Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





Curs 14 norme de protectia muncii in unitatile de procesarea carnii

CAPITOLUL 14 

NORME DE PROTECTIA MUNCII IN UNITATILE DE  PROCESAREA CĂRNII 

Normele specifice de protectie a muncii sunt reglementari cu  aplicabilitate nationala, care cuprind prevederi minimal obligatorii pentru  desfasurarea principalelor activitati din economia nationala in conditii de  securitate a muncii. 

Respectarea continutului acestor prevederi nu absolva agentii economici  de raspundere pentru prevederea si asigurarea oricaror altor masuri de securitate  a muncii, adecvate conditiilor concrete de desfasurare a activitatii respective,  prin instructiuni proprii. 

Normele specifice de protectie a muncii fac parte dintr-un sistem unitar  de reglementari privind asigurarea sanatatii si securitatii in munca, sistem  compus din: -Normele generale de protectie a muncii care cuprind prevederi de  securitate si medicina a muncii, general valabile pentru orice activitate; 

- Normele specifice de protectie a muncii care cuprind prevederile de securitate  a muncii, specifice unor anumite activitati sau grupe de activitati, detaliind prin  acestea prevederile Normelor generale de protectie a muncii. 

Prevederile tuturor acestor norme specifice de protectie a muncii se aplica  cumulativ si au valabilitate nationala indiferent de forma de organizare sau  proprietate in care se desfasoara activitatea pe care o reglementeaza. 

Structura sistemului national de norme specifice de protectie a muncii  urmareste corelarea prevederilor normative cu riscurile specifice uneia sau mai  multor activitati si reglementarea unitara a masurilor de securitate a muncii  pentru activitati caracterizate prin riscuri comune. 

Structura fiecarei norme specifice de protectie a muncii are la baza  abordarea sistemica a aspectelor de securitate a muncii, practicata in cadrul  Normele generale de protectie a muncii. Conform acestor abordari, procesul de 

munca este tratat ca un sistem complex structurat, compus din urmatoarele  elemente care interactioneaza: 

- Executantul: omul implicat nemijlocit in executarea unei sarcini de munca; - Sarcina de munca: totalitatea actiunilor ce trebuie efectuate prin intermediul  mijloacelor de productie si in anumite conditii de mediu, pentru realizarea  scopului procesului de munca; 

- Mijloacele de productie: totalitatea mijloacelor de munca (instalatii, utilaje,  masini, aparate, dispozitive, unelte etc.) si a obiectelor muncii (materii prime,  materiale etc.) care se utilizeaza in procesul muncii; 

- Mediul de munca: ansamblul conditiilor fizice, chimice, biologice si  psihologice in care unul sau mai multi executanti isi realizeaza sarcina de  munca. Reglementarea masurilor de securitate a muncii in cadrul Normelor  specifice de protectie a muncii, vizand global desfasurarea uneia sau mai multor  activitati in conditii de securitate a muncii, se realizeaza prin tratarea tuturor  aspectelor de asigurare a securitatii muncii la nivelul fiecarui element al  sistemului executant - sarcina de munca - mijloace de productie - mediu de  munca propriu proceselor de munca din cadrul activitatilor care fac obiect de  reglementare. 

Prevederile sistemului national de reglementari in domeniul securitatii  muncii constituie, alaturi de celelalte reglementari juridice referitoare la  sanatatea si securitatea in munca,baza pentru: 

- activitatea de conceptie a echipamentelor tehnice si a tehnologiilor; - autorizarea functionarii unitatilor; 

- instruirea salariatilor cu privire la securitatea muncii; 

- cercetarea accidentelor de munca si stabilirea cauzelor si a responsabilitatilor; - controlul realizarii masurilor de securitate a muncii; 

- fundamentarea programului de protectie a muncii.

In contextul general pe care l-am prezentat, "Normele specifice de  protectie a muncii pentru prelucrarea carnii" au fost elaborate tinand cont de  reglementarile existente in domeniul securitatii muncii pentru aceste activitati  precum si pe baza studierii proceselor de munca si stabilirii riscurilor specifice,  astfel incat, pentru fiecare risc, sa existe cel putin o masura de prevenire la  nivelul fiecarui element al procesului de munca. 

