Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





Măsuri de securitate şi sănătate în muncă şi de prevenire a incendiilor specifice lucrărilor de construcţii montaj.

2.2.10. Măsuri de securitate şi sănătate în muncă şi de prevenire a incendiilor  specifice lucrărilor de construcţii montaj. 

 La elaborarea prezentului proiect tehnic s-a avut in vedere prevederea numai de solutii  care sa asigure conditii corespunzatoare de realizare,fara pericol de accidente si siguranta  maxima in executie si exploatare,cu respectarea Legii nr.319/2006,precum si a a celorlalte  legi,normative in legatura cu proiectarea si executarea lucrarilor,privitor la tehnica  securitatii,protectia muncii si PSI,dupa cum urmeaza: 

 -Legea nr.307/2006-privind apararea impotriva incendiilor. 

 -Ordin M.A.I.nr.712/2005 –Dispozitii generale privind instruirea salariatilor in  domeniul situatiilor de urgenta. 

 -Ordin M.A.I.nr.163/2007 –Norme generale de aparare impotriva incendiilor. 

 -Ordin nr.210/2007-privind aprobarea Metodologiei –identificare,evaluare,controlul  riscurilor de incendiu. 

 -Normativul PSI P118/99. 

 -Norme generale PSI aprobate cu Ordin M.I. 381/94 si MLPAT 1219/MC/94.  -Lege nr.319/2006 –Legea securitatii si sanatatii in munca. 

 -Hotarire nr.1425/2006-Norme metodologice de aplicare a prevederilor legii  securitatii si sanatatii muncii nr.319/2006. 

 -Hotarire nr.1048/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru  utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca. 

 -Hotarire nr.1146/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru  utilizarea in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca. 

 -Hotarire nr.1091/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru  locul de munca. 

 -Regulament M.L.P.A.T.9/N/15.03.1993-privind protectia si igiena muncii in  constructii. 

 -Ordinul MMPS 235/1995-privind normele specifice de securitatea muncii la  inaltime. 

 -Ordinul MMPS 255/1995 –Normativ cadru privind acordarea echipamentului de 

protectie individuala. 

 -Normativele generale de prevenirea si stingerea incendiilor aprobate prin Ordinul   M.I.NR.775/1998. 

 -Ordinul M.L.P.A.T. 20/N/1994-Normativ C 300 ”Normativul de prevenire şi stingere a  incendiilor pe durata executării lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora“. 

 - Norme generale de prevenire si stingere a incendiilor aprobate cu Ord.M.I. nr.381/1994 si   M.L.P.A.T. nr.1219/MC/94. 

 Utilajele folosite la terasamente (buldozere, excavatoare, compresoare) trebuie să fie în  perfectă stare de funcţionare si să aibă dispozitive de protecţie la părţile lor periculoase. 

 In timpul lucrului, este interzis oricărei persoane în raza de acţiune a utilajelor.   Fiecare utilaj trebuie dotat cu stingător de incendiu. 

 La săpături mai adânci de 1,50 m este obligatorie purtarea căştii de protecţie si folosirea  sprijinirilor. 

 In timpul lucrului este interzis oricarei persoane accesul in raza de actiune a 

utilajelor. 

 Fiecare utilaj trebuie dotat cu stingator de incendiu. 

 Operatiunile de constructii montaj se vor executa numai sub supravegherea 

sefului de formatie. 

 Este interzisa primirea la lucru a muncitorilor in stare de ebrietate sau care 

introduc bauturi alcoolice. 

ALTE MĂSURI Şl INDICAŢII GENERALE DE PROTECŢIA MUNCII, SIGURANŢA CIRCULAŢIEI Şl PREVENIREA INCENDIILOR (PSI) PE TIMPUL 

EXECUŢIEI Şl AL EXPLOATĂRII LUCRĂRILOR PROIECTATE 

1. Executantul şi beneficiarul lucrării vor respecta în timpul execuţiei şi exploatării  lucrărilor toate prevederile legale (cuprinse în legi, decrete, norme, standarde, normative,  prescripţii tehnice, instrucţiuni, etc.) care vor fi în vigoare la data respectivă, privitoare la tehnica  securităţii şi protecţia muncii, siguranţa circulaţiei şi la prevenirea incendiilor, precum şi  măsurile şi indicaţiile de detaliu cuprinse în piesele scrise şi desenate ale proiectantului.

