Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
instructiunii proprii ssm intretinere mecanica
Instructiuni proprii SSM pentru activitatea de intretinere mecanica Instructiuni de securitate a muncii pentru masina de gaurit:
∙ Mandrinele pentru fixarea burghielor si alezoarelor se vor strange si desface numai cu chei adecvate, care se vor scoate inainte de pornirea masinii.
∙ Burghiul sau alezorul din mandrina de prindere va fi bine centrat si fixat.
∙ Scoaterea burghiului sau alezorului din mandrina se va face numai cu ajutorul unei scule speciale. ∙ Se interzice folosirea burghielor cu coada conica in universalele masinilor.
∙ Se interzice folosirea burghielor cu coada cilindrica in bucse conice.
∙ Se interzice folosirea burghielor, alezoarelor cu cozi uzate sau care prezinta crestaturi, urme de lovituri. ∙ Se interzice folosirea burghielor necorespunzatoare sau prost ascutite.
∙ Ascutirea burghielor se va face numai cu burghiul fixat in dispozitive speciale.
∙ Cursa sculei va fi astfel reglata incat aceasta sa se poata retrage cat mai mult la fixarea sau desprinderea piesei.
∙ Inaintea fixarii piesei pe masa masinii, se vor curata canalele de aschii.
∙ Prinderea si desprinderea piesei pe si de pe masa masinii se vor face numai dupa ce scula s-a oprit complet.
∙ Fixarea piesei pe masa masinii se va face in cel putin doua puncte, fie cu ajutorul unor dispozitive de fixare, fie cu ajutorul menghinei.
∙ Inaintea pornirii masinii, se va alege regimul de lucru corespunzator operatiei care se executa, sculelor utilizate si materialului piesei de prelucrat.
∙ In timpul functionarii masinii, se interzice franarea cu mana a axului portmandrina. ∙ Masinile de gaurit portative se vor porni numai dupa ce au fost ridicate de pe masa. ∙ Masinile de gaurit portative se vor lasa din mana numai dupa oprirea burghiului.
Instructiuni de securitate a muncii pentru polizarea manuala:
∙ Polizorul manual nu se va lasa din mana la intreruperea lucrului decat dupa oprirea completa a corpului abraziv.
∙ Pentru prevenirea pericolului de lovire a corpului abraziv la intreruperea lucrului, polizoarele manuale se vor aseza in suporti special executati. Suportii orizontali nu vor fi folositi in stare uzata.
∙ Polizoarele manuale vor fi utilizate la operatiile de polizare exterioara numai daca corpurile abrazive sunt protejate cu o carcasa de protectie corespunzatoare.
∙ Polizoarele manuale vor fi pornite numai daca corpul abraziv nu este in contact cu un corp care sa impiedice rotirea lui libera.
∙ La polizoarele manuale actionate pneumatic sau electric, nu va fi depasita turatia maxima a corpului abraziv, functie de diametral maxim admisibil al acestuia functie de diametral maxim admisibil al acestuia, functie de natura piesei abrazive si turatia maxima a polizoralui.
Instructiuni de securitate a muncii pentru sudarea cu arc electric:
∙ In vederea diminuarii la minim a pericolelor datorate tensiunii de mers in gol, care apare in mod obligatoriu pe electrod, se vor lua masuri de prevenire a acestora. Astfel, instalarea echipamentelor de sudare cu arc electric se va face in asa fel sa se reduca riscurile de socuri electrice care s-ar putea datora unor tensiuni mai mari decat tensiunea de mers in gol.
∙ Se vor lua masuri pentru reducerea pericolelor de contact accidental a circuitului de sudare cu conductorul de protectie sau cu pamantul; Daca piesa de sudat este in mod intentionat racordata la conductorul de protectie sau la pamant, legatura va fi facuta cat mai direct, cu ajutorul unui cablu avand sectiunea egala cu cea a cablului de retur. Se vor lua masuri de evitare a curentilor vagabonzi de sudare. Nu se va efectua in mod intentionat conectarea de legare la pamant al retelei de alimentare a sursei pentru sudare sau cel al aparatului electric de conectare asociat sursei.
∙ Pentru a evita contactele electrice intre circuitul de sudare si elementele conductoare straine de instalatie, situate in zona de lucru si pe care este posibil sa fie pus un portelectrod sau un cap pentru sudare sau pe care s-ar putea amorsa un arc electric, se vor folosi mijloace de protectie ale acestora cum ar fi: ecrane izolante, distantatoare;
∙ In cazul in care nu se pot aplica masurile de mai sus se vor stabili legaturi echidistante cu ajutorul unor cabluri izolate, avand sectiunea corespunzatoare, intre piesa de sudat si elementele conductoare straine de instalatia de sudare;
∙ Este interzis ca circuitul de sudare sa vina in contact cu buteliile de gaz protector, aflate in apropierea piesei de sudat.
∙ La legatura electrica intre echipamentul de sudare si piesa de sudat este strict interzisa utilizarea unor elemente conductoare straine de izolatie(sine, tevi,schele) daca acestea nu reprezinta piesa de sudat insasi;
∙ Se vor lua toate masurile pentru reducerea pericolelor de contact accidental al circuitului de sudare cu conductorul de protectie sau cu pamantul;
∙ Daca piesele pentru sudat sunt amplasate pe o masa de sudare, cablurile de retur si de legaturi echipotentiale vor fi racordate la masa.
∙ In cazul in care doi sau mai multi sudori lucreaza aproape unii de altii si in mod deosebit, pe aceeasi piesa, vor fi luate masuri speciale si in ce priveste racordarea surselor pentru sudare la reteaua de alimentare si la piesa de sudat, in scopul eliminarii tensiunii de mers in gol, ce poate sa apara intre doi portelectrozi sau intre doua capete pentru sudare.
∙ Daca una sau mai multe surse pentru sudare interconectate sunt scoase de sub tensiune, ele vor fi deconectate atat de la reteaua de alimentare cat si de la circuital de sudare comun pentru inlaturarea pericolelor datorate tensiunilor de retur; Interconectarea mai multor surse pentru sudare se va face numai de catre un expert.
∙ Daca se efectaeaza lucrari de intretinere sau reparare, echipamentul de sudare va fi decuplat atat de partea de alimentare cat si pe partea de utilizare. Derogari de la aceasta conditie se vor face numai de catre un expert;
∙ Orice racordare in circuital de sudare va fi efectata inainte de punerea sub tensiune a sursei pentru sudare.
∙ Daca sudorul isi intrerupe lucrul sau isi paraseste postul de lucru, sursa pentru sudare sau circuitul de sudare se va scoate de sub tensiune astfel incat instalatia sa nu poata fi pusa in mod accidental in functiune de la portelectrod sau de la capul de sudare.
∙ In cazul utilizarii unui aparat trifazat ce deserveste mai multe posturi de sudare sau in cazul mai multor surse pentru aceeasi piesa de sudat sau pentru piese interconectate, sudorii vor lucra suficient de departe unii de altii si vor fi instruiti sa nu atinga niciodata simultan doi portelectrozi sau doua capete pentru sudare.
∙ In timpul pauzelor de lucru , portelectrodul va fi asezat sau agatat de un suport izolat, astfel incat sa nu atinga piesa sau suportul acesteia, care sunt legate la sursa de alimentare a circuitului de sudare. Se interzice categoric tinerea portelectrodului sub brat, pentru a preveni scurgerile curentului electric prin corp.
∙ Conductorii electrici, mobili folositi la racordarea la retea si cablurile pentru alimentare a circuitului de sudare vor fi feriti irapotriva deteriorarii in timpul exploatarii si al transportului si in mod special impotriva contactului cu stropi de metal topit, precum si a trecerii peste ei cu mijloace de transport. Cablurile mobile vor fi usoare si foarte flexibile, pastrandu-se in colaci cand nu se executa operatia de sudare.
∙ La cablurile de alimentare a circuitului de sudare cu izolatia deteriorata, in cazul in care cablurile respective nu vor putea fi inlocuite imediat, prin indepartarea zonei deteriorate si realizarea unei imbinari in portiunea respective. Izolarea cu banda izolatoare a zonei reparate, nu este suficienta si in consecinta este obligatorie folosirea bucselor de protectie din material izolant, care sa acopere in intregime zona reparata. Starea izolatiei cablurilor de alimentare a circuitului de sudare se va verifica inainte de inceperea lucrului (schimbului).
∙ Inainte de operatia de imbinare a cablurilor pentru alimentarea circuitului de sudare, echipamentul de sudare va fi deconectata de la retea.
∙ Zonele de imbinare ale cablului pentru alimentarea circuitului de sudare vor asigura o buna conductibilitate, securitate fata de solicitarile mecanice si o izolare perfecta in special in zona de imbinare;
∙ Imbinarea cablurilor pentru alimentarea circuitului de sudare sau taiere se va realiza prin lipire la cald, prin sudare sau cu mufe de conexiuni izolate.
∙ Cablul de masa va fi racordat direct la piesa, fiind interzisa utilizarea unor improvizatii. Racordarea se va realiza numai cu cleme de strangere, borna cu surub, bine stranse, cu poli magnetici, cu conditia ca suprafetele de contact sa fie netede si curate.
∙ In cazul in care portelectrozii si capetele pentru sudare nu sunt utilizati, vor fi astfel amplasati incat sa fie izolati. Electrodul va fi scos din portelectrod.
∙ Posturile fixe pentru sudarea manuala cu arc electric vor fi prevazute cu un suport electroizolant pentru fiecare portelectrod, pe care sa se aseze portelectrodul in perioadele de pauza. Este strict interzisa aruncarea la intamplare a portelectrodului chiar daca nu este sub tensiune, indifferent de caracterul fix sau mobil al postului de sudare.
∙ La sudarea manuala cu electrozi inveliti, sudorii vor purta in mod obligatoriu manusi si in timpul inlocuirii electrozilor.
∙ La utilizarea generatoarelor de curent continuu si a transformatoarelor folosite la sudarea cu arc electric se vor respecta conditiile impuse in prescriptiile de electro securitate.
∙ Echipamentele (sursele) de sudare antrenate de motoare cu combustie interna vor fi instalate astfel incat sa previna intoxicatiile ce pot fi provocate de gazelle de esapament. Se interzice lucrul cu echipamente de sudare defecte sau in stare necorespunzatoare.
∙ Pentru racordarea la retea, executarea legaturilor fixe, inclusive montarea pieselor, se va face numai de catre electricieni calificati in astfel de lucrari, care vor respecta toate prescriptiile in vigoare referitoare la instalatiile electrice.
∙ Daca legarea la retea a unui echipament de sudare se realizeaza fara fisa si priza se va prevedea la locul de racordare un intrerupator cu ajutorul caruia sa se scoata de sub tensiune concomitent toti conductorii de alimentare.
∙ Daca legarea la retea se face prin prize cu capace metalice, capacele vor fi legate la centura(priza) de impamantare.
