Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
ipssm electrocutare atingere indirecta
INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATE SI SECURITATE IN MUNCA PENTRU PROTECŢIA ÎMPOTRIVA ELECTROCUTĂRII PRIN ATINGERE INDIRECTĂ LA ECHIPAMENTELE ELECTRICE
• Pentru protecţia împotriva electrocutării prin atingere indirectă sunt admise numai mijloace de protecţie tehnice.
• Este interzisă înlocuirea mijloacelor tehnice de protecţie cu măsuri organizatorice.
• Protecţia împotriva electrocutării prin atingere indirectă la echipamentele electrice montate pe maşini, utilaje, instalaţii se va realiza prin utilizarea unui mijloc principal de protecţie împreuna cu cel puţin un mijloc suplimentar de protecţie.
• Mijloacele tehnice pentru protecţia împotriva electrocutării prin atingere indirectă sunt următoarele:
a) alimentarea la tensiune redusă;
b) legarea la priza de pământ;
c) legarea la conductoare de nul;
d) dirijarea distribuţiei potenţialelor;
e) egalizarea potenţialelor;
f) izolarea suplimentară;
g) izolarea zonei de manipulare a omului care se numeşte izolarea suplimentară; h) protecţia prin separare;
i) protecţia automată împotriva tensiunilor de defect ( PATD )
j) protecţia automată împotriva curenţilor de defect ( PACD );
k) folosirea mijloacelor de protecţie electroizolantă
l) controlul permanent al rezistenţei de izolaţie.
• In cazul maşinilor, utilajelor, instalaţiilor alimentate de la reţeaua electrică de joasă tensiune cu neutrul legat la pământ, protecţia principală trebuie să fie legarea la nul, suplimentată de protecţia prin legare la pământ.
• In cazul maşinilor, utilajelor, instalaţiilor alimentate de la reţeaua electrică de joasă tensiune izolată faţă de pământ, protecţia principală trebuie să fie legarea la pământ dublată de cel puţin un mijloc suplimentar de protecţie care să deconecteze automat alimentarea cu energie electrică, în maxim 3 secunde de la apariţia unui curent de defect periculos sau a unei tensiuni de atingere periculoasă.
De regulă, pentru o situaţie dată, trebuie aplicate două sau mai multe mijloace de protecţie, care să constituie un anumit sistem de protecţie.
∙ Rezistenţa electrică măsurată între borna de legare la pământ şi oricare parte metalică ce poate fi atinsă de om nu trebuie să depăşească 0,1 ohm (la toate utilajele, instalaţiile şi maşinile).
• Se consideră că butoanele, şuruburile care servesc la asamblarea diferitelor organe ale maşinilor-unelte şi ale instalaţiilor asigură legătura galvanică la pământ dacă suprafeţele de contact curate în secţiunile lor transversale suportă curentul de defect.
• Tablourile, pupitrele sau celulele alăturate care au un contact electric permanent de rezistenţă neglijabilă între ele şi pot constitui un ansamblu, trebuie să se racordeze la instalaţia de protecţie prin două conductoare de ramificaţie la două puncte distincte, dispuse la extremităţile ansamblului.
• Legarea la pământ a carcaselor şi elementelor de susţinere se face prin borne special destinate, marcate cu simbolul grafic pentru legarea la pământ.
• Suprafeţele portante metalice ale echipamentelor mobile ale maşinilor, utilajelor, instalaţiilor, se consideră că asigură continuitatea electrică pentru legarea la pământ, dacă între acestea şi suprafeţele lor fixe există straturi izolante.
• Pentru maşinile, utilajele şi instalaţiile, în cazul reţelelor electrice legate la pământ cu tensiunea de linie de 380 V legarea la nul se va face astfel:
- Dacă pe maşini, utilaje sau instalaţii există receptoare alimentate la tensiunea de 220 V atunci cablurile de alimentare cu energie a acestor maşini trebuie să conţină două conductoare de nul de lucru şi de protecţie. Conductorul de nul de lucru se va lega la o bornă izolată de lângă borna fazelor, din cutia de borne a maşinii, iar conductorul de nul de protecţie se va lega la borna de protecţie neizolată din cutia de borne a maşinii respective;
- Dacă pe maşină nu există nici un receptor alimentat la 220 V cablul de alimentare cu energie electrică al maşinii poate conţine un singur conductor de nul ( conductorul de nul de protecţie).
• Dirijarea distribuţiei potenţialelor
Acesta este un mijloc de protecţie împotriva electrocutării prin atingere indirectă care nu se aplică maşinilor-unelte.
• Egalizarea potenţialului
Se realizează prin legarea elementului la care trebuie obţinută protecţia împotriva electrocutării prin atingere indirectă cu alte elemente conductoare cu care omul poate veni în contact, astfel încât să se reducă diferenţa dintre potenţialele la care poate fi supus omul.
• Izolarea suplimentară de protecţie
Se realizează în una din următoarele variante:
1. Sub formă de înveliş exterior;
2. Sub forma unui strat izolant intermediar, montat fix între părţile conductoare care pot fi atinse de om şi părţile care, în caz de defect, pot ajunge sub tensiune; 3. Sub forma unei izolaţii de lucru întărite care trebuie să corespundă condiţiilor generale ale izolării suplimentare de protecţie.
• Protecţia prin separare
Se realizează astfel încât circuitul de lucru al echipamentului electric să fie separat galvanic de reţeaua de alimentare cu energie electrică şi să fie izolat faţă de pământ. Alimentarea circuitelor de comandă de la transformatoarele care fac o separare galvanică reţeaua de alimentare cu energie a maşinilor se va realiza fie cu unul din conductoarele legate la pământ ( dacă o deconectare rapidă în caz de defect nu conduce la accident), fie cu o distribuţie izolată faţă de pământ. Distribuţia izolată faţă de pământ a circuitelor de comandă, indiferent de tensiunea de alimentare, va fi prevăzută obligatoriu cu dispozitive de semnalizare sau de deconectare a legăturilor simple la pământ.
• Alimentarea la tensiune redusă de protecţie
Se realizează astfel încât în circuitul de lucru al echipamentului să nu apară o tensiune mai mare decât limita maximă admisă a tensiunii reduse
∙ Protecţia automată împotriva tensiunilor de defect (PATD)
Se realizează astfel încât să se obţină deconectarea automată a echipamentului electric la apariţia unei tensiuni de defect ( atingere) între acesta şi pământ.
Timpul de deconectare a întrerupătorului de la apariţia tensiunii de defect trebuie sa fie td < 0,2 s.
• Protecţia automată împotriva curenţilor de defect ( PACD)
Se realizează astfel încât să se obţină deconectarea automată într-un anumit timp a echipamentului electric la apariţia unui curent de defect suplimentar faţă de curentul normal de lucru al echipamentului respectiv.
Protecţia PACD este o protecţie diferenţială şi trebuie să funcţioneze la curentul de dezechilibru aparent in cazul unui defect.
Timpul maxim admis de deconectare este de 0,2 s.