Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
ipssm pentru maseur
Ipssm pentru maseur
CAP. I GENERALITATI
Art. 1. Deplasarea spre locul de munca si invers se va face cu atentie, pe cai normale de acces, luand toate masurile de prevenire si evitare a accidentelor.
Art. 2. Amenajarea locului de munca trebuie realizata de asa maniera incat sa asigure utilizatorului confort si libertate de miscare. Mobilierul va fi aranjat corespunzator, spre a evita ingreunarea circulatiei. Dulapurile vor fi dispuse spre pereti, rafturile suficient de solide, pentru a evita accidentele.
Art. 3. Iluminatul va fi corespunzator sarcinilor de munca si cerintelor vizuale ale utilizatorilor. Art. 4. Pardoseala va fi in stare buna, fara denivelari sau materiale asezate pe jos si fara suprafete alunecoase.
Art. 5. Echipamentul din dotare trebuie aranjat corespunzator pentru a oferi acces usor si rapid fara intreruperea activitatilor.
Art. 6. Echipamentul de lucru individual este pastrat la locul prestabilit, conform normelor in vigoare.
Art. 7. Echipamentul de lucru este mentinut curat si schimbat ori de cate ori este nevoie. Art. 8. Masurile de igiena personala sunt aplicate prin verificarea periodica persoanala a starii de sanatate.
Art. 9. Conditiile de igiena a mainilor sunt respectate, dupa fiecare sedinta de masaj, pentru evitarea transmiterii infectiilor.
Art. 10. Prevenirea transmiterii infectiilor cutanate este realizata in cabinetul de masaj prin igienizarea zilnica/ori de cate ori este necesar cu ajutorul materialelor de curatare si igienizare. Art. 11. Lenjeria utilizata este inlocuita conform normelor de igiena.
Art. 12. Cabinetul de masaj este dezinfectat si deodorizat pentru pastrarea unui climat placut si sanatos.
Art. 13. Se interzice conectarea echipamentelor de lucru la prize defecte sau fara legatura la pamant.
Art. 14. Conductorii electrici si cablurile trebuie sa fie in buna stare, sa nu prezinte risc de electrocutare, suficient de lungi, fara a traversa caile de acces.
Art. 15. Punerea sub tensiune a aparatelor din cabinet se va face dupa constatarea bunei stari a tuturor componentelor sale, precum si a modului de pozitionare.
Art. 16. Activitatile efectuate vor fi astfel planificate incat sa alterneze ca efort si intensitate , pentru a nu solicita anumite parti corporale, in mod excesiv.
Art. 17. Se interzice personalului nespecializat sa intervina la tablouri electrice, prize, cordoane de alimentare sau orice alta aparatura si instalatii electrice.
Art. 18. La incheierea programului de lucru se vor lua masuri de deconectare a tuturor instalatiilor electrice. Se vor face verificari asupra lichidarii oricaror surse de foc. Aceasta operatiune revine ultimului lucrator care paraseste incaperea.
Art. 19. Se vor respecta urmatoarele masuri organizatoruce:
∙ Respectarea programului de munca.
∙ Respectarea programului serviciilor.
∙ Respectarea timpilor de executie in cadrul procedurilor efectuate (angajatul isi va pregati materialele si produsele pe care le va folosi inainte de venirea clientului
∙ Interzicerea bauturilor alcoolice inainte sau in timpul programului.
Art. 20. Se vor respecta urmatoarele masuri tehnice;
∙ Insusirea instructiunilor de utilizare a echipamentelor din dotarea salonului. ∙ Respectarea specificatiilor tehnice ale acestora.
∙ Identificarea si scoaterea din uz a echipamentelor la care se sesizeaza anomalii de functionare.
∙ Supravegherea atenta a aromatizoarelor.
∙ Anuntarea imediata a echipei ce asigura service-ul echipamentelor din dotare in vederea remedierii defectiunii sau inlocuirea acestora.
∙ La sfrasitul programului, precum si in cazul ploilor insotite de tunete si fulgere, echipamentele de munca actionate electric vor fi deconectate de la sursa de alimentare. ∙ Aparatura si instalatiile electrice vor fi verificate, reparate doar de personal autorizat la nevoie si periodic.
