Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
SPECIFICAŢIE TEHNICĂ pentru FIRIDĂ DE BRANŞAMENT MONOFAZAT DE JOASĂ TENSIUNE CU ÎNTRERUPĂTOR
SPECIFICAŢIE TEHNICĂ
pentru
FIRIDĂ DE BRANŞAMENT MONOFAZAT DE JOASĂ TENSIUNE, CU ÎNTRERUPĂTOR
1. Domeniul de utilizare
Prezenta specificaţie tehnică se aplică la achiziţionarea firidelor de branşament monofazat de joasă tensiune cu întrerupător ce asigură alimentarea cu energie electrică a consumatorilor individuali (clienţi casnici si mici consumatori) cu puteri instalate de până la 10 kW.
2. Cerinţe generale și specifice
Firidele de branşament monofazat de joasă tensiune cu întrerupător trebuie să respecte cerinţele legislative aplicabile, chiar dacă acestea nu sunt menționate explicit în prezenta specificație tehnică.
2.1 Condiții constructive generale
Toate legăturile și contactele vor avea secțiunea corespunzătoare pentru a asigura trecerea curentului electric atât în regim normal cât și în regim de avarie.
Toate elementele vor fi astfel executate încât riscurile de explozie și/sau incendiu să fie minime.
Toate bornele de legare la pământ ale echipamentelor se vor marca vizibil cu inscripții specifice.
Echipamentul va fi astfel construit încât operațiile curente de exploatare și întreținere să poată fi executate în condiții de securitate pentru operatori; va fi certificat din punct de vedere al securității muncii și va avea marcat în mod distinct și lizibil marcajul de securitate.
2.2 Cerințe specifice
Firidele de branşament monofazat de joasă tensiune sunt destinate funcționării în exterior. Montajul firidelor de branşament monofazat de joasă tensiune se va face în conformitate cu documentațiile trimise de producător, care are obligația de a preciza cerințele de protecția muncii și cele specifice situațiilor de urgență.
2.3 Simbolizare
Firidele de branşament monofazat de joasă tensiune cu întrerupător achiziționate vor fi de tip F.B.-I, unde:
F – Firidă;
B – branşament;
I – Monofazat.
2.4. Elemente componente:
Firidele de branşament monofazat de joasă tensiune cu întrerupător vor fi prevăzute cu următoarele componente:
- Cutie închisă din material plastic ignifug (protecţie mărită la propagarea flăcării şi cu autostingere în lipsa acesteia conform V0, rezistenţă la şocuri mecanice şi intemperii; - Coloană de alimentare monofazată cu întrerupător automat bipolar;
- Uşa de acces trebuie să fie prevăzută cu vizor pentru observarea stării de funcţionare a întrerupătorului automat şi cu dispozitiv de securizare (cu sigiliu furnizor) în minim două puncte cu şuruburi îngropate în minim două puncte. Se aplică sigilarea în două puncte cu şuruburi îngropate în locaşuri cu orificii de trecere a firului de sigilare, conform ST 70 –
Sisteme de închidere echipamente
- Incinta şi toate componentele electroizolante prezintă protecţie mărită la propagarea flăcării şi cu autostingere în lipsa acesteia.
Întrerupător automat cu protecţie la suprasarcină care poate fi monopolar- 1P, bipolar -2P monopolar cu nul - 1P+N sau diferenţial 1P+N diferenţial;
- Legătura dintre căile principale de curent şi plecarea la consumator se va executa cu ajutorul unor cleme cu contact de suprafaţă;
- Conductoarele de nul de pe cablurile de joasă tensiune (intrare /ieşire) să fie fixate în doua puncte de joncţiune;
2.5. Dimensiuni de gabarit
Dimensiunile orientative a unei firide de branşament monofazat este de aproximativ L=130mm, unde L este lungimea cutiei, l =100, unde l este lăţimea cutiei şi h=180 mm, unde h este înălţimea cutiei.
2.6. Schema electrică monofilară.
2.7. Montare şi racordare
Firidele de branşament monofazat de joasă tensiune cu întrerupător se montează pe perete (pe faţada clădirilor);
Racordarea cablurilor se face prin intermediul clemelor cu contact de suprafaţă, prevăzute cu şurub cu cap îngropat, destinate pentru intrări / ieşiri cabluri cu secţiunea maximă de 25 mm2. Accesul cablurilor se face pe la partea inferioară a carcasei, cu condiţia respectării gradului de protecţie cerut pentru incintă.
