In acest articol, vom explora impreuna ce inseamna instruirea SSM si cum se face aceasta.
Instruirea SSM, sau instruirea in domeniul securitatii si sanatatii in munca, este un termen cu care msjoritatea dintre noi suntem familiarizati si prin care am trecut la locul de munca. Cu toate acestea, nu cu totii intelegem pe deplin ce presupune aceasta instruire si de ce este esentiala.
Ce inseamna instruirea SSM si cum se face?
Instruirea SSM (Securitatea si Sanatatea in Munca) este un set de masuri organizationale de protectie a muncii care ofera angajatilor o forma legala de instruire. In mare parte, scopul acestei instruiri este de a invata lucratorii despre sanatate, viata si integritate fizica si mentala la locul de munca.
Care este scopul instruirii SSM?
Invatarea cunostintelor si deprinderilor de securitate la locul de munca, precum si cunoasterea riscurilor asociate activitatii profesionale, sunt obiectivele acestor actiuni. Invatarea despre sanatatea si siguranta muncii cuprinde activitatile de prevenire si protectie la locul de munca sau in fiecare sarcina care este indeplinita.
Instruirea SSM este o componenta esentiala a managementului personalului companiei. Este obligatoriu ca angajatorii sa ofere tuturor angajatilor lor cadre de munca adecvate precum si educatie suficienta in SSM.
Exista o serie de reglementari de securitate si sanatate in munca stabilite de angajatori si sunt aplicabile si obligatorii pentru unitatile emitente. Aceste reglementari fac parte din instructiunile proprii de securitate a muncii.
Care este cadrul legislativ in care se desfasoara instruirea SSM?
Pentru domeniul securitatii si sanatatii in munca, exista un cadru legislativ care urmareste integrarea si transpunerea directivelor si principiilor cadrului european in sistemul romanesc.
Prin urmare, dreptul la sanatate si securitate in munca serveste drept baza pentru reglementarea domeniului securitatii si sanatatii in munca. Legile nr. 53/2003 (republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) si Legea nr. 319/2006 (cu modificarile ulterioare) ofera protectie constitutionala pentru acest drept.
Cand se face instruirea SSM pentru angajati?
Instruirea angajatilor in SSM la nivel de unitate sau intreprindere se face doar in timpul programului de lucru.
In conformitate cu articolul 76 (din normele Legii secuirtatii si sanatatii in munca nr. 319/2006), perioada in care salariatul beneficiaza de instruire este contabilizata ca timp de munca. Calculul se bazeaza pe norma de lucru.
Pentru cine sunt prevederile SSM?
Aceste prevederi SSM se adreseaza:
- persoanelor care au intrat recent in companie in urma unei campanii de recrutare, care includ studenti, elevi (aflati in perioada de practica) si ucenici.
- alti oameni care sunt implicati in procesul de munca
In plus, angajatii care isi schimba locul de munca in cadrul aceleiasi afaceri sau unitati comerciale trebuie sa fie instruiti in SSM.
Categoriile de angajati care ar trebui instruite in domeniul securitatii si sanatatii in munca includ::
- angajati temporari care au fost transferati de la o alta companie sau unitate;
- muncitori care sunt disponibili pe termen temporar de un alt angajator.
Cum se face si ce etape sunt incluse in instructajul SSM?
In conformitate cu articolul 77 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor metodologice de aplicare a prevederilor din Legea nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, instruirea angajatilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca este impartita in trei faze distincte.
Prin urmare, personalul care este tinta acestei masuri organizationale va beneficia de urmatoarele instructiuni:
Instruirea introductiv-generala
Instruirea introductiv-generala, care este efectuata de angajator, lucrator desemnat sau lucrator al serviciului intern sau extern de prevenire si protectie, conform Legii nr. 319/2006, odera informatii despre activitatile specifice ale companiei sau unitatii. Aceasta etapa se incheie cu testarea cunostintelor unde rezultatul va fi in fisa de instruire.
Instruirea la locul de munca
In a doua etapa a instruirii in SSM, scopul este de a prezenta riscurile pentru securitate si sanatate in munca si metodele de prevenire si protectie care trebuie implementate la fiecare loc de munca, post de lucru sau functie.
Aceasta este executata direct de managerul companiei, in grupuri de cel mult douazeci de persoane.
Urmatoarele categorii de angajati ar trebui sa participe la acest tip de instruire SSM:
- lucratori recent angajati;
- angajati care au fost transferati de la alte companii
- angajati disponibilizati de un agent de munca temporara;
- angajati care isi schimba locurile de munca in cadrul companiei.
