Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
Instructiuni privind tehnica securitatii muncii
Instructiuni privind tehnica securitatii muncii
Tehnica securitatii muncii este o disciplina care se ocupa cu studiul influientelor posibile ale unor factori daunatori din procesul de munca asupra sanatatii muncitorilor si cu masuri de prevenire si de combatere a lor.
Pentru ducerea la îndeplinire a acestor masuri au fost elaborate diferite reglementari prin care sunt stabilite drepturile si îndatoririle fiecarui om al muncii legate de problema tehnicii securitatii muncii.
În acest scop sunt formate comisii si responsabili de probleme pentru întreprinderi, sectii, ateliere, care se preocupa de rezolvarea problemelor de protectia muncii si tehnica securitatii muncii.
Obiectivele care stau în fata acestor comisii sunt:
- determinarea locurilor de munca periculoase din întreprinderi, la care se pot produce accidente de munca sau îmbolnaviri profesionale;
- studierea cauzelor care produc accidente de munca sau îmbolnaviri profesionale;
- elaborarea de masuri corespunzatoare, care sa previna accidentele de munca si îmbolnavirile profesionale;
- studierea în practica a masurilor de tehnica securitatii muncii, menite sa îmbunatateasca conditiile de munca ale muncitorilor.
Norme de protectia muncii
A.Norme de protectia muncii la croirea materialului
În cadrul sectiei de preparatie si croire, la unele locuride munca se pot produce accidente de munca în cazul când nu sunt asigurate conditiile normale desfasurarii procesului de productie.
a) Decatarea tesaturilor este locul de munca unde se pot produce accidente mecanice si termice. Accidentele termice se pot produce prin caderea sau miscarea organelor componente ale masinii. La aceste masini mai exista pericolul de a fi prinsa îmbracamintea operatorului la mecanismul transmisiilor si al organelor în miscare. Pentru prevenirea acestor accidente este necesar a fi respectate instructiiunile de folosire a masinii. De asemenea este indicat ca în timpul functionarii masinii sa nu se faca reglari sau reparatii, iar personalul de deservire sa aiba echipament de protectie corespunzator muncii pe care o desfasoara.
Accidentele termice se produc din cauza aburului, apei sau a uleiului supraîncalzit. Pentru a se preveni accidentele termice se recomanda folosirea aparatoarelor la masini, verificarea periodica a instalatiilor si respectarea instructiiunilor tehnice de folosire.
b) spanuirea materialului este operatia la care se pot produce accidente mecanice provocate de caderea balotilor de material sau de masinile si dispozitivele în functiune.
Prevenirea accidentelor la spanuit se asigura prin asezarea balotilor de material pe masina numai când masina este în repaus. De asemenea, este necesar ca masina sa fie echipata cu aparatoare de protectie si cu dispozitive de siguranta care asigura buna functionare.
c) Sectionarea spanului este operatia care poate produce accidente mecanice si electrice. Pentru prevenirea acestora este necesar a se respecta urmatoarele masuri:
- accidentele mecanice se pot produce la masinile de sectionat unde operatorul poate fii taiat la mâini. Prevenirea taierilor se face prin manevrarea corecta a masinii si executarea atenta a ascutirii cutitului;
- accidentele electrice se produc datorita defectiunilor de la instalatia electrica. Prevenirea acestor accidente trebuie asigurata prin protectia cablului si a izolatiei ce se deterioreaza, fiind interzisa folosirea masinii în conditii necorespunzatoare.
d) Decuparea spanului este operatia care poate produce accidente mecanice sau electrice. Accidentele mecanice sunt caracterizate prin taiere la mâini de catre cutitul banda. Acestea se produc datorita neatentiei operatorului, a lipsei aparatorii de
protectie sau ruperea cutitului în timpul functionarii. Pentru prevenirea acestor accidente este interzis ca masina sa fie în functiune fara aparatoare de protectie, iar operatorul sa conduca cu atentie spanul în procesul de taiere. Accidentele electrice se produc atunci când apar defectiuni la instalatia electrica. Pentru prevenirea acestor accidente este necesara verificarea periodica a instalatiei electrice si înlocuirea pieselor cu defectiuni.
