Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





PREVEDERI SPECIFICE DE PROTECŢIE A MUNCII ŞI PSI

PREVEDERI SPECIFICE DE PROTECŢIE A MUNCII ŞI PSI  Specificaţii privind prevenirea şi stingerea incendiilor  

Persoanele fizice şi juridice sunt obligate să respecte reglementările tehnice şi  dispoziţiile de apărare împotriva incendiilor şi să nu primejduiască, prin deciziile şi faptele lor,  viaţa, bunurile şi mediul.  

Executanţii lucrărilor de construcţii şi de montaj de echipamante şi instalaţii sunt obligaţi:  

a) să realizeze integral şi la timp măsurile de apărare împotriva incendiilor, cuprinse în  proiecte, cu respectarea prevederilor legale aplicabile acestora;  

b) să asigure luarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor pe timpul executării  lucrărilor, precum şi la organizările de şantier;  

c) să asigure funcţionarea mijloacelor de apărare împotriva incendiilor prevăzute în  documentaţiile de execuţie la parametrii proiectaţi, înainte de punerea în funcţiune.  Proiectanţii de construcţii şi amenajări, de echipamente, utilaje şi instalţii sunt obligaţi:  

a) să elaboreze scenarii de securitate la incendiu pentru categoriile de construcţii, instalţii şi  amenajări stabilite pe baza criteriilor emise de Inspectoratul General şi să evalueze riscurile de  incendiu, pe baza metodologiei emise de Inspectoratul General şi publicată în Monitorul Oficial  al României, Partea I;  

b) să cuprindă în documentaţiile pe care le întocmesc măsurile de apărare împotriva  incendiilor, specifice naturii riscurilor pe care le conţin obiectele proiectate;  

c) să prevadă în documentaţiile tehnice de proiectare, potrivit reglementărilor specifice,  mijloacele tehnice pentru apărarea împotriva incendiilor şi echipamantele de protecţie specifice;  d) să includă în proiecte şi să predea beneficiarilor schemele şi instrucţiunile de funcţionare  a mijloacelor de apărare împotriva incendiilor pe care le-au prevăzut în documentaţii, precum şi  regulile necesare de apărare împotriva incendiilor pe care le-au prevăzut în documentaţii, precum  şi regulile necesare de verificare şi întreţinere în exploatare a acestora, întocmite de producători;  e) să asigure asistenţa tehnică necesară realizării măsurilor de apărare împotriva  incendiilor, cuprinse în documentaţii, până la punerea în funcţiune.  

Deţinătorii şi utilizatorii de construcţii ori de instalţii, echipamente tehnologice de  producţie şi de transport au obligaţia să conlucreze cu autorităţile administraţiei publice şi cu  organele de specialitate ale acestora în organizarea, asigurarea, pregătirea şi punerea în aplicare a  planurilor de intervenţie în caz de incendiu. 

 

Specificaţii privind respectarea normelor de protecţie a muncii -Legea nr. 319 din 14  iulie 2006 – “Legea securităţii şi sănătăţii în muncă”  

Angajatorul desemnează unul sau mai mulţi lucrători pentru a se ocupa de activităţile de  protecţie şi de activităţile de prevenire a riscurilor profesionale din întreprindere şi/sau unitate,  denumiţi în continuare lucrători desemnaţi.  

 (1) Lucrătorii desemnaţi nu trebuie să fie prejudiciaţi ca urmare a activităţii lor de  protecţie şi a celei de prevenire a riscurilor profesionale.  

 (2) Lucrătorii desemnaţi trebuie să dispună de timpul necesar pentru a-şi putea îndeplini  obligaţiile ce le revin prin prezenta lege.  

 (3) Dacă în întreprindere şi/sau unitate nu se pot organiza activităţile de prevenire şi cele  de protecţie din lipsa personalului competent, angajatorul trebuie să recurgă la servicii externe.   

(4) În cazul în care angajatorul apelează la serviciile externe prevăzute la alin. (4),  acestea trebuie să fie informate de către angajator asupra factorilor cunoscuţi că au efecte sau  sunt susceptibili de a avea efecte asupra securităţii şi sănătăţii lucrătorilor   

(5) Lucrătorii desemnaţi trebuie să aibă, în principal, atribuţii privind securitatea şi  sănătatea în muncă şi, cel mult, atribuţii complementare.  

