Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





Norme de igiena si protectia muncii in industria laptelui

Norme de igiena si protectia muncii 

in industria laptelui 

Igiena personalului 

Laptele si produsele lactate fiind produse de foarte larg consum si ,totodata ,medii bune pentru  dezvoltare a microorganismelor , in industria laptelui se impun conditii igienico-sanitare deosebite. 

La angajarea angajatilor direct productivi, acestia trebuie supusi unui control medical minutios  ,care va fi repetat periodic.Se va da o atentie speciala igienei corporale a salariatilor.Inainte de a intra  in salile de productie , este obligatorie spalarea cu apa calda si sapun.Nu vor fi admisi in lucru  salariatii cu unghii netaiate ,nebarbieriti , cu parul netuns normal. 

Hainele personale vor fi pastrate in dulapuri speciale;in salile de productie salariatii vor vor purta  echipamentul de protectie sanitara (sorturi,cizme de cauciuc , pantalono si bluze de panza alba,  spalate si calcate , bonete sau basmale de tifon).Talpile incaltamintei vor fi dezinfectate prin stergerea  de presuri imbibate cu substante dezinfectante (formalina). 

La intrarea in W.C. ,halatele de protectie vor fi lasate afara; la intrarea in sala de lucru  personalul isi va spala mainile si la va sterge cu hartie creponata sau si le va usca la aparate cu aer  cald. 

Igiena sectiilor de fabricare 

Salile de fabricatie vor fi construite din materiale ce pot fi usor spalate si dezinfectate ; peretii  acoperiti cu placi de faianta si vopsiti cu ulei , pardoselile din ciment sau preferabil din placi antiacide. 

Incaperile vor fi periodic spalate cu apa,in timpul aceleasi zile , si stropite cu solutii de clorura de  var sau formalina.Se recomanda ca la terminarea lucrului sa se foloseasca dezinfectarea cu aerosoli  de formalina sau sa se utilizeze lampi cu radiatii ultraviolete.In spatiile de maturare a branzeturilor ,  rafturile si rastelele se vor spala cu cu solutii de soda ,canalele de scurgere ,cu solutii de clorura de  var.Rastelele se vor confectiona din materiale care nu permit dezvoltarea mucegaiurilor. 

Distrugerea larvelor de muste se va face cu solutii de clorura de var (5-10%0 sau lapte de var  (20%). 

Protectia muncii 

Normele de protectia muncii prevad toate regulile ce trebuie respectate de salariati si de cadrele  intreprinderilor ,in vederea asigurarii sanatatii si vietii salariatilor, precum si in scopul asigurari  functionarii in cele mai bune conditii a masinilor si instalatiilor. 

La angajare , fiecarui angajat i se va face instructajullegat de activitatea lui ,de accidentele ce se  pot produce si de modul cum trebuie evitate aceste accidente. 

Locurile periculoase de munca vor fi marcate vizibil ; partile in miscare ale utilajelor ,  angrenajelor,transmisiile prin curele sau lanturi vor fi protejate cu aparatori speciale. 

Toate aparatele electrice vor fi legate la pamant pentru evitarea electrocutarilor. In sectiile de productie vor exista truse de prim ajutor. 

In laboratoare se vor folosi haine de protectie ,iar in cazul efectuarii de lucrari cu substante  caustice sau cu acid sulfuric se vor folosii manusi si ochelari de protectie. 

Toate sticlele cu reactivi vor avea etichete pe care se va indica substanta ce o contine.  Substantele toxice vor fi marcate in mod special si vor fi pastrate in dulapuri incuiate. Ele vor fi  folosite numai cu aprobarea sefului de laborator.

Se va da o atentie deosebita aerisirii corespunzatoare laboratoarelor unde se produc gaze  iritante sau toxice. 

In laboratoare trebuie sa lucreze numai muncitori cu calificare speciala, bine instruiti in prealabil. 

Turnarea acidului sulfuric in butirometre se va face numai cu automate sau cu pipete prevazute  cu doua bule de siguranta. 

In cazul probei de determinare a grasimii se recomanda introducerea cu grija a reactivilor in  butirometru ,iar amestecarea lor se face prin rastunarea butirometrului infasurat intr-o carpa. 

Prin stropire pe piele ,acidul sulfuric produce arsuri foarte grave,distrugand tesuturile cu care  vine in contact. 

In caz de apropiere de acid sulfuric ,locul atins se va spala imediat cu multa apa si apoi cu un  tampon de vata imbibat in spirt. 

Cei care lucreaza cu acid azotic trebuie sa ia o serie de masuri de prevedere , deoarece arsurile  provocate de acesta sunt dureroase si se vindeca incet. 

In caz de atingere se va spala imediat cu multa apa.Pentru evitarea oricarei posibilitati de  intoxicare sau de arsura cu acid azotic ,acesta trebuie manipulat prin instalatii perfec etanse.