Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





INSTRUCTIUNE PROPRIE DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA PENTRU MANEVRANTII TRANSPALETEI HIDRAULICE MANUALE

 

INSTRUCTIUNE PROPRIE DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA PENTRU 

MANEVRANTII TRANSPALETEI HIDRAULICE MANUALE 



Art. 1. Reguli generale 

 Aceasta instructiune a fost intocmita in baza Legii nr.319-2006, in conformitate cu  Art.6,lit.i) “Angajatorul are obligatia de a furniza instructiuni corespunzatoare lucratorilor” si a  H.G.nr.1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii securitatii si  sanatatii in munca nr.319/2006 art.15 (1) – “Elaborarea de instructiuni proprii pentru completarea  si/sau aplicarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca, tinand seama de particularitatile  activitatilor si ale unitatii/intreprinderii, precum si ale locurilor de munca / posturilor de lucru. 

Personalul lucrator din sectiile de productie ale societatii are obligatia sa respecte Legea  securitatii si sanatatii in munca Nr.319/2006, celelalte acte normative aduse la cunostinta, precum si  instructiunile proprii pentru personalul direct productiv daca acestea nu contravin legislatiei in  vigoare. 

Urmatoarele articole - preluate din MANUALUL OPERATORULUI pentru TRANPALETE MANUALE – daca nu sunt respectate, pot crea vatamarea personala grava sau pagube materiale  mari. 

Inainte de utilizarea transpaletei hidraulice este foarte important a se citi manual pentru a va insusi instructiunile de manevrare, reguluile de securitate si instructiunile privind intretinerea  zilnica, astfel incat sa puteti manevra de o maniera performanta si fara pericol transpaleta. 

Este obligatoriu a se tine cont de toate avertizarile din manual sau de cele figurate pe  transpaleta pentru a se evita orice accidente nedorite.

Este strict interzis a se utiliza transpaleta hidraulica inainte de a se citi si insusi continutul  manualului cu instructiuni privind modul de manevrare al transpaletei. 

Se vor respecta cu strictete instructiunile de securitate prezentate in manualul utilajului  pentru a se 

putea preveni riscul unor accidente care ar putea duce la vatamari grave ale persoanelor sau  deteriorari ale echipamentului de ridicat. 

PERICOL Acest simbol indica un pericol iminent si care ar putea provoca vatamari grave,  sau chiar moartea. 

Se vor respecta intotdeauna cerintele prezentate prin acest avertisment si se vor lua mereu  toate masurile de precautie necesare pentru a se evita eventualele riscuri posibile. AVERTISMENT Acest simbol indica o situatie posibila de accidentare care ar putea sa fie  periculoasa si care ar putea provoca vatamari grave, sau chiar moartea.  

ATENTIE Acest simbol indica un pericol posibil daca nu sunt respectate instructiunile de  manevrare si care ar putea provoca vatamari usoare sau deteriorari materiale.  Se vor respecta intotdeauna cerintele prezentate prin aceste avertismente si se vor lua mereu toate masurile de precautie necesare pentru a se evita eventualele riscuri posibile. 

Art. 2. Responsabilitate detinator 

Informatiile privind securitatea in timpul lucrului trebuie sa fie intocmite in conformitate cu  reglementarile Uniunii Europene in vigoare la data fabricatiei transpaletei. In timpul utilizarii  efective in exploatare a transpaletei hidraulice, detinatorul este obligat sa verifice respectarea  masurilor de securitate si sanatate in munca care sunt in vigoare in momentul utilizarii utilajului si  sa actioneze astfel incat sa fie in conformitate cu noile reglementari. 

In afara Uniunii Europene se va consulta legislatia nationala in vigoare in materie de  securitate si sanatate in munca si se vor aplica cerintele prevazute in aceasta. Pe langa informatiile de securitate in munca continute in prezentul manual, se vor respecta  cerintele generale privind securitatea si sanatatea in munca, modul de prevenire a accidentelor si de  protectie a mediului inconjurator valabile pentru domeniul de aplicabilitate a transpaletei hidraulice. Este obligatia detinatorului si a personalului deservent de a lua toate masurile necesare  pentru a se asigura o functionare impecabila a transpaletei si de a defini foarte clar responsabiltatile  fiecarei persoane la efectuarea lucrarilor de montaj, manevrare, intretinere, reparare, curatare sau  demontaj. Se vor respecta cu strictete toate instructiunile din prezentul manual. Unele constrangeri la nivel local sau in cazuri speciale de utilizare ar putea crea situatii  particulare care nu sunt cunoscute in momentul redactarii prezentului manual. In acest caz este  obligatia detinatorului transpaletei de a lua toate masurile necesare si de a le pune in aplicare, pentru a se asigura exploatarea in conditii de securitate si sanatate in munca a utilajului. Aceste masuri pot  implica manipularea de produse sau instrumente periculoase si presupun punerea la dispozitie, sau  purtarea, a echipamentului individual de protectie adecvat. In acest caz, detinatorul trebuie sa  completeze instructiunile din prezentul manual si sa aduca aceste informatii noi la cunostinta  personalului deservent. 

Detinatorul trebuie, in acelasi timp: 

- se defineasca in instructiunile de lucru toate celelalte instructiuni de securitate care rezulta  din evaluarea riscurilor la posturile de lucru in care este utilizata transpaleta hidraulica; - sa puna la dispozitia personalului deservent al transpaletei echipamente de prim ajutor si sa  asigure personalului instructiunile necesare pentru utilizarea acestor echipamente de prim ajutor; - se puna la dispozitia personalul deservent prezentul manual, astfel incat acesta sa se gaseasca intotdeauna in imediata vecinatate a utilajului, astfel incat sa poata fi consultat imediat de catre personalul de montaj, manipulare, intretinere si curatare; 

- sa asigure formarea profesionala a personalului deservent; 

- sa verifice ca transpaleta hidraulica sa fie utilizata numai daca este in perfecta stare de  functionare; 

- sa verifice daca componentele de securitate sunt in stare de functionare si daca acestea sunt  verificate in mod regulat; 

- sa se asigure ca sunt respectate cerintele prescrise in legislatia nationala in vigoare pentru  utilizarea transpaletei hidraulice; 

- se verifice daca sunt efectuate verificarile regulate prevazute de catre producator, in  perioadele prevazute de acesta si daca rezultatele acestor verificari sunt inregistrate intron document  (de exemplu, registru de evidenta a instalatiei de ridicat). 

