Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





ssm protectie individuala

MIJLOACE DE PROTECŢIE INDIVIDUALĂ 

Generalităţi 

Dezastrele (calamităţile şi catastrofele) ca şi atacurile aeriene, pot genera în mediul înconjurător substanţe radioactive, substanţe toxice de luptă, agenţi patogeni, substanţe toxice industriale, etc., care, fie că pătrund prin aparatul respirator, fie că se depun pe piele şi îmbrăcăminte, provoacă contaminări mai mult sau mai puţin grave. Toate acestea pot fi înlăturate dacă în astfel de situaţii folosinm mijloacele de protecţie individuală. 

Mijloacele de protecţie individuală pentru prevenirea contaminării sunt : a. mijloacele de protecţie individuală a organelor respiratorii; 

b. mijloacele de protecţie individuală a pielii; 

c. mijloacele de protecţie individuală improvizată; 

d. mijloacele de protecţie individuală pentru combaterea contaminării sau diminuare a efectului de contaminare. 

a. Mijloacele de protecţie individuală a organelor respiratorii 

Protecţia prin mijloace de protecţie individuală a organelor respiratorii se pot realiza prin două feluri : 

1. prin reţinerea substanţelor nocive cu ajutorul unor materiale filtrante (cazul măştilor contra gazelor); 

2. prin alimentarea individuală cu aer curat sau oxigen, de la o sursă autopurtantă (cazul aparatelor şi măştilor izolante). 

Din prima categorie fac parte măştile contra gazelor, model 52 şi 74 (cu cagulă sau cu curele) şi care sunt destinate pentru protecţia căilor respiratorii, feţei, ochilor împotriva căderilor radioactive, a substanţelor toxice de luptă, a preparatelor biologice patogene, cauzate de atacuri cu arme de nimicire în masă, precum şi împotriva substanţelor toxice industriale cauzate de diferite dezastre. 

Masca contra gazelor model 74 se compune din : mască exterioară cu anexele ei, cartuş filtrant şi sacul port mască. 

Masca contra gazelor se poartă pe şoldul stîng cu cordeaua de purtare pe umărul drept fixate la centură prin bentiţa cu carabinieră, cu capacul sacului închis. 

In mers sacul poate fi împins înapoi ( la spate) pentru a nu împiedica mişcarea mâinilor. 

Masca contra gazelor poate fi în poziţia de „marş” de „aşteptare” şi de „lucru”. Din cea de a doua categorie face parte aparatul izolant şi masca izolantă. Aceste mijloace izolează complet organele respiratorii de mediul înconjurător. 

Aceste mijloace funcţionează pe principiul regenerării aerului expirat de bioxid de carbon şi vaporiu de apă pe un material absorbant şi îmbogăţirea aerului regenerat, cu oxigen, până la valoarea aerului normal de inspiraţie. 

 

Securitatea si Sanatatea in munca pentru protectia individuala - model actualizat la data de 11 Iulie 2024

Mijloacele de protecţie izolante se folosesc atunci când se lucrează într-un mediu procentual de oxigen este sub 17 %, în concentraţia de substanţe toxice, din el este atât de mare, încât masca contra gazelor îşi pierde repede eficitatea şi când în aerul înconjurător se găsesc substanţe toxice care nu sunt reţinute de masca contra gazelor. 

Aceste mijloace de protecţie sunt frecvent utilizate de formaţiunile de pompieri, de protecţie civilă, în mine, sub apă, etc. care şi-au însuşit principiile de construcţie şi regulile de întrebuinţare a acestora. 

b.Mijloacele de protecţie individuală a pielii  

Pentru a ne izola complet de mediul înconjurător, pentru protecţia corpului şi a membrelor se utilizează următoarele mijloace speciale : 

completele de protecţie;

ciorapii şi cizmele de protecţie; 

mănuşile de protecţie. 

Toate aceste mijloace sunt confecţionate din pânză cauciucată, opanol sau cauciuc (cazul mănuşilor şi cizmelor din cauciuc). 