B. Masuri de protectia muncii la masinile de cusut
La masinile de cusut se produc accidente de munca daca nu sunt luate masuri de prevenire. Accidentele pot fii mecanice si electrice. Accidentele mecanice pot surveni de la acul de cusut prin întepari la degete, de la piciorus prin strivire si de la cureaua de transmisie, prin smulgere si întepaturi. Accidentele electrice au drept cauza defectarea carcasei întrerupatorului si producerea de scurt circuite datorate nelegarii instalatiei la pamânt. Pentru prevenirea accidentelor de munca sunt necesare: instruirea tehnica a personalului operativ, aplicarea dispozitivelor de protectie si folosirea echipamentului individual de protectie. Instruirea tehnica a personalului de deservire se face atât la angajare cât si periodic.
Înainte de începerea lucrului se va verifica:
- daca masa masinii este fixata pe cadrul metalic de sustinere;
- daca corpul masinii este montat în bolturile de articulatie cu masa de lucru;
- daca motorul electric este legat la pamânt pentru evitarea electrocutarii;
- daca carcasa de la întrerupator nu este sparta sau cazuta de la locul sau;
- daca masina este dotata cu dispozitive de protectie la ac si la transmisie;
- daca cadrul de sustinere a mesei de lucru este montat pe suporturi de cauciuc sau pe pluta.
În timpul lucrului se vor respecta urmatoarele conditii:
- curatarea si lubrifierea se vor face numai dupa ce masina a fost oprita si s-a întrerupt curentul electric;
- punerea masinii în functiune se face numai dupa ce dispozitivele de protectie au fost montate;
- pornirea si oprirea masinii se vor face numai prin pedale, fara a se pune mâna pe volant;
- în timpul lucrului, privirea va fi îndreptata numai asupra lucrului si utilajului,
- se interzice muncitoarelor sa lucreze la masina de cusut fara basma de protectie;
- schimbarea sau punerea curelei în timpul functionarii masinii este interzisa;
- toate reparatiile si interventiile la masina de cusut se vor face numai de personal calificat în acest sens;
- în timpul funtionarii, daca se aud zgomote suspecte, operatorul este obligat sa opreasca masina si sa anunte mecanicul de întretinere.
Echipamentul de protectie a personalului muncitor este format din halate sau bluze la barbati, halate, basma si pantofi cu tocul jos la femei. Curatarea masinilor de scama si praf se face la terminarea si începerea schimbului.
C. Masuri de protectia muncii la tratamentul umidotermic
În procesul de tratare umidotermica a îmbracamintei se lucreaza cu masini încalzite electric si actionate mecanic, pneumatic sau hidraulic. În cazul când nu sunt luate masuri de prevenire necesare, aceste masini pot produce accidente mecanice, termice sau electrice.
Accidentele mecanice se pot produce ca urmare a pierderii mâinilor de catre prese sau de alte organe de lucru ale acestora. Accidentele termice se pot produce de catre suprafetele supraîncalzite ale masinilor si ale preselor de calcat. Accidentele electrice au loc din cauza instalatiilor electrice ce alimenteaza masinile sau presele.
Pentru prevenirea accidentelor la tratamentul umidotermic sunt necesare urmatoarele masuri:
- înainte de începerea lucrului trebuie sa se verifice starea functionala a presei sau a masinii de calcat;
- presele si masinile de calcat cu întrerupatoare sau dispozitive defecte nu se pun în functiune decât dupa remedierea acestora;
- la actionarea butoanelor de control electric în vederea prevenirii electrocutarilor sau a scurtcircuitelor electrice, mâinile operatorului nu trebuie sa fie ude;
- punerea în functiune a preselor se va face cu ambele mâini, pentru a se preveni prinderea mâinilor de catre presa propriuzisa;
- operatiile de reglare si întretinere a preselor se vor efectua numai în timpul stationarii cu sursa de alimentare electrica decuplata;
- reglarile si reparatiile utilajelor de calcat se vor efectua numai de catre personalul calificat pentru aceste operatii.
