Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





Masuri de protectia muncii

MĂSURI DE PROTECŢIE A MUNCII 

În mod inerent, chimia experimentală este periculoasă; multe experimente pot deveni  adevărate pericole dacă nu se cunoaşte natura materialelor utilizate şi nu se execută cu atenţie  manipularea acestora.  

Studenţii care efectuează lucrări practice în laboratorul de chimie anorganică trebuie  să cunoască:  

- regulamentul de funcţionare a laboratorului;  

- măsurile privind protecţia muncii, paza şi stingerea incendiilor;  

- lucrările care vor fi efectuate;  

- modul de funcţionare a instalaţiilor sau aparatelor şi natura substanţelor cu care vor fi  efectuate lucrările.  

Pentru prevenirea accidentelor se vor respecta următoarele reguli:  

 Pentru protecţia personală, în laborator se poartă obligatoriu halat. Halatul poate fi  de culoare albă sau albastră. Se recomandă utilizarea halatelor nici prea largi, nici prea  strâmte, cu o lungime medie. În timpul lucrului halatul se va încheia la toţi nasturii. În  buzunarul halatului va exista o cârpă de laborator curată.  

 În laborator nu se va sta cu părul lung lăsat liber.  

 În laborator nu este permisă purtarea lentilelor de contact, deoarece substanţele  iritante pot pătrunde sub lentilele de contact, provocând ochilor leziuni foarte grave.   Experimentele vor fi efectuate numai cu cantităţile de substanţe şi ustensilele indicate  în referate.  

 Experimentele vor fi efectuate numai în vase curate. Înainte de utilizare se va citi  eticheta de pe flaconul cu reactiv.  

 Substanţele luate în exces nu vor fi turnate înapoi în flacon.  

 Nu se introduce niciun obiect în flacoanele de reactivi, cu excepţia pipetei (pentru  lichide) sau a spatulei (pentru substanţele solide).  

 Flacoanele cu substanţe nu se apucă de dop sau de capac (chiar dacă sunt înfiletate),  ci se cuprind cu mâna (pentru capacităţi de până la 1000 g), eticheta fiind îndreptată spre  podul palmei.  

 În cazul în care se răstoarnă o sticlă cu reactivi sau are loc stropirea cu substanţe  lichide, locul se va curăţa imediat în felul următor:  

a) dacă un acid cade pe îmbrăcăminte, aceasta se clăteşte cu apă, iar apoi se neutralizează cu  o soluţie de bicarbonat de sodiu;  

b) dacă o bază cade pe îmbrăcăminte, aceasta se clăteşte cu apă, iar apoi se neutralizează cu o  soluţie de acid acetic diluat;  

c) dacă îmbrăcămintea se stropeşte cu soluţii colorate de substanţe oxidante (KMnO4,  K2Cr2O7, FeCl3, I2, etc.) sau de reducători (acetat de plumb, sulfuri ale metalelor tranziţionale  etc.) locul se umectează cu apă, apoi se freacă cu cristale de substanţe reducătoare incolore  (acid oxalic, tiosulfat de sodiu, sulfit de sodiu etc.) respectiv cu substanţe slab oxidante  incolore (hipoclorit de sodiu, clorură de var, apă oxigenată diluată, etc.), după care locul se  spală cu apă călduţă prin tamponare.  

Utilizarea halatelor lungi, cu nasturi la mâneci conferă o protecţie eficientă pentru  protejarea hainelor.  

 În cazul stropirii sau contactului cu soluţii corozive a corpului (mâini, faţă, gât) se  procedează astfel:  

a) dacă soluţia este a unui acid tare (în afară de H2SO4 concentrat, care mai întâi se şterge  repede cu o batistă sau cu o cârpă curată şi apoi se spală cât mai bine cu apă), locul atins se 



spală bine cu apă, după care se neutralizează repede cu o soluţie de bicarbonat de sodiu  (NaHCO3) sau de amoniac (NH3) 2% prin tamponare, apoi se clăteşte locul cu apă curată;  b) dacă soluţia este a unei baze tari, locul se spală bine sub jet de apă, apoi se neutralizează  prin tamponare cu o soluţie de acid boric (H3BO3) 3-5%, iar în final se spală cu apă curată.  

 În cazul unui foc mic, acesta se înăbuşă cu o cârpă. Pentru focuri mai mari se va  utiliza extinctorul sau vor fi chemaţi pompierii.  

Dacă se aprinde îmbrăcămintea, se va intra sub duş.  

 În laborator este interzisă servirea mesei.  

 Substanţele nu vor fi gustate şi nu vor fi atinse cu mâna.  

 Vasele din laborator nu vor fi utilizate pentru mâncat sau băut.  

 Reacţiile în care se degajă vapori toxici vor fi efectuate în nişă.  

 Când se doreşte mirosirea unei substanţe, se va îndrepta o cantitate mică de vapori  spre nas printr-o mişcare circulară a mâinii deasupra vasului.  

 Volumele de lichide se măsoară adesea cu pipetele. Pipeta se umple prin aspiraţie cu  para de cauciuc.  

 Nu se va îndrepta niciodată spre sine sau spre altă persoană gura eprubetei în care  se efectuează un experiment, pentru a evita stropirea în cazul încălzirii neuniforme şi bruşte.   La diluarea H2SO4 concentrat se toarnă acidul în apă şi nu invers, şi aceasta cu  încetul şi sub agitare continuă.  

 Când este necesară introducerea unui tub de sticlă (sau a unui termometru) într-un  dop de cauciuc trebuie protejate mâinile prin înfăşurarea tubului într-o cârpă şi trebuie să se  ţină într-un punct cât mai apropiat de capătul care va fi introdus. De asemenea, se va folosi  un lubrifiant (apă cu săpun, vaselină etc.) pentru a uşura introducerea.  

 În laborator este interzis fumatul sau aprinderea nejustificată a chibriturilor sau a  altor surse de foc. Traversarea laboratorului cu hârtii aprinse este cu desăvârşire interzisă.   Aprinderea becurilor de gaz se va face cu chibrit, care apoi se va stinge înainte de a  fi aruncat la gunoi.  

 Nu se va lucra cu substanţe inflamabile (eter etilic, acetonă, alcooli) în apropierea  focului.  

 Se va evita folosirea aparatelor electrice defecte, cu ştecăre sparte, cu cordonul  neizolat, precum şi introducerea ştecărelor în priză cu mâna udă sau cu ştecărul udat  accidental.  

În cazul electrocutării, accidentatul se scoate din zonă fiind apucat de haine, de păr  sau cu ajutorul unor materiale izolante. Apoi i se deschide gura, i se prinde limba pentru a nu  se sufoca şi i se face respiraţie artificială.  

 Vor fi evitate traumatismele care apar de obicei datorită căderilor prin alunecare (în  zona chiuvetei, când pardoseala este umedă). În laborator pot surveni luxaţii la mâini şi  picioare, precum şi fracturi. În toate cazurile, accidentatului i se imobilizează braţul sau  piciorul cu două atele, iar în cazul fracturilor deschise se aplică un garou. Accidentatul se  transportă de urgenţă la spital.  

 Orice accident sau incendiu trebuie anunţat profesorului.  

 La sfârşitul experimentului vor fi închise sursele de încălzire şi robinetele de apă. Se  va face ordine pe masa de lucru şi mâinile vor fi spălate cu apă şi săpun.