Detinatorul trebuie sa stabileasca directive clare cu privire la modul de actionare in cazul  unor defectiuni, sa ia toate masurile necesare ca aceste directive sa fie transmise si insusite de catre  personalul deservent. Totodata, va avea grija ca toate instructiunile necesare sa fie afisate intr-un loc  adecvat si cat mai vizibil pentru personalul deservent. 

Verificari transpaleta hidraulica 

Detinatorul poate fi obligat, in temeiul legilor privind securitatea in munca din tara in care  este utilizata transpaleta hidraulica, sa efectueze verificari regulate ale echipamentului. In Romania, de exemplu, acest lucru este reglementat prin intermediul prescriptiilor tehnice, colectia ISCIR, in vigoare. 

Aceasta legislatie prevede urmatoarele: 

- verificarea transpaletei hidraulice inainte de prima punere in functiune; 

- verificari regulate ale transpaletei; 

- stabilirea duratei teoretice de viata; 

- intocmirea si completarea unui registru de evidenta a supravegherii. 

Detinatorul este obligat sa verifice permanent conformitatea transpaletei hidraulice cu  legislatia cea mai recenta si tinand cont de noile prescriptii. 

In cazul in care in plan national si local nu sunt prevazute prescriptii sau cerinte similare, se  vor respecta cerintele mentionate anterior pentru exploatarea in conditii de securitate si sanatate in  munca a utilajului. 

Nu manipulati componentele de securitate - Componentele de securitate au rolul de a va  proteja si au fost create pentru evitarea accidentelor si pentru a face mai sigura munca  dumneavostra. 

Componentele de securitate sunt reglate astfel incat sa garanteze utilizarea in siguranta a  transpaletei hidraulice. 

Este strict interzis ca aceste componente de securitate sa fie manipulate in timpul lucrului sau sa fie scoase din functiune. 

Daca componentele de securitate sunt manipulate de dumneavoastra, sau alte persoane, va  expuneti la riscul unor accidente care pot duce la deteriorarea echipamentului de ridicat si/sau la  vatamari grave (chiar moartea). 

Zona periculoasa: zona periculoasa este zona in care sunt periclitate persoanele prin  miscarile de deplasare sau ridicare ale transpaletei, ale mijloacelor sale de preluare a sarcinii (de  exemplu furcile) sau ale incarcaturilor. In aceasta categorie intra si zona accesibila incarcaturilor,  care sunt supuse riscului caderii, sau dispozitivului de lucru in coborare/cadere. 

Persoanele neautorizate trebuie sa fie tinute la distanta de zona periculoasa. In caz de pericol  pentru persoane, trebuie sa fie amplasat din timp un semn de avertizare. Daca persoanele  neautorizate nu parasesc totusi zona periculoasa in ciuda avertizarii, transpaleta va fi adusa imediat  in stare de repaus. 

 

Panourile de avertizare: se vor utiliza panouri de avertizare si indicatoarele de avertizare  care sa atentioneze asupra riscurilor potentiale. 

Art. 3. Pentru a manevra in siguranta transpaleta, manevrantul transpaletei trebuie sa  citeasca sis a respecte instructiunile urmatoare: 

1. Mai intai cititi cu atentie instructiunile si participati la o instruire inainte de a opera o transpaleta. 

2. Cand folositi maneta pentru a cobora furcile, ridicati-o usor fara a o smucii pentru o coborare mai rapida. 

3. Nu clatinati manerul cu viteza mare si frecventa ridicata. 

4. Nu incarcati cu repeziciune marfa grea sau voluminoasa. 

5. Nu mergeti cu viteza mare ,altfel operatiunea va devenii periculoasa. 

6. Trebuie tinut cont de centrul greutatii,sau ridicand marfa incorect asezata transpaletul va  tinde sa 

se rastoarne. 

7. Nu incarcati marfa instabila sau care nu este bine stransa. 

8. Nu lasati mult timp marfa pe transpalet. 

9. Cand nu il folositi lasati furcile la pozitia cea mai joasa. 

10. Este strict interzis a transporta persoane. 

11. Este strict interzis ca o persoana sa stea pe furci pentru a plana cu acesta 12. Este interzis sa tineti orice parte a corpului sub incarcatura. 

13. Transpaletul functioneaza pe suprafete dure si netede. 

14. Daca este necesara deplasarea pe o suprafata inclinata transpaletii cu frana va pot fi de ajutor. 15. Nu este indicat sa efectuati alte operatii decat cele indicate in instruire. 

16. Nu incercati sa reparati o transpaleta daca nu aveti instruirea necesara. 

17. Nu utilizati un transpalet inainte de a ii verifica starea de functionare. Verificati in special rotile, manerul, furcile, operatiile de ridicare si coborare si franele (daca sunt prevazute). Nu utilizati transpaleti defecti.Nu incercati sa il reparati daca nu aveti instruirea necesara. 

18. Folositi transpaleta numai pentru operatiile indicate. Nu va pozitionati nici o parte a corpului in 

mecanismul de ridicare, sub furci sau incarcatura. Nu transportati persoane. 

19. Nu transportati incarcatura voluminoasa neancorata . Atentia sporita atunci cand manevrati  incarcatura mai lunga sau mai lata decat paletul sau inalta penrtu a nu le pierde lovi sau rasturna. 20. Nu supraincarcati transpaletul. Verificati tabelul cu capacitatea incarcaturii penrtu a va  informa. 