4. Masuri de prevenire si stingere a incendiilor
a) Cauzele producerii incendiilor în întreprinderi de confectii
În cadrul întreprinderilor de confectii exista o serie de factori care pot constitui surse de incendii daca nu sunt luate masuri de prevenire.
1) Focurile deschise- acestea produc incendii ca urmare a contactului materialelor combustibile cu focul. În industria de confectii, focurile deschise sub forma de flacari sunt provenite de la chibrituri aprinse, de la lampi de lipit si de la focuri obisnuite.
2) Corpuri si suprafete încalzite- aceasta constituie o cauza principala a incendiilor. Instalatiile de încalzire, desi functioneaza la temperaturi sub 100 grade Celsius, pot favoriza aprinderea unor materiale textile si scame pe care le usuca si le aduc în stadiul usor inflamabil. Ca masuri de prevenire a incendiilor la instalatiile de încalzire se recomanda curatarea acestora si izolarea lor de materialele prelucrate în încapere. Masinile de calcat manual care functioneaza la temperaturi de peste 1000C prin supraîncalzire pot produce incendii. Masurile de prevenire a incendiilor sunt: scoaterea de sub tensiune la terminarea lucrului, confectionarea de suporturi din materiale rele conducatoare de caldura si montarea lor la masa de lucru în conditii de siguranta precum si utilizarea masinilor de calcat cu termostat, care limiteaza temperatura de încalzire. Presele de calcat încalzite electric si nesupravegheate pot atinge temperaturi ridicate si în contact cu materialele combustibile produc incendii. Ca masura de prevenire a incendiilor este necesara supravegherea preselor când se afla sub tensiune electrica, dotarea cu termostat care sa limiteze temperatura de lucru si scoaterea de sub tensiune la terminarea lucrului. Conducatoarele electrice prin suprasolicitare se încalzesc si se autoaprind, dând nastere incendiilor. Pentru prevenirea acestui fenomen se recomanda respectarea încarcarii instalatiei si izolarea în bune conditii a conductelor electrice. Caldura rezulta prin frecare, apare în atelierele de productie ca urmare a frecarii unor organe de masini între ele sau cu materiale ce sunt prelucrate. Pentru prevenirea incendiilor se impune curatarea masinii la terminarea schimbului si formarea unor spanuri de grosime rationala.
3) Scurtcircuitul se produce prin atingerea a doua conducatoare electrice între care exista o diferenta de potential. Scurtcircuitele la instalatiile electrice se produc datorita deteriorarii instalatiilor, fapt care favorizeaza contactul între conducatoare, fie prin atingere directa, fie prin intermediul apei sau altor materiale bune conducatoare de electricitate. Scurtcircuitele la motoarele electrice se produc prin atingerea spirelor ca urmare a deteriorarii izolatiei acestora. Aceste deteriorari se produc ca urmare a patrunderii în interiorul motorului a unor particule solide care în timpul functionarii preseaza asupra spirelor dereglând izolatia.
Scurtcircuitul la transformatoarele de curent se produc la spirele vecine sau suprapuse în straturi. Acestea se încalzesc puternic si determina degajare de caldura care poate incendia instalatia. Scurtcircuitele la întrerupatoarele electrice se produc prin contactul direct între conductoarele electrice din cadrul întrerupatorului. Contactul are loc când carcasa întrerupatorului este deteriorata si muncitorul pune mâna pe capetele conducatoarelor sau când se actioneaza întrerupatoarele cu mâna uda.
Masurile de prevenire a scurtcircuitelor sunt urmatoarele:
*Bransamentele electrice sa fie ferite de lovituri sau socuri mecanice care ar putea degrada izolatia sau ar putea desface legaturile instalatiei;
*Motoarele electrice sa nu fie murdare de praf sau scame textile care favorizeaza producerea incendiului.
