Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
Instructiuni proprii pentru intretinere si reparatii autovehicule service
Instrucţiuni proprii pentru întreţinere şi reparaţii autovehicule (model)
Elaborate în conformitate cu:
• prevederile art. 41 alin. (2) din Constituţia din 21 noiembrie 1991, republicată;
• prevederile art. 13 lit. e) din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006;
• prevederile art. 15 alin. (1) punctul 3 din H.G. nr. 1.425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 319/2006.
Prevederi generale
Conţinut
Art. 1
Prezentele instrucţiuni proprii cuprind prevederi de securitate a muncii pentru prevenirea accidentelor de muncă în activitatea de întreţinere şi reparare a autovehiculelor.
Scop
Art. 2
Scopul prezentelor instrucţiuni proprii este eliminarea sau diminuarea riscurilor de accidentare existente în cadrul acestor activităţi, proprii celor 4 componente ale sistemului de muncă (executant – sarcină de muncă – mijloace de producţie – mediu de muncă).
Domeniu de aplicare
Art. 3
Prezentele instrucţiuni proprii se aplică salariaţilor care desfăşoară activitate în cadrul societăţii.
Art. 4
Prevederile prezentelor instrucţiuni proprii se aplică cumulativ cu prevederile Instrucţiunilor proprii generale.
Art. 5
Desfăşurarea activităţilor de întreţinere şi reparaţii auto în condiţii care determină şi alte pericole decât cele specifice acestor activităţi se vor face pe baza unor instrucţiuni aprobate de conducerea unităţii. Societatea va stabili în funcţie de condiţiile specifice desfăşurării acestor activităţi:
• instrucţiuni suplimentare necesare pentru desfăşurarea în condiţii de securitate a muncii;
• responsabilităţi pe funcţii pentru aplicarea si urmărirea acestora pe toată durata activităţii;
• modalităţi de întocmire documente, semnături, aprobări etc.
Revizuirea instrucţiunilor
Art. 6
Prezentele instrucţiuni proprii se vor revizui periodic şi vor fi modificate, ori de câte ori este necesar, ca urmare a schimbărilor de natură legislativă, tehnică etc. survenite la nivel naţional sau la nivelul proceselor de muncă.
Încadrarea personalului la locul de muncă
Art. 7
Operaţiile de întreţinere şi reparaţii efectuate în halele şi atelierele societăţii se vor executa de către salariaţi calificaţi şi instruiţi special în acest scop, respectându-se întocmai instrucţiunile tehnice, de exploatare, protecţie a muncii şi P.S.I.
Organizarea locului de muncă
Art. 8
Întreţinerea şi repararea autovehiculelor se vor face în hale şi încăperi amenajate, dotate cu utilaje, instalaţii şi dispozitive adecvate.
Art. 9
1
Executarea unor lucrări de demontare, întreţinere sau reparare a autovehiculelor este admisă şi în spaţii amenajate în afara halelor şi atelierelor de întreţinere denumite "platforme tehnologice". Aceste platforme vor fi delimitate, marcate, amenajate corespunzător şi împrejmuite, dacă este necesar.
Art. 10
Căile de acces din hale, ateliere şi de pe platformele tehnologice vor fi întreţinute în stare bună şi vor fi prevăzute cu marcaje şi indicatoare de circulaţie standardizate.
Art. 11
Încălzirea halelor şi încăperilor de lucru va fi asigurată în perioada anotimpului rece în funcţie de temperatura exterioară.
Art. 12
În halele de întreţinere şi reparare a autovehiculelor, canalele de revizie vor fi menţinute curate, asigurându-se scurgerea apei, a uleiurilor şi a combustibililor.
Art. 13
Nu se admite pornirea motoarelor autovehiculelor în interiorul halelor, decât dacă sunt luate măsuri în vederea aerisirii spaţiului respectiv.
Art. 14
Utilajele din hală şi ateliere (polizoare, maşini de găurit etc.) vor fi bine fixate, legate la pământ, dotate cu dispozitive de protecţie în stare bună. De asemenea, utilajele vor avea afişate instrucţiunile tehnice de exploatare şi de protecţie a muncii.
Art. 15
Cricurile din dotarea halelor de reparaţii sau a canalelor de revizie vor fi menţinute în permanent în stare bună de funcţionare şi vor avea inscripţionată sarcina maximă.
Art. 16
La demontarea, montarea si transportul subansamblelor grele sau voluminoase se vor folosi mijloace mecanice de ridicare şi manipulare. Prinderea subansamblelor la mijloacele de ridicat se va face cu dispozitive speciale, omologate, care să asigure prinderea corectă şi echilibrată a subansamblelor.
Art. 17
Se interzice ca la prinderea subansamblelor să se folosească lanţuri sau cabluri care nu au inscripţionată sarcina maximă de ridicat.