2.8. Marcare şi inscripţionare
Plăcuța indicatoare trebuie sa includă minim următoarele date:
• Tipul firidei,
• Denumirea producătorului,
• Anul de fabricație,
• Seria, număr, lot de fabricaţie.
Firidele de branşament monofazat de joasă tensiune cu întrerupător au prevăzut un marcaj vizibil cu indicator de avertizare si de interzicere conform IP-SSM-33.
Echipamentul va avea inscripționat pe etichetă marcajul CE (acest simbol indicând faptul că echipamentul respectă normele UE aplicabile produsului în materie de securitate, sănătate şi protecţia mediului).
2.9. Eliminare Deşeuri
Furnizorul va pune la dispoziția beneficiarului instrucțiuni privind modul de tratare/valorificare a echipamentului după expirarea duratei de viață.
Totodată se vor prezenta fișe de securitate pentru componente periculoase, cu impact asupra mediului.
2.11. Teste și acceptări
2.11.1 Acceptarea echipamentelor
Echipamentele vor fi acceptate doar dacă sunt îndeplinite toate cerințele din prezenta specificație tehnică și dacă sunt livrate cu toate accesoriile necesare pentru montaj și buna funcționare și exploatare.
2.11.2 Teste
Echipamentele vor avea toate testele și verificările făcute în concordanță cu normele specifice în vigoare.
- Pentru întrerupătoare automate de joasă tensiune pentru protecţia la suprasarcină şi la scurt-circuit conform Specificaţiei tehnice ST 302- Întrerupătoarele automate de JT cu protecţie la suprasarcină şi scurt-circuit;
- Se vor prezenta buletine de test pentru încercarea la flacără verticală pentru gradul V0 şi încercarea cu fir incandescent la 9600C, conform standardului SR EN 60695, pentru toate componentele electroizolante ale Firidei de branşament monofazat de joasă tensiune.
3. Documentații
3.1 Documentații depuse la faza de ofertare
Ofertă depusă trebuie să conțină Specificația tehnică asumată și semnată de către furnizor și obligatoriu tabelul ”Date tehnice” din Anexa 2 completat în coloana ”Valori ofertate”. În cazul neîndeplinirii unor performanțe sau cerințe solicitate, ofertantul va indica clar acest aspect.
Pe lângă Specificația tehnică semnată, ofertantul va prezenta și următoarele documentații tehnice:
- Cărţile tehnice redactate în limba romană (pe suport de hârtie şi în format electronic) trebuie să cuprindă: caracteristici funcţionale; instrucţiuni de montaj; gabarite;
instrucţiuni de verificare și instrucţiuni de exploatare.
- Buletine de verificare pentru testele de tip.
- Lista verificărilor/operațiilor de mentenanță și graficul de execuție a acestora în timp. - Declarația/certificat de conformitate a produselor ofertate.
- Dovada existenței sistemului integrat de control al:
▪ calității conform SR EN ISO 9001:2015, care garantează o asigurare
continuă a proprietăților neschimbate ale produsului, conform solicitării
utilizatorului;
▪ mediului pentru produse, conform SR EN ISO 14001:2015;
▪ sistemului de sănătate și siguranță la locul de muncă pentru produse,
conform SR EN OHSAS 18001:2008.
- Instrucțiuni privind modul de tratare/valorificare a echipamentului după expirarea duratei de viață și fișe de securitate pentru componente periculoase, cu impact asupra mediului.
3.2 Documentații transmise la livrare
Odată cu fiecare echipament livrat, furnizorul va transmite și următoarele documente: - Cărţile tehnice redactate în limba romană (pe suport de hârtie şi în format electronic) trebuie să cuprindă: caracteristici funcţionale; instrucţiuni de montaj; gabarite;
instrucţiuni de verificare și instrucţiuni de exploatare.
- Buletine de verificare pentru testele individuale și testele de lot.
- Lista verificărilor/operațiilor de mentenanță și graficul de execuție a acestora în timp. - Certificat de garanție.
- Declarație/Certificat de conformitate a produsului livrat.
