Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





INSTRUCŢIUNI PROPRII DE SECURITATE ŞI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ FASONATOR MECANIC

INSTRUCŢIUNI PROPRII 

DE SECURITATE ŞI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ 

FASONATOR MECANIC 

Obligaţia angajatorului de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate  aspectele legate de muncă este prevăzută în Legea 319/2006, art.6, alin.(1). În sensul prevăzut de Legea 319/2006, art. 7, alin (1) responsabilitatea angajatorului  are în vedere măsuri de prevenire precum: evitarea riscurilor ce nu pot fi evitate, combaterea  riscurilor la sursă, furnizarea de instrucţiuni lucrătorilor. 

Ţinând seama de natura activităţilor în exploatarea forestieră, angajatul a efectuat  evaluarea riscurilor profesionale şi potrivit specificului postului de muncă respectiv, fasonator mecanic, adoptă următoarele măsuri ce trebuie respectate:  

1. Încadrarea şi repartizarea angajaţilor pe locul de muncă se face numai pe baza  examenului medical de aptitudine şi care corespund sarcinii de muncă pe care  urmează să o îndeplinească. 

2. Conducătorul locului de muncă interzice angajaţilor bolnavi sau aflaţi sub influenţa  băuturilor alcoolice să lucreze, până la revenirea stării fiziologice normale a acestora. 

3. Se va efectua controlul medical periodic al stării de sănătate al angajaţilor conform  programului stabilit de comun acord cu medicul de medicina muncii. 

4. Este interzis a se încredinţa echipamentul tehnic (fierăstrăul mecanic) altor angajaţi  care nu au calificare şi instruirea necesară fără avizul şefului formaţiei de lucru. 

5. Înainte de începerea lucrului, fasonatorul mecanic va delimita zona de lucru în funcţie  de configuraţia terenului, reidentifică arborii marcaţi; va stabili ordinea lucrărilor,  direcţia de doborâre a arborelui în funcţie de gradul de înclinare a acestora, panta  terenului şi reţeaua căilor de acces.  

6. Zilnic, şeful formaţiei de lucru, verifică starea tehnică a echipamentului tehnic şi în  cazul unor defecţiuni va lua măsuri de înlăturare a acestora.  

7. Transportul fierăstrăului mecanic de la centrul de organizare în parchetul de  exploatare şi înapoi se va face numai cu motorul oprit, cu lanţul tăietor demontat sau  cu acesta montat dar cu teaca trasă pe acesta. 

8. La punerea în funcţiune a fierăstrăului mecanic, fasonatorul va alege un loc care să  asigure stabilitate atât lui cât şi fierăstrăului şi acţionarea nestânjenită a demarorului. 

9. Se interzice fasonatorului mecanic să execute : 

a). pornirea motorului cu lanţul tăietor decuplat, 

b). ghidarea lanţului cu mâna sau cu alte obiecte, 

c). tăierea cu vârful lamei fierăstrăului mecanic, 

d). ascuţirea lanţului tăietor ori repararea curentă a fierăstrăului cu motorul   pornit. 

10.Pentru lucrul cu fierăstrăul mecanic, fasonatorul va avea în vedere următoarele  condiţii: 

a). locul de muncă să fie degajat de crengi, pietre sau alte obstacole şi   asigurată o poziţie de lucru cât mai stabilă, 

b). antrenarea lamei în tăietură se va face lin, cu fierăstrăul rezemat prin   gheara de fixare în arbore, 

 

c). în cazul arborilor tensionaţi se va tăia în primul rând partea comprimată, 

d). penele se vor monta şi se vor bate din timp de către ajutorul de fasonator,   pentru a preveni blocarea lanţului tăietor, 

e). curăţarea de crăci se va face începând de la bază spre vârf, 

 f). trunchiurile sau buştenii care urmează să fie secţionaţi se vor asigura   împotriva deplasării lor în timpul tăierii sau după terminarea acestuia,  

g). deplasarea fasonatorului mecanic de la un arbore la altul se va face cu   motorul pornit, dar numai cu lanţul oprit. 

11.În timpul lucrului cu fierăstrăul mecanic se interzice: 

a). lucrul concomitent a doi angajaţi la două sau mai multe operaţii, pe acelaşi   arbore sau trunchi, 

b). lucrul la aceiaşi activitate sau operaţii diferite pe arbori alăturaţi dacă aceştia  se stingheresc reciproc, 

c). ţinerea pieselor din lemn cu braţele în vederea secţionării sau fixarea   acestora la sol cu piciorul de către fasonator, 

d). secţionarea unor trunchiuri sau crăci când acestea se află în poziţii  periculoase, 

e). executarea de către fasonator a altor lucrări în timp ce are fierăstrăul asupra  sa, 

f). scoaterea fierăstrăului blocat în tăietură prin smucire violentă ori lovire cu   piciorul sau cu diferite obiecte, 

g). continuarea lucrului cu fierăstrăul mecanic defect sau în stare tehnică   necorespunzătoare, 

h). la doborâturile de vânt secţionarea unor trunchiuri sau arbori ce prezintă   pericol de rostogolire a răgăliei, înainte ca acestea să fie ancorate sau  asigurate cu cabluri sau proptele (ţăruşi). 