Măsurile şi indicaţiile din proiect nu sunt limitative, executantul şi beneficiarul urmând să  ia în completare şi orice alte măsuri de protecţia muncii, de asiguranţa circulatiei şi de PSI, pe  care le vor consideră necesare, sau pe care le vor solicita autorităţilor locale de specialitate  (deţinători de reţele subterane sau aeriene, organe de poliţie sau PSI, etc.) ţinând seama de  situaţia concretă a lucrărilor din timpul execuţiei sau al exploatării. 

Executantul şi beneficiarul rămân direct răspunzători de neaplicarea tuturor acestor  măsuri. 

2.Proiectantul atrage atenţia executantului şi beneficiarului că, înaintea începerii lucrărilor  de săpături de orice fel, beneficiarul va preda executantului o schiţă de plan conţinând toate  datele existente privind lucrările ce pot fi întâlnite sau în apropierea cărora va trece (fundaţii,  conducte, canale de protecţie pentru cabluri, canale de surgere, bazine, rezervoare,LEA etc.)  pentru asigurarea tuturor măsurilor de protecţia muncii. 

De asemenea, dacă vor fi depistate instalaţii subterane în apropierea locului unde se execută săpături, executantul va opri lucrul, va stabili precis natura instalaţiilor subterane şi felul  cum sunt amplasate, după care conducătorul procesului de muncă va lua măsuri pentru evitarea  avariei acestor instalaţii şi pentru eliminarea pericolelor de accidente. 

3. Executantul va începe lucrările de terasamente numai pe baza unui acord scris, încheiat  cu toate unităţile care au instalaţii subterane pe teritoriul unde urmează să se execute asemenea  lucrări şi va respecta condiţiile impuse se aceste unităţi deţinătoare de reţele. 

4.La executarea lucrărilor, executantul şi beneficiarul vor respecta şi toate celelalte  prevederi specifice naturii lucrărilor ce se execută, cuprinse în normele departamentale dintre  care se menţionează: 

4.1.„Regulament pentru protecţia muncii în construcţii" aprobat prin ordinul MLPAT  nr.9/N/1992. 

4.2.,,Norme specifice de protecţia muncii pentru executarea lucrărilor de drumuri şi  poduri" aprobate cu ordinul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nr.357/1998. 

4.3.,,Norme generale de protecţie a muncii" aprobate cu ordinul Ministerului Muncii şi  Protecţiei Sociale nr.578/1996. 

4.4.„Norme specifice de securitate a muncii pentru exploatarea şi întreţinere drumurilor şi  podurilor" aprobate cu ordinul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nr.357/1998. 

4.5.,,Norme specifice de securitate a muncii pentru prepararea, transportul , turnarea  betoanelor şi executarea lucrărilor de beton armat şi precomprimat" aprobate cu ordinul  Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nr.136/17.04.1995.

4.6.,,Norme specifice de securitate a muncii pentru transporturi rutiere" aprobate cu  ordinul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nr.355/24.10.1995. 

4.7.,,Norme specifice de securitate a muncii pentru manipularea, transportul prin purtare şi cu mijloace mecanizate şi depozitarea materialelor"aprobate cu ordinul Ministerului Muncii şi  Protecţiei Sociale nr.719/07.10.1997. 

4.8.,,Norme specifice de securitate a muncii pentru lucrări de zidărie, montaj prefabricate  şi finisaje în construcţii'aprobate cu ordinul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nr.  116/1996. 

 4.9.,,Norme specifice de securitate a muncii pentru lucrări de prospecţiuni şi explorări  geologice” aprobate cu ordinul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nr.683/1997. 

4.10.,,Norme specifice de securitate a muncii pentru construcţii şi confecţii  metalice"aprobate cu ordinul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nr.56/29.01.1997. 

4.11.,,Normele de prevenire şi stingerea incendiilor şi dotarea cu mijloace tehnice  de stingere pentru unităţile MTTC " aprobate cu ordinul MTTCnr. 12/1980. 

