Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
Protectia muncii
Protecția alternativa a muncii
Ce facem azi:
1. Terminologie de baza: protecția muncii vs SSM vs “Health and Safety”
2. Privire de ansamblu asupra legislatiei securitatii și sănătății în munca
3. Situații de urgența și prim ajutor
4. Raspundere personala(de ce sunt importante urmatoarele subiecte)
5. Pericol și risc
6. Controlul riscurilor
7. Concluzii
1. Terminologie
Protecția muncii – termen “arhaic”
Securtitate și sănătate în munca - ansamblul de activităţi instituţionalizate având ca scop asigurarea celor mai bune condiţii în desfăşurarea procesului de muncă, apărarea vieţii, integrităţii fizice şi psihice, sănătăţii lucrătorilor şi a altor persoane participante la procesul de muncă
Securitate și sănătate( în activitate unui ghid) – scopul acestui curs
2. Privire de ansamblu asupra legislatiei securitatii și sănătății în munca
Legea nr. 319/2006
Măsuri pentru
promovarea
îmbunătăţirii securităţii şi sănătăţii lucrătorilor
Directiva 89/391/C EE
Normele metodologice de aplicare a legii 319/2006, aprobate prin HG nr. 1425/2006.
acte normative care reglementează:
condiţii generale de securitate şi sănătate în muncă;
prevenirea riscurilor specifice;
activităţi specifice.
Legislaţia privind condiţiile generale de securitate şi sănătate în muncă
Muncă sigură – câştig
sigur
locul de muncă
HG 1091/2006
D89/654/CEE
echipamente
L 319/2006 D89/391/CEE
HG 1425/2006
semnalizarea de securitate
HG 971/2006
D92/58/CEE
echipament individual
de muncă
HG 1146/2006 D89/655/CEE
Norme metodologice
de protecţie
HG 1048/2006
D89/656/CEE
zgomot
HG 493/2006 D2003/10/CE
vibraţii
Legislaţia care reglementează prevenirea riscurilor specifice
agenţi chimici
HG 1876/2005
D2002/44/CE
câmpuri electromagnetice
HG 1051/2006
D90/269/CEE
manipulare manuală
HG 1051/2006
D90/269/CEE
ecrane de vizualizare HG 1028/2006
D90/270/CEE
L 319/2006
D89/391/CEE
HG 1425/2006 Norme metodologice
HG 1218/2006
D98/24/CE
agenţi cancerigeni
HG 1093/2006
D90/394/CEE
agenţi biologici
HG 1092/2006
D2000/54/CE
azbest
HG 1875/2003
D2003/18/CE
3. Situații de urgența și prim ajutor
În caz de urgența, urmați instrucțiunile specifice activitatii concrete / locului în care va aflati
Regula de aur:
112
În funcție de situație, aplicați măsurile de prim ajutor pentru care ați fost instruiti
Prim ajutor
Având în vedere specificul activitatii de ghid, cât și varietate de situații în care va puteți găsi, recomandam urmarea unui curs de prim ajutor
https://crucearosie.ro/cursuri-2/cursuri-de-prim-ajutor/
Filiala Timis
Contact pentru inscrieri: timis@crucearosie.ro
4. Raspunderea personala
Raspundere juridica
Raspunderea penala
Raspunderea contraventionala Raspunderea civila
Contractuala
Civila delictuala(pentru fapta proprie)
Raspunderea Morala
4. Pericol și risc
Pericolul:
Este definit ca fiind una sau mai multe surse de energie sau situaţii care au potenţialul de a produce răniri, îmbolnăviri profesionale, decese, distrugerea sau deteriorarea mediului înconjurător, distrugerea instalațiilor, utilajelor, valorilor companiei;
Sursele de energie pot fi: cinetică, termică, electrică, chimică, radioactivă, etc.;
Pericolele pot avea asociate mai multe riscuri;
Pericolele sunt greu de eliminat;
De aceea sistemele de management al riscului se concentrează pe eliminarea sau reducerea riscurilor asociate pericolelor identificate.
Riscul
Este definit ca produsul între:
probabilitatea ca un incident/accident să se producă, gravitatea consecințelor în cazul în care evenimentul s-a produs
Ecuația riscului fiind un produs (o înmulțire) putem deduce că în cazul în care o singură componentă este egală cu zero, întreaga ecuație are valoarea zero.
