Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATE A MUNCII IN SECTORUL DE ALIMENTATIE PUBLICA
INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATE A MUNCII
IN SECTORUL DE ALIMENTATIE PUBLICA
1. Personalul care activeaza in sectorul de alimentatie publica trebuie sa fie supus controlului medical, atat la angajare cat si periodic, in baza caruia persoanele apte vor obtine avizul sanitar de admitere la lucru in acest domeniu.
2. Activitatea in sectorul alimentar, va trebui autorizata din punct de vedere sanitar si al protectiei muncii. Se interzice functionarea acestui sector de alimentatie publica, fara avizul organelor de specialitate.
3. Pentru asigurarea conditiilor corespunzatoare de munca, intreg personalul din sectorul de alimentatie publica, va avea la dispozitie instlatii de apa calda si rece, canalizare, incalzire, ventilatie si iluminat, precum si grupuri sanitare necesare.
4. Marfurile alimentare vor fi depozitate in incaperi speciale destinate acestui scop, in raport cu felul marfurilor si ambalajelor respective. Rafturile pentru depozitare, vor fi asezate astfel incat sa permita o manevrare usoara a marfurilor si sa asigure o buna circulatie pe caile de acces.
5. Mobilierul comercial, precum si materialul din care este confectionat se va alege in functie de greutatea marfurilor, perisabilitatea si timpul de pastrare.
6. Rafturile vor fi de constructie solida. La incarcarea lor se va tine seama ca marfurile grele sa se aseze pe politele de jos ale rafturilor, iar cele usoare pe politele de sus.
7. La transportul intern al marfurilor cu ajutorul carucioarelor, transpaletelor etc. se va lucra cu mare atentie la incarcarea cu marfa al acestor mijloace de transport. Asezarea marfurilor se va face in pozitie stabila, in raport cu forma geometrica a ambalajelor. Se va circula numai pe cai de acces curate si fara denivelari.
8. Se interzice depozitarea in aceeasi incapere a materialelor inflamabile si nealimentare, cu alte marfuri alimentare. Produsele alimentare vor avea marcate, prin etichetare, denumirea si eventualele atentionari privind pastrarea si consumul acestora.
9. Ambalajele produselor alimentare (lazi din lemn sau carton, talas etc.) se vor colecta in depozit in locuri special destinate, de unde se vor evacua periodic.
10. Se interzice depozitarea in magaziile si depozitele de alimente a materialelor usor inflamabile si combustibile (produse petroliere, butelii de gaze lichefiate etc.) fara o utilizare imediata. Lichidele inflamabile se vor pastra numai in vase speciale inchise ermetic.
11. Se interzice folosirea conductorilor electrici, neizolati sau suprasolicitati, precum si a prizelor si intrerupatoarelor defecte. Aparatura electrica trebuie sa fie in buna stare si nu trebuie amplasata in apropierea materialelor combustibile. Nu se vor utiliza sigurante fuzibile supradimensionate.
12. Instalatiile electrice de forta si iluminat, ale depozitelor si magaziilor alimentare, vor fi verificate periodic si intretinute corespunzator, de catre personalul autorizat in acest scop.
13. Dupa terminarea programului de lucru conducatorul locului de munca va lua masuri de deconectare a instalatiilor electrice, care nu este nevoie sa ramana sub tensiune. Se pot mentine in functiune frigiderele, ventilatia si iluminatul de siguranta. Nu se va lasa focul deschis, resouri si alta aparatura electrica in priza, sau lumanari aprinse.
14. In intreaga activitate de manipulare a produselor alimentare, se vor respecta cu strictete regulile de igiena generala si personala, impuse de normele sanitare in vigoare.