Supraincarcarea poate duce la o functionare necorespunzatoare. 

21. Capacitatea transpaletului cere ca centrul greutatii incarcaturii sa se afle de la mijlocul  furcilor 

spre brat. 

22. Asigurati-va ca lungimea furcilor este aceeasi cu lungimea paletului. 

23. Pozitionati furcile in pozitia cea mai joasa atunci cand nu este folosit transpaletul. 24. Transpaletii sunt destinati operatiilor generale pe teren nivelat si dur. Daca suprafata devine inclinata se poate actiona frana,sau se poate cobora incarcatura pentru a oprii de urgenta  transpaletul. Daca ati oprit in aceasta maniera incarcatura trebuie luata dar cu grija astfel ca nici o  parte a corpului dumneavoastra sa nu se afle in apropiere sau sub incarcatura. Este important sa nu  transportati o incarcatura greu de manevrat. De vreme ce acest echipament se utilizeaza manual, nu

este indicat a fi operat de persoane ce nu sunt capabile psihic sau nu pot conduce in siguranta  incarcatura. 

25. Reguli de securitate privind deplasarea transpaletei 

▪ Caile de rulare si zonele de lucru: deplasarea transpaletei hidraulice este permisa numai  pe caile prevazute special pentru circulatie. Persoanele neautorizate trebuie sa pastreze  distanta fata de zona de lucru. Depozitarea incarcaturilor se va face numai in locurile  special prevazute acestui scop. 

▪ Comportamentul in timpul deplasarii: manevrantul transpaletei trebuie sa adapteze viteza de deplasare la conditiile locale. El trebuie sa conduca mai lent in anumite situatii, de  exemplu in curbe, inaintea pasajelor inguste si pe acestea, la trecerea prin usi batante, in  locurile fara vizibilitate. Manevrantul trebuie sa pastreze permanent o distanta de  siguranta pentru franare fata de vehiculele care se deplaseaza in fata sa si sa detina in  permanenta controlul asupra utilajului de transport uzinal. Oprirea brusca (exceptand  cazurile de pericol), virajele rapide, depasirile in locuri periculoase si fara vizibilitate,  sunt strict interzise. In timpul deplasarii transpaletei, furcile nu trebuie sa fie la o distanta mai mare de 300 mm fata de sol. 

▪ Conditiile de vizibilitate in timpul deplasarii: manevrantul transpaletei trebuie sa  priveasca in sensul de deplasare si sa aiba permanent o vizibilitate suficienta asupra  traseului pe care il parcurge. Daca sunt transportate sarcini care influenteaza negativ  vizibilitatea, utilajul de transport uzinal trebuie sa se deplaseze cu incarcatura in spate.  Daca acest lucru nu este posibil, o a doua persoana trebuie sa mearga in fata utilajului, in  scop de avertizare. 

▪ Parcurgerea de pante ascendente sau descendente: parcurgerea pantelor ascendente,  respective descendente, este permisa numai daca traseul este pe un drum circulabil, curat  si aderent, si daca acesta poate fi parcurs in siguranta, conform specificatiilor tehnice ale  vehiculului. Unitatea de sarcina va fi transportata intotdeauna orientata spre varful  pantei. Virajele, parcurgerea pe directie oblica si oprirea utilajului pe pante ascendente  sau descendente sunt strict interzise. Parcurgerea pantelor este permisa numai cu viteza  redusa. 

▪ Deplasarea pe elevatoare sau poduri de incarcare: deplasarea pe elevatoare sau poduri  de incarcare este permisa numai daca acestea au o capacitate portanta suficienta, precum  si daca sunt concepute si avizate de administratorul lor pentru a fi circulate. Acest lucru  trebuie verificat inainte de accesare. Transpaleta hidraulica trebuie sa intre in elevator cu  unitatea de sarcina in fata si sa adopte o pozitie care elimina posibilitatea de atingere a  peretilor putului. Persoanele insotitoare din elevator au voie sa intre numai dupa ce  transpaleta are o pozitie sigura si trebuie sa paraseasca elevatorul inaintea utilajului. 

▪ Deplasare, virare, franare - Este strict interzis transportul persoanelor pe transpaleta! ▪ Preluarea si depunerea sarcinii la sol - Inainte de a se prelua sarcina, manevrantul  transpaletei trebuie sa se asigure ca aceasta este corect asezata pe palet si ca nu este  depasita sarcina maxima admisibila a transpaletei. 

▪ Oprirea si asigurarea transpaletei - Transpaleta se va scoate opri intotdeauna in conditii  de siguranta. Este strict interzis a se parca transpaleta in panta! La parcarea transpaletei,  furcile vor fi intotdeauna coborate complet. 

▪ Ridicarea si asezarea pe suporturi: pentru ridicarea transpaletei hidraulice, prinderea  elementelor de fixare si ridicare este permisa numai in locurile special prevazute acestui  scop. La asezarea transpaletei pe suporturi, trebuie sa fie folosite mijloace adecvate  (pene, blocuri de lemn) pentru a elimina posibilitatea de alunecare sau rasturnare.  Lucrarile sub mijloacele de preluare a sarcinii aflate in stare ridicata sunt permise numai  

daca acestea au fost prinse cu lanturi de rezistenta suficienta si numai daca au fost luate  toate masurile necesare evitarii scaparii sau alunecarii transpaletei din aceste lanturi. 

▪ Setul de roti: calitatea rotilor influenteaza securitatea, stabilitatea si comportamentul de  rulare ale transpaletei hidraulice. La inlocuirea rotilor/rolelor montate de catre  producator, se vor utiliza exclusiv piese de schimb originale ale producatorului; in caz  contrar, datele din fisa de fabricatie nu mai pot fi respectate. 

