Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
NORME DE PROTECȚIA MUNCII ȘI PSI
NORME DE PROTECȚIA MUNCII ȘI PSI
1. Înainte de începerea activităţii în laboratoarele de lucrări practice elevii vor fi instruiţi în scopul însuşirii, respectării şi aplicării regulilor şi măsurilor de protecție a muncii și prevenire şi stingere a incendiilor specifice acestor locuri de muncă.
2. Şeful de laborator răspunde de însuşirea, respectarea şi aplicarea măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor în aceste sectoare de activitate.
3. Hainele folosite în timpul lucrărilor practice să fie simple, să nu aibe elemente volante care să poată încurca efectuarea lucrării. În timpul lucrărilor practice efectuate cu mâna este de dorit să nu se poarte inel proeminent. Părul lung trebuie să fie legat. (Având rol de protecţie a pielii şi îmbrăcămintei, purtarea halatului este obligatorie pentru orice persoană care lucrează în laborator. Halatul trebuie să fie alb, curat, confecţionat din pânză de bumbac.)
4. În laborator elevii au obligația de a se comporta civilizat, atenţia să fie îndreptată asupra experimentului şi nu trebuie distrasă atenţia altora în mod inutil. Să nu se lucreze decât cu aparate a căror funcţionare este foarte bine cunoscută. Să nu se umble la instalaţii ce nu aparţin lucrărilor practice din acea zi. Să se ceară ajutorul asistentului în toate cazurile când prevederile lucrării practice o cer sau atunci când apar orice fel de complicaţii în timpul lucrării.
5. Este interzis mâncatul şi fumatul în laborator.
6. Sunt interzise în laborator jocurile periculoase precum trânta, boxul, luptele simulate, glumele fizice etc.
7. Nu este permisă lăsarea în laborator, pe utilaje, aparate, mese de lucru a îmbrăcăminţii sau a altor obiecte care nu fac parte din inventarul laboratorului sau al atelierului.
8. Se interzice blocarea ferestrelor laboratoarelor şi atelierelor cu mobilă, rafturi, diferite aparate, materiale, cărţi etc. care să împiedice posibilitatea deschiderii rapide a ferestrelor pentru aerisire.
9. Se interzice lăsarea instalaţiilor, aparatelor, utilajelor în funcţiune, fără supraveghere.
10. Este interzisă utilizarea furtunurilor becurilor de gaze defecte sau cu gradul de uzură depăşit.
11. Aprinderea becurilor de gaz se face respectând principiul gaz pe flacară, astfel:
∙ se ţine sursa de foc necesară aprinderii becului de gaz, la gura acestuia;
∙ se deschide încet robinetul de pe racordul conductei de gaz;
∙ se reglează flacară becului de gaze după nevoie, manevrând robinetul de pe racordul conductei de gaze;
∙ în cazul în care becul de gaz se aprinde în interior, se închide imediat robinetul de pe racord.
12. Dacă se constată scurgeri de gaze în laborator se asigură următoarele :
∙ se sting toate becurile de gaze;
∙ se întrerupe curentul electric, menţinându-se în funcţiune numai instalaţia de ventilaţie;
∙ se deschid toate ferestrele încăperii;
∙ se controlează dacă sunt închise toate robinetele de alimentare cu gaze a becurilor;
∙ se opreşte alimentarea cu gaze, verificându-se etanşeitatea conductelor, flanşelor, furtunurilor flexibile de la becuri şi alte aparate de consum, înlăturându-se cu operativitate defectele constatate;
∙ se aeriseşte încăperea până la îndepărtarea completă a gazelor
13. Se va evita, pe cât posibil, vărsarea produselor inflamabile la locurile de muncă sau spargerea vaselor şi sticlelor care conţin astfel de produse. În cazul producerii unor astfel de incidente se vor asigura următoarele reguli şi măsuri:
∙ se sting imediat toate becurile de gaz şi se întrerupe încălzitorul electric; ∙ se închid uşile şi se deschid ferestrele;
∙ se şterge cu o cârpă produsul vărsat storcându-se cârpa într-un vas care va fi acoperit imediat;
∙ se revine la situaţia de lucru numai dacă se constată prin miros dispariţia completă a gazelor din încăperea respectivă.
