Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





INSTRUCTIUNI PRIVIND EXPLOATAREA INTRETINEREA SI REPARAREA ECHIPAMENTELOR DE CALCUL

 

INSTRUCTIUNI PRIVIND EXPLOATAREA,  INTRETINEREA SI REPARAREA  

ECHIPAMENTELOR DE CALCUL 

 

1.0 SCOP 

Prevederile prezentei instructiuni au ca scop eliminarea si/sau diminuarea riscurilor de  accidentare si imbolnavire profesionala specifice activitatilor, la exploatarea, intretinerea  si repararea echipamentelor de calcul, cu scopul de a asigura securitatea si sanatatea in  munca a lucratorilor. 

2.0 CONDIŢII ŞI RESURSE NECESARE 

- Personal instruit 

3.0 RISCURI ASOCIATE ACTIVITAŢILOR 

Pericolele la care este expus personalul sunt identificate şi evaluate în evaluările de riscuri,  iar măsurile de prevenire si protecţie sunt prezentate în planul de prevenire şi protecţie.  Toate aceste documente sunt puse la dispoziţia întregului personal din companie. Riscurile de accidentare şi îmbolnavire profesională sunt prezentate în fiecare instructiune  internă de securitate a muncii. 

4.0 MASURI DE PREVENIRE SI PROTECTIE 

❖ Se interzice angajatilor sa utilizeze echipamentele de calcul pe care nu le cunosc si  pentru care nu au instruirea necesara. Obligatia instruirii revine sefului direct. 

❖ Punerea sub tensiune a tablourilor de distributie electrica va fi efectuata numai de  personalul autorizat in acest scop. 

❖ Se interzice personalului de deservire a echipamentului de calcul sa intervina la tablouri  electrice, prize, stechere, cordoane de alimentare, grupuri stabilizatoare, instalatii  de climatizare sau la orice alte instalatii auxiliare specifice. 

❖ Scoaterea de sub tensiune a calculatoarelor electronice se va realiza in succesiunea  inversa celei prevazute la punerea sub tensiune. 

❖ Punerea in functiune a unui echipament dupa revizii sau reparatii se va face numai dupa  ce personalul autorizat va efectua revizia sau reparatia, confirmind ca  echipamentul respectiv este in buna stare de functionare. 

❖ Se interzice indepartarea dispozitivelor de protectie ale echipamentelor de calcul.




❖ Se interzice efectuarea oricarei interventii in timpul functionarii echipamentelor de calcul. ❖ Functionarea echipamentelor de calcul va fi permanent supravegheata de personalul IT,  pentru a se putea interveni imediat ce se produce o defectiune. 

❖ Se interzice continuarea lucrului la echipamentul de calcul atunci cind se constata o  defectiune a acestuia. 

❖ Remedierea defectiunilor se va realiza numai de personalul de intretinere autorizat. 

❖ Daca in timpul functionarii echipamentului de calcul se aud zgomote deosebite, acesta  va fi oprit si se va anunta personalul de intretinere pentru control si remediere. 

❖ Se interzice conectarea echipamentelor de calcul la prize defecte sau fara legatura la  pamint. 

❖ Orice interventie in timpul functionarii imprimantelor, permisa in documentatia tehnica,  se va realiza cu luarea masurilor de evitare a antrenarii partilor corpului de  catre imprimanta. 

❖ In cazul unui inceput de incendiu, la echipamentele de calcul, se va actiona cu stingatorul  cu praf total (fluorex) si dioxid de carbon sau numai cu dioaxid de carbon. 

❖ Reluarea lucrului in zonele de actiune a dioxidului se va face numai dupa ventilarea  spatiilor respective cu instalatia de climatizare in functiune un timp stabilit in functie de  capacitatea ventilatoarelor si volumul incaperilor, dar nu mai putin de o ora. 

❖ Se interzice consumul alimentelor pe masa suport a calculatorului sau deasupra  tastaturii. In timpul lucrului la videoterminale, se va evita purtarea ochelarilor colorati. 

❖ Se interzice accesul personaluluide intretinere si reparatii la echipamentele de calcul pe  care nu le cunosc si pentru care nu au fost instruiti. 

❖ Orice reparatie a echipamentelor de calcul se va efectua in conformitate cu prevederile  din documentatia tehnica a calculatorului. 

❖ Inainte de inceperea oricarei lucrari de reparatie se vor verifica sculele, dispozitivele de  lucru si echipamentul individual de protectie adecvat riscurilor existente. 

❖ Personalul de intretinere si reparatii va verifica existenta dispozitivelor de protectie si a  carcaselor si nu va autoriza punerea in functiune a echipamentului respectiv decit dupa  montarea dispozitivelor si carcaselor de protectie. 

❖ Se interzice curatarea sau ungerea echipamentelor in timpul functionarii acestora.  Curatarea se va face numai cu produsele prescrise de producatorul echipamentului. 

❖ Conducatorul locului de munca impreuna cu personalul care lucreaza la echipamentele  electrice vor verifica permanent imposibilitatea atingerii pieselor aflate normal sub  tensiune (carcase intacte si la locul lor, capace inchise, izolatia cablurilor nedeteriorate,  etc.).




❖ Personalul de intretinere a echipamentelor electrice trebuie sa asigure dotarea  circuitelor cu sigurante fuzibile originale si calibrate corespunzator si reglarea aparatelor  de protectie pentru a deconecta la curentul de reglaj stabilit de proiectant. 

❖ Mijloacele si instalatiile de protectie impotriva pericolului de electrocutare vor  fi verificate periodic. 

❖ Se interzice interventia la instalatiile electrice a persoanelor necalificate in meseria de  electrician si neautorizate. 

❖ Interventiile la instalatiile si echipamentele electrice trebuie executate conform  prevederilor Normelor specifice de securitate a muncii pentru utilizarea energiei  electrice. 

5.0 ATENTIONARI  

• Neinsusirea atributiilor ce revin salariatilor din punct de vedere SSM, poate conduce la  accidente cu urmari greu de cuantificat 

6.0 DOCUMENTE ASOCIATE 

• Legea nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare - Legea securitatii si sanatatii  in munca 

• H.G. nr 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare - Norme Metodologice de  aplicare a prevederilor Legii nr. 319/2006 

• H.G. nr. 355/2007, cu modificarile si completarile ulterioare - Privind supravegherea  sanatatii lucratorilor 

• H.G. nr. 124/2003 - Privind prevenirea, reducerea si controlul poluarii mediului cu azbest,  modificata de H.G. nr. 734/2006 

• H.G. nr. 1091/2006 - Privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de  munca