∙ La echipamentele de sudare care nu sunt racordate prin fisa, conductorii de racordare la retea se vor fixa cu papuci si vor fi astfel dispusi incat sa excluda posibilitatea deteriorarii izolatiei lor, din cauza frecarii lor de aparatorile de borne.
∙ In cazurile in care urmeaza sa se execute lucrari de receptie sau de curatire a echipamentelor de sudare sau cand se schimba locul lor de amplasare, acestea vor fi scoase de sub tensiune, prin deconectarea de la retea.
∙ Nu se vor utiliza decat echipamente de sudare omologate care vor indeplini conditiile de electrosecuritate.
∙ Echipamentele de sudare, generatoarele si transformatoarele de sudare vor fi prevazute cu dispozitive speciale, care sa permita schimbarea nepericuloasa a electrozilor pentru sudare, totodata vor fi protejate impotriva atingerii accidentale, prin legarea lor la prize de pamant sau la conductorul de nul.
∙ Este interzisa sudarea concomitenta pe aceeasi piesa cu doua instalatii de sudare manuala cu arc electric de curent continuu cu polaritati opuse.
Instructiuni proprii SSM pentru utilizarea uneltelor de mana
La executarea oricăror categorii de lucrări vor fi admise numai uneltele de mână , sculele şi dispozitivele aflate în perfectă stare, nefiind permisă utilizarea celor defecte sau improvizate.
Uneltele de mână vor fi confecţionate din materiale corespunzătoare operaţiilor de executat. Cozile şi mânerele uneltelor de mână vor fi netede , bine fixate şi vor avea dimensiuni care să permită apucarea sigură şi comodă, fără crăpături şi aşchii desprinse.
Se interzice folosirea uneltelor de mână improvizate , cu suprafeţele de lovire deformate, ştirbe sau înflorite.
Sculele de mână vor avea mânere confecţionate numai din lemn, de esenţă tare, fag, arţar, frasin, fără noduri sau crăpături şi cu suprafeţe bine netezite. Este interzisă folosirea uneltelor de mână care nu sunt bine fixate în mâner. Şurubelniţele sau uneltele asemănătoare vor fi prevăzute cu inele metalice de strângere a mânerului pe capătul uneltelor.
Se interzice prinderea mânerelor sparte sau crăoate în cuie, legarea acestora cu sârmă sau sfoară, precum şi folosirea anumitor unelte fără mâner. Utilizarea aceluiaşi mâner la mai multe unelte de mână nu este admisă decât în cazul truselor de scule construite special cu mâner detaşabil.
Mânerele vor avea dimensiunile corespunzătoare pentru a putea rezista eforturilor la care sunt supuse. Ele nu trebuie supradimensionate pentru a nu mări, inutil, efortul fizic al lucrătorilor.
Uneltele folosite la lovire trebuie să aibă mânerele cu secţiune ovală şi montată cu partea groasă la capătul liber al părţii metalice a uneltelor.
Se interzice depozitarea uneltelor pe treptele scărilor mobile, schele, tablouri electrice, ziduri. Lucrătorul care execută pren care este necesar a lăsa uneltele din mână, trebuie să aibă buzunare speciale sau truse pentru păstrarea uneltelor. Când se execută lucrul la înălţime, uneltele de mână vor fi ţinute în genţi rezistente şi vor fi asigurate împotriva căderii.
În timpul transportului, părţile periculoase ale uneltelor de mână cu tăişuri şi vârfuri, vor fi protejate cu teci sau apărători adecvate. Pentru păstrarea uneltelor de mână ce nu sunt utilizate la un moment dat se vor folosi bancurile de lucru sau dulapurile de scule.
Pe timpul transportului cu autovehicule uneltele de mână vor fi aşezate în aceeaşi direcţie şi numai înăuntru.
Uneltele de mână cu articulaţii ( foarfece, cleşte) nu trebuie să prezinte frecări mari sau jocuri în articulaţii care ar putea reduce capacitatea de prindere. Fălcile de prindere ale uneltelor cu articulaţii vor avea forme şi dimensiuni corespunzătoare activităţilor la care se folosesc (plane, paralele, striate sau cu muchii de prindere), fiind interzisă utilizarea la operaţiuni necorespunzătoare destinaţiei pentru care au fost făcute.
Cleştii vor avea fălcile complet suprapuse şi fără ştirbituri.
Menghinele şi nicovalele trebuie bine fixate de bancul de lucru şi montate astfel ca lucrătorii care le utilizează să poată avea , în permanenţă, în timpul lucrului, o poziţie cotrctă, normală şi fără a fi obositoare.
Uneltele de percuţie din oţel ( ciocane, dălţi, foarfece, dornuri) vor trebui să fie din oţeluri corespunzătoare tratate termic astfel încât sub acţiunea eforturilor la care sunt supuse în timpul lucrului, să nu permită deformări permanente , fisuri sau desprinderi de aşchii, ştirbituri.
Uneltele folosite la percuţii nu se vor folosi dacă au suprafeţele de percuţie deformate, înflorite sau ştirbite ; aceste deformaţii vor fi rectificate zilnic. Se interzice călirea capetelelor uneltelor (ciocanelor).
Uneltele care prezintă decalibrări sau deformări concretizate prin mărirea distanţei fixe de prindere ( cheile de prindere) nu terbuie folosite. În aceste situaţii este interzisă intercalarea între fălcile cheilor şi piuliţe a unor plăcuţe metalice ajutătoare, în scopul evitării accidentelor.
Folosirea uneltelor de percuţie ( dălţi, dornuri) pentru spargeri sau operaţii similare se va face numai prin apucarea acestora cu dispozitive soeciale ( cleşti). La lucrările cu dălţi drepte sau în cruce, lucrătorii vor utilize ochelari pentru protecţia împotriva aşchiilor care ar putea sări.
Când se lucrează cu pene sau dălţi ţinute de ajutoare, la baterea cu barosul, se vor folosi cleşti cu lungimea braţului de cel puţin 0,7 m .
Se interzice utilizarea în medii de gaze sau vapori explozivi a uneltelor de mână executate din materiale care, prin lovire sau frecare, pot produce scântei. În astfel de medii se vor utiliza numai unelte confecţionate din materiale corespunzătoare .
Când se lucrează cu unelte de mână la operaţiuni în care există posibilitatea producerii de scântei, aşchii de orice fel, lucrătorii sunt obligaţi să poarte ochelari de protecţie cu apărători laterale şi vizoare incasabile. Zona în care se execută aceste lucrări va fi protejată prin ecrane pentru evitarea accidentării lucrătorilor care circulă sau lucrează prin apropiere.
Uneltele folosite la tăiat se vor verifica dacă sunt bine ascuţite şi dacă au profilul correct în raport co lucrările de executat. Nu este indicată folosirea pânzelor de fierăstrău sau joagăr dacă au lipsă trei dinţi/metru sau doi dinţi alăturaţi.
Uneltele pentru tăiat metale nu trebuie să fe degradate, cu crăpături sau ruginite, iar muchiile laterale nu trebuie să prezinte margini tăioase în locurile în care se strâng cu mâna.
Foarfecele pentru tăiat tabla va avea lamele astfel strânse încât să se preseze una pe alta, fără joc în axul de fixare.
Capătul dălţilor, supus loviturii de ciocan, trebuie să fie neted, să nu aibă fisuri sau concavităţi. Lungimea minimă a dălţilor va fi de 150 mm.
Lămpile de lipit cu petrol sau benzină vor fi folosite numai de către lucrători autorizaţi pentru asemenea lucrări.
Se interzice utilizarea lămpilor de lipit care prezintă defecte. În astfel de cazuri lucrătorii au obligaţia de a întrerupe lucrul şi de a preda lampa la reparat. Se interzice umplerea lămpii de lipit cu petrol sau benzină mai mult de ¾ din capacitatea rezervorului său. Dopul de umplere al lămpii trebuie bine înşurubat, pe cel puţin patru sppire ale filetului, cu garnitura corespunzătoare. Se interzic turnarea şi scurgerea combustibilului precum şi demontarea lămpii, deşurubarea capacului etc. în apropierea focului.
Se interzice aprinderea lămpii prin introducerea petrolului sau benzinei prin arzător sau scoaterea arzătorului dacă presiunea din interiorul lămpii nu a scăzut complet. Este interzisă mărirea peste măsură a presiunii în interiorul lămpii de lipit, fiind pericol de explozie.
Scăderea presiunii gazelor din rezervorul lămpii se face prin deşurubarea dopului de umplere, dar numai după ce lampa a fost stinsă , iar arzătorul s-a răcit complet. Lămpile de lipit cu petrol sau benzină vor fi prevăzute cu supape de siguranţă reglate la presiunea de lucru, iar cele de peste 3 l capacitate vor avea şi manometru.
La uneltele care lucreză cu aer comprimat este necesar ca piesele care sunt în funcţiune în timpul lucrului să nu sară din manşoanele de fixare. Când uneltele de mână cu acţionare pneumatică sunt dotate cu scule ( pietre de polizor, pânze de fierăstrău), ceea ce reprezintă pericol de accidentare, acestea trebuie prevăzute, obligatoriu, cu apărători împotriva atingerii accidentale.
Uneltele de mână rotative, cu acţionare pneumatică, vor fi dotate cu dispozitive de reglare şi limitare a presiunii şi debitului în vederea limitării turaţiei. Uneltele şi sculele acţionate pneumatic vor avea dispozitive de împiedicare a funcţionării necomandate a acestora.
Tuburile flexibile de aer comprimat trebuie să fie corespunzătoare debitului şi presiunii de lucru. Fixarea acestora pe racordul uneltei va fi asigurată cu coliere metalice.
Legarea recipienţilor de aer comprimat ai sculelor şi diferitelor piese şi conducte între ele trebuie făcută etanş prin flanşe, garniture, şuruburi şi cleme. Lucrătorii care manevrează unelte acţionate cu aer comprimat sunt obligaţi a controla şi regla supapele uneltelor pentru a vedea dacă acestea se deschid uşor şi repede, iar la întreruperea apăsărilor pe mânerul de comandă să nu permită trecerea aerului comprimat.
În timpul lucrului cu unelte acţionate cu aer comprimat sunt interzise legarea şi dezlegarea conductelor şi uneltelor la recipientul compresorului. Acest lucru se va face numai după ce s-a interupt admisia aerului.
Se interzice admisia aerului înainte ca unealta să fie aşezată în poziţia de lucru Este interzis mersul în gol al uneltelor. Acest lucru este permis numai în vederea verificării uneltelor, înaintea începerii lucrului sau în cursul reparaţiilor. Conductele de alimentare a uneltelor cu aer comprimat vor fi curăţate prin suflare.
Lucrătorii care lucrează cu unelte acţionate cu aer comprimat sunt obligaţi să poarte mănuşi şi ochelari de protecţie în timpul lucrului.
Uneltele de mână acţionate electric vor fi prevăzute cu dispozitive sigure cde fixarea sculei precum şi cu dispozitive care să împiedice funcţionarea lor necomandată.