14. Se interzice demontarea aparatelor de măsurat presiunea, debitul, temperatura şi alţi parametri, înainte ca acestea să fie izolate de circuit.
15. Legarea aparaturii la reţea şi pornirea este efectuată de personalul tehnic. Nu trebuie atinse instalaţiile electrice cu mâna umedă, să nu se atingă instalaţiile electrice şi împământarea în acelaşi timp.
16. Pentru evitarea unor reacţii secundare vesela şi aparatura de laborator se utilizează doar în stare perfectă de curăţenie. Acestea se vor spăla cu amestecuri alcaline şi apă distilată, fără a se utiliza nisipul, deoarece la vasele de sticlă apar fisuri şi la încălzire sticla se va sparge uşor.
17. Lucrările de laborator se vor efectua cu cantităţile de substanţe indicate în instrucţiuni, cu vase şi aparatură adecvate lucrărilor, după verificarea prealabilă a aparaturii respective.
18. Este strict interzisă folosirea reactivilor din ambalaje fără etichetă.
19. Se interzice categoric gustarea şi chiar contactul cu pielea a substanţelor chimice.
20. Mirosirea substanţelor se va face cu grijă , prin ţinerea vasului la distanţă şi apropierea vaporilor care se degajă prin mişcarea mâinii deasupra acestuia.
21. Manipularea reactivilor solizi se face cu linguri sau spatule curate. Soluţiile de reactivi pentru analiză nu se vor scoate cu pipeta direct din flacon ci mai întâi se toarnă cantitatea necesară ăntr-un pahar curat, din care apoi se face pipetarea. Se va avea în vedere ca la transvazarea lichidelor să se ţină borcanul cu eticheta spre palmă pentru a evita deteriorarea acesteia.
22. Substanţele foarte volatile se manipulează în nişe şi deasupra unei chiuvete.
23. În cazul în care se lucrează cu substanţe inflamabile, este necesară stingerea surselor de căldură din laborator. Orice început de incendiu provocat de substanţe volatile inflamabile se opreşte imediat, după caz, cu nisip, o pătură sau cu extinctorul.
24. Nu este permisă impurificarea reactivilor în timpul manipulării. Nu este permisă folosirea aceleaiaşi ustensile pentru mai mulţi reactivi decât după spălare şi uscare.
25. Reactivii nu vor fi cântăriţi direct pe talerele balanţei, ci pe sticle de ceas sau în fiole de cântărire, iar cei urât mirositori sau toxici numai în flacoane închise.
27. Se interzice îndreptarea eprubetei cu orificiul către colegi în cazul încălzirii la flacără.
28. Folosirea sticlăriei de laborator se va face cu respectarea următoarelor măsuri de prevenire a accidentelor:
∙ prinderea baloanelor de distilare, a biuretelor sau recipientelor în stative se va efectua cu ajutorul clemelor prevăzute cu apărători de plută sau cauciuc; ∙ paharele, baloanele şi celelalte lichide de laborator ce conţin lichide fierbinţi nu se pun direct pe masă, ci pe o placă de azbest asu alte materiale termoizolante; ∙ încălzirea vaselor cu pereţi subţiri nu se face direct în flacără, ci pe o sită de azbest, sub agitare continuă.
29. După terminarea lucrărilor de laborator, mesele de lucru se vor elibera complet, aşezându-se la locul lor întreaga aparatură, ustensilele şi reactivii necesari lucrării de laborator.
30. Regulile de protecţia muncii obligă anunţarea imediată a asistentului de orice accidente din timpul lucrării de laborator. Rănile mici, intrarea în contact cu substanţe toxice trebuie anunţate la fel ca şi situaţiile de urgenţă majoră.
31. În cazul unui de incendiu trebuie anunţat imediat asistentul de laborator.
32. Primul ajutor poate fi acordat de către asistent, respectiv clinicile universităţii. 33. Elevii sunt obligaţi să respecte instrucţiunile de protecţia muncii.