Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
instructiuni de montare si utilizare schela din otel
INSTRUCŢIUNI DE MONTARE ŞI UTILIZARE
SCHELE DE FAŢADĂ DIN OŢEL,
SCHELĂ DE LUCRU, FIXĂ, DIN CADRE, LONGITUDINALĂ
Intră în vigoare la data de:
Elaborat |
Verificat |
Aprobat |
|
Funcţie |
|||
Nume şi prenume |
|||
Semnătură |
|||
Data |
Proprietate intelectuală
Toate procedurile, fişele de proces şi instrucţiunile ce descriu activităţi şi procese proprii sunt proprietatea exclusivă a SC ............................... S.R.L. Orice multiplicare, difuzare sau utilizare parţială sau totală a acestor documente, fără aprobarea Administratorului al SC ................................ S.R.L., este interzisă.
LISTA DE CONTROL A MODIFICĂRILOR
Nr. Ediţie |
Nr. Revizie |
CONŢINUTUL MODIFICĂRII |
Data intrării în vigoare |
1 |
0 |
Editie initiala |
|
C U P R I N S
1. Generalităţi ............................................................................................................... 3
1.1 Descrierea sistemului de schele şi indicarea grupului de apartenenţă a schelei ..... 3
1.1.1 Componenţă ........................................................................................................ 3
2.1. Cerinţe generale ..................................................................................................... 9 2.2. Montarea nivelului de bază a schelei .................................................................... 9
2.3 Montarea următoarelor nivele ale schelei ............................................................ 11
2.4. Transportul reperelor în timpul constrcţiei schelei .............................................. 11
2.5 Ancorarea ............................................................................................................. 11
2.6 Demontarea schelei .............................................................................................. 12
3. Reguli generale de întreţinere şi depozitare ........................................................... 12
4. Reguli generale de protecţia muncii ....................................................................... 14
EXTRAS DIN NORME GENERALE DE SECURITATE ŞI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ .....................................................................................................................................15
1. Generalităţi
1.1 Descrierea sistemului de schele şi indicarea grupului de
apartenenţă a schelei
Prezenta schelă de faţadă este conform DIN 4420 partea I-a, o schelă de lucru fixă, din cadre, dispusă longitudinal, grupa 2 de schele. Înălţimea meximă de lucru este de 18 m, încărcarea maximă distribuită pe podină este de 150kg/mp, adică o persoană cu uneltele, depozitarea materialelor pe podină este interzisă, conform pct. 5.2 din DIN 4420-1.
1.1.1 Componenţă
Construcţia a sistemului de schele este formată în principal din cadre verticale, platforme (podină) şi din balustrade. Elementele de construcţie ale schelei sunt fabricate din materiale (oţel, lemn, e.t.c) având proprietăţi fizico mecanice şi dimensiuni impuse de norma DIN 4420. Toate elementele din oţel sunt protejate împotriva coroziunii.
1. Scândură de calare
2. Picior de calare
3. Distanţier bază
4. Balustradă modul
5. Podină cu trapă
7. Parapet protecţie
8. Cadru vertical 2m
9. Scară acces
10. Balustradă de capăt
11. Cadru vertical 1m
12. Semicadru vertical 1m
Cadrul vertical tip 2m – din oţel, este alcătuit din 2 ţevi ø48x3,2 din OL, unite la capătul superior cu o ţeavă ø48x3,2 OL pe care sunt sudate două „U” din oţel ø16 pentru fixarea podinelor . Ţevile de ø48x3,2 au la partea inferioară câte un manşon din ţeavă de ø57x3 pentru îmbinarea cu tronsonul inferior. Pe una din ţevile verticale de ø48x3,2 sunt sudate 2 bolţuri la distanţele necesare pentru cuplarea balustradelor de protecţie, şi un cârlig ø12 pentru parapetul de protecţie. Ţeava superioară este asigurată cu 2 contravântuiri din cornier de 25x25x2,5 OL. Manşoanele au găuri de ø12 pentru interblocarea cadrelor.
Cadrul vertical superior (1m) – din oţel, este alcătuit din 2 ţevi ø48x3,2 OL de 1m lungime, unite cu 2 ţevi de ø25x1,5 OL. Una din ţevile cadrului are sudate bolţuri pentru balustrada de protecţie superioară. Ţevile de ø48x3,2 au la partea inferioară câte un manşon din ţeavă de ø57x3 pentru îmbinarea cu tronsonul inferior. Manşoanele au găuri de ø12 pentru interblocarea cadrelor.
