Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





NORME DE PROTECȚIA MUNCII SPECIFICE CEREALELOR

NORME DE PROTECȚIA MUNCII SPECIFICE CEREALELOR : 

Art. 7. Lucrările, conform art. 3, pot fi executate numai de persoane  având vârsta de peste 18 ani, care au calificarea necesara, cunosc  procedeele de lucru, aparatura si instalațiile aferente meseriei pe  care o practică și au fost instruite din punct de vedere al securității  și igienei muncii. 

Art. 8. Persoanele care nu sunt calificate pentru meseria respectiva  sau nu au împlinit 18 ani, pot fi admise la lucru, in condiții normale,  ca ajutor, numai sub supravegherea directa a cadrelor calificate in  aceste lucrări si numai după însușirea instructajului de protecție și  protecție a muncii. 

Art. 9. Nu se pot angaja persoane sub 18 ani, persoane cu afecțiuni  pulmonare cronice, afecțiuni nervoase sau accese epileptiforme ,  invalidități care nu permit eforturi fizice, afecțiuni cardiace cronice  sau acute, ori cu alergii la contactul cu materii organice sau  mirosuri de disconfort. 

Art. 10. Repartizarea personalului la locurile de munca se  efectuează in funcție de calificarea pe care o are pentru lucrările ce  i se încredințează; modul cum si-a însușit noțiunile  corespunzătoare acestor lucrări, aptitudinile, experiența,  capacitatea fizica si neuropsihica. 

Art. 20. (1) Toate defecțiunile mașinii sau ale dispozitivelor de  protecție trebuie sa fie semnalate fără întârziere conducătorului  locului de munca. 

(2) Mașina defecta trebuie oprita si decuplata, iar comenzile închise. Imediat se va pune la vedere o tăbliță pe care sa fie scrisa cu litere  negre pe fond galben, interdicția: NU PUNEȚI IN FUNCTIUNE!  MASINA ESTE IN REPARAȚIE.

Art. 11. Personalul, indiferent de vârstă și sex, poate fi încadrat  numai după efectuarea examenului medical care sa ateste ca este  apt pentru munca respectiva. 

Art. 12. Personalul va face un control medical periodic în funcție de  specificul activității și condițiile in care aceasta se desfășoară. 

Art. 13. Organizarea și desfășurarea activității de instruire a  lucrătorilor în domeniul securității muncii se vor realiza potrivit  prevederilor normelor generale de protecție a muncii in vigoare. 

Art. 14. Agenții economici au obligația sa acorde gratuit  echipamentul individual de protecție conform NORMATIVULUI  CADRU aprobat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale prin legea nr. 319/2006. 

Art. 397. Este interzisa urcarea pe mașini, în timpul lucrului, a  oricărei persoane. 

Art. 398. Pentru preîntâmpinarea accidentelor datorita neatenției,  conducătorul mașinii va purta la lucrările de recoltare, combinezon  sau salopeta strânsa pe corp si bine încheiata. Nu se vor purta  halate. 

Art. 399. Înainte de începerea lucrului se va verifica daca: 

- mașina este în buna stare de funcționare, bine montată pe tractor  si cuplată corect; 

- combina este în stare buna și reglată potrivit culturii care se  recoltează și condițiilor specifice din lan; 

- apărătorile de protecție și carcasele sunt în buna stare, montate  corect pe mașina și sunt bine fixate, în mod deosebit se va controla și, la nevoie se vor remedia eventualele defecțiuni la apărătoarea de protecție de la transmisia cardanica, montarea corecta a grilei de la  șnecul de uniformizare din buncărul de boabe și grila de la șnecul  de descărcare a buncărului;

- dispozitivele de siguranță sunt bine reglate și dacă funcționează  corect. 

Nu verificați niciodată scurgerile sau pierderile de lichid hidraulic,  folosind mâinile, întrebuințați o piesa mica confecționată din carton, pentru a descoperi și verifică posibilele locuri ale scurgerilor sau  scăpărilor. 

Art. 401. In timpul funcționării mașinii se interzice oricăror persoane să meargă prin fata pic-up-ului și să atingă cu mâna organele în  mișcare. 

Art. 495. Înainte de începerea lucrului se vor face verificări care să  garanteze dacă: 

a) combina este în buna stare și reglată potrivit culturii care se  recoltează și condițiilor specifice din lan; 

b) toate apărătorile de protecție sunt corespunzătoare și montate la  locul lor. 

c) în mod special se va urmări montarea corectă a grilei de la  șnecul de uniformizare din buncărul de boabe și a grilei de la  șnecul de descărcare a buncărului; 

d) se va controla starea tehnica a scărilor de acces; e) s-au marcat pe teren toate locurile periculoase; 

f) au fost instruiți cei care, cu secera și coasa deschid drumuri de  intrare a mașinilor în câmp, asigura cosirea eventualelor porțiuni  ramase de la combina, a colturilor tarlalelor, pe lângă stâlpii de  electrificare, pe lângă hidranți etc. De asemenea, aceștia vor fi  instruiți cum să poarte și să folosească uneltele cu care lucrează,  sa nu se urce pe combine, să nu meargă înaintea lor, să nu stea în  fața platformei de taiere. 

Art. 508. În timpul instruirii se va pune un accent deosebit pe  cunoașterea locurilor periculoase la ansamblurile mașinii,  efectuându-se demonstrații practice asupra modului de intervenție  la acestea, fără pericol de accidentare. 

Art. 568. Depozitarea produselor agricole (grâu, porumb, floarea soarelui etc.) se va face cu respectarea prevederilor din Normele 

specifice de securitate a muncii pentru recepționarea, conservarea,  păstrarea și valorificarea produselor agricole (anexa l pct.9). 

Art. 594. După încetarea lucrului, mașinile se vor curata cu foarte  mare atenție de resturile substanțelor toxice, iar echipamentul  individual de protecție va fi predat la magazie pentru denocivizare.