Art. 18
Dispozitivele de suspendare a autovehiculelor şi stelajele pentru aşezarea pieselor trebuie să aibă stabilitate şi rezistenţă corespunzătoare. Acestea vor fi menţinute, în permanenţă, în stare bună de folosire.
Art. 19
Exploatarea, întreţinerea şi repararea instalaţiilor de ridicat se va efectua în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice ISCIR în vigoare şi ale cărţilor tehnice respective.
Art. 20
În halele de reparaţii în care se execută şi lucrări de sudură la autovehicule se va stabili locul de amplasare a tuburilor de oxigen, a generatoarelor de sudură oxiacetilenică, a transformatoarelor de sudură electrică, precum şi a paravanelor de protecţie folosite în timpul sudurii electrice. Transformatoarele de sudură electrică vor fi conectate la instalaţia de legare la pământ, iar cablurile vor fi amplasate şi protejate astfel încât să nu fie deteriorate de roţile autovehiculelor care circulă în timpul reparaţiilor (efectuate pe platforme).
Art. 21
Petele de ulei şi de combustibil de pe pardoselile halelor sau încăperilor vor fi acoperite cu nisip, după care vor fi luate măsuri de curăţare şi evacuare a materialului rezultat in locuri care nu prezintă pericol de incendiu.
Art. 22
Carpele, câlţii şi alte materiale textile folosite în curăţarea şi ştergerea pieselor sau a mâinilor vor fi depuse în cutii metalice cu capac de închidere şi evacuate în locuri stabilite în acest scop, pentru a fi arse sau îngropate.
Art. 23
În halele de reparare a autovehiculelor se vor monta plăci avertizoare şi afişe sugestive pe teme de protecţie a muncii, referitoare la activitatea efectiv prestată.
Art. 24
Pe uşile încăperilor în care se găsesc instalaţii prin a căror manevrare sau atingere se pot produce accidente se vor fixa tăbliţe cu inscripţia "Intrarea interzisă persoanelor străine".
Art. 25
Lucrătorii trebuie să poarte echipamentul de lucru şi echipamentul de protecţie corespunzător lucrărilor pe care le execută cu instalaţiile şi utilajele din dotare.
Art. 26
Sculele vor fi aşezate pe suporturi speciale, amplasate în locuri corespunzătoare şi la înălţimi accesibile. După terminarea lucrului sculele vor fi curăţate, după care vor fi închise în dulapuri. Ascuţirea sculelor de tăiat şi cioplit se va face de către un lucrător instruit special în acest scop.
Art. 27
Lucrătorii sunt obligaţi ca, înainte de începerea lucrului, să verifice dacă uneltele şi utilajele pe care le folosesc sunt în stare bună şi corespund din punctul de vedere al securităţii muncii. Se interzice folosirea uneltelor şi utilajelor care nu corespund acestor verificări.
Art. 28
Înainte de începerea lucrului, locul de muncă trebuie să fie în perfecta ordine. Nu se admite aglomerarea locului de muncă cu materiale, scule etc.
Art. 29
Este interzisă modificarea sculelor prin sudarea prelungitoarelor improvizate pentru chei în vederea măririi cuplului.
Art. 30
Zilnic, înainte de începerea lucrului, maistrul şi şefii de echipă vor verifica starea de sănătate şi oboseală a muncitorilor. Dacă aceştia se află sub influenţa băuturilor alcoolice vor fi îndepărtaţi de la lucru.
Art. 31
Îmbrăcămintea personală a lucrătorilor se va păstra numai în vestiar. Alimentele se vor consuma numai în încăperile special amenajate şi destinate de unitate în acest scop şi numai după ce lucrătorii respectivi îşi vor spăla bine mâinile.
Art. 32
Persoanele cu atribuţii de serviciu vor urmări şi vor interzice introducerea şi consumul băuturilor alcoolice în unitate şi la locurile de muncă, cunoscând că răspund personal de starea şi capacitatea de muncă a personalului din subordine pe tot timpul lucrului.
Art. 33
Înainte de începerea lucrului, persoanele cu atribuţii de serviciu vor verifica funcţionarea tuturor instalaţiilor, utilajelor şi dispozitivelor din dotare. De asemenea, vor verifica legătura la pământ a tuturor
utilajelor acţionate electric. În cazul in care se constată defecţiuni sau că legătura la pământ sau la conductorul de nul al reţelei este întreruptă:
• se va scoate utilajul de sub tensiune;
• se vor anunţa muncitorii special desemnaţi din unitate;
• se va supraveghea remedierea defecţiunii constatate.