Structurarea acestor prevederi este facuta astfel incat ele urmaresc o  succesiune logica, corespunzatoare modului de actiune al executantului in  procesul de munca. Pe langa prevederile specifice privind prelucrarea carnii  structurate pe elementele sistemului de munca, normele mai cuprind un capitol  de prevederi privind proiectarea mijloacelor de productie, prevederi care raman  valabile pana la acoperirea problematicii tratate, prin standarde in domeniu. 

Normele specifice de protectie a muncii pentru prelucrarea carnii cuprind masuri de prevenire a accidentelor de munca si bolilor profesionale specifice  acestei activitati. 

Masurile de prevenire cuprinse in prezentele norme au ca scop eliminarea sau diminuarea factorilor de risc existenti in sistemul de munca, propriu fiecarui element component al acestuia (executant - sarcina de munca - mijloace de  productie - mediu de munca). 

Normele se aplica la toate persoanele fizice si juridice care desfasoara  activitati de prelucrare a carnii, indiferent de forma de proprietate asupra  capitalului social si de modul de organizare a acestora. 

Prezentele norme se vor revizui periodic si vor fi modificate ori de cate  ori este necesar, ca urmare a modificarilor de natura legislativa, tehnica etc,  survenite la nivel national, la nivelul persoanelor juridice sau la modificarea  proceselor de munca. 

Incadrarea si repartizarea personalului pe locuri de munca 

Incadrarea si repartizarea personalului pe locuri de munca se va face conform  prevederilor Normelor generale de protectie a muncii.

Se interzice folosirea lucratorilor suferinzi de reumatism, nevralgii sau sciatica,  la spalarea, curatarea si taierea carnii pe cale manuala sau mecanica. Se interzice folosirea lucratorilor care s-au ranit in timpul operatiunilor de sarare sau conditionare a carnii, pana la vindecare. 

Instruirea personalului 

Instruirea personalului din activitatile de prelucrare a carnii, in domeniul protectiei muncii, se va face conform prevederilor Normelor generale de  protectie a muncii. Lucratorii care deservesc utilajele de procesare vor fi  instruiti si testati trimestrial, atat teoretic cat si practic. 

Dotarea cu echipament individual de protectie 

Acordarea echipamentului individual de protectie se va face conform prevederilor Normativului - cadru de acordare si utilizare a echipamentului  individual de protectie aprobat prin Ordinul MMPS nr.225 din 27 iulie 1995. 

La transportul in vrac al carnii, este interzis ca muncitorii sa circule fara echipament de protectie (cizme, manusi etc.) , pentru a se evita ranirile prin  intepare sau zgariere. 

La spargerea manuala a ghetii precum si la manipularea acesteia se vor folosi  manusi, ochelari de protectie, cizme si paslari, pufoaica si sorturi. La descarcarea sarii in vrac sau din depozite lucratorii vor fi dotati cu ochelari,  manusi, cizme si sort de protectie. 

Personalul care lucreaza cu lichide fierbinti va purta sorturi din material plastic  a caror lungime va depasi carambul cizmei. 

Lucratorii care deservesc masinile de inchis cutii de conserve semiautomate vor  purta in permanenta degetar de piele sau plastic la degetul aratator al mainii  stangi.

Deservirea ascensoarelor cu insotitor se va face numai de personal calificat si  autorizat ISCIR 

Repartizarea sarcinii de munca 

Deservirea si supravegherea instalatiilor si utilajelor de prelucrare a carnii se  vor face numai de personal calificat. 

Toate interventiile si lucrarile ce se executa la instalatiile si echipamentele electrice trebuie executate numai de catre personal autorizat. 

Manevrarea cuterelor, celulelor de afumare nu se va face decat de lucratorii  instruiti in acest scop. 

Instalatiile cu presiune sub 0,7bar pot fi deservite de catre personal calificat, iar  instalatiile cu presiune mai mare de 0,7bar vor fi deservite numai de personal  autorizat. 

Persoanele care deservesc instalatiile de ridicat precum si legatorii de sarcina  vor fi numiti prin decizie. 

Manipularea, depozitarea si distribuirea produselor 

Locurile de munca unde se desfasoara activitati de incarcare, descarcare, transport si depozitare a produselor finite, a ambalajelor, materialelor auxiliare,  substantelor toxice, corozive si caustice vor avea afisate instructiuni specifice  pentru fiecare operatie. 