Semicadrul vertical superior – din oţel, este alcătuit din ţeavă ø48x3,2 OL. Se utilizează ca şi suport pentru balustradele de protecţie superioare, de la ultimul nivel al schelei. Partea inferioară are un manşon din ţeavă de ø57x3 pentru îmbinarea cu tronsonul inferior. Manşoanele au găuri de ø12 pentru interblocarea cadrelor.
Podinile fără trapă sunt executate din scândură cu grosimea de 3,5cm (dulapi) asamblate cu falţuri pentru a totaliza o lăţime de 60cm şi o lungime de 250cm. Sunt placate la capăt cu tablă zincată de 0,8mm prevăzute cu găuri pentru fixare.
Podinile cu trapă sunt executate din scândură cu grosimea de 3,5cm (dulapi) asamblate cu falţuri pentru a totaliza o lăţime de 60cm şi o lungime de 180cm. Trapa de acces este din tego striat întărit cu o ramă de oţel, prinsă cu balamale de un cadru de OL care continuă scândurile:
-
placată la capătul din lemn cu tablă zincatăde 0,8mm
-
prevăzută cu găuri pentru fixare. Cadrul din oţel este
-
prevăzut cu găuri pentru agăţarea scărilor de acces.
Balustradele, construcţie executată dintr-un cadru tip grindă cu zăbrele din otel format din două rigidizări din teavă de oţel ø25x1,5mm unite cu ajutorul a trei ţevi verticale din otel ø20x1,5mm şi două tevi dn oţel ø16x1mm. Se folosesc la asigurarea protecţiei personalului în timpul lucrului şi la rigidizarea schelei. Se montează pe bolţurile de pe cadrele verticale aflate la ~1m şi ~0,5m faţă de
podină.
Dispozitivele de fixare a schelei sunt alcătuite din ţeavă OL ø48x3.2 prevăzută cu cârlig ø12x100mm un set de surub cu ochi şi diblu de ø12 şi un cuplaj dublu pentru ø48.
Scara de acces, este o scară de din otel, care se fixeaza de cadrul podinei cu trapă cu ajutorul a două cârlige ø12 şi se blochează în partea inferioară cu un cuplaj ø48 de una din ţevile
cadrului vertical.
Picioarele de calare sunt executate din oţel şi au în componenţă o talpă de ~15x15cm, o tijă filetată cu şurub Edison ce asigură o plajă de reglare de ~15cm cu ajutorul unei piuliţe cu mânere, iar la partea superioară au o zonă cilindrică ø38x3 cu lungime de 20cm care asigură cuplarea cu distanţierul bază.
Balustrada de capăt este alcătuită dintr-un cadru ø25x1,5 ce se fixează pe bolţuri, şi cu un lacăt de teava opusă. Distanţier bază, este alcătuit din două ţevi verticale de ø48x3 din oţel, rigidizate cu o ţeava de 30x20x1,5 din oţel.
Parapetul de protecţie al podinei este o scândură de 15x300cm cu grosimea de 3 cm, care se fixează cu ajutorul cârligului sudat pe cadrele verticale. Au rolul de a nu permite: căderea accidentală a diferitelor obiecte aflate pe suprafaţa utilă a podinelor, alunecare a lucrătorilor şi demontarea accidentală a podinilor.
2. Montarea schelei
2.1. Cerinţe generale
Piesele componente ale schelei vor fi verificate vizual înainte de montare să nu aibă deteriorări. Nu se permite montarea unor piese deteriorate. Montarea şi demontarea sistemului de schele poate fi efectuată doar de persoane cu pregătirea şi instructajul necesar efectuat, pentru ca pericolul de accidente să fie cât mai redus posibil.
Montarea schelelor se va face în ordinea prezentată în continuare.
2.2. Montarea nivelului de bază a schelei
Schela trebuie asamblată doar pe suprafeţe care să asigure o capacitate portantă suficientă pentru a prelua încărcăturile date de greutatea schelei şi sarcinile adăugate în timpul lucrului.
Dacă aşezarea picioarelor de calare nu se face pe o suprafaţă amenajată anterior (tip pardoseală, planşeu, trotuar, etc) ci direct pe sol atunci trebuie efectuate lucrări de consolidare, nivelare şi amplasarea unor traverse de lemn. Picioarele de calare pot prelua denivelari de maxim 15cm prin acţionarea piuliţelor de reglaj, aşa cum rezultă din figura 1. Înclinarea maximă admisă pentru traversele de lemn este cu un unghi de 30.