Art. 21. Se vor respecta urmatoarele masuri igienico-sanitare:
1. Folosirea obligatorie a uniformelor si a echipamentelor de protectie.
2. Asigurarea permanenta a accesului la apa curenta.
3. Respectarea stricta a circuitelor de folosire, spalare, dezinfectare si depozitare a prosoapelor, cearceafurilor si vaselor din sticla folosite.
4. Igienizarea corespunzatoare a mainilor inainte si dupa fiecare procedura efectuata. 5. Sustragerea temporara din activitate in caz de leziuni, plagi deschise, infectii la nivelul unghiilor.
6. Consumul precaut al apei sau altei bauturi racoritoare imediat dupa terminarea unei proceduri corporale.
7. Efectuarea corecta a anamnezei clientilor referitor la bolile transmisibile pe cale aerogena si a afectiunilor dermatologice precum si amanarea programarilor persoanelor la care intre timp au aparut probleme medicale contagioase.
Art. 22. Cabinetul trebuie sa aiba incinte separate pentru fiecare dintre urmatoarele activitati: ∙ Accesul, inregistrarea si asteptarea clientilor;
∙ Desfasurarea procedurilor, pastrarea echipamentului, instrumentarului si a articolelor curate, dezinfectate si sterile, dulapuri separate si inchise, in spatii lipsite de praf si umiditate, la care au acces numai persoanele autorizate.
∙ Depozitarea echipamentelor si materialelor utilizate pentru curatenie.
Art. 23. Se accepta amenajarea cel putin a unui spatiu pentru curatarea, dezinfectia, sterilizarea instrumentarului si a materialelor refolosibile, in camera de desfasurare a procedurilor.
Art. 24. Peretii, podelele si tavanele din fiecare camera trebuie sa fie bine intretinute, netede, lavabile, confectionate din materiale neabsorbante, care sa poata fi usor spalate si curatate, iar culorile acestor suprafete trebuie sa fie deschise; in cazul finisajelor nelavabile, curatarea se face prin aspirare.
Art. 25. Incintele trebuie sa fie adecvat luminate cu lumina artificiala si naturala. Art. 26. Incintele trebuie sa fie bine ventilate, pentru a se elimina fumul, praful sau vaporii. Art. 27. Cabinetul trebuie sa fie dotat cu grup sanitar, intretinut corespunzator din punct de veder igienico-sanitar si bine ventilat.
Art. 28. Este obligatoriu sa existe chiuveta pentru spalarea materialelor rezultate ca urmare a efectuarii procedurilor, precum si chiuveta separata pentru spalarea si dezinfectia mainilor, situata in camera de desfasurare a procedurii. Se asigura obligatoriu apa potabila curenta rece si calda, in cantitati suficiente, sapun antibacterian, periuta de unghii si prosop de hartie de unica folosinta sau dispozitive pentru uscarea mainilor.
Art. 29. Numarul optim de dotari sanitare se va stabili in functie de numarul de operatori si clienti ai unitatii.
Art. 30. Toate suprafetele trebuie mentinute in perfecta stare de curatenie si intretinere. Suprafetele pe care se desfasoara tratamentele sau cele aflate in zona de sterilizare trebuie sa fie confectionate din materiale neporoase, neabsorbante.
Art. 31. Cabinetul trebuie sa fie dotat cu mijloace pentru precolectarea si colectarea deseurilor periculoase, precum si a celor menajere: recipient cu capac, pubela, containere si saci colectori de unica folosinta; colectarea, depozitarea, transportul si neutralizarea deseurilor se fac conform prevederilor legale in vigoare.
Art. 32. Dezinsectia periodica se va face la 3 luni, iar deratizarea periodica se va face la intervale de maxim 6 luni sau ori de cate ori este nevoie; intre operatiunile periodice se vor aplica proceduri de dezinsectie si deratizare curente, de intretinere, in functie de prezenta vectorilor.
Art. 33. Se interzic fumatul, consumul de bauturi alcoolice, de substante stupefiante, precum si accesul animalelor in cabinet; este obligatoriu sa se ia masuri de protectie a locatiei impotriva insectelor si rozatoarelor.
