Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
Servicii medicale profilactice
Servicii medicale profilactice
25 Iulie 2023
Supravegherea sanatatii lucratorilor se asigura prin servicii medicale profilactice.
Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare si fisa de identificare a factorilor de risc profesional. Medicul de medicina a muncii poate solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.
Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina a muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.
Examenul medical de adaptare in munca se efectueaza la indicatia medicului de medicina a muncii, in prima luna de la angajare, si are drept scopuri:
sa completeze examenul medical la angajarea in munca, in conditiile concrete ale noului loc de munca, respectiv organizarea fiziologica a muncii, a mediului de munca, relatiile om-masina, relatiile psihosociale in cadrul colectivului de munca;
sa ajute organismul celui angajat sa se adapteze la noile conditii;
sa determine depistarea unor cauze medicale ale neadaptarii la noul loc de munca si sa recomande masuri de inlaturare a acestora.
Examenul medical periodic se efectueaza obligatoriu pentru toti lucratorii si are drept scopuri:
confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii in munca pentru profesia/functia si locul de munca pentru care s-a facut angajarea si s-a eliberat fisa de aptitudine;
depistarea aparitiei unor boli care constituie contraindicatii pentru locurile de munca si activitatile cu expunere la factori de risc profesional;
diagnosticarea bolilor profesionale;
diagnosticarea bolilor legate de profesie;
depistarea bolilor care constituie risc pentru viata si sanatatea celorlalti lucratori in cadrul aceluiasi loc de munca;
depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unitatii, pentru calitatea produselor sau pentru populatia cu care lucratorul vine in contact prin natura activitatii sale.
Frecventa examenului medical periodic este stabilita prin fisele intocmite conform anexei nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 355/2007, astfel cum a fost modificata prin H.G. nr. 1169/2011.
Examenul medical periodic se finalizeaza de asemenea prin completarea de catre medicul de medicina a muncii a fisei de aptitudine in doua exemplare, unul pentru angajator si unul pentru angajat.
Examenul medical la reluarea activitatii se efectueaza dupa o intrerupere a activitatii de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii.
Supravegherea speciala consta in examenul medical profilactic efectuat de catre medicul de medicina a muncii, in vederea stabilirii aptitudinii in munca pentru lucratorii care se incadreaza in urmatoarele categorii:
– persoane cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani impliniti,
– persoane cu varsta de peste 60 de ani impliniti,
– femei gravide,
– persoane cu handicap,
– persoane dependente de droguri, de alcool,
– persoane stangace,
– persoane cu vederea monoculara si
– persoane in evidenta cu boli cronice.
Promovarea sanatatii la locul de munca se realizeaza prin supravegherea activa a sanatatii lucratorilor dvs. in raport cu caracteristicile locului de munca si, in mod particular, cu factorii de risc profesionali.
Examinarile medicale efectuate prin serviciile medicale de medicina a muncii au drept principal scop stabilirea aptitudinii, aptitudinii conditionate, inaptitudinii permanente sau inaptitudinii temporare in munca privind desfasurarea activitatii la locul de munca in profesia/functia pentru care angajatorul solicita aceste examinari.
Aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului, din punct de vedere medical, de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.
Aptitudinea conditionata este situatia in care medicul de medicina a muncii face recomandari de tip medical si aptitudinea este conditionata de respectarea acestora.
Inaptitudinea temporara in munca reprezinta incapacitatea medicala a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca, in profesia/functia pentru care se solicita exa- menul medical privind aptitudinea in munca, pana la reevaluarea sanatatii de catre medicul de medicina a muncii.
Inaptitudinea permanenta in munca reprezinta incapacitatea medicala permanenta a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca.