Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





Protectia muncii pentru frizerii

Protectia muncii pentru frizerii – Principalele riscuri ocupationale si de sanatate Pentru clienti vizita la un salon de coafat reprezinta oportunitatea de rasfat si relaxare, dar pentru cei angajati in acest sector, orele de munca interminabile reprezinta un adevarat risc pentru sanatatea lor. Agentia Europeana pentru Sanatatea si Securitatea in Munca (EU OSHA) recunoaste aceste pericole si a facut o prioritate din a rezolva aceste probleme. Costurile legate de bolile dermatologice cauzate de mediul de lucru dintr-un salon se ridica la suma de 5 miliarde de euro anual, doar in UE. Expunerea la acele produse toxice folosite pentru tuns, vopsit sau coafat pot determina aparitia cancerului pentru persoana expusa o perioada indelungata. Aceasta concluzie se gaseste intr-un studiu din 2010, realizat de Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului. Un alt potential risc este aparitia astmului declansat de conditiile de la locul de munca. Riscul aparitiei tulburarilor musculo-scheletice sunt de 5 ori mai mari in randul hair-stilistilor. Astfel de probleme de sanatate pot fi destul de usor de tinut sub control, daca sunt introduse masurile de prevenire specifice care nu necesita costuri ridicate pentru implementare. De exemplu, folosirea manusilor costa aproximativ 1% din venitul mediu anual. Instalarea scaunelor rotative ajustabile pe inaltime si podele anti-alunecare sunt, de asemenea, interventii cu costuri scazute. Pentru a putea intelege si gestiona riscurile ocupationale, mai intai trebuie sa identificam punctele vulnerabile la locul de munca si sa constatam cat de des ar putea sa apara. Apoi ar trebui sa fie propuse si aplicate masuri de prevenire. Principalele riscuri intalnite in saloanele de coafat se pot imparti in 9 categorii. 

Protectia muncii pentru frizerii – cei mai importanti factori de risc in acest domeniu sunt cei ergonomici 

Ergonomia este stiinta care studiaza si realizeaza designul organizarii sistemului om, echipamente, conditii la locul de munca, in asa fel incat munca sa fie efectuata cu costuri biologice minime si maxima eficienta. Ergonomia are drept scop adaptarea sarcinilor de munca si a locului de munca la oameni si invers. Termenul de „factori ergonomici” se refera la situatiile in care apar nereguli de ordin fizic sau cognitiv intre angajat si mediul de lucru. Lipsa ergonomiei la locul de munca poate avea repercusiuni destul de grave: disconfort fizic, dureri sau oboseala fizica, mentala. Simptomele fizice apar, de obicei, din cauza miscarilor repetitive ale diferitelor parti ale corpului sau din cauza posturilor gresite. Aceste probleme de ergonomie pot cauza tulburarile musculo-scheletice, din acest caz protectia muncii in frizerii este foarte importanta pentru a inlatura aceste riscuri.

Problemele zonei lombare sunt cauzate, de obicei, de statul in picioare pe perioade foarte lungi. Astfel de probleme apar si atunci cand coloana vertebrala este indoita sau cand te apleci. Acestea sunt agravate atunci cand angajatul este nevoit sa stea pe scaunel fara suport pentru picioare sau spatar. Problemele la umar apar atunci cand angajatul isi tine mainile deasupra umarului in mod frecvent pe perioade indelungate. Acestea au fost observate in timpul unui tuns sau coafat. Problemele cu zona cervicala -gatul- apar ca rezultate ale unei pozitii vicioase ale gatului in fata sau pe inclinat pe lateral pentru a vedea parul clientului. Manuirea instrumentarului si miscarile repretitive conduc la probleme ale articulatiilor, coatelor, incheieturilor mainilor si mainilor. Statul in picioare pe perioade lungi poate determina aparitia varicilor, circulatiei deficitare si umflarea picioarelor. In aceasta categorie de riscuri, manuirea maselor grele sau a echipamentelor pot cauza lezari ale zonei lombare. Distribuirea neclara a responsabilitatilor, program prelungit de munca, in special cel in conditii nefavorabile, absenta pauzelor agraveaza aceste simptome. Cu scopul de a preveni simptomele sau ranirea, este important sa iei anumite masuri. Acestea pot fi divizate in doua categorii: un design adecvat al locului de munca si practici adecvate la locul de munca. In primul caz felul in care sunt aranjate echipamentele si materialele este foarte important, deoarece el determina miscarile si pozitia angajatului. In saloanele de coafat trebuie sa existe suficient spatiu pentru ca el sau ea sa se poata misca liber si sa schimbe pozitia corpului, evitandu-se intinderile fortate sau aplecarile/indoirile. Toate bancile de lucru trebuie sa fie amplasate la inaltimea potrivita, iar scaunele sa fie ajustabile dupa inaltime. In cel de-al doilea caz, cel al practicilor la locul de munca, un aspect important este ca sarcinile sa fie cat mai variate pentru a permite relaxarea musculaturii. Relaxarea musculara poate fi obtinuta si prin alternarea stat in picioare- stat pe scaun atunci cand tunzi sau alternarea samponarea parului-maturat parul de pe jos. Ergonomia uneltelor presupune achizitionarea celor care sunt ajustabile pentru a tine incheietura dreapta. Elemente de natura ergonomica trebuie luate in considerare si atunci cand sunt montate instalatii noi de spalare a parului. Aceleasi lucruri se aplica si uscatoarelor de par portabile si foarfecelor.

Protectia muncii pentru frizerii, incluzand responsabilitati bine definite, distribuirea echitabila a sarcinilor, respectarea pauzelor de relaxare odihna pot ajuta la diminuarea simptomelor induse de factorii ergonomici. Supravegherea medicala este un element foarte important in procesul de prevenire. Daca doctorul spune ca o femeie insarcinata trebuie sa fie scutita de anumite sarcini, este de datoria colegilor si a directorului-managerului sa tina cont de aceasta parere. este necesara repectarea rigorilor legislative in ceea ce priveste protectia maternitatii. Evaluarea riscurilor pentru un salon de coafat trebuie sa tina cont si de propunerea unor conditii de munca potrivite pentru angajatele insarcinate.