Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
NORME DE PROTECTIA MUNCII PENTRU LUCRARILE DE SAPATURA
NORME DE PROTECTIA MUNCII PENTRU LUCRARILE DE SAPATURA
Art. 1. Inainte de inceperea lucrarilor de sapatura se vor analiza studiile geologice si hidrologice intocmite la elaborarea proiectului, pentru a se cunoate natura si stratificatia terenului, posibilitatile de alunecare a straturilor, existenta si nivelul apelor subterane.
Art. 2 Inainte de inceperea sapaturilor se vor stabili existenta lucrarilor de gospodarie subterana, natural or (apa, canalizare, cabluri electrice sub tensiune, cabluri de telefoane, conducte de gaze etc.), daca sunt in
functiune si traseul exact ce-l urmeaza sub pamant.
Art. 3. In cazul existentei unei instalatii subterane, muncitorii vor fi instruiti asupra metodelor ce se vor folosi, pentru a fi feriti de accidente, iar lucrarile se vor desfasura sub supravegherea tehnica permanent.
Art. 4 Inceperea sapaturilor se va permite numai in baza unei intelegeri scrise cu unitatile care exploateaza instalatiile,c acestea fiind obligate a indica toate masurile de siguranta.
Art. 5. In amplasamentele cablurilor electrice ale conductelor principale de apa cu presiune ridicata, ale conductelor de gaze etc., intrebuintarea rangilor, penelor metalice, nu este permisa. Lucrarile se vor executa cu cea mai mare atentie si numai sub supravegherea directa a sefului de brigada sau conducatorul punctului de lucru.
Art. 6. Daca in sectorul de lucru se descopera existenta instalatiilor subterane, de care nu s-au stiut inainte, lucrarile vor fi imediat intrerupte, iar personalul evacuat, pana la identificarea instalatiilor descoperite, stabilirea si
inlaturarea eventualelor pericole posibile, in cazul continuarii lucrarilor. Este interzisa continuarea lucrarilor inainte de a se lua masurile de protectie ce se impun.
Art. 6. In apropierea cablurilor electrice subterane, lucrarile de sapatura se vor putea continua numai dup ace cablurile au fost scoase de sub tensiune.In cazuri deosebite, cand intreruperea curentului nu este posibila, saparea
pamantului se face numai cu cazmale din lemn, evitandu-se loviturile puternice si numai sub supravegherea sefului de brigade sau ajutorul acestuia.
Art. 7. La lucrarile executate in apropierea conductelor de gaze sau a unei canalizari de fabrica, unde sunt posibile emanatii de gaze toxice sau inflamabile, muncitorii vor fi preveniti asupra pericolului si instruiti asupra metodelor de protectie, iar santierul va fi inzestrat cu un numar suficiente de aparate pentru detectarea gazelor si cu masti izolante.
Art. 8. Daca in timpul lucrului se constata aparitia de gaze periculoase, lucrarile vor fi imediat intrerupte si muncitorii evacuate pana la inlaturarea pericolului (reparatia conductelor de gaze defecte, evacuarea gazelor prin pompare de aer, etc.)
Art. 9. In cazul cand nu se pot indeparta complet gazele toxice, acestea fiind mai grele decat aerul, muncitorii care lucreaza in aceste locuri vor purta obligatoriu masti izolante.
Art. 10. Inainte de inceperea sapaturilor se vor lua masuri de indepartarea apelor de suprafata, asigurandu-se scurgerea lor de amplasamentul sapaturii, pentru a se evita eventuala prabusire a malurilor.
Art. 11. Apa subterana, care apare in timpul executarii lucrarilor va fi evacuate imediat, prin curgere libera sau pompare, pentru a nu se produce inmuierea pamantului (care ar conduce la tasari si prabusiri de maluri).