Art. 34
La repartizarea lucrărilor pe muncitori, conducătorul locului de muncă va indica procedeul corect de lucru (nepericulos) şi măsurile corespunzătoare privind utilizarea instalaţiilor, utilajelor şi sculelor din dotare.
Acesta va verifica starea echipamentului de protecţie şi a echipamentului de lucru care va fi folosit de muncitor la lucrarea respectivă.
Art. 35
Autovehiculele aflate pe poziţiile de lucru din hale, ateliere sau platforme tehnologice vor fi asigurate (calate) împotriva deplasărilor necomandate, în acest scop folosindu-se pene sau cale special confecţionate. În cazul în care nu se executa lucrări la motor sau la transmisie, autovehiculele vor fi asigurate şi cu mijloace proprii (frâna de ajutor şi cuplarea într-o treaptă de viteză).
Art. 36
Iluminatul natural şi artificial se va realiza astfel încât să se asigure o bună vizibilitate la locul de muncă.
Art. 37
Corpurile de iluminat trebuie să fie curăţate periodic.
Protecţia împotriva incendiilor şi exploziilor
Art. 38
În încăperile cu pericol de incendii şi explozii sunt interzise:
• fumatul;
• intrarea cu foc deschis;
• intrarea cu piese sau materiale incandescente;
• producerea de scântei;
• lovirea a două scule feroase;
• folosirea echipamentului de lucru din materiale sintetice.
În acest scop pe uşa de intrare se vor monta plăcuţe avertizoare.
Art. 39
Este interzis accesul în atelierele cu pericol de explozie al tuturor persoanelor străine. Pe uşile acestor încăperi se va monta tăbliţe cu inscripţia "Intrarea oprită".
Art. 40
Este interzis fumatul în halele de întreţinere şi reparaţii. În acest scop se vor amenaja locuri pentru fumat.
Art. 41
Este interzisă păstrarea rezervoarelor, a bidoanelor cu combustibili lichizi, carbid, cu uleiuri, a vaselor cu acizi, vopsele, diluanţi etc., în interiorul halelor sau atelierelor, cu excepţia locurilor anume prevăzute prin proiectul de construcţie.
Repararea autovehiculelor
Revizia tehnică şi diagnosticarea
Art. 42
Autovehiculele trebuie să fie introduse în hală cu motorul in funcţiune, având in rezervor o cantitate de carburant de cel mult 10% din capacitatea acestuia, necesară deplasării autonome de la un punct de
lucru la altul. Fac excepţie autovehiculele care sunt introduse în hală numai pentru reviziile tehnice periodice.
Art. 43
Autovehiculele trebuie să fie introduse pe linia de revizie şi diagnosticare tehnica numai după ce sunt spălate.
Art. 44
Canalul de revizie trebuie menţinut curat, asigurându-se scurgerea apei, a uleiurilor şi a combustibililor. Introducerea autovehiculelor pe canal se va face cu viteză de maximum 5 km/h, dirijate din faţă, de la sol, de către conducătorul locului de muncă.
Art. 45
Verificarea presiunii în pneuri şi ridicarea acesteia la valorile stabilite (faţă sau spate) pentru fiecare tip de autovehicul trebuie să se facă potrivit prevederilor din tabelul cuprinzând presiunea admisă, care trebuie să fie afişat la locul de muncă. La umflarea pneurilor se va folosi, în mod obligatoriu, dispozitivul de protecţie împotriva săririi cercului de la jantă. În cazul jantelor monobloc sau din mai multe bucăţi nu se utilizează dispozitiv de protecţie.
Art. 46
Compresorul folosit la umflarea pneurilor va fi în stare bună de funcţionare, dotat şi inscripţionat corespunzător.
Art. 47
Lucrătorul de la rampă, care efectuează verificarea, trebuie să fie instruit şi autorizat asupra cunoaşterii caracteristicilor tehnice şi funcţionale ale compresoarelor.
Art. 48
Mişcarea autovehiculelor pe rampă trebuie să fie dirijată de persoane cu atribuţii de serviciu şi numai după ce acestea s-au convins că echipa a ieşit din canalul de revizie şi s-a îndepărtat de autovehicule, iar sculele şi piesele de lucru au fost înlăturate.
Art. 49
Standul unde se face verificarea bunei funcţionări a sistemului de rulare şi a motorului trebuie să aibă montat grilajul de protecţie.
Art. 50
La verificarea sistemului de semnalizare, lucrătorul trebuie să stea pe podeţul mobil al canalului.
Art. 51
La operaţia de verificare a mecanismului de direcţie, lucrătorul va cala roţile din spate şi va acţiona frâna de mână, după care va proceda la suspendarea părţii din faţă a autovehiculului.
Art. 52
În timpul verificării parametrilor dinamici ai autovehiculului, pentru a se evita producerea de accidente prin ieşirea accidentală a autovehiculului de pe postul de încercare, se va asigura blocarea mijlocului de transport pe post cu cale de blocare.