La începerea lucrului fiecare muncitor are obligatia sa controleze starea masinii si a întrerupatorului electric. Nu este admisa acîionarea întrerupatorului cu mâna uda. Toate motoarele electrice instalate vor fi legate la pamânt conform normelor în vigoare.
b)Mijloacele folosite pentru combaterea incendiilor
1) Nisipul se foloseste prin aruncarea cu lopata pe substanta combustibila în ardere. Nisipul este depozitat în lazi la locuri usor accesibile în caz de incendiu. Poate fi utilizat la combaterea incendiilor în care ard materiale lemnoase, chimice, electrice, textile etc.
2) Apa este un mijloc principal de combaterea focului. Poate fi utilizat împotriva focului sub diferite forme: * Sub forma de jet când ard materiale solide- lemnoase;
* Sub forma de ploaie când ard materiale fibroase;
* Sub forma pulverizata când ard materiale combustibile lichide si solide;
* Sub forma de abur când ard materiale uscate si groase, iar arderea are loc în mediu închis;
3) Substantele chimice reprezinta un mijloc important pentru combaterea focului în care ard materiale chimice, electrice, substante grase si farmaceutice.
Substantele chimice utilizate pentru combaterea incendiilor pot fi sub forma de spuma chimica, spuma mecanica, bioxid de carbon sau prafuri uscate.
Spuma chimica este o substanta rezultata din combinarea chimica a acidului sulfuric sau a bicarbonatului de sodium, reactia celor doua substante se produce în interiorului stingatorului cu spuma când acestea vin în contact. Spuma mecanica este o substanta chimica care se produce prin amestec cu o emulsie. Amestecul se realizeaza cu o instalatie speciala actionata mecanic.
c)Norme de prevenire si stingere a incendiilor
Pentru prevenirea si stingerea incendiilor sunt elaborate norme speciale:
* Organizarea prevenirii si stingerea incendiilor se face prin: stabilirea masurilor necesare pentru fiecare loc de munca, a inventarului necesar la interventii si la dotarea cu acest inventar, organizarea nominala a echipelor de stingere a incendiilor pe schimburi de lucru si instruirea acestora cu sarcinile ce le revin, popularizarea masurilor si a obligatiilor pe care le are personalul muncitor în caz de incendiu.
* Masurile tehnice de prevenire a incendiilor sunt urmatoarele: ascutirea cutitelor la masinile de taiat, spanul se va face dupa curatarea de scama a masinii si închiderea instalatiei de absorbtie, instalatia de forta montata pe sub pardoseala vor fi protejate împotriva loviturilor mecanice, masinile de calcat vor fi verificate saptamânal în privinta starii lor tehnice, este interzisa folosirea legaturilor electrice provizorii si introducerea conductelor electrice în priza fara stecher, modul de întretinere si cunoasterea sarcinilor de prevenire si stingere a incendiilor.
CONCLUZII
Pentru întocmirea acestui proiect am respectat normele tehnice dintr-un atelier de confectii, am gândit sectia proiectata pentru lucrul pe banda rulanta, având în vedere avantajele acestei benzi de lucru:
- procesul de productie se desfasoara în flux continuu, operatiile se executa succesiv;
- operatiile sunt mici ca timp de executie;
- transportul semifabricatelor se efectueaza mecanic;
- prin divizarea produsului pe operatii se creaza posibilitatea folosirii mai eficiente a masinilor;
- îmbunatatirea calitatii muncii.
Modelul ales de mine va fi confectionat dintr-un material cu un pret redus ceea ce duce la un pret de vânzare acceptabil, prin acest lucru fiind justificat numarul ridicat de produse obtinute anual.
Am ales utilaje performante, cu o productivitate ridicata, astfel contribuind în primul rând la obtinerea unei calitati sporite si nu în ultimul rând, la o productivitate ridicata.
Consider ca am abordat toate problemele în conformitate cu cerintele actuale impuse unui atelier de confectii obtinând în final un produs de o calitate ridicata.