4.12.,,Ordonanţă de urgenţă privind circulaţia pe drumurile publice"nr 195/2002. 

4.13.,,Norme metodologice privind condiţiile de închidere a circulaţiei şi /sau instituire a  restricţiilor de circulaţie în vederea executării de lucrări în zona drumurilor publice şi /sau  protejare a drumului" aprobat prin ordinal Ml şi MTTnr. 1224/411 /2000. 

4.14.,, Norme specifice de securitate a muncii pentru transportul prin conducte al gazelor  naturale"aprobate cu ordinul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nr.187/15.04.2002. 

4.15. Norme specifice de protectie a muncii pentru lucrari de izolatii termice,hidrofuge si  protectii anticorozive"aprobate cu ordinul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale  nr.700/16.11.1999. 

4.16. ,,Norme de prevenire si stingere a incendiilor si de dotare cu mijloace tehnice de  stingere pentru unitatile de petrol si gaze”-ediţia 1990. 

5. Întocmirea documentaţiei pentru protecţie a muncii, siguranţa circulaţiei şi prevenirea  incendiilor pentru perioada de excuţie a lucrărilor, este în sarcina executantului. 

6. În conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, pe timpul execuţiei şi al exploatării  lucrărilor proiectate, executantul şi beneficiarul lucrărilor vor instala toate indicatoarele şi  mijloacele de protecţie şi de atenţionare adecvate şi vor executa toate marcajele necesare pentru  protecţie şi avertizare, precum şi cele pentru identificare în viitor a traseelor reţelelor subterane  proiectate şi executate.

Lucrările periculoase trebuie să fie semnalizate, atât ziua cât şi noaptea, prin indicatoare de  circulaţie sau tăblii indicatoare de securitate, sau prin orice alte atenţionări speciale, în funcţie de  situaţia concretă din timpul execuţiei sau a exploatării lucrărilor proiectate. 

7. La cartea construcţiei trebuie neapărat anexate şi planşele conţinând reţele  subterane cu caracteristicele lor, aşa cum ele au fost real executate. 

 Mijloacele financiare necesare întocmirii cărţii construcţiei vor fi acoperite de  antreprenor. 

8. În afară de lucrările de protecţie a muncii, de siguranţa circulaţiei şi de prevenire a  incendiilor prevăzute în cadrul proiectului, executantul ve realiza de asemenea toate măsurile de  protecţie a muncii, de siguranţa circulaţiei şi de prevenire a incendiilor, rezultate ca necesare pa  baza proiectului de execuţie a organizării lucrărilor, acestea suportându-se din cota de organizare  de şantier saudin cota de cheltuieli indirecte. 

MĂSURI DE PROTECŢIA MUNCII SPECIFICE ACTIVITATII DE FORAJ ORIZONTAL  DIRIJAT  

Protecţia muncii 

Se vor respecta toate normele de protecţia muncii din foraj orizontal dirijat si constructia  conductelor magistrale: 

 Instructajele de protecţia muncii cuprind: 

1. instructajul introductiv-general cu o durată de minim 8 ore; 

2. instructajul la locul de muncă de minim 2 ore; 

3. instructajul lunar pentru formaţiile de lucru; 

4. instructajul de scurtă durată la începutul fiecărui schimb efectuat de şeful formaţiei de  lucru asupra operaţiilor ce urmează a se executa. 

În vederea prevenirii accidentelor de muncă, personalul muncitor va fi dotat cu  echipament de protecţie şi de lucru, conform normativelor în vigoare. Casca de protecţie, centura  de siguranţă şi ochelarii de protecţie se vor folosi în toate situaţiile prevăzute de legislaţie. 

Pentru asigurarea condiţiilor social-sanitare, locatia va fi dotată cu: 

1. baraca vestiar cu dulapuri pentru haine şi echipament de protecţie; 

2. baraca pentru servirea mesei şi vesela; 

3. rezervor igienic cu robinet pentru apa potabilă;

4. trusa medicală cu medicamente şi pansament; 

5. instrucţiuni de prim ajutor; 

6. cabina pentru closet septic; 

7. săpun pentru întreţinerea mâinilor. 