Durata celei de-a doua etape a instruirii este stabilita de angajator impreuna cu conducatorul locului de munca, responsabilul cu sanatatea si siguranta muncii si serviciul de SSM intern si extern.
In grupuri de cel mult douazeci de angajti, el este responsabil direct pentru instruirea angajatilor.
In ceea ce priveste continutul, standardele spun ca educatia la locul de munca trebuie sa includa cel putin urmatoarele elemente:
- informatii referitoare la pericolele si bolile profesionale specifice locului de munca;
- prevederea propriilor instructiuni de lucru;
- actiunile la locul de munca pentru a oferi primul ajutor, a stinge incendiile si a evacua lucratorii in cazul unui pericol grav si iminent;
- norme de siguranta si sanatate la locul de munca care se refera la activitati specifice la locul de munca;
- demonstratii practice ale activitatii pe care persoana respectiva o va efectua, precum si exercitii de utilizare a echipamentului personal de protectie, a modalitatilor de alarmare, interventie, evacuare si prim ajutor.
Dupa verificarea cunostintelor, angajatii pot incepe sa lucreze. Verificarea este efectuata de persoana responsabila cu instruirea, care este documentat in fisa de instruire individuala. In conformitate cu Legea privind siguranta si sanatatea muncii, firmele sunt obligate sa ofere instruire salariatilor lor. Este doar pe banii angajatorului si numai in timpul programului de lucru.
Instruirea periodica
Instruirea periodica este ultima etapa in instruirea SSM. Scopul acestei instruiri este de a reimprospata si actualiza cunostintele angajatilor cu privire la securitatea si sanatatea in munca. Este bazata pe subiectele propuse de angajatorul cu raspundere in domeniul SSM, lucratorul desemnat, lucratorul din serviciul intern de prevenire si protectie sau lucratorul din serviciul extern.
Cu siguranta, tuturor celor mentionati le revine sarcina de a completa instruirea periodica cu demonstratii practice. Intervalul dintre doua instruiri regulate nu poate depasi 6 luni, iar pentru personalul tehnico-administrativ nu poate depasi 12 luni.
Durata instruirii periodice nu este specificata in mod clar. Aceasta, impreuna cu intervalul dintre cele doua instruiri, vor fi stabilite prin instructiuni specifice, in functie de conditiile locului de munca. In schimb, se precizeaza ca instructiunile introductiv-generale si la locul de munca vor dura cel putin o ora.
In conformitate cu articolul 98 din Hotararea de Guvern 1425 din 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr.319 din 2006, instruirea periodica poate fi efectuata in plus fata de cea programata in urmatoarele situatii:
- atunci cand un angajat lipseste peste 30 de zile din programul de lucru;
- atunci cand regulile de siguranta si sanatate la locul de munca au fost specifice in ceea ce priveste activitatile specifice ale locului de munca, postului de lucru sau instructiunile proprii, inclusiv ca urmare a modificarilor riscurilor sau a aparitiei de noi riscuri in unitate;
- la reluarea activitatii dupa un accident de munca;
- la indeplinirea unor sarcini specifice;
- atunci cand se introduce un nou echipament sau se fac modificari la echipamentul existent;
- la modificarea proceselor sau tehnologiilor deja existente;
- la introducerea noilor metode sau tehnologii de lucru.
Cine este reponsabil pentru instruirea SSM?
Personalul responsabil pentru securitatea si santatea in munca este indentificat in Legea nr. 319/2006. Prin urmare, cadrul organizatoric cere implicarea urmatoarelor persoane pentru desfasurarea activitatilor de prevenire si protectie la nivelul angajatorului:
- angajat desemnat;
- medicina muncii;
- reprezentantii angajatilor care au responsabilitati specifice in ceea ce priveste siguranta si sanatatea la locul de munca.
Exista urmatoarele structuri care sunt responsabile de asigurarea securitatii si sanatatii in munca:
- serviciul de preventie si protectie intern;
- servicii de prevenire si protectie externe;
- servicii medicale pentru angajati;
- comitetul de sanatate si securitate la locul de munca.
OUG nr. 29/2000 privind formarea profesionala a adultilot (republicata cu modificarile si completarile ulterioare) spune ca furnizorii de formare profesionala autoritati trebuie sa ofere cursuri si programe de formare profesionala in domeniul SSM.