Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA PENTRU UTILIZAREA POMPEI EPUISMENT
INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA PENTRU UTILIZAREA POMPEI EPUISMENT
COD IP-SSM
1. SCOP
Instrucţiunea are ca scop instruirea personalului în vederea cunoaşterii riscurilor şi măsurilor de prevenire a accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale la locul de muncă.
2. DOMENIUL
Instrucţiunea se aplică la toate locurile de muncă unde se utilizeaza pompe centrifugale.
3. DEFINIŢII ŞI PRESCURTĂRI
I.P.S.S.M. - Instrucţiune proprie de securitate şi sănătatea muncii - Document care reglementeaza realizarea prevederilor din NSSM
E.I.L. - Echipament individual de lucru
E.I.P. - Echipament individual de protectie- orice echipament destinat a fi purtat sau mânuit de un lucrător pentru a-l proteja împotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea să îi pună în pericol securitatea şi sănătatea la locul de muncă, precum şi orice supliment sau accesoriu proiectat pentru a îndeplini acest obiectiv.
E.M. - Echipament de muncă – orice maşină, aparat, unealtă sau instalaţie folosită în muncă.
S.S.M.-S.U. - Securitatea si Sănătatea Muncii – Situaţii de Urgenţă
N.G.P.S.I. - Norme Generale de Prevenire şi Stingere a Incendiilor
Prevenirea - Ansamblul de dispoziţii sau măsuri luate ori prevăzute în toate etapele procesului de muncă în scopul evitării sau diminuării riscurilor profesionale.
Eveniment - Accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţie de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu, ori de circulaţie în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legate de profesie.
4. DOCUMENTE DE REFERINTA
4.1. Legea 319/2006 – sănătăţii şi securităţii în muncă;
4.2. Norme metodologice de aplicarea a legii 319/2006;
4.3. Normativ de acordare EIP şi EIL, ediţia şi revizia în vigoare ;
4.4. L. 481/2004 – Legea Protecţiei Civile ;
4.5. L. 307/2006 – Legea privind apărarea împotriva incendiilor;
4.6. Instructiuni tehnice pentru pompele centrifugale.
5. RESPONSABILITĂŢI
5.1 Seful de lot, seful punctului de lucru/ schimb intocmeste IPSSM _urile, urmarind modurile de aplicare al acestora si le modifica la schimbarea conditiilor de lucru.
5.2 Responsabilul SSM şantier verifică IPSSM _urile.
5.3 Inspectorul SSM-SU – avizează IPSSM-urile si le codifica.
5.4 Directorul pentru Calitatea Productiei aproba IPSSM-urile.
5.5 Şef de şantier si şef lot / adjunct sef secţie asigura conditiile de securitate si sanatate in munca pentru prevenirea accidentelor de munca si imbolnavirile profesionale.
5.6 Responsabilul SSM şantier verifică periodic (lunar) modul de respectare a măsurilor dispuse în IPSSM_uri.
5.7 Instruirea se va face conform procedurii administrative PA-SSM-14 ediţia şi revizia în vigoare, iar executantul are obligatia de a-si insusi si respecta prevederile instructiunilor.
5.8 Alte responsabilitati sunt cele care rezulta din documentele de referinta mentionate la cap .
6. INSTRUCŢIUNEA
6.1. Pompele de epuismente sunt destinate vehiculării lichidelor neagresive, curate sau puţin încărcate, având temperatura lichidului vehiculat de maxim 105ºC.
6.2. Pompele de epuismente sunt pompe centrifugale orizontale, monoetajate cu rotor în consolă. Etanşarea pompei la trecerea arborelui prin carcasă (presetupă) este realizată cu garnituri din azbest grafitat.
6.3. Înaintea primei porniri sau după o pauză mai îndelungată se va asigura starea normală a pompei în ceea ce priveşte etanşarea la arbore şi ungerea lagărelor.
6.4. La punerea în funcţiune a pompei se vor respecta următoarele:
- se verifică rotirea uşoară şi fără frecări interioare a pompei, acţionând-o cu mâna la cuplă; - se închide complet vana de refulare;
- se amorsează pompa fie prin umplere dintr-o conductă, fie cu găleata; după ce s-a verificat sorbul cu clapetă;
- pompa este prevăzută cu dopuri pentru dezaerisiri, în timpul amorsării acestea vor fi deschise până când prin ele va curge lichid neîntrerupt;
- se porneşte pompa când se consideră amorsată; dacă manometrul nu indica presiunea normală se reia cu atenţie şi cu răbdare operaţia de amorsare;
- se deschide uşor vana de pe coloana de refulare.