Multe accidente tehnice şi umane s-au produs şi s-au repetat cu ocazia lucrărilor de  terasamente în zone în care au existat instalaţii subterane: conducte cu fluide combustibile sub  presiune sau cabluri electrice. Se impune ca toate lucrările de acest fel să fie executate în  prezenţa beneficiarului care cunoaşte situaţia exactă a acestora. 

Fluidul de foraj se va menţine la parametrii prevăzuţi în proiect şi în comanda geologico tehnică. 

Pentru controlul calităţii parametrilor fluidului de foraj se vor menţine în funcţiune toate  utilajele de curăţire şi de control. 

 In timpul executiei trebuie respectate toate prevederile legislatiei nationale de protectie  si prevenirea accidentelor de munca precum si prevederile normelor europene.Riscurile si  pericolele care urmeaza sa fie expuse sunt exclusiv o completare la regulile aflate in vigoare,si in  nici un caz nu le inlocuiesc. 

Securitatea la locul de munca : 

 Inaintea inceperii lucrului ,tot personalul santierului va fi instruit in legatura cu  pericolele care se pot ivi precum si prevenirea acestora.De asemenea despre regulile si  organizatiile de protectie locale,care trebuie sa fie informate. 

 Echipele de prim ajutor locale trebuie sa fie prezentate personalului santierului.  Urmatorii factori de risc pot aparea in timpul forajului orizontal,trebuiesc  evitati,aplicind masurile si trebuie sa se evite : 

 1. -sa se lucreze pe suprafete inclinate. 

 2.-sa se lucreze la scule in rotatie si alte componente ale masinilor.  3.-sa se lucreze daca terenul devine alunecos de la fluidul de foraj.  4. -in caz in care se formeaza bentonita care afecteaza respiratia sa nu se mai lucreze.  5.-sa se evite minuirea de piese grele ( conducte,instalatii de golire etc.),aflate in stare  de plutire ,agatate de cablul de ridicare etc. 

 6.-momente de torsiune mari la legarea si dezlegarea sculelor si prajinilor de foraj.  7.-sa nu comunice ( sa se atinga) piesele de dirijare,instalatia de forare si tuburile. 

1.Lucrul pe suprafete inclinate 

  

 Suprafata de lucru a masinilor trebuie sa fie realizata din materiale antiderapante Si usor de spalat.Parapeti solizi trebuie sa evite prabusirea instalatiei.

2.Lucrul la scule in rotatie si alte componente ale masinilor. 

 Atingerea oricarui element in rotatie este obligatoriu a fi evitat. 

 Echipamentul personalului sa fie strins pe corp ,mai ales sa se evite minecile si pantalonii  largi. 

 In timpul rotirii capului si axei de forare sa se aplice masuri speciale de protectia muncii. 

3.Pericol de alunecare 

 La desfacerea prajinilor de foraj ,suspensia de bentonita sa fie captata in tancuri  (habe).Apa de spalare trebuie asigurata din plin si tot timpul. 

4.Periclitarea cailor respiratorii prin praful de betonita. 

 Lucrul in atmosfera incarcata cu praf de betonita se poate evita utilizind masca de filtrare  cu filtru d emicroparticule si aochelarilor etansi in jurul ochilor. 

5.Minuirea greutatilor din cirligul macaralei 

 Minuirea prajinilor de foraj si a altor greutati in cirligul macaralei trebuie facuta cu mare  grija.Cirligele,cablurile si centurile se vor verifica in permanenta daca sunt intacte.Transportul  prajinilor de foraj spre instalatia de foraj in functiune ,trebuie sa fie asigurata la capete cu  dispozitive de stationare.Stationarea sub greutatile aflate in cirligul macaralei este interzisa.Se va  asigura un spatiu suficient in jurul locului unde se va lasa pachetul de prajini. 

6.Momente de torsiune mari la imbinarea si desfacerea prajinilor. 

 O atentie deosebita se va asigura sculelor de stringere si desfacere a prajinilor care trebuie  sa fie sigure si intacte si sa fie utilizate de lucratori cu experienta. 

7.Comunicarea intre cabina de comanda si personalul de lucru de la gura de forare. 