Art. 34. Cabinetul trebuie sa fie dotat cu trusa sanitara de prim ajutor, usor accesibila, conform prevederilor legale in vigoare.
Art. 35. Asigurarea igienei mainilor operatorului se face respectandu-se urmatoarele regului: ∙ Spalarea manilor se face cu sapun antibacterian si apa curenta potabila; ∙ Uscarea se face cu prosoape sau servete de unica folosinta sau prin folosirea unui aparat de uscare a mainilor; este interzisa folosirea prosoapelor textile de multifolosinta; ∙ Dezinfectia mainilor de face cu un produs biocid, destinat dezinfectiei mainilor; Art. 36. Igiena mainilor este obligatorie in urmatoarele situatii:
∙ Inainte si dupa efectuarea procedurii;
∙ Cand se contamineaza accidental cu sange, fluide corporale sau secretii; ∙ Dupa indepartarea manusilor de protectie;
∙ Dupa folosirea toaletei;
∙ Inainte si dupa servirea mesei;
∙ Dupa efectuarea unor operatiuni care duc la contaminarea manilor;
Art. 37. Unghiile operatorului vor fi taiate scurt si curate.
Art. 38. In situatia in care operatorul prezinta la nivelul mainilor lexiuni, iritatii sau orice alta afectiune dermatologica, se interzice practicarea procedurii pana la vindecarea acestora. Art. 39. Suprafetele, instrumentele, echipamentele si accesoriile utilizate trebuie curatate, dezinfectate si/sau sterilizate, conform prevederilor legale in vigoare, respectandu-se recomandarile producatorului.
Art. 40. Materialele, instrumentele, accesoriile si echipamentele de unica folosinta se folosesc pentru un singur client.
Art. 41. Toate echipamentele, instrumentele si materialele de unica folosinta trebuie indepartate imediat dupa ce au fost folosite la un client.
Art. 42. Procedurile pentru operatiile de sterilizare, recomandate de catre producatorul aparatului utilizat in acest scop, trebuie sa fie disponibile in cursul actiunilor de inspectie. Art. 43. Se admite posibilitatea sterilizarii instrumentarului intr-o unitate sanitara specializata. Daca sterilizarea se efectueaza in alta parte decat locatia cabinetului, trebuie sa se faca dovada sterilizarii prin urmatoarele documente:
∙ Contractual incheiat intre cele doua parti;
∙ Data sterilizarii si numele persoanei care a efectuat sterilizarea;
∙ Cantitatea si tipul de instrumentar sterilizat;
∙ Tipul de sterilizare folosit, parametrii de sterilizare, tipul de aparat folosit; ∙ Conditiile de transport al instrumentarului sterilizat.
Art. 44. Se utilizeaza doar produse biocide, autorizate conform prevederilor H.G. nr. 956/2005 privind plasarea pe piata a produselor biocide, cu modificari ulterioare.
Art. 45. Solutiile de lucru din produse biocide, utilizate pentru dezinsectie, se prepara, se pastreaza si se utilizeaza conform instructiunilor producatorului.
Art. 46. Toate recipientele si containerele, altele decat ambalajul original al producatorului, folosite pentru dezinfectie, trebuie etichetate adecvat in privinta continutului, concentratiei si datei la care solutiile de lucru au fost preparate.
Art. 47. Echipamentul electric, care nu poate fi imersat in lichid, trebuie curatat prin stergere si pulverizat cu un produs biocid.
Art. 48. Instrumentarul care necesita sterilizare trebuie impachetat individual in ambalaje aprobate pentru sterilizare sau in seturi care sunt folosite pentru o singura procedura. Ambalajele trebuie inscriptionate cu data sterilizarii si numele persoanei care a efectuat sterilizarea. Ambalajele cu instrumentele sterilizate trebuie mentinute in conditii corespunzatoare de asigurare a sterilizarii si depozitate intr-un loc inchis, lipsit de umiditate si
praf, la care exista acces controlat. Este obligatorie afisarea interdictiei de acces al persoanelor straine in locul/camera de pastrare a obiectelor si echipamentelor curate, sterile sau dezinfectate.