Art. 53
La diagnosticarea motorului în timpul funcţionarii se vor avea în vedere:
• să se evite aşezarea lucrătorului în dreptul paletelor ventilatorului;
• să se asigure evacuarea gazelor arse ale motorului folosindu-se în acest scop tubulatura de evacuare şi sistemul de ventilate.
Art. 54
La utilizarea standurilor de testare a frânei nu se va depăşi valoarea de încercare maximă prescrisa de uzina constructoare.
Art. 55
După terminarea operaţiilor de testare a sistemului de frânare, lucrătorul va scoate standul de sub tensiune, va păstra distanţa prescrisă faţă de cilindrii hidraulici şi va părăsi canalul de comandă al cilindrilor hidraulici.
Demontarea
Art. 56
Demontarea autovehiculelor în vederea reparării se va executa în sectoare şi pe posturi de lucru specializate pentru aceste operaţii.
Art. 57
Subansamblurile rezultate de la demontarea autovehiculelor trebuie depozitate în spaţii special destinate acestui scop.
Art. 58
Se interzice depozitarea subansamblurilor rezultate de la demontarea autovehiculelor pe căile de acces.
Art. 59
Îndepărtarea subansamblurilor de pe autovehicul se va face numai după ce lucrătorul a verificat că toate îmbinările acestora cu reperele învecinate au fost demontate.
Art. 60
Uneltele de lucru utilizate de către muncitori, precum şi instalaţiile de ridicat (cricuri, macarale etc.) vor fi controlate înainte de începerea lucrului.
Art. 61
Se interzice folosirea sculelor decalibrate sau defecte.
Art. 62
Se interzice executarea operaţiilor de demontare a părţilor din autovehicul când acestea sunt prinse sau/şi susţinute de mijlocul de ridicat.
Art. 63
La demontarea arcurilor se vor folosi cleşti sau scule speciale.
Art. 64
Depresarea bucşelor, inelelor de rulmenţi, cămăşilor etc. se va face numai cu prese şi dispozitive speciale.
Art. 65
Transportul subansamblurilor demontate, grele sau voluminoase, se va face cu mijloace de transport şi se va asigura stabilitatea acestora în timpul transportului.
Art. 66
La demontarea îmbinărilor nituite trebuie folosite paravane metalice de protecţie împotriva proiectării de metal sau a aşchiilor de metal rezultate în timpul lucrului.
Art. 67
Demontarea părţilor componente ale instalaţiei electrice de pe autovehicul se va face numai după decuplarea bateriei de acumulatoare.
Art. 68
Demontarea subansamblurilor de sub cadrul sau caroseria autovehiculului, pe locuri staţionare, se va executa numai cu autovehiculul aşezat pe capre metalice prevăzute la partea superioară cu pene de lemn, în bună stare şi dispuse în aşa fel încât să asigure stabilitatea autovehiculului.
Art. 69
Se interzice desfundarea conductelor de benzina, motorină, încercarea conductelor pentru aer etc. prin suflare cu gura.
Art. 70
Lucrătorii care fac probe sub presiune vor verifica buna funcţionare a manometrelor de control, precum şi integritatea garniturilor de etanşare.
Art. 71
Spălarea şi degresarea pieselor mici se vor face numai cu detergenţi, în cuve speciale, amplasate în locuri corespunzătoare.
Degresarea şi dezîncrustarea
Art. 72
Piesele tratate în băi acide sau bazice, după răcire, vor fi imersate în băi cu apă curată, pentru înlăturarea soluţiei nocive.
Art. 73
Băile cu petrol folosite la degresarea pieselor vor fi instalate la distanţă de orice sursă de încălzire sau flacăra deschisă. Temperatura băii nu va depăşi temperatura mediului ambiant. Se interzice utilizarea băilor cu petrol fără capace.
Art. 74
Se interzice degresarea pieselor demontate în solvenţi organici inflamabili, în recipiente deschise, în încăperi în care se lucrează cu foc deschis sau se produc scântei electrice.
Introducerea sau scoaterea autovehiculelor în/din halele şi atelierele de reparaţii Art. 75
Autovehiculele vor fi introduse la operaţiile de întreţinere sau de reparare numai după spălarea lor.
Art. 76
Introducerea autovehiculelor în halele şi atelierele pentru reparaţii se va face cu motorul în funcţiune, numai cu respectarea următoarelor condiţii:
- cantitatea de carburanţi din rezervor să fie redusă la strictul necesar deplasării autonome a autovehiculului pe fluxul tehnologic, fără a depăşi 10% din capacitatea rezervorului, iar buşonul să fie montat;
- după aşezarea autovehiculului pe postul de lucru, se va scoate de sub tensiune instalaţia electrică a acestuia.