▪ Intretinerea transpaletei: 

- pentru efectuarea lucrarilor de intretinere trebuie sa va asigurati ca acestea sunt efectuate  intr-un spatiu curat; se vor lua masuri de inlaturare a eventualelor urme de apa sau ulei de pe sol; - piesele demontate trebuie curatate si verificate cu foarte mare atentie; toate garniturile de  etansare demontate trebuie inlocuite; 

- uleiul hidraulic inlocuit se va colecta intr-un recipient adecvat si se va elimina fara a se  polua mediul inconjurator; se vor respecta reglementarile nationale in vigoare cu privire la eliminarea uleiului hidraulic; 

- agentii de curatare si toate celelalte produse similare utilizate la curatarea transpaletei vor fi inlaturate in conformitate cu reglementarile in vigoare din tara in care este utilizata transpaleta.

▪ Revizia si inspectia - Respectarea intervalelor de intretinere constituie unul din  elementele  

obligatorii pentru exploatarea in conditii de securitate a transpaletei. Efectuarea tuturor lucrarilor de  intretinere conform cerintelor producatorului transpaletei hidraulice duce la marirea duratei de viata  a utilajului, precum si la exploatarea acestuia la caracteristicile tehnice. 

Lipsa lucrarilor de intretinere poate avea ca efect defectarea transpaletei si poate constitui un  pericol potential pentru personalul deservent. 

Datorita faptului ca elementele componente ale transpaletei hidraulice sunt piese care nu  necesita intretinere periodica, lucrarile de intretinere vor consta in verificarea si curatarea  componentelor utilajului. 

Orice reparatii efectuate asupra transpaletei hidraulice se vor efectua numai de catre personal autorizat si calificat sa efectueze astfel de lucrari. 

Art. 3. Instructiuni specifice de utilizare a transpaletei hidraulice in conditii de securitate: 1 Echipamentul trebuie folosit numai pe suprafete ferme si drepte, cum ar fi betonul  si asfaltul. 

2 Nu este permisa utilizarea echipamentului: 

- in zone unde atmosfera contine gaze care pot cauza incendii sau explozii; - pentru transportul sau ridicarea pietonilor. 

- in depozite frigorifice sau medii corozive . In acest caz comandati un echipament din  otel inoxidabil.; 

- transpaleta nu trebuie sa fie utilizata decat pe suprafete solide si nivelate (de exemplu, o  suprafata betonata), fara gauri sau denivelari. 

- este strict interzis a se utiliza transpaleta hidraulica: 

- intr-o zona in care aerul contine vapori inflamabili care ar putea duce la riscul unor  incendii sau explozii; 

- pentru transportul sau ridicarea persoanelor; 

- in camere frigorifice sau in alte spatii cu temperatura joasa. 

3. Utilizare corecta transpaleta hidraulica: 

∙ transpaleta este echipata cu o supapa de comanda a presiunii pentru a se evita suprasarcina; 

∙ transpaleta trebuie sa fie utilizata pe o suprafata rezistenta, solida, regulata si fara gauri sau  denivelari; 

∙ pentru a se permite o manevrare usoara a transpaletei este necesar ca iluminarea sa aiba o  valoare minima de 50 lucsi; 

∙ sarcina indicata pe transpaleta reprezinta sarcina maxima admisa de lucru si aceasta nu  trebuie niciodata depasita; 

∙ transpaleta a fost conceputa pentru a transporta paleti, cutii si containare pe teren plat; ∙ sarcinile sunt puse si transportate numai pe furcile transpaletei; 

∙ transpaleta poate fi utilizata intr-un mediu avand temperatura intre valorile 0º C si +40º C  (pentru utilizarea transpaletei in conditii extreme de lucru se va consulta producatorul); ∙ este strict interzis a se lasa transpaleta incarcata cu sarcina fara supraveghere; ∙ manevrantul nu va incepe deplasarea transpaletei decat dupa ce a verificat daca sarcina a fost corect pozitionata pe furci, fara riscul rasturnarii acesteia in timpul deplasarii; ∙ inainte de a a incepe deplasarea transpaletei se va verifica daca nu exista nici o persoana in  zona de pericol a transpaletei; 

∙ deplasarea transpaletei se va efectua cu furcile la maxim 300 mm distanta fata de sol; ∙ transpaleta va fi manevrata numai de catre personal calificat si autorizat 

∙ manevrantul va purta incaltaminte de securitate pentru a se evita accidentele; ∙ pe transpaleta trebuie sa se gaseasca placuta de identificare a utilajului; in cazul in care  aceasta lipseste sau este ilizibila se va proceda la inlocuirea acesteia; 

∙ daca transpaleta este utilizata pentru incarcarea si descarcarea camioanelor, sarcina trebuie sa fie fixata in timpul transportului; 

∙ in timpul manevrarii transpaletei se vor respecta normele de securitate si sanatate in munca  in vigoare in tara in care este utilizata transpaleta, precum si instructiunile de securitate ale  producatorului; 

∙ pentru o utilizare corecta a transpaletei este obligatoriu a se respecta toate instructiunile de  manevrare si intretinere din prezentul manual tehnic; 

in cazul in care se constata anomalii se va opri imediat utilizarea transpaletei hidraulice. 4. Utilizare incorecta a transpaletei hidraulice: 

- este strict interzisa depasirea capacitatii maxime admise a transpaletei; 

- este strict interzis a se introduce mainile sau picioarele sub furcile ridicate; - este strict interzis a se utiliza transpaleta ca un mijloc de locomotie de catre manevrant; - este strict interzis a se depune sarcina numai pe una dintre furci; sarcina trebuie sa fie  repartizata echilibrat pe cele doua furci; 

- este strict interzis a se deplasa transpaleta cu furcile la inaltimea maxima de lucru; - este strict interzis a se utiliza transpaleta ca un cric; 

- este strict interzis a se utiliza transpaleta in spatii insuficient iluminate; 

- datorita posibilei pierderi a controlului, transpaleta nu trebuie utilizata pe terenuri in panta; - este strict interzis a se utiliza furcile ca niste leviere de ridicare; 

- transpaleta nu trebuie sa intre in contact direct cu alimentele transportate; 

- este strict interzis a se roti manerul cu 90° pentru a opri transpaleta; 

- este strict interzis a se utiliza transpaleta in medii periculoase (explozive, etc). 