Dacă uneltele de mână acţionate electric sunt dotate cu scule ce prezintă pericol de accidentare ( pânze de fierăstrău, pietre de polizor), ele trebuie protejate împotriva atingerii.
Se interzice manipularea sculelor de mână acţionate electric de către lucrătorii care nu cunosc metodele de lucru şi măsurile de protecţie contra electrocutărilor, precum şi măsurile de prim ajutor ce trebuie luate în caz de prim ajutor. Uneltele electrice portative ( maşini de găurit, polizoare) trebuie alimentate la tensiuni reduse de 12 V şi 24 V. Alimentarea la tensiuni superioare va fi permisă numai în condiţii speciale .
În cazul alimentării uneltelor electrice portative la tensiuni reduse este interzisă legarea carcaselor acestora la instalaţii de protecţie prin legare la pământ sau nul. Este admisă alimentarea uneltei electrice portative la tensiuni mai mari de 24 V numai atunci când nu există posibilitatea alimentării la tensiune redusă şi numai în următoarele condiţii:
∙ în cazul tensiunii până la 42 V se va aplica o izolaţie întărită pe părţile conducătoare interioare ale uneltei sau între acestea şi carcasă, sau în exteriorul carcasei, care să asigure o izolare de protecţie întărită faţă de părţile uneltei accesibile atingerii;
∙ in cazul tensiunii până la 127 V reţeaua de alimentare va avea nulul izolat faţă de pământ, carcasa uneltei va fi legată de o instalaţie de protecţie prin legarea la pământ;
∙ se va crea , pentru alimentarea uneltei, o reţea cu nulul izolat faţă de pământ , cu ajutorul, fie al unui transformator de separare, fie al unui grup convertizor sau al unui grup motor. Uneltele vor avea , de asemenea, izolaţie întărită;
∙ in cazul alimentării la tensiunea de până la 380 V , mânerele şi reazemele pentru piept ale lucrătorilor vor fi din material izolant sau din metal acoperit cu material izolant. Uneltele vor avea apărătoare care să împiedice atingerea părţilor metalice ale acestora. Conectarea la reţea se va face prin prize şi fişe cu contacte de protecţie
Lucrătorii care lucrează cu unelte electrice portative alimentate la tensiune până la 380 V sunt obligaţi să folosească mănuşi de cauciuc electroizolante, să poarte îmbrăcăminte uscată cu mânecile lungi şi să aibă capul acoperit pe cât posibil şi ceafa.
În timpul lucrului lucrătorii vor sta numai pe platforme izolate sau covoraşe de cauciuc, electroizolante.
Uneltele electrice portative trebuie păstrate la magazia de scule sau în lăzi de scule aflate asupra echipelor şi trebuie verificate în ceea ce priveşte buna funcţionare, starea izolaţiei şi protecţia mecanică, cel puţin o dată pe lună, precum şi după fiecare reparaţie.
Se interzice continuarea lucrului cu unealta electrică portativă atunci când lucrătorul simte o acţiune cât de slabă a curentului electric. În acest caz lucrătorul este obligat să întrerupă imediat lucrul şi să predea unealta la verificare şi reparare. Este interzisă apucarea uneltei electrice de partea sa activă ( burghiu), sau de conductorul pentru alimentarea cu energie electrică în timpul lucrului cu unelte electrice portative.
Se interzice scoaterea uneltei din mandrină înainte de oprirea completă a acesteia. Se interzice menţinerea uneltei în poziţia de funcţionare dacă s-a interupt tensiunea de alimentare. În acst caz se va deconecta imediat unealta de la reţea ca şi la terminarea lucrului.
Se interzice eliberarea din magazii, pentru producţie, a uneltelor defecte. Conducătorii locurilor de muncă vor controla zilnic, înainte de începerea lucrulul, starea uneltelor de mână şi, dacă aceasta este necorespunzătoare, vor interzice folosirea lor. Totodată vor lua măsurile care se impugn pentru repararea acestora sau completarea cu alte unelte , corespunzătoare.
Fiecare lucrător este obligat să sesizeze imediat defecţiunile sesizate la uneltele pe care le foloseşte şi să nu lucreze cu acestea dacă nu sunt corespunzătoare. Lucrătorilor le este interzisă folosirea uneltelor de mână proprietate personală, chiar dacă acestea sunt în stare corespunzătoare pentru executarea lucrărilor
Instructiuni proprii SSM pentru personal TESA
Fiecare angajat trebuie sa cunoască si sa aplice normele de securitate a muncii in biroul sau incaperea in care isi desfăşoară activitatea.
Personalul este dator sa semnaleze:
∙ orice accident ori incident de munca;
∙ toate situaţiile periculoase de munca.
In incaperi se vor păstra numai piese de mobilier (birouri, scaune, mese, dulapuri, casa de bani, etc) in perfecta stare de funcţionare, amplasate astfel incat sa nu provoace accidente;
Orice element de birotica depistat ca defect va fi reparat imediat. Daca acest lucru nu este posibil, obiectul va fi retras in magazie, astfel incat sa nu se permită folosirea sa in stare defecta si sa fie eliminata astfel posibilitatea producerii unui accident;
Repararea biroticii se va executa numai de personal calificat, de la unităţi de profil. Orice fel de reparaţii la instalaţiile electrice (tablou de siguranţe, prize, cabluri defecte etc), sanitare, de incalzire, gaze si alte asemenea se vor executa prin firme specializate pe baza de comanda.
Cablurile de alimentare a aparatelor (lămpi de birou, calculatoare etc.) vor fi amplasate astfel incat sa se elimine posibilitatea accidentării prin împiedicarea
persoanelor. Periodic se va verifica integritatea acestora pentru eliminarea oricărui pericol de electrocutare.
Este interzisa utilizarea oricăror echipamente electrice prezentând defecţiuni: prize sparte sau avariate ca urmare a unor scurtcircuite, arcuri electrice etc, conductori dezizolati sau având izolaţia deteriorata.
Este interzisa depozitarea sau amplasarea provizorie la inaltime (pe dulapuri, cuiere, etc.) a unor obiecte care prin cădere ar putea provoca accidente. Pardoseala din încăperile de lucru si din grupurile sanitare trebuie păstrata curata si uscata astfel incat sa nu existe pericol de alunecare sau impiedicare. Trebuie semnalata si remediata orice defecţiune in pardoseala.
In caz de inghet sau polei, zona de circulaţie aferenta sediului firmei trebuie curăţata de zăpada si acoperita cu materiale antiderapante care sa elimine riscul de accidentare prin alunecare.
Orice deplasare dintr-o incapere in alta se va efectua atent, cu fata inainte. Deschiderea uşii se va executa lent pentru a nu accidenta vreo persoana aflata in imediata ei apropiere. De asemenea, urcatul si coborâtul treptelor trebuie făcut cu atenţie.
Cand trebuie luat un obiect aflat la inaltime, obligatoriu se va folosi o scara sigura si nu una improvizata din scaune, cutii, sertare.
Uşile cu geamuri trebuie manevrate atent. Este interzisa sprijinirea sau impingerea de sticla uşilor.
La ieşirea din clădire, orice persoana se va asigura in toate direcţiile ca sa nu fie surprinsa de vreun mijloc de transport.
In intersecţii trebuie sa se circule pe partea dreapta, mergând incet, pentru evitarea coliziunii cu o alta persoana sau un mijloc de transport, care ar veni din sens opus ori de dupa coltul clădirii.
In timpul programului trebuie folosita o incaltaminte corespunzătoare pentru evitarea oricărei surse de accident.
Pentru protecţia personalului care face curăţenie, cioburile de sticla trebuie invelite si depuse la vedere astfel incat sa poată fi uşor identificate.
Este interzis sa se improvizeze podeţe formate din scaune, cutii, sertare, aşezate unele peste altele, deoarece, nefiind stabilite, exista pericolul de răsturnare. Este interzisa atingerea maşinilor in funcţiune, a tablourilor electrice, etc. Nu se vor purta discuţii cu personalul care lucrează la maşini.
Nu se vor indeparta dispozitivele de protecţie ale maşinilor aflate in funcţiune. In locurile in care sunt afişate semne de avertizare, se va intra numai in prezenta personalului autorizat, care va lua masurile corespunzătoare de securitate. Este interzis fumatul in toate spatiile societăţii.
Totdeauna trebuie sa se privească in direcţia de mers, iar atunci cand se transporta pachete cu braţele, aceste pachete nu trebuie sa impiedice vizibilitatea. Pardoselile din incaperi trebuie sa fie intretinute iar urmele de apa sau ulei se vor inlatura imediat. Trebuie semnalata orice defecţiune in pardoseli (sparturi, rupturi ale mochetei, linoleumului, etc...).
Pentru protecţia personalului de curăţenie, cioburile de sticla trebuie invelite si depuse la vedere astfel incat sa poată fi uşor identificate.
Pentru ridicarea obiectelor, efortul trebuie făcut cu muşchii picioarelor si nu cu muşchii spatelui. Trebuie evitate intinderile rapide ale braţelor si intoarcerile bruşte. Personalul din birouri care se deplasează in secţiile productieţ trebuie sa respecte următoarele norme obligatorii:
∙ sa folosească imbracaminte cat mai strânsa pe corp,
∙ sa circule numai pe caile de acces special marcate
Inainte de folosire a unui scaun, trebuie constata starea lui, dupa care se aseaza intr-o poziţie cat mai stabila, evitandu-se aşezarea pe marginea lui. Inainte de îndepărtarea unui scaun de birou, trebuie sa se asigure ca nu exista pericolul de a se răsturna sau de a lovi alta persoana.
Este interzisa urcarea pe scaunul cu ax pentru a lua un obiect de la inaltime. Pentru aceasta se recomanda un taburet solid, un podium sau o scara corespunzătoare.
Pentru evitarea impiedicarilor, sertarele birourilor, fisetelor sau ale dulapurilor trebuie ţinute inchise.
Pentru evitarea prinderii degetelor, trebuie apucate bine mânerele atunci cand se inchid sertarele birourilor ori uşile caselor de bani.
Este interzisa deschiderea in acelaşi timp a mai multor sertare din partea de sus, deoarece ele pot aluneca si, prin cădere, pot provoca accidente.
Pentru asigurarea unei bune stabilităţi este necesar ca obiectele grele sa fie aranjate in sertarele de jos.
Trebuie semnalata personalului de deservire orice defecţiune apăruta in buna funcţionare a pieselor de mobilier: muchii crăpate, parti lipsa, etc.
Instructiuni proprii SSM pentru utilizarea centralei termice
Deservirea centralei termice se va face de către un operator care a fost instruit in privinţa exploatării in condiţii de maxima securitate, conform instrucţiunilor de exploatare elaborate de producător si specificate in cartea tehnica a instalaţiei. Operatorul are obligaţia sa verifice in permanenta funcţionarea corecta a aparaturii de măsura si control.