Art. 77
Introducerea autovehiculelor în hală se va face numai cu mersul înainte cu o viteză de maximum 5 km/h. Când spaţiul halei este mic şi nu se poate executa întoarcerea autovehiculului, intrarea se va face şi cu mersul înapoi. În acest caz conducătorul autovehiculului va fi ajutat la manevrare de către o altă persoană care va dirija de la sol intrarea în hală. Această persoană va sta în raza de vizibilitate a şoferului, în afara autovehiculului.
Art. 78
Este interzisă introducerea în hale sau ateliere a autovehiculelor încărcate cu materiale combustibile sau uşor inflamabile sau dacă prezintă scurgeri de combustibil.
Art. 79
Manevrarea autovehiculelor în incinta halelor se va face sub directa supraveghere a persoanelor cu atribuţii de serviciu, după ce în prealabil s-a efectuat instructajul celor ce execută operaţia şi s-au luat toate măsurile de siguranţă în vederea evitării riscului de accidentare a persoanelor de la locurile de muncă alăturate.
Art. 80
Suspendarea autovehiculelor se va face numai pe capre rezistente, corespunzătoare ca înălţime tipurilor de autovehicule din dotare. Se interzice suspendarea pe materiale improvizate (bolţari, cărămizi, pietre etc.).
Art. 81
Ridicarea şi suspendarea autovehiculului sau rabatarea cabinei se vor face numai cu uşile închise.
Art. 82
Pentru ridicarea autovehiculului cu cricul se va alege punctul indicat al cadrului. Cricul se va aşeza pe teren neted. Pentru stabilitate, sub cric se vor aşeza bucăţi de scândură rezistente şi perfect netede. Dacă cricul nu ajunge în punctul de ridicare, între acesta şi cadru se va aşeza un butuc de lemn din esenţă tare, cu laturi regulate. În cazul efectuării unor lucrări de suspendare în afara halei, pe teren acoperit cu gheaţă, se va îndepărta mai întâi gheaţa de pe locul unde se pune cricul.
Art. 83
Transportul în hală sau în ateliere a pieselor mari şi de formă complexă se va face cu cărucioare sau alte mijloace de transport prevăzute cu suporturi adecvate, astfel încât stabilitatea pieselor în timpul transportului sa fie asigurată.
Art. 84
Pentru executarea lucrărilor de reparaţie la motoare şi cutii de viteză, fără pericolul răsturnării, acestea trebuie aşezate stabil pe bancurile de lucru şi calate sau prinse în dispozitive care să permită rotirea lor în poziţii care să asigure uşurarea efortului fizic.
Art. 85
Pentru lucrările absolut necesare sub autovehicul, când înălţimea de suspendare nu permite o poziţie de lucru în picioare sau când lucrările nu se execută pe canalul de revizie, lucrătorii vor folosi paturi rulante adecvate. În această situaţie, lângă bara de protecţie din faţă şi lângă cea din spate a autovehiculului se va aşeza câte o placă avertizoare cu inscripţia "Atenţie! Se lucrează sub maşină".
Art. 86
Se interzice desfacerea cu dalta şi cu ciocanul a piuliţelor şi a prezoanelor.
Art. 87
Unsoarea consistentă folosită în procesul tehnologic se va păstra în cutii din tablă sau lemn, prevăzute cu capac.
Art. 88
Trecerea peste canalele de revizii se va face numai pe podeţele aflate pe acestea.
Art. 89
Pornirea motorului după ieşirea de pe banda de montaj se va face de către personal calificat, numai după ce se va constata că nu se găsesc persoane sub autovehicul sau în apropierea lui şi după ce se va racorda ţeava de eşapament la conducta de evacuare a gazelor arse.
Art. 90
Pornirea motoarelor în hală este interzisă fără aprobarea personalului cu atribuţii de serviciu.
Art. 91
(1) Pornirea motorului şi manevrarea autovehiculului se va face numai după ce se constata că nu se găsesc persoane sub maşina sau în apropierea ei.
(2) Manevrarea va fi dirijată de către o persoana aflată în afara autovehiculului în raza de vizibilitate a şoferului.
Art. 92
Încercarea funcţionării motoarelor reparate şi montate pe autovehicule se va face numai de către personal calificat care posedă permis de conducere de categorie corespunzătoare.
Art. 93
Se interzice încercarea frânelor cu autovehiculul în mers, în hale, ateliere şi pe platformele tehnologice. Proba frânelor se va face numai la standul de încercare al frânelor sau în locurile special amenajate în acest scop.