12.Doborârea arborilor se face numai după: 

a). tăierea crăcilor de la baza arborelui şi degajarea locului de seminţiş, crăci   căzute, pietre etc. 

b). stabilirea şi curăţarea potecilor de refugiu în partea opusă direcţiei de   doborâre, în unghi de 450 faţă de acestea, 

c). direcţia de doborâre va fi aceiaşi cu direcţia de înclinare a arborelui, 

13. Forma recomandată a tapei este cea rezultată din două tăieturi, una orizontală la   bază şi una înclinată, tăieturi care se întâlnesc în fundul tapei. Deschiderea maximă a   tapei va fi pe direcţia de doborâre, iar calupul rezultat se scoate cu toporul. 

14.La tăietura din partea opusă a tapei se va monta, de către ajutorul de fasonator, pană   de prevenire a strângerii şi penele de doborât de o parte şi de alta a penei de  prevenire a strângerii. 

15.În momentul căderii arborelui ajutorul se retrage din timp la cel puţin 15 m iar  fasonatorul mecanic la cel puţin 7 m dacă nu sunt necesare pene de doborâre sau  fasonatorul mecanic se retrage din timp la cel puţin 15 m iar ajutorul la cel puţin 7 m  dacă sunt necesare pene de doborâre. Înainte de momentul căderii arborelui  fasonatorul mecanic sau ajutorul său va avertiza prin semnale dinainte stabilite   ,, ATENŢIE CADE’’ etc. 

16.La doborârea arborilor cu diametrul sub 20 cm, fasonatorul poate, efectua tapa printr-o simplă tăietură. Ajutorul de fasonator trebuie să dirijeze căderea arborelui prin  împingerea cu ajutorul dispozitivului special din dotare: pârghie cu gheară prevăzută  cu cui de fixare în arbore. 

17.Doborârea arborilor cu diametrul mai mare de 20 cm, a celor lăbărţaţi, cu asimetrii  pronunţate ale coroanei sau a altor arbori în condiţii dificile, se va face pe postaţe şi în  prezenţa şefului formaţiei de lucru. 

18.În arboretele de crâng, doborârea arborilor de către fasonatorul mecanic se va face  sub supravegherea conducătorului locului de muncă conform procesului tehnologic  adoptat:. 

a). pentru trunchiurile care prezintă neregularităţi se va alege o direcţie de   doborâre nepericuloasă, 

b). tapa se va efectua în direcţia de cădere a arborelui la o înălţime de maxim   1/3 din diametrul lui şi cel mult 1/2 din grosime, 

c). tăietura de doborâre se va executa din partea opusă tapei, la 3-5 cm   deasupra bazei acesteia, 

d). pe terenurile cu pante de peste 10% se interzice executarea altor lucrări în   postaţa în care se doboară arbori, zona de lucru se va marca prin panouri   de avertizare montate în locuri vizibile. 

19.La lucrările de doborâre a arborilor de către fasonatorul mecanic se interzice: 

a). urcarea în arbori pentru orice motiv şi cu orice mijloace, 

b). dezaninarea arborilor în absenţa conducătorului formaţiei de lucru sau   doborârea lor prin tehnici de lucru periculoase, 

c). executarea anticipată a tapei la un număr de arbori, în vederea doborârii lor,  precum şi lăsarea de arbori cu tapa executată şi nedoborâţi la terminarea   lucrului, 

d). executarea în mod suprapus a unor lucrări pe linie mare de pantă  (peste 150 ) sau dacă există pericol de alunecare a arborilor doborâţi,   precum şi executarea de lucrări la distanţe mai mici de 70 m, 

e). scoaterea penelor înainte de căderea arborelui, 

f). împingerea şi dirijarea căderii arborilor cu topoarele, cu măna sau cu altă   parte a corpului, 

g). executarea tapei la al doilea arbore, înainte ca primul să fi fost doborât,

h). doborârea arborilor aflaţi de-a lungul drumurilor sau liniilor de cale ferată,   fără luarea măsurilor de închidere a circulaţiei şi interzicere a accesului de   persoane, de către conducătorul formaţiei de lucru,  

20.Echipele de fasonatori mecanici se dispun la o distanţă de cel puţin 70 m, în funcţie de configuraţia terenului şi arboretului, astfel încât să se evite căderile de trunchiuri şi  accesul întâmplător al angajaţilor de la o altă echipă în zona de lucru. 