Pentru evitarea accidentelor prin electrocutare se vor lua toate masurile de prevenire necesare in conformitate cu normele de securitate a muncii pentru utilizarea energiei electrice.
Este interzisa pătrunderea persoanelor străine in incinta centralei termice. Este interzisa blocarea cailor de acces cu diverse materiale, scule sau subansamble.
Este interzisa blocarea accesului la tablourile electrice cu diverse materiale sau obiecte.
Tablourile electrice vor fi ţinute incuiate si vor fi prevăzute cu o platforma electro izolanta sau cu un covor de cauciuc.
Este interzisa pătrunderea cu flacăra deschisa sau cu ţigara aprinsa in incinta unde se afla centrala termica.
Este interzis lucrul cu flacăra deschisa, precum si sudarea electrica in timpul funcţionarii centralei termice.
Operaţiile de sudura se vor executa dupa oprirea centralei si pe baza "Permisului de lucru cu foc deschis".
" Permisului de lucru cu foc deschis ", ca forma, este prezentat in Anexa nr. 4 la Normele Generale de Apărare împotriva Incendiilor emise cu Ord. nr. 163/2007 si se eliberează pentru următoarele lucrări:
∙ executarea unor operaţiuni de comandă a unor instalaţii sau utilaje tehnologice de importanţă sau intervenţia asupra acestora, a căror operare greşită poate determina sau favoriza producerea unor incendii de amploare, explozii, calamităţi naturale, eşecul unor servicii de utilitate publică sau a altor tipuri de risc;
∙ lucrări de reparaţii sau de întreţinere, distrugerea unor deşeuri sau reziduuri periculoase pentru viaţa oamenilor sau pentru mediu;
∙ prelevarea de probe din recipiente sau instalaţii care conţin substanţe periculoase, lucrări de sudare;
∙ lucrări de tăiere sau lipire cu flacără;
∙ lucrări care pot provoca scântei mecanice;
∙ lucrări care pot provoca scântei şi arcuri electrice sau scurtcircuite; ∙ lucrări de topire a bitumului sau asfaltului;
∙ lucrări de curăţare prin ardere a unor utilaje, aparate, conducte tehnologice sau conductoare electrice;
∙ lucrări la care se utilizează foc deschis (dezgheţări, decongelări, aprinderea cuptoarelor tehnologice, cazanelor etc);
∙ punerea ori repunerea în funcţiune a instalaţiilor şi utilajelor tehnologice care prezintă risc foarte mare de incendiu sau oprirea acestora;
∙ aplicarea unor materiale de protecţie din care se pot degaja cu uşurinţă vapori şi gaze inflamabile şi/sau explozive;
∙ curăţarea interioară a unor vase, rezervoare, recipiente sau sisteme de evacuare în care au fost stocate, prelucrate ori vehiculate produse combustibile etc; ∙ depozitarea, manipularea şi transportul de substanţe/materiale periculoase; ∙ spectacole cu foc deschis/jocuri de artificii.
Conductele de agent termic precum si armaturile vor fi verificate zilnic, iar la apariţia scurgerilor de agent termic se va opri instalaţia (pana la remedierea defecţiunii).
Este interzisa orice intervenţie la instalaţia de transport a agentului termic in timpul funcţionarii centralei termice.
Este interzisa păstrarea combustibilului sau a recipientelor de combustibil in incaperea in care se afla centrala termica.
Centrala termica va fi exploatata de personal calificat si autorizat, conform normelor specifice si a prescripţiilor I.S.C.I.R.
In încăperea centralei termice se va păstra cu stricteţe curăţenia înainte de a efectua operaţii de curăţare şi întreţinere decuplaţi centrala de la reţeaua de
alimentare electrică acţionând asupra întrerupătorului general şi/sau prin dispozitivele de închidere corespunzătoare.
In încăperea centralei este interzisă păstrarea obiectelor şi materialelor inflamabile, precum şi a celor străine de exploatarea instalaţiei.
La apariţia oricăror defecţiuni tehnice (scurgeri de combustibil, creşterea presiunii, etc), se va opri imediat cazanul şi se vor lua măsuri de înlăturare a acestora, exclusiv de către personal calificat.
Nu blocaţi nici măcar momentan şi/sau parţial terminalele de aspiraţie şi evacuare. Nu puneţi nici un obiect pe centrală.
Centrala trebuie să fie folosită numai în scopul pentru care a fost proiectată.Orice altă utilizare este incorectă şi deci periculoasă.
Centrala trebuie să fie instalată în încăperi adecvate care trebuie să respecte toate normele de instalare şi care trebuie să garanteze o funcţionare sigură şi regulamentară.
In cazul în care locul de instalare nu garantează un adăpost adecvat împotriva agenţilor atmosferici, centrala trebuie complet protejată împotriva temperaturilor scăzute şi a îngheţului.
Centrala se va instala astfel încât să se ţină cont de gabaritul său şi de spaţiile necesare pentru întreţinere.
Pentru o bună funcţionare se va evita folosirea conductelor cu diametre subdimensionate, a coturilor cu rază mică şi a reducţiilor necorespunzătoare. Presiunea apei reci la intrare trebuie să fie în concordanţă cu specificaţiile din cărţile tehnice ale centralei.
Instalaţiile electrice ale centralei trebuie să fie racordate la centura de împământare.Conductele instalaţiei hidraulice şi de încălzire nu trebuie să fie folosite ca împământări ale instalaţiei electrice.
Condensul rezultat din instalaţie trebuie protejat împotriva îngheţului. Siguranţa electrică a centralei se realizează numai când aceasta este racordată corect la împământare, executată conform normelor în vigoare.
Este recomandat să fie folosită o înclinare în urcare a tuturor conductelor de aspiraţie şi evacuare astfel încât:
∙ să oprească intrarea apei, prafului sau a obiectelor străine în conducta de aspiraţie ∙ să faciliteze, în conducta de evacuare gaze arse, refluxul condensului spre camera ardere, care este construită pentru funcţionarea în aceste condiţii şi pentru a evita condensul
Verificaţi să nu iasă gaze prin evacuarea condensului.
Inainte de punerea în funcţiune a centralei verificaţi dacă pompa de circulaţie nu s a blocat cauza depunerilor din pauza de funcţionare.Trebuie verificată deasemenea integritate garniturilor din fibră ignifugă şi din cauciuc din capacul arzătorului. Trecerea centralei de la un tip de combustibil solid la altul se va face numai de către personal autorizat.
Nu se efectuează curăţarea încăperii în care este instalată centrala când aceasta este în funcţiune.
Curăţarea panourilor centralei trebuie făcută doar cu apă şi săpun. Nu se curăţă panourile sau alte părţi vopsite sau din plastic cu diluanţi.
In cazul în care centrala necesită piese de schimb , trebuie să le folosiţi doar pe cele de la firme autorizate şi care corespund tipului de centrală pe care îl deţineţi. Verificaţi în permanenţă buna funcţionare a dispozitivelor de siguranţă cu care este dotată centrala. Funcţionarea defectuoasă a acestora pune în pericol funcţionarea normală a centralei.
Nu obturaţi deschiderile de aerisire ale încăperii în care este instalată centrala în scopul de a preveni acumularea de substanţe toxice sau explozive. In cazul nefolosirii centralei pe parcursul unei perioade îndelungate, consultaţi prescripţiile tehnice din manualul de folosire referitoare la alimentarea cu energie electrică, funcţia de protecţie antiangheţ.
In zonele unde duritatea apei este mare se recomandă instalarea unui dispozitiv anticalcar, evitând astfel curăţarea frecventă a schimbătorului de căldură. Controlaţi periodic presiunea indicată pe manometre.
Nu atingeţi părţile calde ale centralei cum ar fi (uşiţa, hota, racordul la coş, etc.) care pe timpul de funcţionare şi după oprire rămân pentru un timp calde.Orice contact cu acestea poate provoca grave arsuri.
Este interzisă prezenţa în timpul funcţionării centralei în jurul acesteia a copiilor sau a altor persoane neautorizate.
Nu udaţi centrala cu jeturi de apă sau alte lichide.
La curăţarea grupului de ardere, deoarece este posibil să veniţi în contact cu o pulbere fină şi cu condensul acid, se recomandă să purtaţi echipament de protecţie adecvat (ochelari, mănuşi, mască).
Atunci când se hotărăşte dezinstalarea definitivă a centralei, aceasta se va face numai de catre personal autorizat şi se va decupla întâi alimentarea cu apă şi tensiune.
Instructiuni proprii SSM pentru activitatea de lacatuserie
▪ Bancurile de lucru folosite la locurile de munca unde se executa lucrari de lacatuserie, trebuie sa fiestabile, bine fixate si suficient de rezistente. ▪ Menghinele, de toate tipurile, vor fi utilizate numai daca au corpul, dintii, falcile, surubul central simanerul de strangere in buna stare. Menghina nu se va folosi ca nicovala si nu se va bate cu ciocanul peea.
▪ Locul unde se efectueaza lucrul cu dalta trebuie sa fie protejat astfel incat schijele ce se desprind sa nu poata lovi persoanele ce se afla in vecinatate.
▪ Pe sol, in fata bancului de lucru, se vor aseza gratare din lemn, in cazul pardoselilor din beton. Banculde lucru va fi pastrat in perfecta stare de curatenie, uleiul sau grasimile de pe suprafata bancului vor fiindepartate imediat cu ajutorul unor carpe.
▪ In timpul lucrului la masini unelte (polizoare, masini de gaurit sau debitat etc.) se vor respecta prevederile pe linie de securitate si sanatate in munca, stabilite pentru masinile respective.
▪ Pentru protejarea ochilor, se vor utiliza ochelari de protectie, in special in timpul efectuarii lucrului la polizor, taierea la rece a suruburilor, niturilor, tablelor, curatirea zgurei, spargerea betonului etc.
▪ Pentru prevenirea accidentelor prin alunecare, se va evita formarea petelor de apa sau ulei, acesteatrebuind sterse cu carpa sau nisipate, imediat ce s-ar forma.
▪ Uneltele de mana vor fi confectionate din material corespunzator operatiilor ce se executa. Unelteleactionate electric sau pneumatic, vor fi prevazute cu dispozitive sigure de fixare a sculei, precum sidispozitive care sa impiedice functionarea necomandata.
▪ Cozile si manerele uneltelor de mana vor fi netede, bine fixate si vor avea dimensiuni care sa permita prinderea lor sigura si comoda. Cozile manerelor din lemn vor fi de esenta tare, cu fibre axiale, drepte,fara noduri si crapaturi sau aschii desprinse. Cozile se fixeaza cu pene. Nu se utilizeaza acelasi maner lamai multe unelte de mana.
▪ Uneltele de percutie din otel (ciocane, dalti, foarfeci, dornuri etc.) vor fi executate conform normelor si standardelor in vigoare. In cazul aparitiei deformarilor (floare), acestea se vor rectifica imediat. Seinterzice utilizarea sculelor de mana, defecte sau improvizate.