 Pentru a elimina pericolele de accidente ce s-ar putea produce prin prajinile de foraj aflate in  rotatie,se va asigura legatura radoi permanenta intre cabina de comanda si personalul de  executie,tot timpul,fara intreruperi.Daca contactul vizual nu este asigurat ,suplimentar se vor  dota muncitorii si cu casti si microfon.De asemenea inaintea inceperii lucrului intre personalul de  lucru si echipa de conducere se vor face intelegeri de fraze sau cuvinte specifice fiecarei echipe. 

Siguranta masinilor. 

 Masinile ce se folosesc pentru executia proiectelor de foraj vor trebui sa corespunda  cerintelor europene.Declaratia de conformitate precum si semnul CE se vor asigura de  producatorul lor.O supraveghere suplimentara poate fi asigurata si de autoritatea nationala de  protectia muncii.

 Protectia impotriva electrocutarilor se va asigura astfel incit toate masinile si motoarele sa fie  asigurate prin impamintare. 

 Numeroasele circuite hidraulice sa fie permanent verificate si reparate in caz de neetanseitati. 

Securitatea echipamentelor de foraj 

 Pentru prajinile de foraj,scule,dispozitive ,articulatii care intra in gaura de forare se va  asigura suplimentar o firma de service atestata care va supraveghea suplimentar operatiunile de  forare. 

 Aceasta echipa va supraveghea ca toata instalatia ,sculele,articulatii,prajini,etc. sa fie  realizate din materiale care sa asigure si sa corespunda la solicitarile din timpul executiei.(  intindere,presiune,torsionare etc.conform DIN si API). 

 Pentru sculele cu elemente ce se rotesc se va intocmi un protocol special inaintea inceperii  lucrului care sa precizeze ca inspectia garanteaza ca totul este in ordine si securitatea muncii este  asigurata .Se vor intocmi documente scrise in acest sens. 

Protectia mediului 

  

 In principiu forajul orizontal dirijat nu polueaza mediul. 

 Se va urmari evitarea poluarii terenului cu uleiuri,unsori sau combustibil.Se vor utiliza  tancuri de colectare si folii de plastic. 

 La fata locului trebuie sa existe suficient material pentru neutralizarea eventualelor scurgeri  accidentale. 

 Slamul de foraj va fi colectat si depozitat in habe de colectare. 

 La incheierea lucrarilor se va lua legatura cu administratia locala si Agentia de Protectie a  Mediului cu care se vor incheia un protocol in care sa se specifice starea terenului si lucrarile ce  sunt necesare pentru redarea acestuia in circuitul agricol. 

Norme pentru prevenirea si stingerea incendiilor  

Distanţele de siguranţă între instalaţiile din şantierele de petrol si gaze naturale si  diferitele obiective învecinate, precum şi dintre componentele instalaţiilor petroliere vor fi în  conformitate cu prevederile din „Normativul departamental pentru stabilirea distanţelor din punct  de vedere al prevenirii incendiilor dintre obiectivele componenete ale instalatiilor tehnologice  din industria extractiva de petrol si gaze’’aprobate cu Ordinul M.M.P.G. NR.278/1986 precum si  Normelor tehnice pentru proiectarea si executia conductelor de alimentare din amonte si de  transport gaze naturale-2006. 

Atestarea calităţii lucrărilor se va face de către instituţii şi laboratoare autorizate, în conformitate  HGR nr. 766 / 1997.  

Aceste obligaţii şi măsuri nu sunt limitative, executantul şi beneficiarul lucrărilor putând să le  completeze, adapteze şi să le îmbunătăţească în funcţie de condiţiile specifice, în vederea evitării  accidentelor de muncă şi a imbolnăvirilor profesionale.

2.2.11. Încheiere  

 La execuţie se vor respecta toate prevederile din anexele privind planul de securitate şi  sănătate în muncă, protecţia mediului înconjurător şi analiza riscurilor generatoare de situaţii de  urgenţă şi măsuri de apărare, prevenire şi stingere a incendiilor. 

