Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
instructiuni proprii ssm pentru debitarea materialelor prin taiere cu ferastraie
Instructiuni proprii SSM pentru debitarea materialelor prin tãiere cu ferãstraie
* Fixarea discului tãietor pe axul ferãstrãului circular se face cu douã flanse de acelasi diametru. * Înaintea montãrii discului tãietor al ferãstraielor circulare se vor curãta cu grijã suprafetele de contact ale flanselor si discului.
* Diametrul flanselor de fixare s discului tãietor va fi de cel putin 1/3 din diametrul discului. * La viteze periferice ale discului tãietor mai mari de 12 m/sec, diametrul flanselor de strângere va fi egal cu 1/2 din diametrul discului.
* La montarea discului tãietor se va realiza centrarea si echilibrarea corectã a acestuia. * Asezarea materialului de debitat pe masa ferãstrãului circular se va face astfel încât înãltimea de tãiere sã fie cât mai redusã, adicã numãrul dintilor care taie concomitent sã fie cât mai redus. * La ferãstraiele circulare prevãzute cu dispozitive de fixare a piesei în plan orizontal si vertical se vor utiliza concomitent ambele dispozitive.
* Fixarea materialului de debitat si sustinerea semifabricatelor debitate se vor realiza astfel încât sã se evite cãderea neprevãzutã a acestora.
* Fixarea materialului la debitarea cu ferãstrãul alternativ se face cu ajutorul menghinei, iar capetele libere ale materialului de debitat vor fi sprijinite pe un suport cu role. * La asezarea si fixarea materialului pe masa masinii de debitat, precum si la desprinderea si scoaterea materialului de pe masã, masina va fi opritã, iar rama cu pânze va fi în pozitie ridicatã si asiguratã în aceastã pozitie.
* La exploatarea masinilor de debitat se vor respecta întocmai indicatiile unitãtii constructoare privind dimensiunile si calitatea materialului care se debiteazã, precum si vitezele periferice admise. * Se vor respecta întocmai instructiunile de exploatare ale constructorului masinii si ale producãtorului de discuri tãietoare.
* Pe ferãstraiele circulare obisnuite nu se vor debita materialele la care lungimea zonei de contact dintre piesã si discul tãietor depãseste 50 mm.
* Se interzice utilizarea discurilor tãietoare cu dinti tociti, adicã având muchiile tãietoare rotunjite, respectiv dacã înãltimea dintilor este mai micã decât 70 % din înãltimea dintilor discului nou.
* Discurile tãietoare la care au aderat particule din materialul debitat pot fi utilizate dacã este posibilã curãtirea lor si dacã în procesul de tãiere nu a avut loc o încãlzire excesivã. * Desprinderea materialului de pe discurile tãietoare se face cu ajutorul unei scule cu muchii neascutite.
* Se interzice utilizarea discurilor tãietoare care prezintã crãpãturi, au trei dinti lipsã pe toatã circumferinta, au doi dinti alãturati lipsã sau la care s-a rupt un dinte de sub cercul bazei dintilor. * Se interzice solicitarea la încovoiere prin presare lateralã a discului tãietor, atât în timpul lucrului, cât si dupã deconectarea masinii de la retea.
* Se interzice debitarea materialelor nefixate pe masa masinii.
* Înaintea începerii lucrului la ferãstrãul alternativ, se vor alege regimul de tãiere si pânza corespunzãtoare materialului de tãiat.
* Dupã fixarea pânzei, se va porni ferãstrãul altemativ în gol, verificându-se functionarea tuturor comenzilor.
* În timpul lucrului, lucrãtorul va avea o pozitie lateralã fatã de planul pânzei de ferãstrãu. * Se interzice utilizarea pãnzei de ferãstrãu panglicã la care lipsesc mai mult de 3 dinti pe perimetru sau doi dinti consecutivi.
* Dupã coborârea ramei cu pânza în pozitia de lucru si începerea tãierii, se va deschide imediat robinetul pentru lichidul de rãcire.
* Se interzice utilizarea la ferãstrãul altemativ a pãnzelor care au pe toatã lungimea lor cinci dinti lipsã sau trei dinti alãturati lipsã.
- Ungerea si curãtirea masinii de debitat, respectiv scoaterea jgheabului de colectare a aschiilor, se vor face numai dupã oprirea masinii si cu rama în pozitie superioarã.