La locurile de munca unde lucreaza mai multi muncitori unul va avea sarcina de  a conduce lucrarile si de a indica metoda corecta de lucru, fiind instruit special  in acest scop. 

La incarcarea-descarcarea manuala sau cu mijloace mecanizate a carnii sau a  altor produse precum si a produselor finite se vor respecta prevederile normelor  specifice. 

La incarcarea si descarcarea manuala, se vor amenaja platforme cu o latime de  1m confectionate din materiale rezistente.

Daca panta de inclinare depaseste 0,5m podetele vor fi prevazute cu balustrade  inalte de 1m. 

Deservirea echipamentelor tehnice utilizate in activitatea de prelucrare a carnii Toate echipamentele tehnice, utilizate in activitatea de prelucrare a carnii, trebuie sa aiba organele in miscare, prevazute cu protectori. Protectia impotriva  electrocutarii se realizeaza prin legarea la nulul de protectie si la pamant. Toate masinile si utilajele vor fi verificate din punct de vedere tehnic inainte de punerea lor in functiune. De asemenea, se va verifica si dotarea cu  dispozitive de protectie precum si starea tehnica a acestora. 

Se interzice interventia la masini si utilaje in timpul functionarii. Verificarea, intretinerea si repararea echipamentelor tehnice vor fi facute de personal specializat si instruit in acest scop. 

Verificarea, intretinerea si repararea echipamentelor tehnice se vor face numai dupa oprirea acestora si asigurarea impotriva pornirii intamplatoare. Pentru anumite interventii cu masina in functiune se vor respecta prevederile  din cartea tehnica a masinii. 

La lucrarile de reparatii si intretinere a echipamentelor tehnice aflate intr un mediu cu umiditate ridicata, unde nu este asigurat iluminatul natural sau  artificial corespunzator, se vor folosi lampi portabile alimentate la tensiunea de  24 V. 

Toate echipamentele tehnice vor avea afisate instructiunile de exploatare si securitate a muncii. 

Se interzice parasirea echipamentelor tehnice in functiune sau incredintarea supravegherii lor unor persoane straine. 

Depozitarea si manipularea substantelor corozive si caustice se vor face conform prevederilor normelor specifice.

Prevederi specifice pentru activitatea de prelucrare a carnii Transportul 

Se interzice incarcarea mijloacelor de transport peste capacitatea maxima de  incarcare. 

Mijloacele de transport vor fi verificate si autorizate 

Carcasele vor fi aranjat uniform in depozite . 

Manipularea carnii se va face astfel incat sa se evite ranirile. 

In cazul in care un muncitor este accidentat prin zgariere sau intepare se vor lua  imediat masuri de dezinfectare si localizare a ranii, consultandu-se apoi un  medic de specialitate. 

Incarcarea, descarcarea si transportul  

pestelui In zona de receptie vor fi amenajate locuri de  

descarcare. 

Locurile de incarcare - descarcare a carnii vor fi prevazute cu indicatoare de  avertizare privind riscurile existente. 

Legaturile de acostare a navelor vor fi executate numai de marinari special instruiti. 

La legarea paramei navelor aceasta va fi trecuta totdeauna prin ureche noua,  apoi va fi inaltata la babale. 

La filarea cablurilor se vor lua cel putin 3 volte simple si nu se va fila cu volta  peste cap. La filarea cablurilor sau paramelor trebuie sa se evite formarea  "velinelor". 

In cazul in care se formeaza veline se interzice desfacerea lor cu mana. Se interzice depozitarea unor materiale (ambalaje, saci cu sare etc.) aruncarea  sau depozitarea gunoaielor si a apelor reziduale pe platformele de descarcare.  Acestea vor fi intretinute permanent curate si libere.

Periodic si ori de cate ori este nevoie se vor verifica flotabilitatea si etanseitatea  pontonului, luandu-se masuri de remediere a defectiunilor. 

Toate mijloacele de manipulare (cosuri, targi) vor fi bine intretinute, bine incheiate, cu manere usor adaptabile pentru prins cu mana, prins in carlige sau  in chingi. 