Art. 94
Scoaterea autovehiculelor din hale, ateliere şi de pe platformele tehnologice se va face numai după ce sculele şi dispozitivele folosite au fost îndepărtate cu aprobarea şi sub supravegherea maistrului sau a şefului de echipă.
Art. 95
Se interzice scoaterea din hală a autovehiculelor la care nu s-a efectuat un control al sistemelor de siguranţă rutieră (direcţie, frână, semnalizare luminoasă).
Sudarea
Art. 96
În activitatea de sudare la autovehicule se vor respecta Instrucţiunile proprii pentru sudarea şi tăierea metalelor elaborate de societate.
Art. 97
Se interzice sudura în apropierea rezervoarelor de combustibil, sudarea acestora sau a elementelor din materiale inflamabile fără eliberarea permisului de lucru cu foc.
Recondiţionarea arcurilor
Art. 98
Transportul arcurilor din foi se va face cu un cărucior special confecţionat.
Art. 99
Este interzisă retezarea la rece a elementelor de arcuri cu dalta sau ciocanul.
Art. 100
La tăierea sau retezarea la cald cu ciocanul, barele metalice trebuie ţinute cu cleştele.
Art. 101
La operaţia de retezare (tăiere) la cald, executată cu ciocanul, lucrătorul trebuie să fie situat lateral faţă de arcul la care se executa retezarea.
Art. 102
Spaţiile de depozitare a pieselor calde trebuie să fie dotate cu paravane de protecţie şi tăbliţe de avertizare "Metal cald".
Art. 103
Se interzice depozitarea în dreptul ferestrelor, atât în interiorul, cât şi în exteriorul atelierului, a oricăror materiale care ar împiedica pătrunderea luminii sau închiderea/deschiderea ferestrelor.
Art. 104
Răcirea sculelor se va face în recipiente cu apă, amplasate la locul de muncă.
Repararea caroseriilor auto
Art. 105
La repararea caroseriei, autovehiculul trebuie asigurat contra unor deplasări necomandate.
Art. 106
În cazul autocisternelor, acestea vor prezenta certificat de degresare, eliberat de staţia care a efectuat această operaţie.
Art. 107
În situaţia în care repararea caroseriei se va executa prin demontarea acesteia de pe şasiul autovehiculului, se vor respecta următoarele reguli:
• intrarea lucrătorului sub autovehicul pentru demontarea bridelor se va face numai după ce au fost închise uşile cabinei;
• ridicarea caroseriei de pe şasiul autovehiculului se va face numai după ieşirea de sub acesta a lucrătorului care a demontat bridele de prindere;
• pentru ridicarea şi aşezarea caroseriei de pe/şi pe şasiul autovehiculului se vor folosi instalaţii de ridicat corespunzătoare, operaţia fiind efectuată numai de către personal autorizat şi va fi dirijată numai de persoane competente;
• în timpul ridicării caroseriei de pe autovehicul sau de pe capre, precum şi în timpul aşezării pe acestea se vor feri părţile corpului şi îmbrăcămintea pentru a nu fi prinse şi/sau strivite între elementele caroseriei;
• în timpul deplasării caroseriei dintr-un loc în altul se vor respecta punctele de legare (ancorare) ale acesteia, în aşa fel încât să i se asigure stabilitatea.
Art. 108
Caroseriile suspendate pe capre vor fi întotdeauna sprijinite în cel puţin patru puncte.
Art. 109
În timpul reparării prin sudare a părţilor metalice din dreptul stâlpilor de lemn se vor lua măsuri de umezire permanentă a materialului lemnos al caroseriei.
Art. 110
Spaţiile de trecere din jurul caroseriei suspendate pe capre pentru reparaţii sau din jurul autovehiculului a cărui caroserie se repară vor avea o lăţime de cel puţin 1 m.
Art. 111
Când se lucrează la interioarele caroseriei, iluminarea se va face cu lămpi portative, racordate numai la reţeaua de tensiune de 24V.
Art. 112
Depozitarea caroseriilor se va face prin suprapunerea lor întreţesută în stive. Urcarea lucrătorilor pe stive pentru desprinderea sau prinderea din/în dispozitivele de legare la instalaţiile de ridicare a caroseriilor se va face numai pe scări sprijinite şi fixate împotriva alunecării.
Reparaţii la instalaţiile electrice
Art. 113
Legăturile dintre bancul de verificare şi bornele sursei de alimentare (bornele acumulatoarelor) vor fi prevăzute cu cleşti sau cleme tip crocodil.
Art. 114
Este interzisă spălarea (curăţarea) în atelier a pieselor introduse pentru reparaţii sau verificări. Acestea vor fi spălate (curăţate) în locuri special amenajate.
Art. 115
Ciocanele electrice de lipit aflate în funcţiune vor fi aşezate numai pe suporturi din materiale incombustibile, legate la pământ dacă sunt din metal.