▪ La utilizarea uneltelor de mana actionate electric, se vor folosi cordoane bine izolate, cu stekere in buna stare. Prizele si fisele vor fi cu contacte perfecte, pentru a se realiza protectia prin legare la pamantsau la firul neutru al instalatiei.
▪ Corpurile abrazive vor fi schimbate numai de persoane autorizate special in acest scop, pe bazadeciziei emise de conducerea societatii (imputernicire)
▪ Toate uneltele de mana vor fi verificate cu atentie la inceputul lucrului. Cele ce nu corespundconditiilor normale de lucru, vor fi inlocuite
imediat, interzicandu-se utilizarea celor defecte sauneadecvate operatiilor respective (unelte improvizate, deformate, necalibrate, fara manere, defecte etc.).
▪ Toate lucrarile de interventii si reparatii se vor efectua numai in baza dispozitiilor primite de laconducatorul locului de munca respectiv, care preda utilajul pentru interventie sau reparatie.
▪ Inainte de inceperea interventiilor si reparatiilor la utilaje sau masini, se vor lua masuri de securitate prin scoaterea sigurantelor electrice, de catre electrician si aplicarea de tablite avertizoare pe automatulde pornire a utilajului: “NU CUPLATI, SE LUCREAZA”.
▪ Se interzice, in timpul functionarii utilajelor sau masinilor, reglarea, repararea, ungerea, curatirea sauindepartarea aparatoarelor sau dispozitivelor de protectie.
▪ In cazul utilizarii iluminatului portativ, se va tine seama de mediul de lucru, fiind admisa folosirealampilor electrice alimentate cu tensiune nepericuloasa, de maxim 24 V.
▪ Dupa efectuarea reparatiilor sau interventiilor, se vor lua masuri de remontare a tuturor aparatoarelor si dispozitivelor de protectie si de remontare a legaturilor la centura de impamantare. Utilajul sauinstalatia se va preda conducatorului locului de munca respectiv.
▪ Locurile de munca care prezinta pericole vor fi semnalizate cu indicatoare de avertizare sauinterzicere.
▪ Toate golurile din pereţi, amplasate cu marginea de jos la o înălţime sub 0,70 m deasupra planşeuluişi care comunică spre exteriorul construcţiilor sau dau spre locuri unde nu există un planşeu continuu,se vor îngrădi.De asemenea se vor acoperi şi îngrădi cu balustrade executate pe tot conturul, cu oînălţime de cel puţin 1 m, golurile din planşeele clădirilor în construcţie pe care se execută lucrări sau e posibil să se circule; golurile vor fi marcate cu indicatoare de pericol.
▪ Golurile de ferestre şi uşi unde nu s-a montat tâmplăria vor fi închise provizoriu pentru a feri personalul muncitor de curenţii de aer.
▪ Locurile de munca si de circulatie trebuie sa dispuna de un iluminat care sa asigure desfasurareafunctiilor vizuale si securitatea persoanelor corespunzator sarcinii de munca.
▪ Lucratorii trebuie sa dispuna pe santier de apa potabila sau alte bauturi nealcoolizate in cantitatisuficiente. De asemenea, trebuie sa dispuna de facilitati pentru a-si lua masa in conditii satisfacatoare.
▪ Conducatorii formatiuniilor de lucru sunt obligati sa verifice zilnic, inainte de inceperea lucrului,daca sculele sunt in stare tehnica corespunzatoare si daca cele actionate electric sunt legate la pamant.
Instructiuni proprii SSM pentru fochist
Prevederile cuprinse in prezentele instructiuni au ca scop diminuarea sau eliminarea pericolelor specifice activitatilor in domeniu si desfasurarea proceselor de munca in conditii de securitate. La prevenirea accidentelor personalul care desfasoara activitati in unitate va respecta prevederile prezentelor instructiuni specifice de protectia muncii:
Art.1. Sa se prezinte la locul de munca odihnit, fara a fi sub influenta bauturilor alcoolice. Art.2. Sa nu lucreze cu unelte sau materiale improprii sau defecte.
Art.3. Sa respecte programul de lucru.
Art.4. Sa nu intreprinda nici o activitate pentru care nu este instruit.
Art.5. Sa nu umble la instalatiile electrice,daca nu au atributii in acest scop.
Art.6. Sa nu execute reparatii ale masjnilor, sculelor sau utilajelor,daca nu au atributii in acest scop. Art.7. Sa opreasca lucrul in caz de pericol iminent de accidentare, si in caz de accident de munca sa anunte conducatorul si dupa caz salvarea,pompierii la 112.
Art.8. Sa pastreze curatenia la locul de munca.
Art.9. Sa-si insusesca instructajul periodic de protectia muncii.
Art.10. La locul de munca sa circule doar prin caile stabilite ca asigura securitatea. Art.11. Sa nu intreprinda actiuni ce ar pune in pericol colegii sau alte persoane prezente in acel moment . Art.12. Sa nu fumeze in locuri nepermise.Fumatul in timpul realizarii sarcinilor de servici este permis doar in locul stabilit si amenajat pentru aceasta.
Art.13. Sa-si insusesca in mod corect instructajul de acordare a primului ajutor, pentru a-si putea ajuta colegii aflati in dificultate.
Art.14. Sa anunte seful ierarhic superior de orice neregula aparuta in procesul muncii, care ar putea constitui un pericol de accidentare sau imbolnavire profesionala.
Art.15. Sa pastreze bunurile unitatii.
Art.16. Sa respecte ordinea si disciplina .
Art.17. Sa aiba in tot timpul activitatii o comportare demna si civilizata menita sa imbunatateasca relatiile de munca.
Art.18. Nu se admit la locul de munca persoane care nu au fost instruite din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca..
Art.19. Inainte de repartizarea salariatului la locul de munca, v-a fi pus in tema cu prevederile instructiunilor , (instructajul periodic la locul de munca), cat si cu riscurile de accidentare sau imbolnavire profesionala pe care le prezinta postul respectiv.
Art.20. Nu se admit la lucru persoane ce nu au avizul favorabil al medicului pentru a ocupa postul respectiv.
OBLIGATIILE FOCHISTULUI DE SERVICIU
Art.21. Sa cunoasca in mod temeinic instalatia de cazane din punct de vedere al deservirii. Art.22. Sa ia toate masurile in asa fel incat pornirea si oprirea cazanului sa se faca in siguranta. Art.23. Sa controleze functionarea armaturilor de siguranta si control a dispozitivelor de
alimentare, consemnand constatarile in Procesul Verbal din registrul Jurnal. Art.24. Sa supravegheze direct si permanent buna functionare a cazanului si a instalatiilor anexa. Art.25. Sa comunice sefilor defectele constatate, consemnandu-le in Procesul Verbal din Registrul Jurnal.
Art.26. Sa predea sis a ia in primire serviciul, verificand buna functionare a cazanului. Rezultatul predarii si primirii se va consemna in Registrul Jurnal cu semnatura ambilor. Art.27. Sa opreasca din functionare cazanul in urmatoarele cazuri:
a) nivelul apei a scazut sub cel minim, fiind totusi vizibil in sticla si continua sa scada desi cazanul este alimentat cu apa;
b) nivelul apei nu se mai vede in sticla sin u reapare cand se inchide robinetul, in acest caz alimentarea cu apa este interzisa;
c) toate dispozitivele de alimentare cu apa sunt defecte;
d) toate indicatoarele de nivel nu functioneaza;
e) nivelul apei a trecut peste marginea superioara a sticlei si prin purjarea cazanului, nivelul nu scade; f) la elementele cazanului au aparut burdusiri, fisuri sau crapaturi, curgeri de suduri, incalzirea la rosu a unei parti din peretele metallic;
g) sunt atinse limitele de dclansare prin protectie automata a cazanului, darn u se realizeaza declansarea; h) s-a produs o explozie de gaze in focar;
i) a izbucnit un incendiu in sala cazanelor care nu poate fi stins;
j) la stingerea accidentala a focului in camera de ardere;
Art.28. fochistul va inscrie in procesul verbal:
a) constatarile privind starea cazanului, a instalatiilor auxiliare a armaturilor la preluarea schimbului; b) ora cand efectueaza operatiile de verificare a armaturilor si instalatiilor auxiliare si constatarile facute; c) ora cand s-au produs anumite defectiuni sau fenomene anormale in exploatarea cazanului indicand locul, felul si modul de remediere a defectiunii;
d) ora aprinderii si stingerii focului;
e) operatiile principale privind tratarea apei
Art.29. Sa compare indicatiile indicatoarelor de nivel cu actiune indirecta cu cele ale indicatoarelor cu actiune directa. Verificarea se va face cel putin o data pe schimb. Art.30. Verificarea bunei functionari a manometrelor si purjarea tubului sifon al nivostatului si a cazanului se va face cel putin o data pe schimb.
Art.31. Defectele constatate trebuiesc remediate imediat, iar cand nu se pot face se va anunta maistrul, asistenta tehnica sau seful de sectie de schimb (seful ierarhic superior). Art.32. Verificarea functionarii supapelor de siguranta prin suflare, trebuie sa se faca cel putin o data la 24 ore.
NORMELE SPECIFICE DE PREVENIREA SI STINGEREA INCENDIILOR
Art.33. La locurile de munca este obligatorie organizarea prevenirii si stingerii incendiilor, care consta in: - adaptarea si concretizarea la conditiile specifice locului de munca a normelor de prevenire si stingere a incendiilor si a celor de dotare cu mijloace tehnice de prevenire precum si aducerea la cunostinta personalului si afisarea acestora.
- organizarea nominala a echipelor de stingere a incendiilor si instruirea acestora cu sarcini privind: conducerea operatiunilor de stingere, anuntarea izbucnirii incendiilor la pompieri si conducerea unitatii, organizarea evacuarii persoanelor si a bunurilor materiale, ordinea evacuarii si mujloacele utilizate, traseele fluxurilor, zona de protectie in care se face evacuarea, masuri de securitate.
- utilizarea mijloacelor tehnice de stingere a incendiilor( hidranti, stingatoare).
- masuri de protectie: intreruperea alimentarii cu energie, materie prima. Pentru stingerea incendiilor in faza initiala se va intervene cu jeturi de apa pulverizata.
INSTRUCTIUNI DE SECURITATE A MUNCII IMPOTRIVA PERICOLULUI DE ELECTROCUTARE
Actiunea curentului electric asupra organismului uman; Mecanismul electrocutarii
Art.34. Din analiza cauzelor accidentelor, rezulta ca majoritatea electrocutarilor ar fi putut fi evitate, prin aplicarea unor masuri simple de securitate. Un numar insemnat de accidente comporta o parte de responsabilitate umana ( neglijenta sau ignoranta personalului ), iar altele se datoresc defectiunilor de ordin tehnic.
Art.35. Actiunea de prevenire se refera atat la calitatea aparatelor si instalatiilor electrice, la intretinerea si folosirea lor, cat si mai ales la informarea celor care le utilizeaza.