Completele de protecţie sunt numerotate nr. 1, nr. 2 şi nr. 3 în funcţie de modul de întrebuinţare astfel : 

Completul nr. 1 de protecţie este o pelerină de protecţie din pânză cauciucată sau opanol şi care se utilizează mai mult pe câmpul de luptă pentru protecţia împotriva pulverizărilor cu substanţe toxice de luptă, agenţilor patogeni, prafului radioactiv etc. Se utilizează de militari pe câmpul de luptă în acţiunile de scurtă durată. 

Completul nr. 2 de protecţie se compune dintr-o bluză cu glugă, pantaloni sau galoşi şi mănuşi de protecţie confecţionate din pânză cauciucată sau opanol şi se foloseşte în cazul acţiunilor de lungă durată executate în teren contaminat, pe timpul lucrărilor de decontaminare sau de cercetare chimică radioactivă, biologică, etc. 

Completul nr. 3 de protecţie se compune dintr-un şort de protecţie din pânză cauciucată, cizme de protecţie din cauciuc şi mănuşi de protecţie din pânză cauciucată (cauciuc). 

Se utilizează în lucrările de decontaminare a echipamentului mijloacelor de transport şi a personalului care a lucrat în zonele contaminate. 

c. Mijloacele de protecţie individuală improvizată 

Prin mijloace de protecţie individuală improvizate se înţelege totalitatea mijloacelor care se pot confecţiona la un moment dat de către fiecare cetăţean, cu mijloacele existente în gospodărie. 

Ca şi mijloacele de protecţie individuale speciale, mijloacele improvizate sunt de două categorii : 

- pentru protecţia organelor respiratorii ; 

- pentru protecţia pielii. 

Mijloacele improvizate pentru protecţia organelor respiratorii care se pot folosi împotriva prafului radioactiv şi a preparatelor biologice patogene sunt : masca de tifon şi vata, prosopul umezit, batista sau alte pânzeturi. Nu oferă protecţia împotriva substanţelor toxice de luptă, care de regulă pătrund prin aceste materiale. In schimb, pretecţia pielii poate fi realizată în mod satisfăcător prin folosirea obiectelor de îmbrăcăminte şi în special a celor impermeabile la ploaie ca: pelerinele şi costumele de pânză cauciucată , pelerina şi costume din mase plastice, haine din piele, etc. Protecţia picioarelor se poate realiza folosind cizme din cauciuc, şoşoni, galoşi, etc., sau prin înfăşurarea picioarelor peste încălţămintea obişnuită cu materiale textile, materiale plastice, materiale de ambalaj etc. Pentru a mări gradul de protecţie pe talpă se pot prinde cu ajutorul unor sfori, plăci din lemn, plăci din material plastic sau mai gros etc. 

Protecţia improvizată a mâinilor se poate realiza folosind mănuşile din cauciuc, mănuşile din piele, din mase plastice etc. 

d.Mijloacele de protecţie individuală pentru combaterea contaminării  Mijloacele de protecţie individuală pentru combaterea contaminării sunt mijloace care conţin materiale strict necesare pentru acordarea primului ajutor sau antiajutor sanitar în cazul substanţelor toxice de luptă, substanţelor radioactive, agenţilor patogeni şi pentru mărirea rezistenţei organismului la acţiunea acestora. 

Sunt cunoscute ca mijloace de protecţie individuală pentru combaterea contaminării : pachetul de decontaminare individual (PDI) şi trusă sanitară antichimică care conţin materiale absorbante şi de ştergere feşe din tifon sterilizate, flacoane cu soluţie unică pentru decontaminare, tuburi cu unguente, comprimate de „pirogen” etc. Pentru a fi uşor utilizate, fiecare mijloc conţine şi instrucţiuni de folosire.

Pentru mărirea rezistenţei organismului la acţiunea substanţelor toxice sau a radiaţiilor nucleare sunt destinate antidoţii şi radioprotectorii. Aceştia se pot administra atât cu scop preventiv (cu cca. 30 min. Înainte de intoxicare) cât şi curativ (la maxim 5 min. După intoxicare). Se apreciază că toţi reactivatorii de colinesterază nu reacţionează decât în asociere cu atropina. Ca radioprotectori, cu rezultate bune sunt radioprotectorii de de tipul cisteaminei şi iodurii de potasiu, dar care trebuiesc administraţi înaintea iradierii.