Fiecare lucrător trebuie să îşi desfăşoare activitatea, în conformitate cu pregătirea şi  instruirea sa, precum şi cu instrucţiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu  expună la pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională atât propria persoană, cât şi alte  persoane care pot fi afectate de acţiunile sau omisiunile sale în timpul procesului de muncă.  

lucrătorii au următoarele obligaţii:  

a) să utilizeze corect maşinile, aparatura, uneltele, substanţele periculoase, echipamentele de  transport şi alte mijloace de producţie;  

b) să utilizeze corect echipamentul individual de protecţie acordat şi, după utilizare, să îl  înapoieze sau să îl pună la locul destinat pentru păstrare;  

c) să nu procedeze la scoaterea din funcţiune, la modificarea, schimbarea sau înlăturarea  arbitrară a dispozitivelor de securitate proprii, în special ale maşinilor, aparaturii, uneltelor,  instalaţiilor tehnice şi clădirilor, şi să utilizeze corect aceste dispozitive;  

d) să comunice imediat angajatorului şi/sau lucrătorilor desemnaţi orice situaţie de muncă despre care au motive întemeiate să o considere un pericol pentru securitatea şi sănătatea  lucrătorilor, precum şi orice deficienţă a sistemelor de protecţie;  

e) să aducă la cunoştinţă conducătorului locului de muncă şi/sau angajatorului accidentele  suferite de propria persoană; 

f) să coopereze cu angajatorul şi/sau cu lucrătorii desemnaţi, atât timp cât este necesar,  pentru a face posibilă realizarea oricăror măsuri sau cerinţe dispuse de către inspectorii de muncă şi inspectorii sanitari, pentru protecţia sănătăţii şi securităţii lucrătorilor;  

g) să coopereze, atât timp cât este necesar, cu angajatorul şi/sau cu lucrătorii desemnaţi,  pentru a permite angajatorului să se asigure că mediul de muncă şi condiţiile de lucru sunt sigure  şi fără riscuri pentru securitate şi sănătate, în domeniul său de activitate;  

h) să îşi însuşească şi să respecte prevederile legislaţiei din domeniul securităţii şi sănătăţii  în muncă şi măsurile de aplicare a acestora;  

i) să dea relaţiile solicitate de către inspectorii de muncă şi inspectorii sanitari.  

Urmărirea comportării în exploatare a construcţiei  

Prezentele instrucţiuni au la bază prevederile normativului P130/1999, « Normativ  privind urmărirea comportării in timp a construcţiilor », prevederile legii nr. 10/1995 privind  asigurarea durabilităţii siguranţei in exploatare, funcţionalităţii si calităţii construcţiilor.  

Urmărirea comportării construcţiilor este activitatea sistematică de culegere şi  valorificare a informaţiilor rezultate din observarea si măsurarea unor fenomene ce  caracterizează proprietăţile construcţiilor in procesul de interacţiune cu mediul ambiant, natural  si tehnologic, precum si cu sine insăşi.  

Ţinând seama de natura terenului de fundare, procesul tehnologic ce se desfăşoară in  cladire, cat si de structura de rezisţentă a clădirilor, urmărirea comportarii in timp se va face prin  supravegherea curentă a stării tehnice pe intrega durata de serviciu a construcţiei.  

Supravegherea curentă a stării tehnice care va fi organizată si executată de beneficiar, se  face vizual prin observarea directă si cu ajutorul unor mijloace de masurare de uz curent si au ca  obiect constatarea stării construcţiilor, identificarea degradarilor si avariilor ce s-au produs in  cursul procesului de exploatare sau ca urmare a fenomenelor naturale ( seism, alunecari de teren,  etc. ) sau alte evenimente exceptionale ( incendiu, explozii, etc. ).  

Personalul insarcinat cu efectuarea urmaririi curente trebuie sa fie atestat conform  instructiunilor privind autorizarea responsabililor cu urmarirea comportarii in exploatare a  constructiilor, elaborate de Inspectia de Stat in Constructii, Lucrari Publice, Urbanism si  Amenajarea Teritoriului. 

 

Urmarirea curenta, se va executa la intervale de timp nu mai rar decat o data pe an si in  mod obligatoriu dupa producerea de evenimente deosebite enumerate mai sus ( seism, inundatii,  incendiu, explozii).  

In cadrul urmaririi curente a constructiilor, la aparitia unor deteriorari ce se considera ce  se considera ca pot afecta rezistenta, stabilitatea si durabilitatea constructiei, proprietarul sau  utilizatorul va comanda o inspectare extinsa asupra constructiei respective urmata daca este  cazul de o expertiza tehnica.  

Inspectia extinsa are ca obiect o examinare detaliata din punct de vedere al rezistentei,  stabilitatii si durabilitatii a tuturor elementelor structurale si nestructurale, a imbinarilor  constructiei, a zonelor reparate si consolidate anterior, precum si in cazuri speciale a terenului si  zonelor adiacente.  

Aceasta activitate se efectueaza in cazuri deosebite privind siguranta si durabilitatea  constructiilor cum ar fi :  

a) Deteriorari semnificative semnalate in cadrul activitatii de urmarire curente ;  

b) Dupa evenimente exceptionale asupra constructiilor (cutremur, foc, explozii,  alunecari de teren) si care afecteaza utilizarea constructiilor in conditii de  siguranta ;  

c) Schimbarea destinatiei sau a conditiilor de exploatare a constructiei respective ;  Inspectia extinsa asupra unei constructii se efectueaza de catre o firma competenta,  dispunand de serviciul unor experti autorizati de MLPAT cu o larga experienta in domeniul  cercetarii experimentale a elementelor si structurilor de constructii.