Art. 4. Responsabilitatile operatorului: 

Transpaleta hidraulica va fi deservita numai de catre personal autorizat si calificat.  Personalul deservent trebuie sa fie constient de riscurile potentiale legate de manevrarea transpaletei  si sa cunoasca foarte bine modul de functionare a utilajului. 

Orice persoana care urmeaza sa manevreze transpaleta hidraulica trebuie ca in prealabil sa  citeasca si sa-si insuseasca continutul acestui manual inainte de a incepe exploatarea utilajului. Este strict interzisa manevrarea transpaletei hidraulice de catre persoane aflate sub influenta  alcoolului, medicamentelor, drogurilor sau a oricaror alte substante care ar putea afecta reflexele  operatorului in timpul utilizarii utilajului. 

Pentru selectarea personalului se vor respecta cerintele privind varsta, starea de sanatate si  nivelul de studii necesar, conform legislatiei in vigoare. 

Detinatorul transpaletei hidraulice nu are dreptul de a incredinta exploatarea si intretinerea  sau repararea utilajului decat persoanelor autorizate si calificate. 

Manevrantul transpaletei hidraulice trebuie sa fie o persoana: 

- care sa aiba varsta peste 18 ani; 

- apta din punct de vedere medical sa lucreze ca manevrant transpaleta; 

- care a urmat si a absolvit cursul de adaptare profesionala pentru manevrarea transpaletei in  conformitate cu prescriptiile tehnice nationale in vigoare privind modul de autorizare a personalului  deservent al transpaletei hidraulice; 

- care poseda cunostintele necesare pentru manevrarea transpaletei hidraulice. Manevrarea transpaletei necesita indemanare, abilitate si experienta. 

Manevrarea transpaletei va fi efectuata numai de catre persoane care: 

• sunt autorizate si calificate sa lucreze cu astfel de echipamente de ridicat, conform  cerintelor legislatiei nationale in vigoare din tara in care se utilizeaza utilajul; 

• sunt apte din punct de vedere fizic si psihic (odihnite, care nu se afla sub influenta  alcoolului, drogurilor sau medicamentelor); 

• care manipuleaza cu responsabilitate transpaleta hidraulica; 

• care pot dovedi ca au fost instruite in legatura cu modul de manevrare a utilajului si sunt  familiarizate cu instructiunile de operare prezentate in acest manual de utilizare. Daca transpaleta este manevrata de catre persoane care nu au fost instruite, sau care nu  poseda autorizatie de manevrant pentru acest tip de echipament de ridicat, acest lucru poate duce la  riscuri ridicate de accidente. 

Se va consulta legislatia nationala in vigoare in tara in care este exploatata transpaleta  hidraulica. 

- Echipamentul trebuie manipulat intotdeauna cu grija si responsabilitate. 

- Echipamentul nu trebuie operat cu mainile sau incaltamintea murdare de ulei datorita  riscului de alunecare. 

- Operatorul nu are voie sa poarte haine largi sau bijuterii atunci cand manipuleaza  echipamentul. 

Este strict interzis a se purta bijuterii, lanturi, etc, de catre manevrantul transpaletei. 

Art. 5. Zona de lucru: 

◊ operatorul trebuie sa se asigure ca suprafata pe care echipamentul urmeaza a fi utilizat are  capacitatea de sustinere potrivita pentru a rezista atat greutatii stivuitorului cat si daca acesta  este incarcat la sarcina maxima. 

◊ acordati o grija deosebita eventualelor parti proeminente ale schelelor, rafturilor sau peretilor care pot provoca vatamari persoanelor sau stricaciuni stivuitorului. 

◊ este strict interzisa prezenta altor persoane in jurul echipamentului atunci cand exista riscul  vatamarii, cum ar fi zonele unde exista posibilitatea caderii marfii, sau la coborarea sau  ridicarea dispozitivelor, sau in zona de operare a acestuia. 

◊ inainte de inceperea lucrului, manevrantul transpaletei trebuie sa se asigure de faptul ca  suprafata pe care urmeaza sa fie deplasata transpaleta poate suporta greutatea totala a  utilajului incarcat la capacitatea maxima; 

◊ se vor lua masurile necesare astfel incat sa fie interzis accesul persoanelor neautorizate in  perimetrul de securitate, respectiv zona in care exista riscul caderii de produse, in traiectoria  furcilor sau in zona de manevra a transpaletei hidraulice. 

Reguli de deplasare 

∙ este strict interzis a se lua virajele foarte repede; 

∙ in cazul in care este necesar, se va apela la o avertizare sonora a celorlalte persoane din  imediata apropiere; 

∙ se va acorda o atentie deosebita persoanelor si obiectelor fixe sau mobile care se gasesc in  zona de lucru pentru a se evita orice accident posibil; 

∙ transpaleta va fi astfel deplasata incat sarcina sa nu impiedice vizibilitatea manevrantului. ∙ atunci cand transpaleta este utilizata pe o panta, sarcina trebuie sa fie intotdeauna orientata  spre baza acesteia iar utilajul trebuie manevrat cu foarte mare precautie. 

∙ franarea transpaletei se va face intotdeauna usor si lent pentru a se impiedica orice accident  posibil datorat caderii sarcinii transportate. 

∙ viteza de deplasare se va adapta in functie de panta si de suprafata. 

Risc de rasturnare! - Orice transpaleta care transporta o sarcina se poate rasturna foarte usor la  efectuarea unui viraj in panta. Datorita acestui lucru este strict interzisa efectuarea unui viraj in  panta cu o transpaleta cu sarcina. 