Art. 12. Daca pe amplasamentul sapaturilor vor fi facute defrisari, la doborarea arborilor si scoaterea radacinilor se vor lua masuri de tehnica securitatii necesare pentru executarea acestor operatii. La scoaterea din pamant a arborilor pe cale mecanica vor fi luate masuri de siguranta, pentru evitarea ruperii eventuale a cablurilor sau alunecarii lor de pe buturuga.
Art. 13. In cazul folosirii de explozivi pentru inlaturarea obstacolelor de pe amplasamentul sapaturii, ca: blocuri de piatra, fundatii vechi de beton, etc., sau pentru inlaturarea straturilor care nu pot fi sapate cu alte mijloace, executarea acestor lucrari se va face cu respectarea normelor de tehnica securitatii privind regulamentele miniere de exploatare la zi a carierelor.
Art. 14. Lucrarile de sapaturi ce se executa in locuri de utilitate publica (strazi, piete, bulevarde, etc.), sau in zone de lucru ale santierelor cu circulatie mare, se vor ingradi cu parapete de cel putin 1 m inaltime si se vor monta table cu inscriptii avertizoare.Aceste ingradiri vor fi iluminate pe timpul noptii.
Art. 15. La subtraversari de cai publice, starzi, linii de cale ferata si tramvaie, sprijinirile peretilor si starea podurilor vor fi controlate zilnic de
conducatorii lucrarilor respective.
Art. 16. Distanta dintre marginea sapaturii si axa caii ferate normale sau de tramvai vor fi de cel putin 2.5 m, iar in cazul liniilor inguste de cel putin 2m.Peretii sapaturii vor fi bine sprijiniti de aceste zone, iar starea sprijinirilor controlata zilnic.
Art. 17. Pentru a se evita accidentele provocate de surparea peretilor sapaturii, se vor respecta urmatoarele prescriptii, privind depozitarea pamantului si a materialelor, precum si instalarea si circulatia autovehicolelor si a utilajelor, pe marginea santurilor sprijinite:
a) Pamantul rezultat din sapaturi va fi depozitat la o distanta de cel putin 0,7 m la marginea sapaturii;
b) La sapaturile in taluz, cu un unghi mai mare decat unghiul taluzului natural, distanta maxima intre locul de asezare al pamantului si marginea sapaturii va fi stabilita prin calcul, insa va fi de cel putin 0.7 m;
c) Depozitarea materialelor in lungul sapaturii se poate face la o distanta de cel putin 0,75 m de la marginea santului;
d) Amplasarea si circulatia vehiculelor si a utilajelor de constructii, precum si plantarea stalpilor pentru retele aeriene ( energie electrica, telecomunicatii, etc.) in raza prismei de alunecare a terenului este interzisa;
e) In cazuri deosebite, la sapaturi cu pereti sprijiniti, nu se poate permite circulatia vehiculelor cu viteze maxima 10 km/h si amplasarea utilajelor in raza prismei de alunecare a terenului, cu conditia verificarii prealabile prin calcul a rezistentei sprijinirilor.
Art. 18. Se va verifica si supraveghea zilnic starea terenului in cazul cand sunt posibile
surpari sau alunecari de teren.La aparitia de crapaturi longitudinale, paralele cu marginea sapaturii, muncitorii si utilajele vor fi evacuate imediat si se vor lua masuri de consolidare, dupa care se va putea reancepe lucrul .
Art. 19. Executarea sapaturilor, pe cale manuala, pe dedesubt, in galerie (metoda in tumba) este interzisa.
Art. 20. Daca in peretii sapaturii se formeaza eventuale iesinduri in consola sau apar pietre mari, bolovani, blocuri isolate, muncitorii vor fi indepartati, luandu se masuri pentru saparea si coborarea bolovanilor cu grija la piciorul taluzului, de unde se vor evacua.
Art. 21. Pentru coborarea muncitorilor in santuri se vor folosi scari mobile rezemate.Este interzisa coborarea pe spaituri sau pe consolidarile sapaturii.