Art.36. Factorii care influenteaza direct rezistenta corpului omenesc, in momentul producerii electrocutarii, sunt:
- valoarea tensiunii;
- presiunea si suprafata de contact;
- locul de pe corp atins de elementul sub tensiune;
- temperatura si umiditatea mediului;
- timpul cat organismul sta sub tensiune.
Art.37. Gravitatea electrocutarii depinde de efectele fiziologice ale curentului electric. La trecerea acestuia prin organismul uman, se pot produce socul electric, arsuri si metalizarea pielii.
Art.38. Socul electric reprezinta o actiune directa asupra inimii sau a sistemului nervos, dar nu este exclusa posibilitatea unei actiuni concomitente, atat asupra inimii cat si a sistemului nervos.
Art.39. Limita maxima a curentilor nepericulosi este de 10 m A – pentru curentul continuu si 50 m A pentru curentul alternativ. Peste aceste valori, omul nu se poate elibera singur de sub actiunea curentului, datorita convulsiilor musculare , ce nu permit desprinderea de elementul de sub tensiune, iar cresterea curentului ce trece prin organism, ca urmare a scaderii rezistentei electrice a corpului, poate produce moartea.
Art.40. Un factor de care trebuie sa se tina seama in aprecierea gravitatii electrocutarii este drumul strabatut de curent prin organism. Pericolul este mai mare, daca in circuit intra podul palmei si unul sau ambele picioare ( circuit in care este prinsa si inima ).
Art.41. Tinand seama ca rezistenta electrica a omului este constituita, in cea mai mare parte , din rezistenta pielii, rezulta ca, in aprecierea pericolului, o insemnatate deosebita prezinta suprafata de contact si presiunea. Art.42. influenta nefavorabila asupra rezistentei organismului prezinta umiditatea si temperatura. Cu cat umiditatea este mai mare si temperatura mai ridicata, cu atat pericolul de electrocutare este mai evident, datorita cresterii conductibilitatii stratului de piele, care face ca rezistenta sa scada. ln afara acestor factori, praful, sudoarea si substantele chimice au un efect cumulativ in ceea ce priveste cresterea conductibilitatii, de unde rezulta un grad de pericol sporit.
Art.43. Un factor deosebit de important este timpul de expunere. Cu cat durata de actiune este mai mare, cu atat rezistenta scade.
Art.44. Accidentele prin electrocutare pot avea loc, cand salariatul intra in contact cu elementele aduse la potentialuri diferite. Aceste elemente pot fi:
- unul sau doi conductori activi - conductori afectati transmisiei de energie ( faza-faza sau faza-nul ); - un conductor activ si un element conducator susceptibil de a se afla la un potential fix, care este, in general, cel al pamantului ( elemente metalice de constructie, canalizari metalice ). ln acest caz , electrocutarea se produce prin contact direct.
Metode si mijloace de protectie impotriva electrocutarii
Art.45. In functie de influenta mediului inconjurator asupra producerii accidentelor cauzate de curentul electric, se intalnesc:
a) Locuri de munca cu grad mic de pericol - se caracterizeaza prin existenta unor elemente rele conducatoare de electricitate ( pardoseala din lemn uscat sau materiale plastice ), umiditatea sub 75 %, temperatura cuprinsa intre 10° C si 25° C, lipsa particulelor de praf si agenti corozivi, precum si a obiectelor metalice in zona de lucru, in contact cu pamantul, astfel incat omul, actionand asupra instalatiilor sub tensiune sa nu poata pune mana pe aceste elemente.
b) Locuri de munca periculoase - sunt generate de existenta unor mase metalice ce ocupa pana la 60 % din suprafata zonei de manipulare ( zona cuprinsa intre limitele 2,5 m in sus si 1,25 m lateral, in fata, in spate si jos ), pardoseala fiind buna conducatoare de electricitate ( pamant, beton armat, etc.), umiditate crescuta intre 75 % si 97 %, particule de praf industrial in suspensie, temperatura de la 25° C la 30° C .
c) Locuri de munca foarte periculoase - sunt acelea la care valorile amintite mai sus si care caracterizeaza „ locurile periculoase " sunt depasite.
Protectia fata de contactele directe
Art.46. Contactul direct, reprezinta atingerea unor elemente bune conducatoare de electricitate, aflate sub tensiune , care compun utilajele sau instalatiile electrice.
Art.47. Evitarea accidentelor electrice prin atingere directa se poate face prin: - alimentarea echipamentelor si instalatiilor la tensiuni cat mai reduse si construirea lor astfel incat, elementele sub tensiune sa fie inaccesibile atingerii intamplatoare, iar arcurile electrice care se produc, sa nu poata genera arsuri;
- folosirea obligatorie a mijloacelor individuale de protectie, impotriva electrocutarii, pentru personalul care vine in contact cu instalatiile si aparatele electrice;
- folosirea de pardoseli izolante;
- supravegherea permanenta a salariatilor de catre sefii ierarhici, astfel incat, munca sa se desfasoare fara pericol de accidentare.
Art.48. Pericolul electrocutarii poate fi redus, in cazul in care atingerea unui singur element sub tensiune, se produce in timp ce omul se afla complet izolat de pamant.
Protectia fata de contactele indirecte
Art.49. Prin atingerea indirecta, se intelege contactul omului cu elemente bune conducatoare de electricitate, care nu fac parte din circuitele curentilor de lucru, dar care au intrat in mod accidental sub tensiune, datorita unei izolatii necorespunzatoare sau distantei insuficiente.
Mijloacele principale pentru evitarea accidentelor prin atingere indirecta, sunt:
- folosirea unor tensiuni de alimentare cat mai reduse;
- legarea la pamant;
- legarea la nul;
- izolarea suplimentara de protectie;
- separarea de protectie;
- deconectarea automata de protectie, la aparitia unei tensiuni de atingere periculoasa ( tensiune de defect );
- deconectarea automata de protectie, la aparitia unei scurgeri de curent periculoase ( curenti de defect ); - egalizarea potentialelor.
Instructiuni proprii SSM pentru transportul intern cu mijloace de ridicat
Angajaţii vor desfăşura activitatea în aşa fel încât să nu expună la pericole de accidentare sau îmbolnăvire profesională, persoana proprie sau alţi angajaţi. În acest scop angajaţii au următoarele obligaţii:
∙ să-şi însuşească şi să respecte normele şi instrucţiunile de protecţie a muncii şi măsurile de aplicare a acestora;
∙ să utilizeze corect echipamentele tehnice, substanţele periculoase şi celelalte mijloace de producţie;
∙ să nu procedeze la deconectarea, schimbarea sau mutarea arbitrară a dispozitivelor de securitate ale echipamentelor tehnice şi ale clădirilor, precum şi să utilizeze corect aceste dispozitive;
∙ să aducă la cunoştinţa conducătorului locului de muncă orice defecţiune sau altă situaţie care constituie un pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională; ∙ să aducă la cunoştinţa conducătorului locului de muncă în cel mai scurt timp posibil accidentele de muncă survenite de persoana proprie sau de alţi angajaţi; ∙ să oprească lucrul la apariţia unui pericol iminent de producere a unui accident şi să informeze de îndată conducătorul locului de muncă;
∙ să refuze întemeiat executarea unei sarcini de muncă dacă aceasta ar pune în pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională persoana sa sau a celorlalţi participanţi la procesul de producţie;
∙ să utilizeze echipamentul individual de protecţie din dotare, corespunzător scopului pentru care a fost acordat;
∙ să coopereze cu angajatorul şi/sau cu angajaţii cu atribuţii specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, atâta timp cât este necesar, pentru a da angajatorului posibilitatea să se asigure că toate condiţiile de munca sunt corespunzătoare şi nu prezintă riscuri pentru securitate şi sănătate la locul sau de muncă;
∙ să coopereze cu angajatorul şi/sau cu angajaţii cu atribuţii specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, atâta timp cât este necesar, pentru realizarea oricărei sarcini sau cerinţe impuse de autoritatea competentă pentru prevenirea accidentelor şi bolilor profesionale;
∙ să dea relaţii din proprie iniţiativă sau la solicitarea organelor de control si de cercetare în domeniul protecţiei muncii.
Autostivuitoare
Notiunea de ‘’autostivuitor” utilizata in continutul articolelor se refera la “electro” si “motostivuitoare”.
Mijlocul de ridicat
Autostivuitoarelor cu stare tehnica necorespunzatoare sau care prezinta defectiuni la cadrul de ridicare a sarcinii nu trebuie admise in exploatare.
In cazul in care se constata unele defectiuni in functionarea autostivuitoarelor (zgomote suspecte, scantei la electromotoare precum si alte fenomene neobisnuite in functionarea mecanismului de actionare hidraulica sau electrica sau in cazul altor ansamble), conducatorii sunt obligati sa opreasca lucrul si sa aduca la cunostinta despre aceasta conducatorului locului de munca. Lucrul se va reancepe numai dupa inlaturarea defectiunilor constatate.
Este interzisa plecarea din parcare a autostivuitoarelor cu starea de intretinere necorespunzatoare(scurgeri de carburanti si lubrifianti, lipsa busoanelor de la rezervoare etc.).
Presiunea aerului in pneuri trebuie sa corespunda cu cea prevazuta de cartea tehnica in functie de starea drumurilor sau a platformelor pe care urmeaza sa lucreze utilajul, de conditiile atmosferice.
Se interzice lasarea sculelor sau a altor obiecte metalice pe bateria de acumulatoare a electrostivuitorului.
In cazul in care electrostivuitoarele lucreaza la o tensiune mai mare decat tensiunea nepericuloasa, platformele locurilor de conducere trebuie acoperite cu covoare electroizolante.
Motostivuitoarele cu esapare libera a gazelor trebuie folosite numai in depozite deschise, neacoperite sau in hale prevazute cu ventilatie; functionarea in spatii inchise care nu indeplinesc conditia de ventilatie de mai sus este permisa numai daca motostivuitoarele sunt prevazute cu dispozitive de epurare a gazelor. Este interzisa sporirea contragreutatilor cu scopul de a ridica si transporta sarcini a caror greutati depaseste capacitatea de ridicare a autostivuitorului. Este interzisa pornirea unui autostivuitor prin impingere cu furcile de catre alt autostivuitor.
Este interzisa pornirea motorului autostivuitorului daca acesta s-a oprit datorita unei defectiuni, avand sarcina ridicata.
Este interzisa pornirea sau franarea brusca a autostivuitorului cu sarcina ridicata, pentru a se evita rasturnarea utilajului.
Este interzisa utilizarea autostivuitoarelor fara instalatie de semnalizare acustica, optica, precum si fara sistem de ilumunat pentru lucrul pe timpul noptii sau pe ceata.
Periodic, pe baza graficului si a instructiunilor de exploatare, se va revizui starea de functionare a autostivuitoarelor si in special sistemul de ridicare, de franare, de directie, de semnalizare si stabilitatea.