∙ se va pastra intotdeauna o distanta suficienta intre marginile rampei si docurile de incarcare;  se va acorda o atentie deosebita zonelor marcate ca fiind periculoase; 

∙ inainte de a se trece transpaleta pe o rampa de incarcare trebuie sa va asigurati ca rampa este  fixata corect si ofera o capacitate de incarcare suficienta; pe rampa transpaleta se va manevra usor si cu prudenta, pastrand o distanta suficienta de marginile acesteia. 

∙ inainte de a introduce transpaleta intr-un lift trebuie sa va asigurati ca sarcina maxima  autorizata a acestuia este suficienta pentru a suporta greutatile combinate ale transpaletei, ale sarcinii, ale manevrantului si ale eventualelor persoane care vor urca in lift; mai intai se va  introduce transpaleta in lift si apoi va intra manevrantul; este strict interzisa prezenta  persoanelor in lift in timpul intrarii sau iesirii transpaletei din lift; 

Verificari: 

▪ este strict interzis a se utiliza transpaleta hidraulica daca aceasta este defecta sau prezinta  deteriorari care ar putea afecta utilizarea in siguranta a utilajului. 

▪ este strict interzis a se utiliza o transpaleta reparata, modificata sau reglata fara ca aceasta sa fie in prealabil verificata de catre o persoana autorizata si calificata. 

Art. 6 MODUL DE OPERARE AL ECHIPAMENTULUI : 

 - Evitati efectuarea curbelor la viteze mari . 

 - Pentru a evita stricaciunile sau accidentele, operatorul trebuie sa fie atent atat la pietoni cat si la obiectele fixe sau aflate in miscare in aria de lucru a echipamentului . 

 - Daca incarcatura blocheaza vederea, echipamentul trebuie operat cu incarcatura in partea  opusa directiei de mers. 

- La operarea echipamentului pe o suprafata inclinata, acesta trebuie condus cu  incarcatura 

inspre partea de jos a directiei de mers si cu grija sporita. 

- Franarea trebuie facuta incet pentru a preveni alunecarea incarcaturii de pe echipament  si 

provocarea de pagube. 

- Adaptati viteza in functie de panta si suprafata. Panta maxima admisa este de 5% la utilizarea unui echipament prevazut cu frana de mana. 

- Risc de rasturnare - La intoarcerea unui echipament incarcat pe o panta exista riscul rasturnarii acestuia. Nu intoarceti niciodata un echipament incarcat pe o panta. - Pastrati intotdeauna o distanta sigura fata de marginile platformelor sau rampelor de  incarcare. Acordati atentie la zonele de risc marcate. 

- Inainte de a opera un echipament pe o rampa de incarcare, operatorul trebuie sa se  asigure  

ca rampa este corect prinsa si are capacitatea de sustinere necesara. Echipamentul trebuie condus cu  grija si la viteza mica pe rampa. 

- Cand echipamentul este condus intr-un vehicul, asigurati-va ca vehiculul este stabil si ca are  

actionate corect franele. 

- Inainte ca echipamentul sa fie urcat intr-un lift, operatorul trebuie sa se asigure ca liftul  are  

capacitatea aprobata pentru ridicarea greutatii totale a echipamentului, a incarcaturii, a operatorului  si a altor pasageri care sunt transportati. Intrarea in lift se face cu incarcatura inainte. In lift nu  trebuie sa fie nici o alta persoana atunci cand echipamentul intra sau iese. 

- Operatorul trebuie sa raporteze conducerii societatii orice accident care a provocat  daune,  

stricaciuni cladirilor sau raniri de persoane . incidentele sau defectiunile la echipament trebuiesc  deasemenea raportate. 

Art. 7. Manipularea sarcinilor. Riscuri. 

Manipulati numai sarcini cu greutatea cuprinsa intre valorile permise. Lungimea/latimea furcilor trebuie adaptata la dimensiunile sarcinii . 

Manipulati numai sarcini stabile, corect aranjate pe furci si sigure. 

- Risc de rasturnare - La virare sarcina poate cadea de pe furci daca viteza este prea mare  si 

poate cauza accidente. La virarea cu sarcini inalte, viteza trebuie redusa . 

- Echipamentul trebuie folosit numai la transportul marfurilor. Este interzisa folosirea echipamentului pentru transportul pasagerilor sau folosirea acestuia in alt scop decat cel pentru care  a fost construit. 

- Risc de strivire sub furci - Riscul strivirii sub furci poate aparea la coborarea acestora  sau in 

cazul defectarii sistemului hidraulic si coborarea accidentala a furcilor. Asigurati-va ca nu sunt alte  persoane in vecinatatea echipamentului . 

- Risc de strivire:  

∙ Daca aveti mainile plasate pe garda de protectie a manerului exista riscul strivirii acestora la manipularea echipamentului in spatii inchise. Tineti mainile pe  

manerul traspaletei la utilizarea acesteia . 

∙ Exista riscul strivirii mainilor daca daca sunt tinute intre maner si suportul  acestuia. 

∙ Exista riscul strivirii mainilor daca sunt tinute intre capacul si piulita superioara.

Tineti mainile numai pe partea superioara a manetei cand operati echipamentul. 

- Risc de zdrobire - Exista riscul zdrobirii la retragerea furcii telescopice. Acordati  atentie extinderii furcii. 

- Risc de rasturnare:  

∙ Echipamentul se poate rasturna in directia inainte, la preluarea unei sarcini cu  furca telescopica in pozitie extinsa. 

∙ Nu ridicati sarcini mai mari decat sarcina nominala a echipamentului . 

Greutatea sarcinii nu trebuie sa depaseasca sarcina maxima admisa indicata pe placuta de identificare a transpaletei hidraulice. 