Art. 22. Podinele pentru scoaterea pamantului din santuri, situate la diferite nivele in interiorul sapaturii, vor fi rezistente si bine fixate, ca sa suporte pamantul aruncat. Podinele vor fi situate la o inaltime maxima de 1,5 m intre ele si vor avea o latime de cel putin 0.75 m.
Art. 23. Depozitarea pamantului din santuri amplasate pe strazi se va face astfel incat san u se astupe rigolele,spre a avea in permanenta asigurata scurgerea apelor meteorice.
Art. 24. Desfacerea pavajului, in cazul executarii sapaturilor in santuri pe strazi pavate, se va face pe o latime mai mare decat sapatura de fiecare parte a santului, de 0,40 m la alimentari, de 0,60 m la canalizari, pentru a se evita pericolul de cadere a pietrelor in capul muncitorilor ce lucreaza in sant.
Art. 25. Pietrele se vor stivui in figure regulate pe marginea trotuarelor sau pe una din partile cand nu exista trotuar.
Art. 26. Pietrele provenite din desfacerea pavajelor nu se vor lasa in dezordine pe partea carosabila, pentru a nu fi aruncate de rotile vehiculelor si a accidenta muncitorii sau pietonii din apropiere.
Art. 27. Este interzisa aruncarea materialelor in santuri.Ele se vor manipula cu grija, pentru a nu fi deteriorate, cat si pentru a nu se da nastere la accidente prin lovire.
Art. 28. Se interzice cu desavarsire stationarea muncitorilor in santuri sau pe marginea sapaturilor in timpul executarii lucrarilor, cat si in timpul pauzei de masa.
Art. 29. Executarea sapaturilor in apropierea fundatiilor constructiilor existente se va face numai cu pereti sprijiniti, care se vor controla zilnic.
Art. 30. Sapaturile executate in terenurile slabe (nisip, pietris, loess, etc.)cu umiditate ridicata sau in imediata apropiere a unor umpluturi, care nu s-au tasat complet, se vor face numai cu peretii sprijiniti iar sprijiniturile si starea terenului se vor controla in permanenta.
Art. 31. Saparea manuala se va folosi numai in cazul santurilor inguste, a existentei unei numeroase retele de gospodarie subterana, la finisarea santurilor (inlaturarea ultimului strat de 30-40 cm pana la cota) si la lucrarile isolate cu volum mic.In general, lucrarile de sapatura vor fi executate cu mijloace mecanice.
2. Saparea santurilor cu pereti in taluz.
Art. 32. Executarea sapaturilor nesprijinite se va face cu formarea de maluri inclinate la unghiul taluzului natural al pamantului, pentru a avea stabilitate. Acest unghi este in functie de natura terenului.
Art. 33. Tot timpul cat sapaturile raman descoperite, conducatorul tehnic al lucrarii va cerceta sistematic starea taluzelor. Imediat ce se vor observa fisuri paralele cu margine superioara a taluzelor se vor evacua toti muncitorii si se vor lua masuri de consolidare si de evitare a surparii. Numai dup ace consolidarea s-a facut si pericolul indepartat, lucratorii vor putea reancepe operatiunile de sapare.
Art. 34. Daca pamantul scos din santuri adanci se arunca din treapta, latimea treptei sa fie de cel putin 0,70 m, iar inaltimea ei de cel putin 1,50 m.
1. Saparea santurilor cu pereti sprijiniti.
Art. 35. Saparea santurilor cu pereti verticali sau cu taluz mai inclinat decat unghiul taluzului natural se va executa numai cu sprijinirea malurilor, pentru ca terenul san u se surpe.
Art. 36 Sprijinirea santurilor se va face in functie de natura si umiditatea terenului, precum si de adancimea sapaturii dupa indicatiile din Norme, respectandu se si normativele in vigoare.
Art. 37. Pentru a se evita caderea pamantului, a muncitorilor sau a materialelor, scandurile verticale ale sprijinirilor vor depasi cu cel putin 15 cm marginea superioara a santurilor.