21.Fasonarea doborâturilor de vânt în masă se va face dinspre margini spre centru,  începând cu arborii rămaşi în poziţii periculoase. Dezaninarea arborilor se va efectua  numai sub supravegherea conducătorului de lucrări din parchetul de exploatare şi în  ziua producerii aninării. 

22.Dezaninarea arborilor se face cu mijloace omologate şi care corespund tehnic: 

a). dispozitiv de tracţiune prevăzut cu ciochinare de ancorare sau de reglare a   arborelui, pene de fixare, role de unghi (direcţie), 

b). tractor (TAF) cu troliu şi sapă, echipat cu cablu prelungitor, role de unghi,   ciochinare de ancorare,  

c). atelaj prevăzut cu tânjală şi cu lanţ sau cu cablu prelungitor. 

 

23.Dispunerea în teren a angajaţilor, a mijloacelor de dezaninare, ancorarea şi legarea  arborelui, modul de organizare şi de acţiune al fiecărui angajat, precum şi măsurile  suplimentare de securitate a muncii se stabilesc de către conducătorul locului de  muncă din parchet. 

24.Secţionarea trunchiului de la buturugă, de către fasonatorul mecanic, se face numai  după asigurarea acestuia. Dacă nu este posibil se va utiliza dispozitivul de tracţiune,  aducându-se arborele în poziţie nepericuloasă. 

25.Secţionarea trunchiurilor şi a crăcilor în poziţie suspendată se execută numai dacă  fasonatorul stă pe sol, luându-se măsuri pentru asigurarea arborelui împotriva  deplasării şi pentru degajarea zonelor de refugiu. 

26.Pentru secţionarea arborilor tensionaţi, fasonatorul mecanic trebuie să identifice latura solicitată la întindere şi cea supusă la compresiune. Tăierea începe pe latura  comprimată şi se continuă până când începe să se înţepenească lama fierăstrăului,  apoi se îngustează din lateral suprafaţa de tăiere. La final se detaşează zona rămasă,  cu vârful lamei fierăstrăului. Se interzice începerea operaţiei de tăiere cu retezarea  zonei solicitate la întindere. 

27.La trunchiurile puternic tensionate se execută secţionarea începând cu tăierea părţii  comprimate a lemnului, se îngustează suprafaţa de tăiere prin două retezări  exterioare, iar apoi se detaşează definitiv reazemul rămas. 

28.Secţionarea trunchiurilor se face numai după curăţatul de crăci şi secţionarea vârfu 29.Înainte de fasonarea doborâturilor de vânt cu vârful în vale se procedează la  asigurarea stabilităţii răgăliilor, după care se începe tăierea propriu-zisă din partea de  jos a cioatei. 

30.Doborâturile de vânt presate adânc în sol vor fi fasonate numai după degajarea  obstacolelor iar secţionările de o parte şi de alta a arborelui se vor face începând cu  zona comprimată pentru a nu exista pericolul de proiectare a fierăstrăului mecanic. 

31.La fasonarea doborâturilor de vânt cu vârful în deal se începe secţionarea tot pe latura supusă compresiunii executându-se două tăieturi, deplasate una faţă de alta, pe  direcţia cioatei. 

32.Fasonarea doborâturilor de vânt suspendate pe propriul colet al arborelui se face  printr-o tăietură oblică, dirijată de sus, pe direcţia cioatei. 

33.La fasonarea doborâturilor de vânt cu trunchiul rupt şi vârful pe pământ, partea care  atârnă se desprinde, iar apoi ciotul se taie în condiţii normale. Dacă locul desprinderii  este mai sus, trunchiul rupt se doboară împreună cu partea superioară agăţată, prin  executarea tapei sau printr-o tăietură de doborâre, cu condiţia ca partea de trunchi să  se doboare lateral şi în nici un caz în direcţia vârfului sau în sens opus. 

34.Pe măsura executării lucrărilor de către fasonatorul mecanic, lemnul fasonat, răgăliile  vor fi aşezate în poziţii, crăcile vor fi adunate în grămezi, iar drumurile de acces şi  zonele de lucru vor fi degajate de orice obstacole. 

35.Angajatorul va asigura echipament individual de protecţie fiecărui lucrător în funcţie  de natura, nivelul riscurilor şi a zonelor corpului expuse. 

Existenţa factorilor de risc, specifici exploatărilor forestiere diminuarea cauzelor  generatoare, dar şi probabilitatea altor factori de risc, rămân în atenţia angajatorului care  potrivit responsabilităţilor pe linie de secutitate şi sănătate în muncă, va lua măsuri de limitare sau eliminare a acestora.