In cazul in care placuta de identificare devine ilizibila se va proceda la inlocuirea acesteia cu  o placuta noua. 

Lungimea si latimea furcilor trebuie sa fie adaptate la forma si dimensiunile sarcinii. Sarcina trebuie depusa pe transpaleta de o maniera stabila, fara a exista riscul caderii acesteia de pe transpaleta. 

- Risc de rasturnare! - Orice transpaleta care transporta o sarcina avand o inaltime mare  poate sa se rastoarne foarte usor cauzand grave prejudicii, materiale si umane. Datorita  acestui lucru se va acorda o atentie deosebita la manevrarea sarcinilor inalte. 

- Risc de strivire sub furci! - In cazul operatiei de coborare a furcilor sau in cazul  coborarii accidentale a acestora datorita unei defectiuni a sistemului hidraulic exista  riscul strivirii. 

Se va acorda o atentie deosebita acestui risc de strivire si se va urmari ca nici o persoana sa  nu se gasesca in imediata apropiere a transpaletei hidraulice in timpul manevrarii. - Risc de strivire!  

∙ La ridicarea si coborarea sarcinilor exista riscul de strivire a partilor corpului! ∙ La ridicarea si coborarea sarcinilor trebuie sa va asigurati ca nu exista persoane in  imediata apropiere a zonei de pericol! 

∙ Se vor evita situatiile de utilizare care implica, atat pentru dumneavoastra cat si  pentru cei din jur, un risc de strivire cauzat de transpaleta sau incarcatura. 

∙ Locul in care puteti fi strivit nu este vazut ca un loc periculos pentru partea de corp  respective daca nu va apropiati mai mult decat distanta de siguranta indicata in  continuare si daca va asigurati ca urmatoarea parte mai mare a corpului nu poate  intra in acest loc. 

Nerespectarea distantelor de securitate poate duce la aparitia riscului unor raniri grave si a  pericolului de moarte. 

❖ Distante minime obligatorii: 

 Corp Picior Talpa Brat Mana Deget 

Prezenta persoanelor in zona de risc este strict interzisa - se va pastra o distanta de securitate  corespunzatoare pentru a se evita zona de risc. 

Utilizarea transpaletei hidraulice in cazul in care aceasta este defecta poate duce la riscul  unor accidente grave, care pot afecta atat transpaleta hidraulica cat si personalul. Transpaleta hidraulica a fost conceputa numai pentru transportul marfurilor si materialelor. Este strict interzis a se utiliza transpaleta hidraulica pentru transportul persoanelor. Risc de ranire prin strivire! - Daca mainile sunt plasate in exteriorul manerului exista riscul  de strivire in spatii restranse. Exista, deasemenea, riscul de strivire daca mainile sunt plasate intre  maner si suportul acestuia. Datorita acestui lucru este obligatoriu sa va asigurati permanent ca  mainile se gasesc la partea superioara a manerului atunci cand manevrati transpaleta. Pozitia corecta a mainilor pe manerul transpaletei Pozitie incorecta a mainilor pe manerul transpaletei

Art. 8. Defecte - Se va verifica permanent transpaleta hidraulica in timpul lucrului pentru a  putea detecta rapid orice defecte ce ar putea aparea subit. 

In cazul in care sunt constatate urmatoarele defectiuni sau avarii aparute la transpaleta  trebuie sa opriti imediat lucrul: 

• Defectiuni, deteriorari sau fisuri ale elementelor de sustinere. 

• Defectarea rulmentilor. 

• Defectiuni ale dispozitivelor de securitate. 

• Slabirea imbinarilor filetate. 

• Slabirea lantului. 

• Imbinari ale bolturilor incorect asigurate. 

• Zgomote neobisnuite. 

• Miscari de manevrare neobisnuit de rapide sau de lente. 

In cazul aparitiei defectiunilor mentionate anterior nu mai poate fi garantata functionarea  sigura a transpaletei. Acest pericol poate duce la riscul unor accidentari grave si chiar pericol de  moarte. 

Transpaleta hidraulica poate fi repusa in functiune numai dupa ce defectiunea a fost  inlaturata si 

operarea in siguranta a utilajului poate fi din nou garantata. 

Art. 9. Instructiuni pentru evitarea pericolelor posibile 

Inainte de manevrarea transpaletei 

- se va acorda o atentie deosebita la eventuale scurgeri de ulei hidraulic; 

- se va efectua o verificare vizuala a intregului utilaj; 

- se verifica functionarea corecta a mecanismului de ridicare/coborare a furcilor; - se verifica componentele de securitate inainte de inceperea manevrarii utilajului. In timpul manevrarii transpaletei 

- trebuie sa verificati daca transpaleta este utilizata in conformitate cu specificatiile  producatorului; 

- in timpul manevrarii trebuie sa supravegheati permanent zona de lucru; 

- este strict interzisa stationarea persoanelor in zona periculoasa a utilajului; - zona de lucru a transpaletei trebuie protejata; 

- greutatile care urmeaza sa fie ridicate se vor fixa si asigura astfel incat operatia de ridicare  si deplasare sa se efectueze in conditii de securitate. 

La terminarea manevrarii transpaletei 

- se coboara complet caruciorul de sarcina impreuna cu furcile; 

- este strict interzis a se lasa transpaleta stationata pe o suprafata in panta; 

- transpaleta stationata nu trebuie sa obstructioneze iesirile de siguranta; 

- stationarea transpaletei nu trebuie sa impiedice lucrul sau circulatia; 

- se va asigura transpaleta impotriva utilizarii neautorizate. 

Intretinere si lubrifiere transpaleta 

- operatiile de intretinere se vor efectua numai atunci cand transpaleta nu este sub sarcina; - suprafetele componentelor transpaletei hidraulice se vor pastra intotdeauna in stare de  curatenie. 