Lucrarile de reparatii ale autostivuitoarelor trebuie executate numai in ateliere specializate, de catre personal calificat.
Conducerea autostivuitoarelor se va face numai de catre persoane a caror varsta a depasit 18 ani. Persoana fizica sau juridica detinatoare va face instruirea si autorizarea acestora, pe baza de scolarizare si verificare a cunostintelor conform prevederilor din “Prescriptii tehnice pentru autorizarea personalului de deservire a instalatiilor mecanice sub presiune si a instalatiilor de ridicat” CR, in vigoare, elaborate de ISCIR.
Conducatorul autostivuitorului trebuie sa aiba asupra sa autorizatia de conducere si dupa caz, foaia de lucru.
Conducatorul autostivuitorului este obligat inaintea inceperii lucrului, sa controleze starea tehnica a utilajului, sa verifice daca sistemul hidraulic este corespunzator facand probe de ridicare-coborare a unei sarcini in functie de capacitatea masinii, precum si de inclinarea inainte-inapoi a cadrului.
Conducatorul autostivuitorului va verifica, inainte de inceperea lucrului daca nu sunt pietre sau alte corpuri tari intre cauciucuri. Scoaterea acestora nu se va face prin lovire cu ciocanul sau levierul ci prin demontarea rotii laterale. Conducatorilor de autostivuitoare le este interzisa stationarea in zona de actiune a mijloacelor de ridicat.
Conducatorii de autostivuitoare trebuie sa respecte urmatoarele:
∙ sa nu transporte persoane in cabine, pe scarile si partile laterale ale acesteia, pe lest,
∙ pe furci, pe paletele goale sau incarcate;
∙ sa asigure stabilitatea si siguranta incarcaturii;
∙ sa nu permita persoanelor straine sa conduca utilajul;
∙ sa evite pornirea sau oprirea brusca, pentru a preveni caderea sarcinilor sau rasturnarea utilajului;
∙ la intrarea-iesirea din magazie, precum si la trecerea pe langa o persoana sa semnalizeze acustic.
In timpul deplasarii conducatorul autostivuitorului va pastra fata de utilajul din fata o distanta care sa-i permita, in cazul ca acesta opreste sau isi schimba directia de mers, evitarea unei coliziuni.
Este interzis sa se conduca autostivuitorul cu o singura mana.
Pentru a evita deraparea, conducatorii de autostivuitoare care circula pe caile de circulatie aflate in aer liber, trebuie sa foloseasca lanturile antiderapante din dotare. Conducatorului de autostivuitor ii este interzis sa angajeje discutii in timp ce manevreaza utilajul.
Motostivuitoarelor cu manivela se va face numai de catre conducatorul utilajului. Se interzice conducatorului sa paraseasca utilajul cu sarcina ridicata. In caz de nevoie, la parasirea utilajului, se va lasa sarcina pe sol, se va trage frana de mana si se va scoate cheia din contact.
In cazul in care autostivuitorul se defecteaza avand sarcina ridicata, inainte de remedierea defectiunilor conducatorul trebuie sa ia masuri de inlaturare a persoanelor din zona periculoasa.
Este interzisa ridicarea persoanelor cu autostivuitorul.
Se interzice conducatorului sa manipuleze autostivuitorul stand pe sol langa acesta.
Conducatorii de motostivuitoare care transporta incarcaturi inflamabile trebuie sa verifice daca:
∙ esapamentul este montat in partea din spate si este prevazut cu parascantei si aparatoare metalica;
∙ exista mijloace corespunzatoare de stingere a incendiilor, in functie de natura incarcaturii transportate;
∙ pe partile laterale, in fata si in spatele utilajului este scris cu litere vizibile ”Pericol de foc”.
La terminarea lucrului sau ori de cate ori conducatorul paraseste autostivuitorul, acesta il va asigura contra deplasarii, in special atunci cand este oprit in panta prin tragerea franei de mana si introducerea manetei in una din treptele de viteza.
Incarcarea-descarcarea
Incarcaturile formate din lazi, cutii trebuie astfel stivuite incit sa nu se deplaseze pe platforma in timpul transportului; in spatiile goale trebuie introduce pene de lemn, sarcina asigurindu-se apoi cu lantul.
Incarcatura care se ridica sau se transporta trebuie sa fie uniform distribuita pe latimea furcilor, iar centrul de greutate al acesteia nu trebuie sa depaseasca 500 mm de la coloana de ridicare a furcilor.
In cazul in care apare tendinta de pierdere a stabilitatii autostivuitorului prin ridicare a rotilor din spate, se va cobori imediat sarcina pe sol.
Inainte de coborirea incarcaturii, se va examina cu atentie terenul pe care urmeaza a se aseza sau stivui incarcatura.
Introducerea sau scoaterea furcii de sub sarcina sau paleta, trebuie facuta lent, fara smuncituri si cu viteza redusa.
In cazul in care incarcatura impiedica vizibilitatea conducatorului, acesta va fi dirijat de o alta persoana.
Este interzisa incarcarea autostivuitoarelor peste limita admisa a capacitatii de ridicare.
Pentru prinderea (agatarea) sarcinilor de cirligul autostivuitoarelor dotate cu asemenea dispozitive, trebuie folosit numai personalul instruit si autorizat in acest scop.
Manevrele in zona de lucru trebuie facute cu viteza redusa si cu multa atentie, numai dupa ce conducatorul utillajului s-a asigurat ca nu sunt persoane in apropiere.
Este interzisa manipularea sarcinii de cartre muncitori, cind aceasta este suspendata pe furci.
Efectuarea transporturilor
Circulatia autostivuitoarelor se va face pe caile de acces stabilite si marcate in acest scop. Pentru evitarea deraparii, caile de acces vor fi curatate permanent de urme de uleiuri, carburanti si noroi iar in timpul iernii se vor presara cu nisip si sare pentru evitatea formarii ghetii si a poleiului.
Viteza de deplasare a autostivuitorului trebuie adaptata la conditiile drumului.Aceasta nu va depasi 10 km/h pe caile de acces; 5 km/h in interiorul magaziilor si 2-3 km/h in locurile inguste.
In locurile in care isi desfasoara activitatea grupuri de persoane, aglomeratie, la trecerea pe linga usi, la curbe, la trecerea prin porti, se va micsora viteza de deplasare si se vor emite semnale acustice.
Este interzisa urcarea sau coborirea din autostivuitor in timpul mersului. Deplasarea autostivuitoarelor se va face numai in sensul inainte.Mersul inapooi este permis numai pentru efectuarea intoarcelor, iesirilor din locuri inguste si din vagoane, precum si la coborirea cu sarcina a pantelor, conform prevederilor cartii tehnice.
In timpul transportului cu autostivuitorul precum si la ridicarea paletei incarcate la nivelul compartimentului liber din rastel, muncitorii trebuie sa stea la o distanta de minim 2,5 m si in nici un caz sub sarcina ridicata.
Este interzis sa se ridice si sa se transporte sarcinile numai pe varful furcilor. Este interzisa oprirea voluntara a autostivuitorului pe liniile de cale ferata sau treceri de folosinta comuna (pentru pietoni si alte mijloace de transport). Este interzis transportul cu autostivuitorul prin tarare directa a materialelor sau utilajelor, cu exceptia celor prevazute cu sanie.
Transportarea paletilor suprapusi este permisa numai daca sunt asigurate: stabilitatea sarcinilor, pilotarea si vizibilitatea. Nu trebuie depasita capacitatea de ridicare.
Este interzisa ridicarea sau coborarea sarcinilor in timpul deplasarii autostivuitorului.
Este interzisa folosirea autostivuitorului pe terenuri accidentate si/sau nerezistente. Manevra de depasire a altor utilaje este permisa numai daca este absolut nevoie si numai dupa ce conducatorul autostivuitorului s-a asigurat ca manevra nu prezinta pericol pentru circulatie.
Coborarea cu sarcina se face cu spatele, sarcina fiind mentinuta in pozitie inclinata inapoi. Daca inclinatia pantei este mai mica decat inclinatia maxima a cadrului, se poate cobora in mers inainte, cu sarcina inclinata complet spre inapoi si asigurata cu lant. In ambele cazuri, circulatia se va face cu viteza redusa, cu actionarea progresiva a franei.
Coborarea cu sarcina se face cu spatele, sarcina fiind mentinuta in pozitie inclinata inapoi. Daca inclinatia pantei este mai mica decat inclinatia maxima a cadrului, se poate cobora in mers inainte, cu sarcina inclinata complet spre inapoi si asigurata cu lant. In ambele cazuri, circulatia se va face cu viteza redusa, cu actionarea progresiva a franei.
Deplasarea autostivuitorului cu sarcina ridicata la mai mult de 300 mm de sol este permisa numai la operatia de stivuire si se va executa numai in fata stivei. Transportul cu autostivuitorul al substantelor toxice, caustice, explozive etc. se va efectua numai daca acestea sunt ambalate conform instructiunilor de ambalare si transport ale acestor substante, pe care stivuitoristii sunt obligati sa le cunoasca si sa le respecte.
Transportul carburantilor cu autostivuitorul este permis numai in butoaie metalice. Este interzis transportul lichidelor inflamabile, indifirent de cantitati, in vase ca : damigene, galeti sau alte vase descoperite.
Cand se manevreaza utilajul pe teren umed, alunecos, se va lucra cu viteza redusa si cu multa atentie.
In depozite, magazii, vor fi folosite numai autostivuitoare a caror capacitate si gabarit permit patrunderea si manevrarea lor in spatii mici si numai daca acestea sunt special pregatite pentru lucrul in interior si nu pot deveni surse de incendiu. Sarcinile de greutate si volumul mare (produse laminate legate, lazi, vitrine etc.) trebuie transportate direct pe furcile utilajului, luandu-se masuri suplimentare de asigurare contra caderii sau alunecarii, precum si masuri de interzicere a stationarii si circulatiei persoanelor in raza de manevra a autostivuitorului.