(1) La incarcarea sau descarcarea manuala a butoaielor in/sau din autovehicule  se vor folosi corci din lemn tare, prevazute cu dispozitive de agatare, ascutite la  capatul cu care se fixeaza pe pamant. Corcile vor fi unite intre ele prin doua  bare prinse la capete astfel incat sa nu se creeze diferente de nivel fata de planul  lor superior. 

(2) Ambele corci vor avea aceleasi dimensiuni (lungime si grosime) . (3) Distanta dintre corci se va stabili in functie de lungimea butoiului, insa nu  trebuie sa depaseasca 3/4 din lungimea acestuia. 

(4) Lucratorii vor sta in lateralul corcilor manevrand butoiul de la capete. 

Conditionarea, sararea, afumarea, ambalarea si expedierea  carnii Transarea carnii se va face numai cu cutite bine ascutite. Operatiunile se vor face orientand taisul lamei cutitului spre partea opusa  operatorului. Nu este permis ca mana libera sa fie inaintea lamei cutitului. In timpul efectuarii acestor operatii lucratorul nu va purta discutii cu cei din jur  si nu va privi in alta parte. 

Operatiunile de taiat se vor face pe mese netede cu o latime de circa 75 cm. Deseurile vor fi depozitate in lazi speciale si vor fi indepartate dupa umplerea  acestora. 

In cazul cand sararea carnii se executa cu amestec de gheata faramitata, se vor  folosi lopeti speciale. 

Descarcarea sarii in vrac se va face cu lopata, in lazi bine incheiate.

Sortarea si ambalarea carnii se vor face in locuri special amenajate. Se va verifica rezistenta balustradelor de protectie ale utilajelor 

Scoaterea carnii afumate se face numai dupa terminarea programului de afumare si s-a eliminat fumul prin folosirea instalatiei de ventilatie. Dupa fiecare incarcatura (sarja) , celulele vor fi curatate de cenusa si se va stinge focul ramas. 

Scoaterea carnii din rastele se va face in asa fel incat sa se evite accidentele prin  intepare sau zgariere, folosind echipamentul de protectie corespunzator . Se interzice depozitarea materialelor lemnoase sau inflamabile langa celula de  afumat. 

Produsele sortate se pastreaza pana la expediere in ambalaje stivuite corespunzator sau pe rastele. 

Depozitarea va fi astfel realizate incat sa nu se depaseasca limita de incarcare a  suprafetei destinata depozitarii. 

Stivele vor fi intretesute pentru a preveni caderea lazilor sau targilor si producerea accidentelor. 

La incarcarea in autovehicule cu ajutorul unor dulapi, acestia vor fi fixati intre  ei cu chingi. In acest caz se va tine cont de panta, latimea dulapilor, rezistenta  lor sau a placii metalice, in cazul folosirii rampelor improvizate. Incarcatura se va repartiza uniform pe puntea sau platforma mijlocului de transport, pentru a se asigura stabilitatea si nu se va depasi limita maxima a  capacitatii de incercare a mijlocului de transport. 

La incarcarea autovehiculelor cu lazi cu ajutorul instalatiilor de ridicat, lucratorul aflat pe platforma autovehiculului va dirija lada spre locul unde  urmeaza a fi asezata si, numai dupa atingerea platformei, va da semnalul  manevrantului instalatiei de ridicat. 

La incarcarea lazilor cu peste in autovehicule izoterme se vor folosi platformele  tip carucior pe role.

La descarcarea butoaielor pe perna de cauciuc se interzice stationarea persoanelor in zona de lucru. 

Circulatia autovehiculelor, electrocarelor sau a altor mijloace mecanizate in  incinta se va face cu respectarea prevederilor normelor specifice. 

Activitatea in fabricile de conserve si semiconserve 

Sectia de receptie si prelucrarea initiala a carnii. 

La depozitarea materiei prime in sala de receptie se vor respecta prevederile  normelor specifice. 

In scopul prevenirii alunecarilor cat si pentru usurarea efortului fizic, se vor  asigura gratare din lemn. 

Se interzice in timpul functionarii masinii de tocat sa se introduca rangi, sticiuri  sau alte corpuri pentru extragerea mai rapida a carnii. 

Inainte de punerea in functiune a masinii de depozitat se vor controla curelele si  lanturile de transmisie si inchidere a clapelor (paletilor) . 