6.5. Pompa nu trebuie să funcţioneze timp îndelungat cu vana închisă, deoarece lichidul se încălzeşte foarte repede şi foarte mult.
6.6. Pentru o bună funcţionare a pompei se vor urmări:
- zgomotele şi vibraţiile;
- încălzirea lagărelor;
- gradul de etanşare al presetupei;
- valoarea curentului electric absorbit.
6.7. Ungerea rulmenţilor se face cu vaselină consistentă numai atunci când rulmenţii sunt montaţi definitiv la locul lor.
6.8. Lipsa lubrefiantului sau frecarea unor piese conjugate fara lubrefianţi este semnalată prin apariţia unui zgomot, semănând cu un şuierat.
6.9. La oprirea pompei se va proceda după cum urmează:
- se închide vana de pe coloana de refulare a pompei;
- se opreşte motorul electric;
- dacă există pericolul de îngheţ se goleşte pompa pe dopul de golire;
- în cazul în care pompa este montată ca pompă de rezervă, ea trebuie pornită din când în când pentru a avea siguranţa că poate intra oricând în exploatare.
6.10. Deservirea pompelor va fi încredinţată numai lucratorilor cu calificare de mecanic şi instruite corespunzator.
6.11. Instalarea aparatajelor electrice precum şi orice lucrare executată asupra motorului electric se va efectua în condiţiile deconectării instalaţiei de la reţea si numai de lucratori califiati si truiti in acest srns.
6.12. Înainte de punere în funcţiune a instalaţiei se va verifica :
- legarea la pământ a instalaţiei electrice;
- existenţa apărătorilor care protejază piesele de cuplare, ale pompei cu motorul;
6.13. În statia de pompe se va afişa la loc vizibil schema instalaţiei în care este montată pompa si instrucţiunile de supraveghere adaptate la condiţiile specifice tehnologiei instalaţiei (condiţii de explozie, nocivitate etc.).
6.14. Se interzice cu desăvârşire să se repare sau sa se curete pompa în timpul funcţionării;
6.15. Întotdeauna strângerea şuruburilor de la presetupă în timpul funcţionării se va efectua cu atenţie sporită.
6.16. Nu se admite schimbarea garniturilor decât când pompa este oprită.
6.17. Fiecare lucrător care consideră că sarcina de serviciu atribuită de conducătorul punctului de lucru, prezintă un risc mărit de accidentare, are posibilitatea de a refuza această sarcină, iar la apariţia unui pericol grav şi iminent are posibilitatea să oprească lucrul şi/ sau să părăsească imediat locul de muncă şi să se îndrepte spre o zonă sigură, fără a fi prejudiciaţi, fiind protejaţi împotriva oricăror consecinţe negative nejustificate.
6.18. În cazul unui pericol grav şi iminent ce apare în cadrul locului de muncă, atunci când şeful ierarhic superior nu poate fi contactat, toţi lucrătorii au obligaţia să aplice măsurile corespunzătoare în conformitate cu cunoştiinţele lor şi cu mijloacele tehnice de care dispun pentru a evita consecinţele unui astfel de pericol.
6.19. Orice eveniment va fi comunicat, de orice salariat care ia cunoştinţă de eveniment, de îndată conducătorului locului de muncă, iar acesta va comunica imediat conducerii sucursalei şi inspectorului SSM-SU.
6.20. Fiecare loc de muncă va fi dotat cu o trusă de prim ajutor în caz de accidente şi cu materiale de primă intervenţie în caz de incendiu. Personalul muncitor va fi instruit asupra modului de acţiune în caz de accidente / incendii (alarmare şi acordare a primului ajutor).
6.21. În cazul unor situaţii de urgenţă pentru care sunt necesare măsuri şi acţiuni urgente, întregul personal trebuie să cunoască modul de acţionare şi schema de înştiinţare şi alarmare.
7. RAPOARTE SI INREGISTRARI
7.1. Fisa individuala de instructaj