Suprafeţe de aşezare
După amenajarea corespunzătoare a suprafeţei de aşezare se trece la montarea primului modul al nivelului de bază al schelei. Acesta trebuie să fie dotat cu podină cu trapă de trecere.
Se introduc distanţirele bază peste picioarele de calare şi se ajustează poziţia orizontală a acesteia. Asamblarea modulului se face introducând manşonul cadrelor verticale (2m) în ţevile de centrare de distanţierul bază. Cadrele trebuie poziţionate astfel încât bolţurile pentru balustrade să fie spre exterior iar cealaltă ţeavă verticală a cadrului să fie înspre clădire la aproximativ 30cm de peretele acesteia.
Montarea primului modul de schelă
Distanţa dintre cele două cadre se stabileşte prin montarea unei balustrade de modul în bolţuri.
Urmează aşezarea podinei în „U” din partea superioara a cadrului vertical. Se va face verificarea perpendicularităţii în doză plane a celor două cadre, şi se ajustează dacă e cazul prin reglarea picioarelor de calare. În continuare se poate construi primul nivel (de bază) al schelei prin aşezarea cadrelor verticale pe picioarele de calare reglate corespunzător, distanţate balustrade de modul de 2,5m şi aşezarea de podine fără trapă. Se va avea în vedere realizarea alinierii moduilelor, distanţei de ~30cm faţă de perete şi verticalitatea cadrelor.
2.3 Montarea următoarelor nivele ale schelei
Se agaţă scara de acces de cadrul podinei cu trapă şi se fixează cu ajutorul cuplajului ø 48. Primul modul de la nivelul 2 trebuie să fie în cel din continuarea modulului 1 de la nivelul de bază. Pe fiecare nivel va fi montată cel puţin o podină cu trapă.
2.4. Transportul reperelor în timpul constrcţiei schelei
Materialele necesare montajului se ridică pe verticală prin zona scărilor de acces de la primele module construite. Pentru schelele mai înalte de 8m, se vor folosi scripeţi de şantier pentru transportarea reperelor. (se poate renunţa la transportul reperelor cu ajutorul scripeţilor doar dacă înălţimea schelei nu depăşeste 14m şi lungimea schelei nu depaşeste 10m). Acesti scripeţi nu trebuie să fie montaţi pe structura schelei. Se va executa transport de repere manual numai pe module care au balustrade montate. La transportul manual pe fiecare nivel al schelei trbuie să fie cel puţin câte o persoană.
Construcţia pe orizontală a nivelului se va face succesiv şi nu se trece la următorul modul până când nu au fost fixate balustradele şi podina modulului curent. La cadrele din părţile laterale ale nivelului se vor monta balustradele de capăt nivel prin introducerea capetelor ţevilor balustradei în bolţurile cadrului, şi cuplajul ø48 pe ţeava opusă.
Nivelele ulterioare se construiesc urmând aceiaşi procedură ca şi la nivelul 2.
2.5 Ancorarea
Schema de ancorare pentru schele mai mici de 20m este dată în fig. 9.
Schema de ancorare prevede ancorarea cadrelor laterale ale schelei din 4 în 4 metri pe înălţime adică din 2 în 2 nivele, şi din 8 în 8 metri respectiv din 4 în 4 module pentru celelalte turnuri de module, însă cu amplasarea în zig-zag (tablă de sah).
Numărul punctelor de ancorare din schemă reprezintă o valoare minimă necesară.
Dispozitivele de prindere vor fi montate odată cu ridicarea schelei. Se vor utiliza ca elemente de fixare şuruburi de un diametru de cel puţin 12mm sau de o construcţie asemănătoare.
Ancorarea schelei
Demontarea schelei
Demontarea schelei se face în ordinea inersă a montării.
3. Reguli generale de întreţinere şi depozitare
O schelă este o unealtă ca oricare alta, dacă o foloseşti conform manualului de utilizare, poţi să beneficiezi mulţi ani de ea fără să aibă nevoie de reparaţii. Oricum, dacă nu sunt luate măsuri de siguranţă corespunzătoare, schela poate genera accidente. Vă rugăm citiţi şi respectaţi toate instrucţiunile aferente fiecărui tip de produs. Doi factori principali care trebuiesc luaţi în calcul sunt selectarea tipului de schelă de care aveţi nevoie, şi elemente de siguranţă priviind energia electrică. Acordaţi mare atenţie sarcinii maxime şi combinaţiile de greutate dintre utilizator şi materiale. De asemenea selectaţi o schelă de capacitate corespunzătoare, fiţi siguri că înălţimea de lucru nu depăşeste recomandările noastre. Feriţi-vă de cabluri, instalaţii electrice şi circuite electrice în sarcină. Schelele metalice conduc energia electrică şi pot genera electrocutări grave. Utilizarea necorespunzătoare a schelelor privind siguranţa la electrocutări poate conduce la rănirea gravă a persoanei sau chiar la decesul acesteia.