Lucratorii care deservesc masina de tocat peste vor fi instruiti si verificati atat  pe probleme profesionale cat si pe linie de protectie a muncii. Se interzice folosirea masinii de tocat fara aparatori la cutitul circular. Masina  va fi prevazuta cu o linie de ghidaj care sa nu permita alunecarea mainii in cutit. Operatia transare se va executa pe mese imbracate cu tabla inoxidabila. Masa se  va mentine in perfecta stare de curatenie 

Cutitele utilizate vor fi pastrate in suporti speciali. 

Inaintea punerii in functiune a masinii de tocat se va verifica daca aparatoarea  este bine fixata si daca dispozitivul de sustinere a carnii nu este intepenit.  Lucratorii care deservesc aceasta masina vor fi atenti la toate operatiile si miscarile pe care le executa pentru a nu scapa in raza de actiune a cutitului. Taierea aripioarelor pestilor la aceasta masina se va face numai la pestele a carui  marime permite lucratorilor sa-l tina cu mana in conditii de siguranta.

In timpul lucrului se interzice circulatia altor persoane in zona de lucru. In timpul functionarii masinii de portionat peste sunt interzise ridicarea aparatorii si atingerea cutitelor. 

Introducerea carnii in jgheabul de alimentare se va face in pozitie orizontala si  de la distanta. Este interzisa introducerea mainii in timpul functionarii masinii. Alimentarea masinii de umplut se va face numai prin buncar. Se interzice alimentarea laterala in zona snecului de agitare si transport. 

In timpul functionarii masinii de umplut peste aparatoarea snecului in miscare  trebuie sa se afle in pozitie de protectie. 

Periodic si ori de cate ori este nevoie se va verifica dispozitivul de verificare a  temperaturii. 

Dupa terminarea operatiunilor de fierbere se va reduce presiunea, astfel ca la  deschidere, manometrul sa indice presiunea "0". 

Deschiderea usilor autoclavelor se va face in asa fel incat sa se evite accidentarea operatorului cu aburii ramasi. 

Este interzis ca lucratorul care deserveste autoclava sa stea in fata usii acestuia,  in timpul functionarii. 

La exploatarea uscatoarelor, inainte de a se introduce carucioarele, se va verifica  buna functionare a dispozitivului. 

Manevrele de introducere sau scoatere a carucioarelor se vor executa in asa fel  incat sa nu se produca agatari sau blocari. 

Manipularea carucioarelor se va face cu atentie pentru a preveni strivirea sau  lovirea aparatorilor. 

Pentru a preveni rasturnarea carucioarelor, se vor asigura cai deschise pentru  circulatie.

Prajirea carnii 

Punerea in functiune a prajitorului discontinuu se va face numai dupa ce s-au  verificat etanseitatea conductelor de aburi a vanelor de distributie si  functionarea aparatelor de masura si control. 

Introducerea si scoaterea gratarelor se vor face cu ajutorul parghiei sau manivelei rotative. 

Gratarele vor fi introduse si scoase in mod direct si lin, pentru a nu imprastia  uleiul incins. 

Periodic, cel putin la 4 luni, prajitorul si conductele vor fi supuse controlului  (prin presiune la rece). 

Tot in acest timp se vor verifica toate anexele si in mod deosebit buna functionare a dispozitivului de ridicat. 

Pentru evitarea ridicarii temperaturii in sala de deshidratare se va urmarii ca in  permanenta sa functioneze oala de condens, iar pentru eliminarea vaporilor se  va asigura buna functionare a exhaustoarelor. 

Toate conductele de aburi cat si peretii exteriori vor fi bine izolati termic. Atat la darea in functiune a prajitoarelor continui cat si dupa orice reparatie  capitala, cel putin o data pe an, se va efectua incercarea hidraulica a suprafetelor  de incalzire a conductelor de aburi, verificandu-se totodata conductele pentru  evacuarea condensului. 

Aparatura de masura si control (manometre, termometre etc.) va fi verificata  periodic de organe autorizate, fiind interzisa utilizarea celor care au depasit  termenul scadent de verificare sau cu sigiliul rupt. 

La manometre ca si la alte aparate de control se va marca cu linie presiunea de  regim in exploatare.