Instrucțiuni privind modul de tratare/valorificare a echipamentului după expirarea duratei de viață și fișe de securitate pentru componente periculoase, cu impact asupra mediului.
4. Ambalare, transport şi depozitare
Toate materialele și echipamentele achiziționate vor fi livrate conform conceptului logistic al DELGAZ GRID S.A. Fiecare colet va fi însoțit de lista cu toate componentele pe care le conține.
4.1 Recepția
Recepția produselor livrate se va face în depozitele beneficiarului sau la locul de montaj, de către personalul de specialitate al DELGAZ Grid. La recepție produsele vor fi verificate atât cantitativ cât și calitativ. Orice abatere de la cerințele exprimate în prezenta specificație tehnică va fi considerată neconformitate.
La prima livrare, beneficiarul își rezervă dreptul de a face recepția calitativă la sediul furnizorului. Această recepție se va face pentru fiecare tip de echipament ofertat și va fi considerată o recepție calitativă de referință pentru livrările ulterioare atât din punct de vedere al conformității tehnice a produsului cât și din punct de vedere al documentației tehnice anexate la livrarea echipamentelor.
5. Garanții
Perioada de garanţie minimă acceptată de beneficiar se compune din doua termene şi anume:
a) perioada de depozitare: minim 12 luni de la data livrării;
b) perioada de garanţie în exploatare: minim 24 luni de la data punerii în funcţiune în condiţiile în care PIF-ul s-a realizat în termenul de la punctul a). Daca PIF-ul s-a realizat după expirarea perioadei de depozitare atunci perioada de garanţie va fi de minim 24-n luni, unde „n” este numărul de luni care au trecut peste perioada de depozitare.
Perioada de garanție finală cu care vor fi achiziționate produsele va fi stabilită în contract, după negociere, dar nu poate fi mai mică decât cea menționată anterior.
6. Anexe
Anexa 1 Standarde, legi și prescripții aplicabile
Toate firidele de branşament monofazat de joasă tensiune cu întrerupător achiziționate trebuie să îndeplinească cerințele specificate în următoarele documente:
Standarde specifice:
SR EN 61439-1:2012 |
Ansambluri de aparataj de joasă tensiune. Partea 1: Reguli generale |
SR EN 60947-1:2008 |
Aparataj de joasă tensiune. Partea 1: Reguli generale |
SR EN 60947-2:2007 |
Aparataj de joasă tensiune. Partea 2: Întreruptoare automate |
SR EN 60947-3:2009 |
Aparataj de joasă tensiune. Partea 3: Întreruptoare, separatoare, întreruptoare-separatoare şi unităţi combinate cu siguranţe fuzibile |
SR EN 60695-10- 2:2014 |
Încercări privind riscurile de foc. Partea 10-2: Căldură anormală - Încercare cu bilă |
SR EN 60695-11- 10:2014 |
Încercări privind riscurile de foc. Partea 11-10: Flăcări de încercare. Metode de încercare orizontală şi verticală la flacără de 50 W |
SR EN 62208:2012 |
Carcase destinate ansamblurilor de aparataj de joasă tensiune. Prescripţii generale |
SR EN 50274:2003/AC:2014 |
Ansambluri de aparataj de joasă tensiune. Protecţia împotriva şocurilor electrice. Protecţia împotriva contactului direct involuntar cu părţi active periculoase |
SR EN 61439-3 |
Ansambluri de aparataj de joasă tensiune. Partea 1: Reguli generale |
SR EN 13601:2013 |
Cupru şi aliaje de cupru. Bare şi sârme de cupru pentru aplicaţii electrice generale |
SR EN |
Grade de protecţie asigurate prin carcase (Cod IP) |
60529:1995/AC:2017 |
|
SR EN 62262:2004 |
Grade de protecţie asigurate prin carcasele echipamentelor electrice împotriva impacturilor mecanice din exterior (cod IK) |
SR EN 60269- 1:2008/A2:2015 |
Siguranţe fuzibile de joasă tensiune. Partea 1: Prescripţii generale |
