Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





Norme de protectia muncii

Norme de protectia muncii 

Activitatile din cadrul laboratorului de chimie nu sunt intotdeauna sigure in ceea ce priveste manevarea reactivilor si efectuarea experimentelor sau inregistrarea rezultatelor unor masuratori. Riscurile sunt diminuate prin aplicarea cunostinteleor de specialitate de chimie sau fizica cat si a regulilor de baza in ceea ce priveste aplicatiile practice din laboratoarele de anliza fizico-chimice. 

Principalele surse de pericol din cadrul laboratoarelor de chimie se refera la utilizarea substantelor otravitoare sau explozive, a temperaturii foarte ridicate sau coborate, asigurarea presiunilor inalte sau scazute, folosirea tensiunilor sau a curentilor electrici cu valori ridicate. In urma efectuarii acestor activitati se pot produce incendii, explozii, vapori de gaze, otraviri cu substante toxice, efecte ale curentului electric prin electrocutare.  

Din aceste motive in laboratorul de chimie se impun o serie de norme si reguli pentru protectie si siguranta activitatilor specifice. 

Studentii care efectueaza practica in laboratorul de chimie sunt obligati sa cunoasca si sa respecte intocmai masunile de protectia muncii si de paza contra incendiilor. Astfep profesorul indrumator intocmeste o fisa de instruire prin care aduce la cunostinta urmatoarele: Legea SSM nr. 319/2006. cap IV si V, Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006, Riscurile specifice laboratorului, Instructiunile proprii laboratorului, Notiuni de prim ajutor, Legea nr. 307/2006 P.S.I art 20, Legea nr.481/2004 a Protectiei Civile, HG 222/1997 privind organizarea evacuarii. 

In vederea preevenirii accidentelor enumerate mai sus sunt necesare o serie de masuri obligatorii, spre exemplu: este obligatoriu spalatul pe maini dupa manipularea unor substante toxice; se interzice consumarea alimentelor in laborator, manipularea acizilor concentrati(sulfuric, clorhidric) se va realize cu maxima atentie, respectand etapele si ordinea la diluare; nu se miroase direct nicio substanta ci se va scoate dopul cu grija si se va vantura mana deasupra flaconului deschis; utilizarea substantelor pentru experimente se va face numai dupa citirea cu atentie a etichetelor si a instructiunilor de lucru mentionate in lucrarile de laborator; acidul azotic concentrate de va manipula numai sub nisa nepermitand contactul cu materiale orfanice care se pot aprinde, manipularea

bromului se va face numai sub nisa, utilizand ochelari si manusi de protectie, iar la turnare se va face foarte atent picatura din gatul flaconului pe marginea vasului; se interzice incalzirea substantelor inflamabile, combustibile la foc direct; incalzirea lichidelor se va face in vase adecvate si cu atentie; este interzis a se aplica asupra vasului in care se fierbe un lichid, pentru a evita stropirea cu picaturile lichidului; pipetarea lichidelor toxice sau chimice agresive se va face cu pipete speciale, cu bula si se va trage lichidul cu o para de cauciuc; locul in laborator nu se paraseste decat dupa ce studentul s a asigurat ca orice pericol de incendiu sau inundatie a fost inlaturat. 

Alte reguli de baza pentru asigurarea protectie se refera la faptul ca numai personalul calificat si autorizat poate sa lucreze cu reactivi sau echipament periculoase; suprafetele de lucru trebuie sa fie ventilate prin sisteme eficiente de evacuare a diferitelor gaze nocive. 

In situatia in care se produce un incendiu, se vor lua masurile de localizare a stingatoarelor si de utilizare a pachetelor de prim ajutor in caz de nevoie. Principalele tipuri de pericole si simbolurile caracteristice fiecaruia: Foarte Toxice - substanţele şi preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanată in cantitati foarte mici pot cauza afectiuni cornice ori cutanate ale sanatatii; Exemple: acid clorhidric, anhidrida arsenioasa, paration. 

Toxice - substanţele şi preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanată in cantităţi reduse pot cauza moartea sau afecţiuni in cronice ori acute ale sănătăţii; Exemple: metanol, benzen, fenol 

Nocive - substanţele şi preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanată pot cauza moartea sau afecţiuni cronice ori acute ale sănătăţii; Exemple: etilenglicol, xilen.

Corozive - substanţele şi preparatele care în contact cu ţesuturile vii exercită o acţiune distructivă asupra acestora din urmă; Exemple: acid clorhidric cu concentraţie mai mare de 25 %, hidroxid de sodiu (soda caustica) cu concentraţie peste 2 %. Iritante - substanţele şi preparatele necorosive care prin contact imediat, prelungit sau repetat cu pielea ori cu mucoasele pot cauza o inflamaţie; Pot provoca inflamaţia a tegumentelor, mucoaselor, căilor respiratorii, alergii (substanţe sensibilizante), eczeme Exemple: amoniac între 5 şi 10 %, acid clorhidric între 10 şi 25 %, acrilaţi. Extrem de inflamabile: substanţele şi preparatele chimice lichide cu un punct de aprindere foarte scăzut şi cu un punct de fierbere scăzut, precum şi substanţele şi preparatele gazoase care sunt inflamabile în contact cu aerul la temperatura şi la presiunea mediului ambiant; Se pot aprinde sub acţiunea unei surse de energie (flacără, scânteie etc.) chiar la temperaturi sub 0o C Exemple: hidrogen, acetilena, eter etilic. Foarte inflamabile: substanţele şi preparatele care pot să se încălzească şi apoi să se aprindă în contact cu aerul la temperatura ambiantă, fără aport de energie; sau substanţele şi preparatele solide care se pot aprinde cu uşurinţă după un scurt contact cu o sursă de aprindere şi care continuă să ardă sau să se consume şi după îndepărtarea sursei; sau substanţele şi preparatele lichide cu un punct de aprindere foarte scăzut; sau substanţele şi preparatele care în contact cu apa sau cu aerul umed emană gaze foarte inflamabile în cantităţi periculoase; Exemple: acetona, alcool etilic. 

Explozive: substanţele şi preparatele solide, lichide, păstoase sau gelatinoase, care pot să reacţioneze exoterm în absenţa oxigenului din atmosferă, producând imediat emisii de gaze, şi care, în condiţii de probă determinate, detonează, produc o deflagraţie rapidă sau sub efectul căldurii explodează când sunt parţial închise; Pot exploda fie în prezenţa unei flăcări, fie prin lovire sau frecare. Exemple: nitroglicerină.

Oxidante: substanţele şi preparatele care în contact cu alte substanţe, în special cu cele inflamabile, prezintă o reacţie puternic exotermă; Pot elibera oxigen, putând provoca sau întreţine arderea substanţelor corozive. Exemple: cloraţi, acid azotic peste 70 %, peroxizi. 

Periculoase pentru mediul înconjurător - substanţele şi preparatele care, introduse în mediul înconjurător, ar putea prezenta sau prezintă un risc imediat ori întârziat pentru unul sau mai multe componente ale mediului înconjurător. Întrând în mediu, poate prezenta un pericol imediat sau în timp pentru mediul acvatic, sol, atmosferă sau natură în general. Exemple:lindan