Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





NORME DE PROTECȚIA MUNCII ÎN LABORATOR

NORME DE PROTECȚIA MUNCII ÎN LABORATOR 

- Masuri speciale de protectia muncii in laboratorul scolii 

- Organizarea muncii 

- Organizarea si functionarea laboratorului. 

Farmacia este unitatea sanitara care asigura asistenta farmaceutica a populatiei, pentru  tratamentul ambulatoriu cat si pentru bolnavii spitalizati. 

Desfacerea medicamentelor in punctele si unitatile farmaceutice se va efectua in conformitate  cu reglementarile Ministerului Sanatatii.Depozitarea medicamentelor si a materialelor in  dulapuri ,pe rafturi ,pe stelaje, se va face in asa fel incat sa nu fie depasita sarcina maxima  admisa pentru mobilierul respectiv.  

- Substantele inflamabile si explozive vor fi depozitate in spatii special amenajate,  asigurandu-se aerisirea precum si etansietatea recipientelor. 

- Pastrarea substantelor toxice si a produselor care contin substante toxice se va face in  recipient de sticla etanse, recipientele fragile vor fi protejate cu cadre metalice sau din  lemn, nuiele, plastic;spatial dintre recipient si cadru se va umple cu material  absorbante alese astfel incat la spargerea recipientului, continutul sa nu intre in reactie  cu materialul absorbant. 

- Medicamentele prevazute in tabelul “VENENA” vor fi pastrate sub cheie, intr-un  dulap cu usi din lemn masiv, fara geam. 

- Dulapul va purta inscriptia VENENA.Cheia dulapului va fi pastrata de catre seful  unitatii sau farmacistul desemnat in acest scop. 

- Medicamentele puternic active cuprinse in tabelul “SEPARANDA” vor fi pastrate in  dulapuri separate purtand inscriptia SEPARANDA. 

- Medicamentele care contin substante toxice vor fi pastrate in dulapuri din lemn masiv  sau metal asigurate cu cheie.Dulapurile vor fi amplasate in incaperi special amenajate  Incaperile vor fi prevazute la usi si ferestre cu gratii metalice. 

- Manipularea substantelor toxice se va face numai cu ustensile destinate acestui scop si  care vor fi spalate si pastrate separat. 

- Toxicele care degaja vapori vor fi depozitate si pastrate in incaperi separate, prevazute  cu instalatii de ventilare. 

- Toate recipientele care contin toxice , inflamabile si explozibile vor fi etichetate. 

- Se interzice accesul cu flacara deschisa in spatiile de lucru in care se depoziteaza si  manipuleaza lichide inflamabile si volatile. 

- Lichidele vor fi incalzite numai pe baie de aburi, utilizandu-se condensatori cu reflux.

- Pardoselile vor fi pastrate curate pentru a impiedica pericolul alunecarii. 

- In farmaciile in care se organizeaza garda de noapte se va prevedea o incapere  amenajata corespunzator si destinata personalului. 

- Curtea depozitelor farmaceutice va fi mentinuta in stare de curatenie ,se interzice  ocuparea cailor de acces pentru vehicule si oameni cu orice fel de materiale.Iarna caile de  acces vor fi dezapezite si acoperite cu materiane antiderapante. 

- Transportul manipularea si depozitarea materialelor, se vor efectua sub supravegherea  unei personae desemnate si instruite in acest scop, in vederea prevenirii accidentelor. 

- In interiorul depozitului, materiile si materialele vor fi transportate cu carucioare  actionate manual sau cu transpalete, in functie de greutate cu respectarea normelor de  protective a muncii pentru manipularea , transportul prin purtare si cu mijloace mecanizate si  depozitarea materialelor precum si a normelor de protectia muncii pentru comrtul cu ridicata  si amanuntul. 

- Mobilierul depozitului va fi confectionat din material incombustibil.

- Divizarile de substante se vor face in incaperi separate de spatiile de depozitare.Aceste  incaperi vor fi dotate cu instalatiile, aparatele si ustensilele necesare efectuarii operatiilor de  divizare.La locurile unde se efectueaza divizari de substante corrosive si caustic, vor exista  vase cu solutii neutralizante. 

- Manipularea substantelor se va face de catre personal calificat si instruit in acest  scop.Fiecare recipient, punga sau pachet depozitate vor fi etichetate. 

- Spatiile de receptive si expeditie vor avea incaperi separate de lucru.Se interzice  pastrarea si uscarea pe conducte de aburi, gaz, calorifer a imbracamintei si a altor material  imbibate cu produse inflamabile sau care prezinta pericol de autoaprindere. 

- Usile spatiilor de lucru vor fi astfel construite incat sa se deschida spre exterior. 

- In cazul unor operatii ca divizari, pulverizari, la care se disperseaza pulberi in  atmosfera de lucru, se vor folosi utilaje acoperite.Pentru impiedicarea pericolului de cadere de  la inaltime se vor prevedea scri si platform asigurate cu balustrade. 

Laboratorul scolii se compune din: 

- Mese de lucru, aparatura de laborator, sticlarie de laborator, aparate si ustensile  folosite in farmacii ,dulapuri suspendate, surse de apa, gaz metan si lumina  electrica.La terminarea programului, atentie la gaz, apa, lumina, si geamuri. 

- Curatenie si ordine la locul de munca.