Art. 116
Se interzice efectuarea diferitelor verificări prin utilizarea de instalaţii electrice improvizate. Toate verificările trebuie să se efectueze la bancurile de probă din dotarea atelierului, numai de către personal autorizat.
Repararea radiatoarelor şi rezervoarelor
Art. 117
La lucrul cu lampa de benzină, se vor respecta următoarele instrucţiuni:
• înaintea începerii lucrului se va controla nivelul benzinei din rezervorul lămpii, care nu trebuie să depăşească 3/4 din capacitatea acestuia;
• dopul orificiului de alimentare va fi înşurubat pe cel puţin patru spire şi va asigura etanşarea;
• se interzice reducerea presiunii prin şurubul de aer sau prin deşurubarea capacului orificiului de alimentare în timp ce lampa este aprinsă; aceasta se va face numai după ce lampa a fost stinsă şi răcită;
• se interzice alimentarea lămpii în apropierea surselor de foc sau atâta timp cât arzătorul nu s-a răcit.
Art. 118
Este interzis a se lucra cu lampa de benzină care prezintă defecţiuni.
Art. 119
Ciocanele de lipit încinse se vor păstra pe suporturi incombustibile. Mânerele izolatoare vor fi în stare bună, confecţionate din lemn sau ebonită.
Art. 120
Lămpile cu benzină, sobiţele pentru încălzit, ciocanul de lipit etc. nu vor fi lăsate în funcţiune fără a fi supravegheate.
Art. 121
În cazul folosirii arzătoarelor cu butelie de aragaz, se vor respecta următoarele:
• butelia de aragaz va fi păstrată în locuri ferite de sursele de căldură sau foc deschis;
• butelia va avea reductor de presiune a gazelor în perfectă stare;
• punctul de legătură dintre reductor şi arzător nu va prezenta scăpări de gaze, crăpături, înnădituri etc.;
• furtunul nu va trece prin zone încălzite sau cu acid care ar duce la distrugerea acestuia;
• arzătoarele vor fi corespunzătoare şi robinetul se va închide etanş şi uşor;
• curăţarea duzei se va face cu fir calibrat, iar în cazul în care acesta s-a decalibrat, va fi înlocuită cu alta nouă;
• la terminarea lucrului se vor închide mai întâi gazele de la butelie şi, după stingerea arzătorului, robinetele;
• nu se vor lăsa arzătoarele în funcţiune fără supraveghere.
Art. 122
Degresarea, curăţarea sau spălarea pieselor pregătite pentru lipire se va face numai cu substanţe incombustibile. Se interzice utilizarea în acest scop a benzinei, petrolului sau a altor substanţe inflamabile.
Art. 123
Se interzice păstrarea sau depozitarea de combustibil în atelier în cantităţi mai mari decât necesarul pentru un schimb de lucru.
Art. 124
Radiatoarele la care se efectuează lucrări de reparaţii (sudură, lipire) vor avea o deschidere în legătură cu atmosfera pentru eliminarea gazelor.
Art. 125
Materialele folosite la lipire (apă tare etc.) vor fi ţinute într-un dulap separat de restul materialelor.
Art. 126
Rezervoarele de combustibil la care se execută reparaţii (sudură) vor fi umplute cu apă, lăsându-se un spaţiu tehnologic necesar operaţiei de sudură. De asemenea, se va solicita eliberarea permiselor de lucru cu foc.
Montarea motoarelor şi reglarea pe autovehicule
Art. 127
Lucrările de montaj (asamblare) în imediata apropiere a părţilor în mişcare ale transmisiilor, angrenajelor sau cuplajelor se pot face numai după îngrădirea sau protejarea acestora.
Art. 128
Operaţiile de montare, reglare, verificare a autovehiculelor se vor efectua numai în spatii închise, iar pe timp friguros se va asigura încălzirea acestora.
Art. 129
Scoaterea autovehiculelor, aflate în reparaţii, de pe platforma de reglaje-finisări se va face numai cu aprobarea conducătorului locului de muncă respectiv.
Art. 130
Când necesităţile impun iluminarea suplimentară a autovehiculului, aceasta se va face folosind lămpi portative la tensiunea maximă de 24V, lămpi prevăzute cu globuri de sticlă mată, coşuri protectoare şi cârlige de agajare.
Standul de frânare
Art. 131
Introducerea autovehiculului pe standul de frânare se va face cu viteză maximă de 5 km/h, dirijată de personalul de deservire.
Art. 132
În timpul manevrării autovehiculului la canalul de acces se interzice ca lucrătorul sa stea în canal.
Art. 133
Punerea în funcţiune a rolelor standului de frânare se va face numai după ieşirea din canal a lucrătorului care a executat încărcarea punţii. Este interzisă punerea în funcţiune a standului, dacă în canal se infiltrează apa.