Controlaţi schela înainte de folosire!
1. Controlaţi schela la cumpărare şi înainte de fiecare folosire. SĂ NU FOLOSIŢI NICIODATĂ O SCHELĂ DEFECTĂ. TOATE PĂRŢILE COMPONENTE ALE SCHELEI TREBUIE SĂ FIE ÎN STARE BUNĂ DE FUNCŢIONARE.
2. Asiguraţi-vă că toate niturile sunt bune; şuruburile şi piuliţele sunt stânse; tălpile, treptele sunt în siguraţă; piesele de îmbinare a tronsoanelor sunt în stare de funcţionare.
3. Păstraţi schela curată, fără grăsimi, combustibili, noroi, zapadă, vopsea neuscată sau orice alte materiale care pot cauza alunecări.
4. Păstraţi-vă încălţămintea curată. Nu vă recomandăm să folosiţi încălţăminte cu talpă de piele.
5. Niciodată să nu faceţi improvizaţii.
6. Distrugeţi componentele dacă nu se mai poate repara, avertizaţi dacă a fost expusă la foc sau coroziune chimică.
Măsuri de precauţie înainte de fiecare utilizare
1. Citiţi instrucţiunile din manual şi urmaţi-le.
2. Niciodată să nu montaţi o schelă şi să o lăsaţi nesupravegheată. Este necesară o atenţie deosebită pentru a nu permite accesul copiilor la schelă. Dacă anticipaţi că veţi folosi substanţe chimice sau alte materiale corozive, este indicată consultarea producătorului schelei.
3. Dacă starea sănătăţii dumneavoastră este precară, aveţi vreun handicap fizic care vă împiedică să folosiţi normal schela, dacă sunteţi sub influenţa alcoolului sau a unui drog (fie el şi legal, care cauzează ameţeli), NU trebuie să folosiţi schela.
4. Nu folosiţi schela pe vreme de furtună sau când bate vântul puternic.
5. Fiţi atent la siguranţă, inclusiv când sunteţi pe schelă, şi păstraţi-vă centrul de greutate a corpului deasupra podinelor.
Păstrarea schelelor
1. Păstraţi schelele într-un loc sigur şi uscat.
2. Depozitaţi schelele pe suporturi.
3. Asiguraţi corespunzător schelele când sunt transportate.
4. Păstraţi schelele curate şi fără materiale străine pe ele.
5. Niciodată nu depozitaţi materiale peste schele.
4. Reguli generale de securitate în muncă
Montarea şi demontarea schelei, necesită aplicarea, normelor de tehnica securităţii muncii în construcţii. Executarea schelelor exterioare şi interioare, precum şi prezentele instrucţiuni. pe schelă, se vor aşeza la loc vizibil, panouri de protecţia muncii. Funcţie de situaţia concretă de montare, schela necesită, sau nu instalaţie de protecţie contra descărcărilor electrice.
Reţelele electrice, din apropierea schelei, se vor izola în mod corespunzător, sau se vor scoate de sub tensiune. Schela nu se va utiliza pentru lucrări la instalaţii electrice. Se recomandă, folosirea căştilor de protecţie, pentru lucrări de pe schelă.
În timpul furtunilor sau când viteza vântului, depăşeşte 4m/s lucrul pe schelă trebuie întrerupt. De asemenea trebuie, întrerupt lucrul în timpul nopţii,dacă nu se asigură iluminat artificial. Montarea şi demontarea schelei, necesită folosirea centurilor de siguranţă, de către personalul executant. Zona în care se montează sau se demontează schela trebuie limitată, în aşa fel încât să nu permită accesul persoanelor străine, în timpul efectuării lucrărilor.
Montarea şi demontarea schelei, efectuarea lucrărilor pe schelă, dotarea lucrătorilor cu echipament de protecţie şi scule corespunzătoare, intră în obligaţia conducătorului de şantier.
