Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





TIPURI DE INSTRUCTAJE DE PROTECTIA MUNCII

TIPURI DE INSTRUCTAJE DE PROTECTIA MUNCII 

1. Angajatii sunt repartizati pe locurile de munca in functie de pregatirea lor profesionala, aptitudinile, competentele si capacitatea lor de munca. Legislatia muncii pretinde ca unele categorii de angajati sa posede cunostinte generale de protectia muncii, precum si cunostinte de protectia muncii specifice activitatilor pe care le desfasoara. Pentru insusirea acestor cunostinte se organizeaza diferite tipuri de instructaje de protectia muncii, avand caracteristicile indicate in tabelul de mai jos: 

Denumirea instructajului si durata lui

Participanti 

Finalitate

Instructaj introductiv  

general/minimum 8 ore

1.Nou angajati 

2.Transferati sau  

detasati 

3.Ucenici, elevi,  

studenti

1.Insusirea principalelor masuri generale de protectia muncii 

2.Verificarea insusirii  

cunostintelor 

3.Consemnarea in fisa de  instructaj 

Instructaj la locul de  

munca/minimum 8 ore

1.Nou angajati 

2.Transferati sau  

detasati

1.Insusirea masurilor de  

protectia muncii specifice  locului de activitate 

2.Consemnarea in fisa  

individuala de instructaj 

Instructaj periodic/la intervale  intre 1 si 6 luni, cu durata  

variabila

1.Toti angajatii 

2.Angajatii care au  

absentat mai mult de 30  zile si noii angajati 

3.Angajatii care au  

suferit un accident de  munca

1.Insusirea masurilor de  

protectie specifice activitatii 

2.Consemnarea in fisa  

individuala de instructaj



Vizitatorii care sunt admisi in locuri de munca primejdioase vor fi instruiti sumar, de catre persoana care este desemnata official sa-I insoteasca, asupra regulilor pe care trebuie sa le respecte in timpul vizitei si sunt obligate sa semneze o fisa colectiva de instructaj. 

2. Unitatile cu multi salariati au un serviciu special de protectia muncii constituit din ingineri, tehnicieni si maistri, a caror misiune este aceea de a efectua instructajul

introductive general, controalele periodice de protectia muncii in toate sectoarele unitatii, intocmirea si implementarea Planului de prevenire si protectie al unitatii, cercetarea accidentelor de munca, inregistrarea si evidenta accidentelor de munca si a bolilor profesionale. 

Instructajul la locul de munca se efectueaza de catre conducatorul procesului de munca, iar verificarea insusirii normelor si a masurilor de protectie se face de catre seful ierarhic superior celui care a facut instructajul. 

Instructajul periodic se efectueaza la locul de munca de catre conducatorul respective, cu o durata variabila, in functie de specificul activitatiisi la intervale cuprinse intre o luna si sase luni. In locurile foarte periculoase, acest interval de timp poate fi mai scurt. 

Instructajul angajatilor se consemneaza in mod obligatoriu in fisa individuala de instructaj, care se semneaza de cel care efectueaza instructajul, de cel instruit si de cel care verifica instructajul. Aceste fise sunt pastrate de conducatorul locului de munca.  

Angajatii sezonieri, temporari sau zilieri pot semna fise colective de instructaj.

Test de fixare a cunostintelor :  

Alegeti varianta corecta. 

Dupa un timp de la angajare, un salariat refuza sa execute unele sarcini pretinzand ca acestea  nu au fost stabilite la angajarea sa. Totusi, unitatea ii probeaza printr-un document ca nu are  dreptate. Despre ce document este vorba?

a) Codul Muncii; 

b) Contractul individual de munca; c) Regulamentul de ordine interioara.