal.
Exista si exceptii la aceasta regula. Avand in vedere ca autorizarea ISU este regula, exceptiile care urmeaza sunt stricte in interpretare si aplicare.
Prin urmare, conform interpretarii reglementarilor mentionate mai sus, cladirile care trebuie sa aiba o autorizatie ISU:
- Agrozootehnice sau agroindustriale, care sunt inchise si au o suprafata constuita mai mica de 600 de metri patrati;
- Destinate locatiilor institutiilor publice cu o suprafata mai mica de 600 de metri patrati;
- Cu functiuni mmixte si o arie desfasurata mai mica de 1000 mp,in cazul in care spatiile din alcatuire au caracteristici functionale, suprafata si numar de locuri care nu se incadreaza in categoriile suplimentare stabilite de HG 571/2016.
Exploatarea silozurilor metalice, depozitelor de furaje fibroase, serelor, solarelor, rasadnitelor si cipercariilor nu necesita autorizatie ISU.
In plus, in cazul cladirilor sau spatiilor, autorizatia ISU nu este necesara:
- Cu o suprafata de mai putin de 600 de metri patrati, detinata culturii, comertului, fabricarii sau depozitarii;
- Cu o suprafata de mai putin de 600 de metri patrati, are un centru de agrement si piscine interioare care ofera servicii de relaxare si intretinere corporala, cum ar fi masaj, hidromasaj, impachetari, bai de plante, sauna uscata, cabine de cromo-aromo-terapii si baie turceasca. De asemenea, care au terenuri de squash, sali de aerobic, fitness, biliard, tenis de masa, fotbal mecanic, terenuri de tenis, minifot;
- Cu o suprafata mai mica de 600 de metri patrati , destinata birourilor de finante, asigurari si burse;
- Care are o suprgata mai mica de 600 de metri patrati si este destinata invatamantului secundar, tertiar nonuniversitar sau educatie adultilor;
- Cu o suprafata mai mica de 600 metri patrati si cu scopul de a oferi ingrijire medicala si spitalizare continua, indiferent de suprafata, sau dispensare si policlinici.
- Cu mai putin de 8 camere sau 16 locuri, inclusiv unitati de alimentatie in incinta acestora, cu destinatie de primire turistica.
Precizam ca sunt scutite de la obtinerea autorizatiilor toate constructiile sau amenajarile temporare in aer liber pentru spectacole sau intruniri, cu capacitatea mai mica de 200 de locuri pe scaune si cu destinatie comerciala, cu o suprafata de 2500 mp.
In plus, autorizatiile ISU nu pot fi acordate pentru constructii sau instalatii sportive cu o capacitate de 200 de locuri pe scaune in interior sau 1000 de locuri pe scaune in aer liber.
In ciuda faptului ca legea poate fi destul de permisiva in ceea ce priveste activitatile care nu necesita aurizatie. este esential ca operatorii economici sa fie atenti si sa efectueze toate verificarile necesare si sa consulte o echipa de specialisti sau, dupa caz, autoritatea competenta inainte de a incepe o afacere intr-un loc.