Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





Instructiuni proprii de protectia muncii la masina de injectat

Instructiuni proprii de protectia muncii la masina de injectat 

INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATE A MUNCII LA MASINA DE INJECTAT 

1.Punerea in functiune si exploatarea masinilor de injectat se va face numai de catre personal desemnat special in acest scop, care va trebui sa cunoasca si sa aplice metodele corecte de lucru, conform prevederilor din manualul de operare si sa fie instruit pe linie de protectie a muncii. 

2.Se interzice repartizarea pentru lucru la masina de injectat a persoanelor care, la controlul medical prezinta alergii sau care, in contact cu produsele prelucrate, fac iritaii ale pielii si mucoaselor.  

3.Se interzice lucrul la masina de injectat, in cazul cand aceasta este in stare tehnica necorespunzatoare, precum si in cazul cand echipamentele de siguranta nu sunt adaptate perfect si sa functioneze corect de fiecare data cand masina este pornita. 4.Pornirea masinii de injectat in regim de prelucrare, se va face numai dupa asigurarea tuturor conditiilor de lucru prevazute de fabricant. Activitatea de prelucrare va fi supravegheata permanent. 

5.Inaintea inceperii lucrului se va verifica daca nu exista scurgeri de lichid, conductori rupti, lipsa legaturii la centura de impamantare, lipsa unor piese sau deteriorari ale utilajului. 

6.In cazul cand apar defectiuni, precum si functionarea anormala a masinii de injectat, aceasta se va opri si se va anunta conducatorul locului de munca, in vederea luarii masurilor de remediere, ce se impun. Deficientele pe linie electrica, se vor remedia numai de catre electrician autorizat. 

7.In timpul reparatiilor si interventiilor la masina de injectat, trebuie luate masuri sigure de scoatere de sub tensiune, de la intrerupatorul general, a sistemelor de actionare electrica si asigurarea impotriva pornirilor accidentale. Se vor monta placute avertizoare. 

8.Nici o completare sau modificare a masinii de injectat, nu este permisa fara acordul producatorului. Partile din masina care sunt intr-o stare necorespunzatoare, trebuie schimbate imediat. Piesele uzate nu se vor putea schimba decat cu piese originale. 

9.Furtunele de la masina de injectat , trebuie verificate in privinta securitatii: vizual  zilnic si cel putin o data la 3 luni, de catre un specialist. Specialist este considerat cel care dispune de cunostinte suficiente in domeniul furtunelor hidraulice. 

10.La verificarea starii furtunelor hidraulice se vor urmari, in special, urmatoarele posibile defecte: rupturi, taieturi, deformari la depresurizoare sau indoire, neetanseitati, furtunul iese din armatura, armatura deteriorata sau deformata, s-a depasit durata de utilizare. Se va evita contactul furtunelor cu substante care le pot deteriora, de exemplu: acizi, baze sau solventi. Se interzice lucrul la masina de injectat in cazul in care apar asemenea defecte, fara a se lua masurile de remediere ce se impun. 

11.Se interzice schimbarea tipului de utilizare a masinii de injectat, ca de ex folosirea masinii ca presa sau pentru prelucrarea materialelor neinjectabile, demontarea masinii si utilizarea componentelor individuale. 

12.Pentru incarcarea cu material si toate celelalte operatii efectuate la masina de injectat, peste inaltimea omului, se va utiliza un podium sau o scara sigura. Inaintea incarcarii cu material, masina de injectat se va opri. 

13.Pentru echiparea unitatii de injectare in pozitie de lucru, respectiv la montarea  demontarea matritelor, se vor utiliza mijloace de ridicare adecvate, anume: macara pivotanta, care va fi manevrata numai de persoane bine instruite, numite special in acest scop. Aceleasi conditii vor trebui sa le indeplineasca si legatorii de sarcina. 

 

Instructiuni proprii de protectia muncii la masina de injectat 

14.La manipularea sarcinilor si a instalatiei de ridicat, se vor respecta instructiunile specifice pentru macaraua pivotanta si a legatorilor de sarcina. 

15.Pentru exploatarea in deplina siguranta a uscatorului termolift, se vor respecta, cu strictete, prescriptiile cuprinse in manualul de operare, referitoare la cronologia operatiilor si lucrarile de intretinere si curatare. 

16.Iluminatul incaperilor de lucru si a locurilor de munca, va fi astfel realizat, incat sa corespunda sarcinilor de lucru si cerintelor vizuale ce se impun. 

17.In jurul masinii de injectat se va pastra ordinea si curatenia. Materialele de prelucrat si cele prelucrate, vor fi asezate astfel incat sa nu blocheze caile de acces si libera desfasurare a lucrului. Se va evita mentinerea suprafetelor alunecoase. Deseurile se vor evacua periodic. 18.Purtarea echipamentului de protectie este obligatorie: manusi de protecrie  cand se lucreaza cu substante fierbinti, in special la masa plastica fierbinte, cilindru de plastifiere, melcl si diuza; ochelari de protectie  pentru toate lucrarile la unitatea de plastifiere incinsa si la lucrarile la care exista un pericol pentru ochi si fata.