Art. 49. Fiecare pachet cu instrumentar sterilizat trebuie monitorizat in privinta sterilizarii, utilizandu-se indicatorii chimici sau biologici.
Art. 50. Procedurile de stelizare efectuate conform recomandarilor producatorului aparatului se inregistreaza si trebuie sa fie disponibile in cursul actiunilor de inspectie. Art. 51. Inregistrarile scrise cu privire la procedurile zilnice de sterilizare si dezinfectare, efectuate se pastreaza de catre persoana responsabila.
Art. 52. Inregistrarile procedurii sterilizarii trebuie sa cuprinda urmatoarele: ∙ Metoda si parametrii de sterilizare;
∙ Data sterilizarii;
∙ Cantitatea si tipul de instrumentar sterilizat;
∙ Numele sau initiala persoanei care a sterilizat instrumentarul;
∙ Monitorizarea sterilizarii prin indicatori chimici sau biologici.
Art. 53. Instrumentarul sterilizat si depozitat conform prevederilor legale in vigoare, care nu a fost folosit in decurs de 24 de ore de la data sterilizarii, trebuie resterilizat inainte de folosire, exceptie facandu-se pentru instrumentarul presterilizat.
Art. 54. Persoana responsabila cu sterilizarea instrumentarului trebuie sa demonstreze in cadrul inspectiei ca procedurile de sterilizarea au fost executate corect si optim. Art. 55. Daca se folosesc instrumente presterilizate, trebuie sa existe documentatia furnizata de producator in care sa fie descrisa metoda de sterilizare si precizate recomandarile de depozitare si mentinere a sterilitatii. Aceasta documentatie trebuie furnizata in cursul actiunilor de inspectie. Persoanele responsabile cu depozitarea si manipularea instrumentarului sterilizat trebuie sa respecte instructiunile producatorului de mentinere a sterilitatii. Art. 56. Fiecare cabinet sau locatie temporara trebuie sa mentina inregistrarile privind dezinfectia si sterilizarea disponibile in timpul actiunilor de inspectie si acestea trebuie sa cuprinda urmatoarele:
∙ Date despre produsul biocid folosit (denumirea comerciala, aviz sanitar, fisa de securitate); ∙ Domeniul pentru care produsul biocid este folosit;
∙ Data, frecventa dezinfectiei;
∙ Numele persoanelor care sunt responsabile cu dezinfectia.
Art. 57. Curatenia trebuie efectuata la sfarsitul sau la inceputul programului de lucru, precum si ori de cate ori este necesar, de catre personal calificat.
Art. 58. Deseurile periculoase rezultate in urma activitatilor se colecteaza separat, se depoziteaza, se transporta si se neutralizeaza, in conformitate cu prevederile in vigoare. Art. 59. Controlul substantelor si al preparatelor chimice periculoase se face cu respectarea urmatoarelor conditii:
∙ Anumite substante si preparate chimice periculoase folosite in practica curenta trebuie sa fie insotite de fisa de siguranta a produsului, eliberata de catre producator, fisa de siguranta
trebuie inmanata beneficiarului inainte sau odata cu prima livrare a substantei sau preparatului chimic respectiv.
∙ Personalul care manipuleaza astfel de substante sau preparate chimice periculoase trebuie sa fie instruit si sa semneze fisa de instruire pentru securitatea si sanatatea muncii, in conformitate cu instructiunile producatorului, in conditiile legii.
∙ Substantele si preparatele chimice si cosmetice trebuie sa fie folosite in conformitate cu instructiunile producatorului, in conditiile legii.
Art. 60. Este interzisa folosirea creioanelor hemostatice sau a alaunului pentru a opri sangerarea .
Art. 61. Angajatorul trebuie sa asigure angajatilor sai cursuri periodice de instruire, conform reglementarilor Ministerulyui Sanatatii Publice si Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, astfel incat prin activitatile desfasurate de acestia sa nu fie afectata sanatatea lor si a clientilor. Art. 62. Personalul angajat are obligatia de a efectua controale medicale la angajare si controale periodice, conform prevederilor legislatiei in vigoare; documentele care dovedesc efectuarea acestor controale medicale se pun la dispozitia inspectorilor sanitari, in timpul actiunilor de inspectie.