Art. 38. Marginile sapaturii vor fi controlate zilnic. Daca apar crapaturi paralele cu marginea santului, vor fi luate imediat masuri de consolidare.
Art. 39. Trecerea peste santuri se va face numai pe podete, prevazute cu balustrade si scanduri de margini.
Art. 40. Coborarea in santuri se face numai pe scari mobile rezemate. Nu este permisa coborarea pe spraituri.
Art. 41. La sapaturile ce se executa pe locul unor umpluturi netaste complet, peretii vor fi sprijiniti, pentru a asigura efectuarea in bune conditii a sapaturii si a celorlalte lucrari ce urmeaza a fi executate.
Art. 42. In cazul intreruperii temporare a sapaturilor, acestea vor fi ingradite pe intreaga lungime. La reluarea lucrului, marginile sapaturii si sprijinirile vor fi in mod obligatoriu controlate.
Art. 43. In timpul pauzei de masa si la terminarea programului de lucru, platformele intermediare pentru aruncarea succesiva a pamantului vor fie liberate de pamant sau de alte materiale.
Art. 44. Seful de brigada si conducatorul punctului de lucru vor verifica in permanenta starea platformelor si vor urmari ca aceste platforme san u fie supraincarcate.
Art. 45. In timpul iernii se permite executarea lucrarilor de sapaturi fara sprijinire numai pana la adancimea de inghet a terenului. La adancimi mai mari, peretii sapaturii vor fi sprijiniti pe toata inaltimea sapaturii.
2. Saparea mecanizata a santurilor.
Art. 46. Executarea sapaturilor se poate face cu excavatorul cu o singura cupa, cu echipament cu lingura dreapta, lingura intoarsa, (draglina, greifer) sau cu mai multe cupe.
Art. 47. Excavatorul cu lingura dreapta se aseaza la baza sapaturii si sapa pintr-o deplasare periodica, formand un sant. Excavatorul cu lingura intoarsa, folosit la saparea santurilor lungi, se aseaza pe aliniamentul sapaturii, executand saparea in fata pozitiei de stationare. In acelasi mod se lucreaza si cu sxcavatorul cu echipament de draglina.
Art. 48. Excavatorul cu lingura dreapta va stationa in sapatura, in afar limitei taluzului natural. Excavatorul cu lingura intoarsa, draglina si greiferul vor stationa in afara limitei de surpare a malurilor, respective a taluzului natural.
Art. 49. In cazul amplasarii benzilor in santuri, se va asigura loc suficient pentru treceri si pentru executarea lucrarilor (latimea minima a santului 2,5 m).
Art. 50. La folosirea macaralelor “Pioner” pentru scoaterea pamantului din santuri se vor verifica, inainte de punerea in functiune a acestora, urmatoarele:
⮚ Daca agatarea cutiei pentru scos pamant, de cablu, este corect facuta;
⮚ Daca cablul nu este agatat de vreun obstacol.
Art. 51. Cablul cu care se ridica cutiile va fi prins bride sau carlige de siguranta.
Art. 52. La ridicarea cutiilor se vor monta dulapi verticali pentru ghidaj si pentru a impiedica lovirea sau agatarea spraiturilor.
Art. 53. Macaralele “Pioner” vor fi bine ancorate, iar rotile fixate pe saboti.
Art. 54. Lungimea cablului va fi astfel aleasa, incat, la desfasurarea lui, pentru pozitia cutiei la adancimea maxima, sa ramana pe tambur cel putin trei spire nedesfasurate.
Art. 55. Prinderea si tragerea cutiei incarcate cu pamant pe mal nu se va face cu mana, ci cu ajutorul unor carlige speciale, pentru a impiedica eventuala caderea muncitorului in sant.
Art. 56. Intre muncitorii care sapa si cei care evacueaza pamantul se va asigura un system de semnalizare acustic, cunoscut de toti muncitorii, pentru anuntarea urcarii incarcaturii sau coborarea cutiei.