Instructiuni proprii SSM pentru ferastraul circular
Tăierea
Ferăstraie circulare. Generalităţi
Art 1. Cuţitul divizor trebuie confecţionat din material corespunzător şi trebuie să aibă formă curbă care urmează profilul pânzei tăietoare;
Art 2. Lăţimea cuţitului divizor trebuie să fie 0,1 până la 0,5 mm mai mare decât lăţimea de tăiere a pânzei;
Art 3. Înălţimea cuţitului divizor va fi aleasă astfel încât la montarea vârfului lui să fie cel puţin la nivel cu dinţii din zona superioară a pânzei;
Art 4. Cuţitul divizor trebuie montat în acelaşi plan cu pânza tăietoare; Art 5. În punctul cel mai îndepărtat, distanţa dintre vârful dinţilor pânzei şi cuţitul divizor nu trebuie să depăşească 10 mm;
Art 6. Cuţitul divizor trebuie fixat sigur, iar sistemul de fixare trebuie să fie comod şi uşor de manipulat;
Art 7. Este interzis:
a. lucrul la ferăstraiele circulare dacă acestea nu au montate, conform Cărţii tehnice şi în funcţie de sarcina de lucru, cuţitele divizoare şi predespicătoare acolo unde este cazul;
b. lucrul la ferăstraiele circulare dacă acestea nu sunt dotate cu dispozitive de protecţie, dacă acestea sunt defecte şi nu sunt corespunzătoare tipo-dimensiunilor maşinii şi sarcinii de lucru;
c. folosirea pânzelor tăietoare care prezintă crăpături, fisuri, excentricităţi; d. folosirea pânzelor tăietoare monometalice care prezintă mai mult de doi dinţi lipsă sau când aceştia sunt consecutivi;
e. folosirea pânzelor tăietoare armate cu unul sau mai mulţi dinţi lipsă; f. frânarea mişcării de rotaţie a pânzei tăietoare, după deconectarea motorului electric de la reţea, cu diverse obiecte sau cu bucăţi de material lemnos ; g. salariatul care deserveşte ferăstraiele circulare să stea, în poziţia de lucru sau în repaus, în planul pânzei tăietoare. Poziţia acestuia trebuie să fie în lateralul planului pânzei tăietoare;
h. intrarea salariaţilor sub ferăstraielor circulare sau introducerea mâinilor pentru evacuarea rumeguşului sau a deşeurilor. Acestea se vor evacua numai cu lopeţi de lemn, perii sau prin alte mijloace destinate în acest scop;
Art 8. Înainte de începerea lucrului la ferăstraiele circulare salariaţii care le deservesc au obligaţia de a verifica starea tehnică a acestora, şi în mod deosebit: a. strângerea şi ascuţirea pânzei;
b. reglarea înălţimii de tăiere în funcţie de dimensiunile reperelor de prelucrat; c. starea curelelor de transmisie;
d. existenţa şi funcţionarea protectorilor şi/sau dispozitivelor de protecţie; e. funcţionarea sistemelor de interblocare;
f. funcţionarea dispozitivelor de fixare a reperului de prelucrat;
g. reglarea limitatoarelor de cursă;
h. existenţa şi starea racordărilor la instalaţia de exhaustare.
Ferăstrăul circular de retezat
Art 9. Se interzice:
a. utilizarea ferăstrăului circular de retezat atunci când lipsesc apărătorile de la pânza tăietoare şi sistemul de transmisie;
b. utilizarea ferăstrăului circular de retezat cu masă mobilă atunci când lipsesc limitatoarelor de de cursă şi masa nu este asigurată împotriva ieşirii de pe glisiere;
c. utilizarea ferăstrăului circular de retezat cu masa mobilă atunci când lipseşte dispozitivul pentru sprijinirea şi fixarea reperului de prelucrat;
d. depozitarea oricăror materiale, repere prelucrate sau de prelucrat în gabaritul de deplasare a mesei mobile;
e. utilizarea ferăstrăului circular de retezat pentru operaţiile de despicate a reperelor din lemn (tăierea în lungul fibrei);
f. a face inoperant dispozitivul de comandă bimanuală al ferăstrăului circular de retezat cu avans vertical mecanic al capului de tăiere;
Art 10.La utilizarea ferăstrăului circular de retezat cu avans vertical mecanic al capului de tăiere salariaţilor deservenţi le sunt interzise:
a. acţionarea manuală a capului de tăiere;
b. fixarea manuală a reperelor de prelucrat;
c. lucrul fără apărătoarea de la dispozitivul de fixare pneumatică.
Instrucţiuni proprii SSM pentru personalul de paza
▪ Personalul de paza iși indeplineste atributiunile serviciu conform consemnului general și a celui particular.
▪ Daca serviciul de paza se efectueaza in exterior, paznicii trebuie sa aiba posibilitatea de a se feri de intemperii, razele solare sau de a se așeza minim 10 minute la 2 ore.
▪ Paznicii trebuie sa poarte uniforma, ecusonul si echipamentul individual de protectie, acordat conform normativului intern.
▪ Utilizarea mijloacelor de aparare din dotare (spray lacrimogen, baston, armament, etc.) se face numai in caz de necesitate, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
▪ Personalul care desfasoara activitatea ca agent de paza trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii si sa respecte masurile ce se impun:
- sa fie apt din punct de vedere fizic si psihic;
- sa nu aiba infirmitati care i-ar putea stinjeni activitatea specifica sau care ar putea conduce la accidentarea sa, sau a altor persoane;
- sa aiba virsta de 18 ani impliniti;
- se va prezenta la examennul medical la angajare care va fi consemnat si in fisa individuala de instructaj de protectia securitate si sanatate in munca cit si anual; - se va prezenta la examenul medical anual si ori de cite ori conducerea firmei apreciaza ca fiind necesar;
- sa posede calificarea profesionala pentru activitatea de agent de paza; - sa-si insuseasca si sa respecte normele specifice de securitate si sanatate in munca si masurile de aplicare ale acestora;
- sa-si insuseasca si sa respecte normele sanitare privind acordarea primului ajutor in caz de accident, sa-si insuseasca si sa respecte procedeele de acordare a primului ajutor si transportul de urgenta a accidentatilor;
- sa utilizeze echipamentul de protectie si de lucru din dotare. In sensul in care se constata utilizarea echipamentului de protectie si de lucru in alt scop, sau pierderea, instrainarea sub orice forma, persoana care se va face vinovata de prejudicul cauzat va fi sanctionata potrivit legii;
- sa-si insuseasca sis a respecte normele de P.S.I.;
- periodic are obligatia sa participle la instructajele p.s.i.;
- sa participle la instructajele si testarile periodice.
▪ Instructajul de protectia muncii si p.s.i. se va efectua numai in timpul programului de lucru.
▪ Obligatiile agentului de paza in timpul exercitarii serviciului:
▪ Sa cunoasca si sa respecte indatoririle ce ii revin, fiind direct raspunzator pentru paza si integritatea obiectivelor, bunurilor si valorilor incredintate;
▪ Sa cunoasca locurile si punctele vulnerabile din perimetrul obiectivului pentru a preveni producerea oricaror fapte de natura sa aduca prejudicii unitatii pazite;
▪ Sa pazeasca obiectivul, bunurile si valorile nominalizate in planul de paza si sa asigure integritatea acestora;
▪ Sa permita accesul in obiectiv numai in conformitate cu reglementarile legale si cu dispozitiile interne;
▪ Sa opreasca si sa legitimeze persoanele despre care exista date ca au savarsit infractiuni sau alte fapte ilicite in obiectivul pazit, pe cele care incalca normele interne stabilite prin regulamente proprii, iar in cazul infractiunilor flagrante sa opreasca si sa predea politiei pe faptuitor, bunurile sau obiectele care fac obiectul infractiunii, luand masuri pentru conservarea lor, intocmind totodata un proces-verbal pentru luarea acestor masuri;
▪ Sa instiinteze de indata pe seful ierarhic si conducerea unitatii beneficiare despre producerea oricarui eveniment in timpul executarii serviciului si despre masurile luate;
▪ În caz de avarii produse la instalatii, conducte sau rezervoare de apa, combustibili, ori de substante chimice, la retelele electrice sau telefonice sa aduca de indata la cunostinta celor in drept asemenea evenimente si sa ia primele masuri pentru limitarea consecintelor evenimentului;
▪ În caz de incendii sa ia imediat masuri de stingere si de salvare a persoanelor, a bunurilor si a valorilor, sa sesizeze pompierii si sa anunte conducerea unitatii conform normelor interne;
▪ Sa ia primele masuri pentru salvarea persoanelor si de evacuare a bunurilor si a valorilor in caz de dezastre conform legislatiei in vigoare;
▪ Sa sesizeze politia in legatura cu orice fapta de natura de a prejudicia patrimonial unitatea si sa-si dea concursul pentru indeplinirea misiunilor ce revin politiei pentru prinderea infractorilor, luandu-si toate masurile pentru a nu se expune la accidente;
▪ Sa pastreze secretul de serviciu daca prin natura atributiilor sale are acces la asemea date si informatii;
▪ Sa poarte numai in timpul serviciului mijloacele de aparare, de protectie si/sau armamentul din dotare si sa faca uz de acesea numai in cazurile si in conditiile prevazute de lege;
▪ Sa poarte insemnele distinctive numai in timpul serviciului;
▪ Sa nu se prezinte la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice si nici sa nu consume astfel de bauturi in timpul serviciului;
▪ Sa nu absenteze fara motive temeinice si fara sa anunte in prealabil conducerea despre aceasta;
▪ Sa execute si alte sarcini care i-au fost incredintate, potrivit planului de paza; ▪ Sa respecte consemnul general si particular al postului de paza;
▪ Sa informeze de indata conducerea unitatii si politia despre evenimentele produse pe timpul activitatii de paza si sa tina evidenta acestora;
▪ Sa propuna conducerii unitatii masuri pentru perfectionarea activitatii de paza;
▪ Sa participle la instructajele de securitate muncii si p.s.i.; sa participle la instructajele de securitate muncii si p.s.i. cu ocazia schimbarii locului de munca corespunzatoare noilor conditii de munca;
▪ Pe timpul serviciului sa nu se expuna la riscuri de accidentare si/sau imbolnavire profesionala;
▪ Sa nu se urce sub nici un motiv pe scaune, mese, orice alte obiecte improvizate.In cazul in care prin natura sarcinilor de serviciu, functie de cerintele obiectivului de paza, este nevoit sa se urce la inaltime (peste 2 metri de la nivelul talpilor), in mod obligatoriu va avea mentionat in fisa individuala de securitate a muncii avizul doctorului de medicina muncii si a psihologului cu inscrisul “apt lucru la inaltime”;
▪ În cazul in care prin sarcinile de serviciu, agentului de paza ii revine obligatia sa procedeze la inchiderea/deschiderea anumitor porti, usi, cai de acces, etc.,acesta va fi instruit suplimentar de catre seful ierarhic superior de modul in care sa indeplineasca sarcina de serviciu si prin probe practice, astfel incit
sa nu fie expus la riscuri de accidentare sau imbolnavire profesionala, atat agentul de paza cat si alte persoane;
▪ Sa nu foloseasca echipamente electrice improvizate sau cu defectiuni si sa nu intervina la echipamentele electrice;
▪ In caz de incendiu, catastrofa sau calamitate naturala, paznicul va actiona conform Planului de interventie:
- prima urgenta este anuntarea organelor abilitate (pompierii militari, politia, protectia civila, salvarea, etc.) si a conducerii agentului economic ;
- paznicul va interveni cu mijloacele aflate la indemana pentru lichidarea sau limitarea efectelor incendiului sau pentru acordarea primului ajutor persoanelor accidentate, fara a neglija indeplinirea atributiunilor de paza.
▪ In cazul in care nu mai poate continua indeplinirea sarcinilor de serviciu, din diferite motive (boala, probleme familiale, etc.), va anunta imediat conducerea agentului economic si nu va parasi postul pana nu va fi inlocuit.