 Pentru realizarea lucrărilor de ”Subtraversari fluviu Dunare in vederea interconectarii  sistemelor d etransport gaze naturale din Romania si Bulgaria ” şi exploatarea ulterioară a  obiectivului în deplină siguranţă şi fără poluarea mediului înconjurător se prevăd măsuri de  protecţie a mediului ce vor fi respectate atât la proiectare, cât şi în timpul execuţiei lucrărilor  proiectate şi în timpul exploatării. Prin proiectare au fost luate măsuri pentru creşterea siguranţei  în exploatare a conductelor de transport gaze naturale şi transmitere date prin alegerea unor  materiale si echipamente moderne şi de calitate superioară. Lucrările proiectate se vor executa  numai de către constructori specializaţi şi autorizaţi, sub supravegherea şi coordonarea  permanentă a unui şef de formaţie cu experienţă în acest gen de lucrări, capabil să ia în orice  moment măsurile impuse de evoluţia lucrărilor. În timpul execuţiei lucrărilor de refacere ce fac  obiectul prezentului proiect, constructorul va avea grijă ca după astuparea cu pământ a  conductelor, stratul vegetal să fie repus la locul de unde a fost luat. De asemenea, după  terminarea lucrărilor, culoarul de lucru ocupat temporar va fi adus, tot prin grija constructorului,  la forma şi proprietăţile iniţiale. Transportul şi depozitarea materialelor (deşeurilor) rezultate din  lucrările de montare sau demontare a conductelor şi instalaţiilor se va face doar în locuri care au  destinaţie specială în acest scop, fiind interzisă abandonarea lor pe şantier.  

2.2.12. Date privind forţa de muncă  

 Supravegherea, întreţinerea şi exploatarea conductelor de transport gaze naturale si  transmisia datelor,ce face obiectul prezentului proiect tehnic, se va face de către personalul  existent în cadrul S.N.T.G.N. Transgaz S.A. Mediaş - Exploatarea Teritorială Bucuresti,respectiv  de Bulgartransgaz EAD ,prin personal care deserveşte în momentul de faţă sistemele de conducte  de transport gaze naturale ale celor 2 tari.  

2.2.13. Dispoziţii finale şi legislative  

 Profilul şi finalitatea lucrărilor aferente sistemelor de transport şi alimentare cu gaze  naturale sunt de deservire a populaţiei şi agenţilor economici, precum şi a obiectivelor social – culturale şi administrative, prin asigurarea de gaze naturale în condiţii igienice, economice şi de  siguranţă. Totodată, lucrările aferente sistemelor de transport şi alimentare cu gaze naturale  constituie o activitate de servicii de interes general, respectiv de interes public major şi pe termen  lung (potrivit Comisiei Europene). La avizarea lucrărilor aferente sistemelor de transport şi  alimentare cu gaze naturale se va ţine seama că realizarea acestora nu afectează alte construcţii  sau instalaţii existente şi nici nu produce efecte negative semnificative asupra mediului (cu toate  componentele sale), în condiţiile respectării cu stricteţe a normelor şi normativelor în vigoare şi  nu în cele din urmă a prevederilor prezentei documentaţii tehnice.

 Conform prevederilor Normativului P 100 / 2006 şi STAS 10100 / 0 - 75, conductele de  transport gaze naturale, definite astfel potrivit articolelor 1.1 şi 1.2 din Normele tehnice de  proiectarea şi execuţia conductelor din amonte şi de transport gaze naturale - 2006, ca şi  conductele ce fac parte din sistemele de alimentare cu gaze naturale, respectiv din reţelele de  distribuţie se încadrează în " clasa de importanţă II ". 

 De asemenea, potrivit STAS 4273 - 83 din punct de vedere hidrotehnic, traversările  cursurilor de ape cu conductele de gaze naturale se încadrează în " clasa a II - a de importanţă". 

 Totodată, conform HGR 766 / 10.12.1997, lucrările aferente sistemelor de transport şi  alimentare cu gaze naturale se încadrează în categoria de importanţă deosebită (B) iar modelul de  asigurare a calităţii este nr. 1 (potrivit Anexei 1). 

 Autorizarea lucrărilor (întocmirea documentaţiilor şi obţinerea autorizaţiilor de construire)  se face potrivit Legii nr. 50 / 1991, republicată în 1997 şi Ordinului MLPAT nr. 91 / 1991.  Calitatea lucrărilor (proiectare, execuţie şi exploatare) va fi în conformitate cu Legea nr. 10 /  1995 şi HGR 766 / 1997 iar verificarea şi expertizarea tehnică a proiectelor, execuţiei lucrărilor  şi a construcţiilor se va face respectându-se prevederile Legii nr. 10 / 1995 şi HGR 925 /  20.11.1995.  