Art. 63. Personalul angajat trebuie sa cunoasca toate reglementarile domeniului sau de activitate.
Art. 64. Personalul angajat trebuie sa demonstreze competenta in folosirea materialelor si a procedurilor, in conformitate cu responsabilitatile atribuite, astfel incat sa previna orice pericol de sanatate.
Art. 65. Pentru acordarea primului ajutor in caz de accidente, angajatii trebuie sa aiba la dispozitie trusa de prim ajutor, facilitate si personal instruit pentru acordarea primului ajutor.
CAP.II. INSTRUIREA PERSONALULUI
Art. 66. Instruirea personalului se face in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind organizarea si certificarea instruirii profesionale a persoanelor, a insusirii notiunilor funtamentale de igienta, serviciilor de ingrijire corporala si de prim ajutor. Art.67. La aranjare, operatorii trebuie sa faca dovada absolvirii cursurilor de notiuni fundamentale de igiena, de acordare a primului ajutor si a cursului de specialitate, cu exceptia cadrelor medicale.
CAP. III. PATURA TERMICA LIGHTSLIM – TERMOCUVERTURA
Art. 68. Este un aparat termic, cu 3 zone de incalzire separate, temperatura maxima ajungand pana la 85⁰C.
Art. 69. Aparatul trebuie utilizat cu atentie de persoanele cu fragilitate capilara sau cu tendinte de probleme vasculare pe gambe.
Art. 70. Termocuverta nu trebuie utilizata de persoane cu pielea iritata, infectata, cu rani deschise sau alte boli de piele.
Art. 71. Sistemul de inchidere al paturii va permite folosirea ei concomitenta cu un aparat de electrostimulare.
Art. 72. De asemenea, patura termica LightSlim poate fi folosita si la impachetari cu diverse produse cu rol termic, de la creme de exudatie pana la produse pe baza marina. Art. 73. Dezinfectarea termocuverturii se va efectua prin stergerea interiorului cu un produs dezinfectant sau cu o carpa moale de bumbac, umezita in apa cu sapun. Art. 74. Pentru dezinfectare nu se va folosi alcool, substante acide, alkaline sau dizolvanti ce contin substante corozive.
Art. 75. Este obligatoriu ca inainte de tratament sa se verifice starea de functionare a echipamentului, inclusiv al cablului electric.
Art. 76. Se va evita plierea sau impachetarea termocuverturii, deoarece interiorul acesteia este brazdat de rezistente electrice ce se pot rupe.
Art. 77. Nu se va manevra aparatul cu mainile umede.
Art. 78. Nu vor utiliza recipiente cu lichide si nu se vor turna lichide pe termocuvertura sau consola de control a acesteia.
Art. 79. Daca din intamplare s-a turnat apa pe termocuvertura sau pe consola de control, acesta va fi imediat decuplata de la sursa de alimentare cu energie electrica. Art. 80. Termocuvertura nu se va utiliza daca partea interioara este uda. Art. 81. Termocuvertura va fi pozitionata departe de zonele cu trafic intens pentru a evita calcarea pe cabluri.
Art. 82. Daca se constata defectiuni ale cablului de alimentare 220V, se va intrerupe efectuarea tratamentului si se va contacta lucratorul specializat pentru remediere.
Art. 83. Pentru evitarea riscului de electrocutare, se va evita orice contact cu agrafe de par sau alte obiecte ascutite ce pot gauri partea exterioara a termocuverturei si ajung in contact cu partile electrice din interior.
Art. 84. Se va verifica periodic starea interiorului si exteriorului termocuverturei. Art. 85. In caz de neutilizare indelungata, se va scoate cablul din priza.
Art. 86. Deoarece exista riscul de electrocutare, nu se vor introduce obiecte in mufele cablurilor.
Art. 87. Pentru a se evita caderea si avarierea termocuverturei sau a consolei de control, aceasta va fi pozitionata pe suprafete plane, stabile.