Se vor verifica in permanenta nivelul si temperatura apei de racire, pentru a se  preintampina eventualele accidente provocate de barbotarea apei. Personalul care deserveste aceasta instalatie va fi supravegheat in timpul lucrului. 

Inainte de aprinderea focului la plita cu gaze (aragaz) , de prajit, se va verifica  daca toate butoanele aragazului au fost inchise. 

In cazul in care unul din butoane a fost lasat deschis din neglijenta, se inchide  imediat, apoi se aeriseste incaperea si abia dupa aceea se aprinde focul.  In sala in care se utilizeaza aragaze pentru prajirea carnii se interzice utilizarea  sau manipularea substantelor inflamabile. 

Punerea in functiune a prajitorului discontinuu se va face numai dupa ce s-au  verificat etanseitatea conductelor de aburi a vanelor de distributie si  functionarea aparatelor de masura si control. 

Introducerea si scoaterea gratarelor se vor face cu ajutorul parghiei sau manivelei rotative. 

Gratarele vor fi introduse si scoase in mod direct si lin, pentru a nu imprastia  uleiul incins. 

Periodic, cel putin la 4 luni, prajitorul si conductele vor fi supuse controlului  (prin presiune la rece) . 

Tot in acest timp se vor verifica toate anexele si in mod deosebit buna functionare a dispozitivului de ridicat. 

Pentru evitarea ridicarii temperaturii in sala de deshidratare se va urmarii ca in  permanenta sa functioneze oala de condens, iar pentru eliminarea vaporilor se  va asigura buna functionare a exhaustoarelor. 

Toate conductele de aburi cat si peretii exteriori vor fi bine izolati termic. Atat la darea in functiune a prajitoarelor continui cat si dupa orice reparatie  capitala, cel putin o data pe an, se va efectua incercarea hidraulica a suprafetelor  de incalzire a conductelor de aburi, verificandu-se totodata conductele pentru  evacuarea condensului.

Aparatura de masura si control (manometre, termometre etc.) va fi verificata  periodic de organe autorizate, fiind interzisa utilizarea celor care au depasit  termenul scadent de verificare sau cu sigiliul rupt. 

La manometre ca si la alte aparate de control se va marca cu linie presiunea de  regim in exploatare. 

Se vor verifica in permanenta nivelul si temperatura apei de racire, pentru a se  preintampina eventualele accidente provocate de barbotarea apei. Personalul care deserveste aceasta instalatie va fi supravegheat in timpul lucrului. 

Inainte de aprinderea focului la plita cu gaze (aragaz) , de prajit, se va verifica  daca toate butoanele aragazului au fost inchise. 

In cazul in care unul din butoane a fost lasat deschis din neglijenta, se inchide  imediat, apoi se aeriseste incaperea si abia dupa aceea se aprinde focul.  In sala in care se utilizeaza aragaze pentru prajirea carnii se interzice utilizarea  sau manipularea substantelor inflamabile. 

La terminarea lucrului se va verifica daca butoanele sunt bine inchise si daca nu  exista scapari de gaze. 

Punerea in functiune a cuterului pentru tocat si amestecat peste se va face  numai dupa ce s-a verificat imposibilitatea atingerii pieselor aflate normal sub  tensiune, precum si legatura la instalatia de legare la pamant. 

In timpul functionarii nu se vor introduce obiecte metalice sau alte obiecte tari. Palnia de alimentare a masinii de strecurat sos si intreaga instalatie vor fi  etansate, pentru a se impiedica orice scapari si imprastieri de sos. Electromotorul de actionare si tot sistemul de actionare vor fi protejate cu  aparatori etanse, pentru a nu patrunde sosul. 

Curatarea jgheabului de evacuare se face prin baterea lui cu un corp tare sau cu  un dispozitiv din lemn pentru racolare. 

Este interzisa introducerea mainii prin orificiul de evacuare.

In cazul cand se folosesc pompele centrifugale pentru urcarea sosului la inaltime, acestea vor fi bine carcasate pentru a se preveni scaparile de lichid. In jurul masinii se va asigura un spatiu de lucru de 0,8 m, iar pardoseala va fi  mentinuta in permanenta curata de resturile ce cad pe jos, pentru a se evita  alunecarile.