Art. 134
Capacele de protecţie ale rolelor trebuie depozitate astfel încât să nu împiedice circulaţia.
Art. 135
Manevrarea cilindrului se va face numai după fixarea cârligelor pe arbori. Rotile autovehiculului care nu se află pe rolele standului vor fi calate cu pene (saboţi).
Art. 136
Pentru verificarea direcţiei în timpul încercărilor, poziţia lucrătorului din canal va fi la distanţă corespunzătoare faţă de cilindrul hidraulic. Pentru evitarea eventualelor accidente, echipamentul va fi strâns pe corp şi capul acoperit.
Art. 137
Este interzisă punerea în funcţiune a standului dacă becurile de control ale tabloului de comandă sunt arse sau lipsesc.
Art. 138
Se interzice ridicarea cilindrului hidraulic fără supravegherea şefului de echipă.
Art. 139
După terminarea probelor de frânare este obligatorie scoaterea cheii de contact de la tabloul de comandă al standului.
Art. 140
La terminarea probelor, rolele vor fi acoperite cu capacele de protecţie.
Montarea autovehiculelor
Art. 141
Se interzice folosirea aparatelor de sudură la locurile de montare şi de asamblare a autovehiculelor atâta timp cât acestea sunt în lucru.
Art. 142
Transportul subansamblelor la locul de asamblare al autovehiculelor se va face cu mijloace manuale sau mecanice de transport, special amenajate.
Art. 143
Se interzice lucrul sub sau la autovehicul când acesta este suspendat într-o instalaţie de ridicat.
Art. 144
La montarea arcurilor se vor folosi cleşti sau scule speciale.
Art. 145
Deplasarea autovehiculelor ale căror motoare nu funcţionează se face numai prin împingerea manuală sau mecanizat.
Art. 146
Înainte de pornirea motorului, pentru verificarea finală, ţeava de eşapament a autovehiculului va fi conectată la instalaţia de evacuare a gazelor de eşapament.
Art. 147
Înainte de a fi îndrumat în cursă, pentru probe, autovehiculului i se va verifica eficacitatea instalaţiei de frânare, fie pe standul din dotare, fie pe pista din incinta unităţii special amenajată în acest scop.
Art. 148
Defecţiunile ivite la autovehicule în timpul probelor efectuate, se vor elimina numai în atelierul de remediere.
Întreţinerea autovehiculelor
Umflarea pneurilor
Art. 149
În locurile pentru umflarea pneurilor trebuie să se afişeze la loc vizibil tabelul cu presiunile admise în anvelope pe tipuri de autovehicule, precum şi instrucţiunile specifice de protecţie a muncii.
Art. 150
Este interzisă aglomerarea locului pentru umflarea pneurilor, cu piese, materiale sau scule care nu au legătura cu operaţiile ce se efectuează la acest loc de muncă.
Art. 151
Pentru evitarea accidentelor care s-ar putea produce datorită desprinderii cercului în timpul umflării cauciucului, se va utiliza obligatoriu dispozitivul de protecţie fix sau mobil special confecţionat în acest scop.
Art. 152
Verificarea presiunii în pneuri in timpul umflării, în cazul în care se foloseşte dispozitivul de protecţie fix, se va face cu manometrul care trebuie să existe la fiecare dispozitiv în parte şi care va fi amplasat între robinetul de deschidere al sursei de aer şi furtunul de umplere cu aer al pneului.
Art. 153
Pentru umflarea pneurilor, fără a fi demontate roţile (aceasta în cazul în care presiunea în pneu nu a scăzut mai mult de 50%), se vor folosi dispozitivele mobile de protecţie, special construite. În acest caz verificarea presiunii în pneuri se va face cu ajutorul manometrului din dotarea autovehiculului.
Art. 154
Umflarea cu aer a pneurilor se va face până la presiunea admisă.
Art. 155
În cazul în care, la jantele cu cercuri, presiunea în pneu a scăzut cu mai mult de 50% este obligatorie demontarea roţii de pe autovehicul.
Art. 156
Demontarea anvelopelor de pe jantă se va efectua numai după evacuarea completă a aerului din camerele pneurilor. Pentru a evita accidentele şi a reduce efortul fizic, la demontare se vor folosi dispozitive speciale confecţionate în acest scop.
Art. 157
După montarea cauciucului pe jantă, la roţile cu cerc, odată cu introducerea aerului în cameră, conducătorul auto va urmări ca cercul de siguranţă să fie bine fixat în locaşul său pe toată circumferinţa.
Art. 158
În cazul jantei din două sau trei bucăţi, montarea şi umflarea pneurilor se va efectua fără dispozitiv de protecţie.