În caz de accident, datorită nerespectării instrucţiunilor de montare şi utilizare a schelei,sau din cauza nerespectării instrucţiunilor de protecţia muncii, întreaga răspundere revine conducătorului de şantier, respectiv acelor, care nu au respectat instrucţiunile de mai sus.
LEGI, ACTE NORMATIVE DE SECURITATE A MUNCII
1. Legea nr. 319/2006 – legea securităţii şi sănătăţii în muncă;
2. Norma metodologică pentru punerea în aplicare a L 319/2006;
3. Hotărârea nr. 1091 din 16/08/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru locul de muncă;
4. Hotărâre nr. 1146 din 30/08/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor muncă;
5. Hotărâre nr. 971 din 26/07/2006 privind cerinţele minime pentru semnalizarea de securitate şi/sau sănătate la locul de muncă;
6. Hotărâre nr. 1048 din 09/08/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecţie la locul de muncă;
7. Hotărâre nr. 1136 din 30/08/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscuri generate de câmpuri electromagentice;
8. Hotărâre nr. 1876 din 22/12/2005 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscurile generate de vibraţii;
9. Hotărâre nr. 1051 din 09/08/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru manipularea manuală a maselor care prezintă riscuri pentru lucrători, în special de afecţiuni dorsolombare;
10. Hotărâre nr. 1028 din 09/08/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare;
11. Hotărâre nr. 493 din 12/04/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate referitoare la expunerea lucrătorilor la riscurile generate de zgomot;
12. Hotărâre nr. 1218 din 06/09/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea E.I.P.ţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici;
13. Hotărâre nr. 1092 din 16/08/2006 privind E.I.P.ţie a lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţii biologici de muncă;
14. Hotărâre nr. 1093 din 16/08/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate pentru E.I.P.ţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă;
15. Hotărâre nr. 300 din 02/03/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru şantierele temporare sau mobile;
16. Instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru punerea în aplicare a prevederilor unor acte normative nou intrate în vigoare;
17. Instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru instruirea la locul de muncă
şi instruirea periodică a lucrătorilor;
18. Instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru alte activităţi specifice cumulate prin sarcina de muncă lucrător cu activităţile pe care le desfăşoară acelaşi lucrător potrivit prezentei instrucţiuni proprii.
NOTĂ:
1. Prezenta instrucţiune devine document cu răspundere juridică în cadrul S.C. SOLO ALPIN S.R.L., în momentul în care reprezentantul legal al societăţii, aprobă prin semnătură şi ştampilă acest document.
2. Acest document de la data intrării în vigoare şi până la înlocuirea lui cu un alt document ca urmare a schimbărilor legislative esenţiale în domeniul SSM la nivel european sau naţional, este considerat un document de lucru, deci se pot face modificări de conţinut la unele articole, ştergeri de articole în totalitate sau înlocuirea completă a prevederilor unor articole.
3. Modificările se fac de către persoana desemnată cu SSM (şef serviciu extern) din cadrul S.C. FIRE CONSULT S.R.L. Modificările de conţinut sau forma nouă a unui articol se realizează prin bararea cu cariocă sau pix, a articolului respectiv şi scrierea noului conţinut pe contrapagină din stânga paginii în care se află articolul modificat.
4. Modificarea se certifică cu semnătură şi ştampila reprezentantului legal al S.C. FIRE CONSULT S.R.L. şi se trece obligatoriu data la care intră în vigoare noul conţinut.
5. Abrogarea conţinutului unui articol din prezenta instrucţiune se face de către persoana desemnată cu SSM (şef serviciu extern) din cadrul S.C. SOLO ALPIN S.R.L. Abrogarea (ieşirea din vigoare a conţinutului articol din această instrucţiune) se realizează prin cariocă sau pix, a articolului respectiv şi scrierea datelor de la punctul 6 al acestei note, pe contrapagina din stânga paginii în care se află articolul modificat.
6. Abrogarea se certifică cu semnătură şi ştampila reprezentantului legal al S.C. SOLO ALPIN S.R.L. şi se trece obligatoriu şi data la care intră în vigoare noul conţinut.
7. Art. ..../art*. ..... Notaţia respectivă a fost adoptată pentru a realiza concordanţa de conţinut între conţinutul art. Menţionat la numărător care este numerotat în ordinea dată de succesiunea articolelor din prezenta instrucţiune proprie cu conţinutul /art*. .... care este menţionat la numitor.