Art. 10. Parcarea echipamentului: 

o la parcarea echipamentului furcile trebuie complet coborate . 

o puneti in pozitie neutra maneta pentru pornire; 

o nu parcati niciodata echipamentul in panta sau cu marfa in pozitie ridicata; o parcarea echipamentului nu trebuie sa impiedice traficul, activitatea sau sa cauzeze vatamari. 

Art. 11. Inainte de folosirea transpaletei trebuie respectate urmatoarele: 

⮚ deplasarea se va face pe cai de acces amenajate fara denivelari sau penti care ar produce rasturnarea utilajului cand este cu sarcina fixata pe “furci”; 

⮚ incarcarea materialelor pe furci sa se faca proportional, cautand sa respecte centru de greutate al utilajului; 

⮚ se va respecta gabaritul cailor de acces lasand distanta intre marfa si rafturi sau pereti de cel putin 50 cm; 

⮚ nu se va depasi sarcina, respectandu-se diagrama de functionare din notita tehnica; 

⮚ comenzile de ridicare si coborare se vor efectua lent, fara a brusca sarcina fixata pe furcile transpaletei; 

⮚ in cazul supraincarcarii cu sarcina mai mare de 2200 kgf, supapa hidraulica va declansa. 

⮚ pentru repunerea in functiune este necesara reducerea din sarcina dand posibilitatea ca circuitul hidraulic, in cazul pierderii de presiune se va apela la personalul de specialitate pentru reparatii; 

⮚ este interzis a se transporta persoane peste marfa transportata; 

⮚ se interzice a se umbla la supapa de suprasarcina sau la supapa de siguranta; 

⮚ transpaleta hidraulica manuala nu va fi tractata de autovehicule, deplasarea de la un loc la altul se va face manual, prin tragere de una, doua persoane; 

⮚ se vor respecta toate normele de protectia muncii privind lucrul in depozit; 

⮚ in timpul manevrarii transpaletei hidraulice manuale, prin impingere sau tragere, muncitorul se va 

afla muncii in spatele timonei, la fel ca in figura alaturata; 

⮚ in timpul tragerii, cand muncitorul se deplaseaza cu spatele, se va asigura sa nu existe obstacole 

in calea sa, atat la nivelul picioarelor cat si la nivelul capului; 

⮚ nu depasiti capacitatea maxima de ridicare a transpletei de 2200 kg, incarcarea acesteia peste limita maxima admisa poate duce la accident; 

⮚ de asemenea, asigurati-va ca sarcina transportata etse distribuita uniform pe ghearele transpaletei in tot timpul transportului, la fel ca in figura alaturata; 

⮚ nerespectarea acestei cerinte va conduce cu siguranta la accidentarea persoanei care manevreaza transpaleta sau a celor din jur; 

⮚ atentie la partile mobile ale transpaletei; nu le atingeti si nu purtati haine largi pe care acestea le pot agata un timpul manevrarii; 

⮚ este strict interzis transportul sau deplasarea persoanelor pe transpaleta; 

⮚ in cazul utilizarii transpaletei pe un plan inclinat si in care este necesara folosirea incarcaturii ca frana pentru a impiedica alunecarea acesteia de pe transpalet, trageti rapid de maneta  de comanda in pozitie de coborare; 

⮚ lucrarile de intretinere a transpaletei se vor executa numai de catre personalul instruit iar cele de reparare numai de catre echipa de service; 

⮚ personalul care manevreaza transpaleta este obligat sa isi insuseasca aceste instructiuni; 

⮚ prezentele instructiuni se vor afisa la vedere, la locul de amplasare al utilajului. 










Art. 12. Echipamentul individual de protectie 

Pentru lucrarile pe transpaleta si cu transpaleta, este obligatoriu a se purta urmatoarele: 

✔ haine de protectie pentru lucru, mulate pe corp (cu rezistenta redusa la rupere, fara maneci  largi, fara inele sau bijuterii); 

✔ incaltaminte de protectie in cazul caderii de obiecte grele si de securitate pentru suprafetele  alunecoase; 

✔ ochelari de protectie la efectuarea lucrarilor de intretinere, operatiilor de montaj/demontaj  efectuate asupra transpaletei hidraulice este obligatorie utilizarea ochelarilor de protectie; 

✔ casca de protectie pentru persoanele care se gasesc in zona de risc. 

Art. 13. Modul de plasare a sarcinilor: 

1. Sarcinile: Nu este permisa plasarea in sistemul de rafturi a sarcinilor mai grele decat  greutatea admisa de furnizorul de rafturi Stow, specificata in observatiile despre sarcina. Pot fi  asezate pe rafturi numai sarcinile corespunzatoare ca tip si calitate, specificate de Stow. Accesoriile  aditionale pentru suport trebuiesc folosite corect.  

2. Stabilitatea sarcinii: Marfa trebuie depozitata sau paletizata astfel incat sa nu cada.  

3. Tolerantele dintre sarcini: Dimensiunile paletilor sau ale marfii nu trebuie sa depaseasca  cotele standard pentru ca operarea sa fie facuta in siguranta.  

4. Paletii trebuie depusi sau preluati cu grija de pe rafturi de catre personal instruit.  

5. Paletii trebuie orientati conform specificatiilor si pozitionati corect pe sistemul de  depozitare.  

6. Paletii din lemn trebuiesc plasati pe raft in asa fel incat suportii paletului (chitucii) sa fie  plasati pe grinzi. 

7. Paletii trebuiesc asezati cat mai simetric posibil cu greutatea distribuita egal pe ambele  grinzi. In general o depasire normala a paletului de la fata grinzii va fi de maximum 50 mm, astfel  incat sa nu fie afectat culoarul de lucru.  

8. In cazul in care cel mai de jos palet este asezat pe pardoseala, trebuie trasa o linie  permanenta pe fiecare parte a culoarului pentru a marca pozitia la care trebuie aliniata partea  frontala a paletului.  

9. In anumite cazuri se poate monta in pardoseala un opritor mecanic pentru echipament.