Metode de analiza factorilor de risc
În general aceste metode au următoarele etape: Pasul/ etapa 1. Identificarea pericolelor;
Pasul/ etapa 2. Verificarea istoricului de accidente; Pasul/ etapa 3. Evaluarea riscurilor;
Pasul/ etapa 4. Găsirea și implementarea măsurilor de control a riscurilor;
Pasul/ etapa 5. Reluarea activității în condițiile în care măsurile au fost implementate;
Pasul/ etapa 6. Monitorizarea activității în condițiile noi create; Pasul/ etapa 7. Stabilirea îmbunătățirilor aduse de noile condiții de lucru
Riscul
Este un produs (o înmulțire) avănd următorii termeni:
Gravitatea care măsoară dimensiunea consecinţelor rezultate din pericolul analizat |
Probabilitatea care măsoară frecvenţa de apariţie a consecinţelor potenţiale ale pericolului, prin mecanismul analizat |
Măsurile de control sunt de trei categorii:
a. Direct la sursă (acolo de unde provine riscul). Cu cât o măsură este mai aproape de sursa de risc, cu atât este mai eficientă;
b. În zona dintre sursă şi subiect.
Atunci când controlul direct la sursă nu se poate implementa, riscurile pot fi minimizate în acestă zonă;
c. Direct la nivelul subiectului.
Pericole in activitatea unui ghid:
Pericole generate de natura obiectivului turistic(ex: pericol de accidentare pe varf munte, pericol de cadere din turnul unei biserici)
Pericole rutiere de traseu
Pericole meteorologice
Pericole generate de solicitarea fizica
Pericole induse de comportamentele unor participanti la tur Pericole induse de consumul de alcool sau droguri Pericole generate de natura traselui(ex: traseu la munte, sau posibilitatea caderii tencuielii in oras)
Pericole de natura politica / sociala(ex: vizitarea Iranului sau Coreei de Nord)
… alte pericole?
Riscurile asociate pericolelor identificate sunt
Riscuri de cadere, lovire, strivire, deces
Riscuri de lovire, vătămare corporală, distrugere de bunuri Riscuri de impiedicare, cadere, distrugere de bunuri Riscuri de electrocutare, risc de inec.
Alte riscuri?
Scala de gravitate/probabilitate
Scala este un instrument cu ajutorul căruia se poate determina care sunt activitățile ce pot continua în condiții de securitate, care sunt cele ce necesită îmbunătățiri și care sunt cele ce trebuiesc oprite pănă la implementarea unor măsuri de eliminare a riscurilor sau de reducere a lor la un nivel acceptabil.
Scala are trei zone: verde, galbenă și roșie.
CONSECINȚE SCALA DE ANGAJAȚI BUNURI MEDIU REPUTAȚI GRAVI E TATE |
A |
B |
PROBABILITATEC |
D |
E |
||||
Nu s-a auzit de eveniment |
Nu s-a auzit de eveniment în companie |
Evenimentu l a apărut în compania noastră |
Se întămplă de căteva ori pe an în companie |
Se întămplă de căteva ori pe an într-un loc de muncă |
|||||
0 |
Niciun efect |
Nicio pierdere |
Niciun efect |
Nicio pierdere |
0. A. |
0. B. |
0. C. |
0. D. |
0. E. |
1 |
Efect foarte mic asupra sănatății |
Nici o pierdere |
Nici un efect |
Nici un impact |
1. A. |
1. B. |
1. C. |
1. D. |
1. E. |
2 |
Efect minor asupra sănătății |
Pierdere foarte mică |
Efect foarte mic |
Impact minor |
2. A. |
2. B. |
2. C. |
2. D. |
2. E. |
3 |
Efect major asupra sănătății |
Pierdere minoră |
Efect minor |
Impact limitat |
3. A. |
3. B. |
3. C. |
3. D. |
3. E. |
4 |
Fatalitate unică |
Pierdere localizată |
Efect localizat |
Impact considerabil |
4. A. |
4. B. |
4. C. |
4. D. |
4.E. |
5 |
Fatalitate multiplă |
Pierdere majoră |
Efect major |
Impact la nivel național |
5. A. |
5. B. |
5. C. |
5. D. |
5. E. |
6. Controlul riscurilor
Ce putem face?
Sa eliminam pericolul(nu mai urcam pe varful muntelui sau in turnul bisericii)
Incercam sa controlam riscul(scadem probabilitatea producerii evenimentului asociat sau sa reducem gravitatea acestuia)
Cu alte cuvinte, luam masuri:
Organizatorice;
Tehnice;
Igienico-sanitare;
Administrative
Eficienta masurilor
7.Concluzii
Securitatea si sanatatea in munca are o amplu legiferata atat la nivel national cat si la nivel european;
Activitatea noastra vizeaza mai mult decat securitatea si sanatatea in munca, afectand si beneficiarii serviciilor noastre; SSM, SU si primul ajutor sunt domenii complexe, a caror notiuni elementare ar trebui insusite de fiecare(in mod evident nu ajung cele 3 ore prevazute in acest curs);
Raspundem pentru activitatea noastra: legal, moral, material; In organizarea activitatii de ghid trebuie avute in vedere pericole potentiale respectiv riscurile asociate;
Concluziile voastre?
Va mulțumesc pentru atenție!