 Controlul calităţii lucrărilor şi stabilirea fazelor determinante se face conform Ordinelor  MLPAT - ISCLPUAT nr. 1 / 1S / 12.03.1992 şi nr. 31 / N / 2.10.1995. Conform prevederilor  articolelor 3 şi 4 din Legea nr. 33 / 1994, suprafeţele necesare montării armăturilor pe traseul  conductelor de transport gaze naturale pot fi expropriate indiferent dacă sunt în proprietatea  persoanelor fizice sau a persoanelor juridice, precum şi cele aflate în proprietatea comunelor,  oraşelor, municipiilor şi judeţelor. Articolul 6 din aceeaşi lege precizează că sistemele de  transport şi alimentare cu gaze naturale sunt de utilitate publică şi de interes naţional. Legea  gazelor nr. 351 / 2004 prevede, la articolul 21, că activitatea de transport al gazelor naturale  constituie serviciu public de interes naţional şi că lucrările de realizare, reabilitare,  retehnologizare, exploatare şi întreţinere ale obiectivelor / sistemelor de transport de gaze  naturale sunt lucrări de utilitate publică. Totodată, articolul 23 din acceaşi lege precizează că  SISTEMUL NAŢIONAL DE TRANSPORT AL GAZELOR NATURALE face parte din  proprietatea publică a statului, fiind de importanţă strategică. 

 Proiectarea lucrărilor s-a făcut respectându-se legislaţia, normele şi normativele de  specialitate în vigoare. Constructorul are obligaţia ca, pentru tehnologia de execuţie, analize de  materiale, probe de sudură, confecţii, etc..., să ia toate măsurile în vederea aplicării şi respectării  legilor,standardelor şi normativelor de ultimă oră (prezentate în cadrul prezentului memoriu  tehnic şi în caietele de sarcini, fără ca acestea să fie limitative). Constructorul are obligaţia  respectării în totalitate a prevederilor proiectului, precum şi a avizelor, acordurilor sau  autorizaţiilor emise de autoritati. De asemenea, înainte de începerea lucrărilor, constructorul este  obligat să ia legătura şi să colaboreze cu beneficiarii (proprietarii) instalaţiilor existente pe 

traseul şi în vecinătatea conductelor de transport gaze naturale (în special pentru identificarea şi  localizarea cu precizie a instalaţiilor subterane). După execuţia lucrărilor de reabilitare  proiectate, terenurile afectate vor fi readuse, prin grija constructorului, la starea avută iniţial. 

 Pentru eventualele schimbări de situaţie care ar putea interveni de la data proiectării până  la data execuţiei sau în timpul execuţiei, precum şi în cazul apariţiei unor lucrări ascunse care nu  au putut fi cuprinse în proiect, constructorul va solicita asistenţă tehnică a proiectantului. Prin  proiectare se vor prevedea măsuri generale şi specifice privind sănătatea şi securitatea în muncă,  protecţia mediului înconjurător şi analiza riscurilor generatoare de situaţii de urgenţă şi măsuri de  apărare, prevenire şi stingere a incendiilor, ce se vor respecta atât în timpul execuţiei lucrărilor  cât şi în timpul exploatării obiectivelor proiectate. De asemenea, în caietele de sarcini se prevăd  instrucţiuni pentru urmărirea în timp a construcţiilor industriale şi a construcţiilor speciale  (conductele magistrale de gaze naturale, instalaţiile şi construcţiile aferente se încadrează în  aceste categorii). Durata şi eşalonarea execuţiei vor fi stabilite riguros pe baza programelor  (graficelor de executie) detaliate de realizare a lucrărilor intocmite de executantului lucrărilor,si  acestea vor fi avizate de către beneficiarii lucrărilor, proprietarii şi totodată, operatorii sistemelor  naţionale de transport gaze naturale, S.N.T.G.N. Transgaz S.A. Mediaş, respectiv Bulgartransgaz  EAD.