Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





Instructiuni proprii ssm excavatii

Instructiuni proprii ssm excavatii



Inainte de a va apuca de sapaturi si excavatii este important ca sa fie luate masurile necesare pentru a  preintampina urmatoarele posibilitati: 

Surparea marginilor; 

Caderea materialelor peste persoanele aflate in groapa; 

Caderea persoanelor si vehiculelor in groapa; 

Contactul cu diferite instalatii subterane (racorduri de electricitate, gaze, apa, etc) aflate in perimetrul  sapaturii; 

Sa aveti acces facil la locul excavarii cu toate utilajele necesare desfasurarii lucrarii si in caz de nevoie a  utilajelor de salvare; 

Inainte de a incepe lucrarea asigurati-va ca aveti echipamentul necesar ( scanduri, barne, popi de sprijin,  scari, etc.) pentru a executa lucrarea in conditii de siguranta optime.  

 

PRABUSIREA MALURILOR 

Asigurati-va ca marginile sapaturii sunt bine asigurate impotiva surparii cu scanduri si barne asezate  corespunzator, parghiile de ancorare au un unghi corespunzator. 

Asigurati-va ca nici un muncitor nu va intra in interiorul gropii inainte de a se asigura marginile. Niciodata sa nu excavati in spatele partii de sustinere a malurilor. 

Tineti cont ca chiar si excavatiile de mica anvergura care nu au adancimi mari pot fi periculoase. Astfel  incat este bine ca daca lucrul presupune aplecarea sau ingenunchiarea lucratorilor in in teriorul santului  astfel incat inaltimea marginii gropii sa ii acopere, trebuie sa asigurati marginile. 

 

PRABUSIREA MATERIALELOR IN GROAPA EXCAVATA 

Nu depozitati materiale de constructii sau orice fel de materiale in imediata apropiere a marginii  excavatiei. Materiale depozitate in imediata apropiere a marginii excavatiei se pot prabusi in in interiorul gropii excavate si greutatea acestora va face si mai probabila surparea malurilor. 

Asigurati-va ca marginile gropii excavate sunt asigurate impotriva caderii de materiale. Asigurati  borduri sau garduri daca este necesar. 

Purtati EIP cand lucrati in interiorul gropii excavate. 

 

CADEREA PERSOANELOR SI/SAU UTILAJELOR IN GROAPA EXCAVATA 

Luati-va masuri pentru a evita caderea persoanelor in interiorul gropii. Daca groapa are o adancime mai  mare de 2 m, asigurati-o cu gard de imprejmuire cu bariera la nivelul mijlocului, genunchilor si talpilor  si semnalizati-o corespunzator. 

Tineti utilajele pe cat posibil mai departe de marginea gropii excavate. Folositi semnalizatoare sau  bariere daca este necesar. 

 In cazurile cand utilajele trebuie sa intre in interiorul gropii excavate pentru a lucra sau a aproviziona cu materiale, folositi o rampa cu inclinatie si latime corespunzatoare si stopere pentru a preintampina  rasturnarea vehiculelor. Verificati daca marginile gropii excavate nu necesita o intarire a suportilor de  sustinere. 

LOVIREA OAMENILOR DE UTILAJE 

 

Tineti lucratorii intr-o zona delimitata separata de zona de lucru a utilajelor in miscare cum ar fi  excavatoarele. Unde nu este posibil utilizati sisteme de siguranta a lucrului pentru a preintampina lovirea sau strivirea lucratorilor. 

Operatorii de pe utilaje trebuie sa fie instruiti si competenti. 

 

DARAMAREA SAU AFECTAREA STRUCTURILOR INVECINATE 

Asigurati-va ca lucrarile de excavatii nu afecteaza fundatia vreunei structuri aflate in vecinatate. Zidurile pot avea fundatii foarte slabe care pot fi daramate si de vibratiile din timpul lucrarilor/

Verificati daca structura din vecinatate nu are nevoie de suport provizoriu inainte de a incepe excavatia.  Amplasati si verificatii topografic martori de urmarire pe structura invecinata si informati persoanele  competente de orice schimbare survenita mai mare de cat limita admisa. 

 

EVITATI COLANELE SUBTERANE DE FACILITATII ( CURENT, APA, GAZE, ETC) Consultati planuri de dezvoltare locale ale diferitelor servicii de prestari facilitati subterane. Verificati atent daca se observa semne de posibile trasee subterane de facilitati. 

Asigurati-va ca persoana care supravegheaza lucrarile de excavatii cunoaste planurile de dezvoltare  locale si PUG-ul local si stie cum sa le foloseasca. Supraveghetorul trebuie sa cunoasca normele de  lucru in siguranta pentru lucrari de sapaturi si excavatii si procedurile de urgenta. 

 

ACCESUL  

Asigurati-va ca accesul din si in groapa excavata este suficient de bun si nu implica riscuri si ca aveti  suficiente cai de evacuare in caz de necesitate. 

 

FUMUL SI VENTILATIA INSUFICIENTA 

Fumul in exces poate fi periculos. Nu lasati echipamentele cu motoare termice cu ardere interna pe  benzina sau diesel pe in lucru cum ar fi generatoare sau compresoare nesupravegheate in interiorul  gropii sau pe margini decat daca va asigurati ca aveti un bun sistem de ventilare. 

 

PROTEJAREA TRECATORILOR  

Cand efectuati sapaturi facute in locuri publice sau zone populate de civili si nedelimitate corespunzator  unde pot fi implicati si pietoni neparticipanti la lucrare sau vehicule luati-va toate masurile sa delimitati  corespunzator zona de lucru si sa o semnalizati ca atare. 

Cand exista posibilitatea ca in afara programului de munca copii nesupravegheati sa patrunda in zona de  lucru luati masuri suplimentare pentru a minimaliza sansele de a se produce un accident (asigurati  marginile gropii excavate cu garduri speciale si/sau acoperiti groapa cu prelata speciala).

 

SUPRAVEGHEREA LUCRARILOR 

O persoana competenta trebuie sa supravegheze montarea, intretinerea si demontarea sistemului de  sprijinire a malurilor gropii excavate. 

Persoanele implicate in munca de excavare trebuie sa primeasca sa inteleaga si sa isi insuseasca  instructiunile de lucru in siguranta.

 

INSPECTAREA LUCRARILOR 

Persoana competenta trebuie sa inspecteze desfasurarea activitatii astfel: 

In fiecare zi la inceputul lucrului; 

Dupa fiecare operatiune care ar fi putut afecta rezistenta si stabilitatea sistemului de asigurare a  marginii gropii excavate; 

Dupa fiecare cadere accidentala de stanci, pietris, pamant sau orice material. 

Se va intocmi un raport scris dupa fiecare inspectie majora. Opriti lucrul daca din raport reiese  ca nu sunt asigurate conditiile de munca in siguranta.