SR HD 60364-1:2009 |
Instalaţii electrice de joasă tensiune. Partea 1: Principii fundamentale, determinarea caracteristicilor generale, definiţii |
SR HD 60364-4- 41:2007 |
Instalaţii electrice de joasă tensiune. Partea 4-41: Măsuri de protecţie pentru asigurarea securităţii. Protecţia împotriva şocurilor electrice |
SR HD 60364-4- 42:2011/A1:2015 |
Instalaţii electrice de joasă tensiune. Partea 4-42: Protecţie pentru asigurarea securităţii. Protecţie împotriva efectelor termice |
SR HD 60364-4- 43:2011 |
Instalaţii electrice de joasă tensiune. Partea 4-43: Protecţie pentru asigurarea securităţii. Protecţie împotriva supracurenţilor |
SR HD 60364-5- 51:2010 |
Instalaţii electrice de joasă tensiune. Partea 5-51: Alegerea şi montarea echipamentelor electrice. Reguli generale |
SR CEI 60364-5- 53:2015 |
Instalaţii electrice în construcţii. Partea 5-53: Alegerea şi instalarea echipamentelor electrice. Secţionare, întrerupere şi comandă |
SR EN 61439-2:2012 |
Ansambluri de aparataj de joasă tensiune. Partea 2: Ansambluri de aparataj (de comutaţie şi de comandă) de putere |
SR EN 60664-1:2008 |
Coordonarea izolaţiei echipamentelor din reţelele de joasă tensiune. Partea 1: Principii, prescripţii şi încercări |
SR EN 61439-5:2015 |
Ansambluri de aparataj de joasă tensiune. Partea 5: Ansambluri de aparataj pentru reţele de distribuţie |
STAS 2612-87 |
Protecţia împotriva electrocutărilor. Limite admise |
SR EN ISO 12944- 1:2002 |
Vopsele şi lacuri. Protecţia prin sisteme de vopsire a structurilor de oţel împotriva coroziunii. Partea 1: Introducere generală |
SR EN ISO 12944- 5:2008 |
Vopsele şi lacuri. Protecţia prin sisteme de vopsire a structurilor de oţel împotriva coroziunii. Partea 5: Sisteme de vopsire |
Standarde și norme generale:
SR EN ISO 9001:2015 |
Sisteme de management al calității. Cerințe |
SR EN ISO 14001:2015 |
Sisteme de management de mediu. Cerințe cu ghid de utilizare |
SR OHSAS 18001:2008 |
Sisteme de management al sănătății și securității ocupaționale. Cerințe |
SR EN ISO 17065:2013 |
Evaluarea conformităţii. Cerinţe pentru organisme care certifică produse, procese şi servicii |
SR EN 50110-1:2013 |
Exploatarea instalaţiilor electrice.Partea1: Prescripţii generale |
IP-SSM-33 |
Semnalizarea de securitate și/sau sănătate a instalațiilor electrice – DELGAZ GRID S.A. |
Normele și reglementările menționate mai sus nu elimină obligația furnizorului de a respecta reglementările şi prescripțiile de proiectare, construcție, montaj, testare, transport, instalare și operare a produselor furnizate.
Anexa 2 Date tehnice
Producător |
|
Tip firida |
Nr. crt. |
Specificația caracteristicilor |
U.M. |
Valori solicitate |
Valori ofertate |
1 |
Condiții climatice și de mediu |
|||
1.1 |
Locul de montaj |
exterior |
||
1.2 |
Altitudinea maximă |
m |
2000 |
|
1.3 |
Temperatura aerului: |
|||
- minimă |
ᵒC |
- 25 |
||
- maximă |
ᵒC |
+ 40 |
||
2 |
Caracteristici tehnice generale |
|||
2.1 |
Tensiunea nominală de utilizare |
V c.a. |
230 |
|
2.2 |
Tensiunea nominală de izolare |
V c.a. |
660 |
|
2.3 |
Frecvența tensiunii de alimentare |
Hz |
50 |
|
2.4 |
Curentul nominal termic şi de utilizare |
A |
6÷32 |
|
2.5 |
Gradul normal de protecţie |
IP 54 |
||
3 |
Caracteristici tehnice ale întrerupătorului |
|||
3.1 |
Întrerupătorul automat de joasă tensiune pentru protecţia la suprasarcină şi la scurt-circuit va respecta caracteristicile tehnice din ST 302 |
|||
3.2 |
Curent nominal |
A |
6, 10, 16, 20, 25, 30, 32 |
|
3.3 |
Curentul de reglaj al declanşatoarelor termice |
Conform solicitării de achiziţie |