Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
Măsuri de prevenire a accidentelor pe timpul desfăşurării orelor de educaţie fizică sau altor activităţi sportive
Măsuri de prevenire a accidentelor pe timpul desfăşurării
orelor de educaţie fizică sau
altor activităţi sportive
1. Toţi copiii şi elevii din învăţământul preuniversitar,pentru a putea participa la ora de educaţie fizică ,sunt obligaţi să prezinte un aviz medical eliberat de medicul de familie,care să poarte semnătura,parafa medicului şi ştampila rotundă a unităţii medicale,în care se menţionează-clinic sănătos-apt pentru activităţile de educaţie fizică, sau în cazul vreunei afecţiuni se menţionează aceasta.
2. Elevii cu interdicţii medicale totale sau parţiale,faţă de orice efort sau activitate fizică,sunt obligaţi să fie prezenţi la ora de educaţie fizică,ei fiind scutiţi doar de efort nu şi de frecvenţă, neparticiparea la oră atrăgând după sine menţionarea absenţei în catalog.
3. Elevii parţial inapţi pentru activitate fizică (momentan bolnavi:migrene,dureri de dantură,răceli, febră...) au obligaţia de a anunţa profesorul despre aceasta la începutul orei,pentru a nu fi nevoiţi să execute exerciţii care le-ar putea agrava şi mai mult starea în care sunt.
4. Prezenţa elevilor la ora de educaţie fizică se face numai în ţinută sportivă corespunzătoare şi curată,fără bijuterii şi ceasuri,cu unghiile tăiate la lungime normală şi îngrijite,iar fetele cu podoaba capilară lungă trebuie să ia măsuri pentru a o prinde cât mai strâns şi aproape de cap. Neprezentarea în ţinută sportivă la oră influenţează notarea la disciplina educaţie fizică. Elevilor nu le este permis să mestece gumă sau să mânânce în timpul desfăşurării orei.
5. Elevii trebuie sa-şi desfăşoare activitatea astfel încât să nu expună la pericol de accidentare atât propria persoană cât şi pe celelalte persoane participante la activitate.
6. Profesorul şi elevii vor controla înaintea începerii orei,cât şi pe parcursul acesteia,dacă se impune,corecta funcţionare a aparatelor şi instalaţiilor folosite.
7. Este interzis elevilor să se agaţe sau să se urce pe instalaţiile folosite la jocuri sportive,aflate în perimetrul şcolii.
8. Activitatea sportivă trebuie desfăşurată în condiţii igienico-sanitare corespunzătoare normelor în vigoare,pe terenuri amenajate şi în condiţii meteorologice favorabile.
9. Pentru şedinţele de gimnastică acrobatică sau sărituri la aparate,se vor asigura saltelele necesare precum şi asistenţă şi sprijin din partea profesorului de educaţie fizică şi sport.
10. Exerciţiile cu îngreuieri sau probele de aruncări,în special cu obiecte dure,se vor efectua numai sub îndrumarea şi supravegherea profesorului de educaţie fizică şi sport.
11. Este interzisă folosirea materialelor,aparatelor sau instalaţiilor sportive defecte care prezintă pericol de a produce accidente. 12. În timpul lucrului cu mai multe mingi,se vor lua măsuri de oprire a acelora care se rostogolesc necontrolat,pentru a evita accidentarea cauzată de călcarea pe ele.
13. Elevii au obligaţia să execute numai exerciţiile indicate de profesor şi doar în locurile indicate de acesta.
14. Este interzis elevilor să caute să obţină avantaje la probe sau verificări ,faţă de ceilalţi colegi participanţi,prin procedee nesportive(piedici,lovituri,...e.t.c.),iar celor care nu participă direct(scutiţi parţial sau total) le este interzisă joaca dacă prin aceasta împiedică buna desfăşurare a lecţiei.
15. În cazul desfăşurării de activităţi ce necesită deplasarea în afara perimetrului şcolii,aceasta se va face în grup,elevilor fiindu-le interzisă părăsirea grupului fără aprobarea celui care-l conduce.
16. Când orele de educaţie fizică se desfăşoară în sala de sport, elevii vor avea încălţămintea sportivă curată pe tălpi, şi se vor echipa cu aceasta în sală, până la sală venind cu încălţămintea cu care au venit la şcoală.
17. Este interzisă elevilor joaca la întrerupătoarele instalaţiilor de iluminat,prize,tablouri electrice sau intalaţii de iluminat,remedierea eventualelor defecţiuni fiind făcută de personalul special autorizat.
18. Activitatea de educaţie fizică trebuie să se desfăşoare în mod organizat,numai în prezenţa profesorului de educaţie fizică sau a unui înlocuitor legal al acestuia.
19. Este interzis accesul în şcoală,implicit şi la ora de educaţie fizică şi sport sau alte activităţi sportive a elevilor aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor.
20. Elevii au obligaţia să păstreze curăţenia pe baza sportivă,în sala de desfăşurare a activităţilor sportive sau,în cazul deplasării în alte instituţii,a curăţeniei în vestiare,săli de sport sau terenuri de sport exterioare şi să folosească în mod civilizat grupurile sanitare.
21. Prejudiciile create sub orice formă,vor fi suportate de către cel direct răspunzător sau,dacă nu este depistat,de toţi cei prezenţi în acel moment,în locul respectiv.
22. Pe timpul desfăşurării diferitelor competiţii sportive în cadrul sau în afara cadrului şcolii, comportarea elevilor prezenţi trebuie să se înscrie în limitele fair-play-ului şi în limitele regulamentelor sporturilor respective,indiferent de rezultatele obţinute,fără a folosi în caz de nemulţumire diverse feluri de manifestare care ar putea cauza accidentări.
23. Elevii trebuie să respecte aceste norme şi în activităţile autoorganizate în afara cadrului şcolii: excursii,tabere,timpul liber.
24. Elevii au obligaţia să ia cunoştinţă de prezentele măsuri de, certificând aceasta prin semnătură într-un proces verbal, întocmit de profesorul care a efectuat instructajul,în care să fie specificată şi data efectuării acestuia.
NOTĂ:La clasele pregătitoare, instructajul este efectuat în prezenţa învăţătorului/profesorului de invăţământ primar care va semna documentul confirmând efectuarea activităţii, elevii neştiind să semneze.Prezentele măsuri de prevenire a accidentelor pot fi solicitate spre consultare de către elevi oricând aceştia consideră că este necesar.