Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





instructiuni proprii ssm pentru transport persoane cu microbuze

  

  

 INSTRUCTIUNI PROPRII NR. ...... DE SECURITATE A MUNCII   PENTRU TRANSPORT DE PERSOANE CU MICROBUZELE 

 BAZA LEGALA 

 Prezentele instructiuni proprii de securitate in munca s-au elaborat in baza prevederilor art.20, al.1., din Legea nr.319 / 2006 , si au aplicativitate in cadrul activitatilor desfasurate de societate, in vederea asigurarii conditiilor de securitate a muncii si pentru prevenirea accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale. 

 Aceste instructiuni au fost elaborate cu scopul de a se aplica in activitatile ce se desfasoara in cadrul unitatii . 

 Realizarea efectiva a masurilor dispuse revine persoanelor cu atributii in organizarea si conducerea procesului de munca , care sant direct raspunzatoare de aplicarea intocmai a prevederilor prezentelor instructiuni proprii , in baza prevederilor art.7din Legea nr.319 / 2006.  Salariatii cu functii de executie au obligatia respectarii intocmai a prevederilor prezentelor instructiuni si a dispozitiilor sefilor ierarhici, in baza prevederilor art.22 din Legea nr.319/2006.   Respectarea continutului acestor instructiuni specifice de securitate in munca nu absolva persoanele juridice sau persoanele fizice de raspundere pentru prevenirea si asigurarea oricaror altor masuri de securitate a muncii adecvate conditiilor concrete de desfasurare a activitatilor respective.   

 

 

DISPOZITII GENERALE 

 Intreg personalul este obligat sa respecte prevederile prezentelor instructiuni proprii de secritate a muncii  pentru activitatile desfasurate.  

 Securitatea muncii reprezinta un ansamblu de activitati care are ca scop asigurarea conditiilor optime de munca, prevenirea accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale, printr-un sistem unitar de masuri si  reguli,care acopera activitatile desfasurate in procesul muncii de catre salariatii societatii.  Instructiunile proprii de securitate a muncii sunt reglementari cu aplicabilitate interna care cuprind   prevederi minimal obligatorii pentru salariatii societatii, prin care se asigura desfasurarea activitatilor in conditii   optime de securitate.  

 Adecvat conditiilor concretede desfasurare a activitatilor se pot prevedea si asigura ulterior si alte masuri  de securitate a muncii. 

 Structura acestei instructiuni proprii de securitate a muncii are la baza abordarea sistematica a aspectelor   de securitate in munca, practicata in cadrul legislatiei legislatiei in vigoare din acest doeniu.  Conform acestei abordari, procesul de munca este tratat ca un sistem complex structurat, compus din   urmatoarele elemente care interactioneaza reciproc: 

- executantul : omul implicat nemijlocit in executarea unei sarcini de munca ; 

- sarcina de munca : totalitatea actiunilor ce trebuiesc efectuate prin intermediul mijloacelor de productie si in anumite conditii de mediu, pentru realizarea scopului procesului de munca ; - mijloace de productie : totalitatea mijloacelor de munca ( autovehicule, aparate, dispozitive, unelte etc.) care se utilizeaza in procesul de munca ; 

- mediul de munca : asamblul conditiilor fizice, chimice, biologice si psihologice in care, unul sau mai multi executanti isi realizeaza sarcina de munca.  

 Reglementarea masurilor de securitate a muncii in cadrul instructiunilor proprii de securitate a muncii,   vizand global desfasurarea uneia sau mai multor activitati, in conditii de securitate a muncii, se realizeaza prin  tratarea tuturor aspectelor de asigurare a securitatii muncii la nivelul fiecarui element al sistemului executant-   sarcina de munca-mijloace de productie-mediul de munca propriu proceselor de munca din cadrul activitatilor   care fac obiect de reglementare. 

 In contextul general prezentat, instructiunile proprii de protectie a muncii pentru activitatile desfasurate au fost elaborate tinand cont de reglementarile existente in domeniul securitatii muncii pentru aceste activitati, precum si pe baza studierii proceselor de munca si stabilirea pericolelor specifice, astfel incat, pentru fiecare pericol sa existe cel putin o masura de prevedere la nivelul fiecarui element component al procesului de munca. 

 Structura acestei instructiuni proprii este facuta pentru fiecare activitate, prevederile urmand o succesiune  logica, corespunzatoare modului de actiune al executantului in procesul de munca . 

 In acelas timp, pentru terminologia de securitate a muncii utilizata la elaborare, instructiunile proprii mai cuprind o anexa in care sant explicati o serie de termeni uzuali. 

 CAPITOLUL 1 . REGULI GENERALE DE SECURITATE A MUNCII  Participare la instructajele de securitate a muncii ( in ziua programata ), insusirea instructiunilor proprii  specifice de protectie a muncii si aplicarea corespunzatoare a prevederilor acestora, reprezinta obligatie de  serviciu. 

 Pentru desfasurarea activitatilorin conditii optime, personalul are obligatia ca la inceperea programului de  lucru, sa se prezinte apt pentru lucru.

 Fiecare salariat are obligatia sa verifice inaintea inceperii activitatii, buna functionare a autovehiculului,sculelor si uneltelor pe care le utilizeaza, cu excluderea operatiunilor de demontare sau acces in zone pentru care este necesar personal specializat. 

 Personalul va utiliza echipamentul individual de protectie adecvat corespunzator activitatilor desfasurate,precum si echipament individual de lucru ajustat pe corp iar in picioare va purta pantofi,pantofi sandale sau bocanci bine fixati pe picior. 

 Personalul are obligatia sa acorde primul ajutor in caz de accident si sa puna in aplicare masurile stabilite pentru astfel de situatii.  

 In caz de necesitate, parasirea locului de munca se va face conform masurilor stabilite si pe cat posibil fara panica, cunoscut fiind faptul ca panica conduce la o crestere exponentiala a consencintelor unor elemente deosebite. 

 Regula generala, pentru toate categoriile de personal, este aceea de a nu interveni in activitati pentru care nu sunt instruiti sau care necesita instruire speciala.  

 CAPITOL II. PREVEDERI GENERALE 

 Conţinut 

 Art.1) Instructiunile proprii de securitate a muncii pentru transporturi rutiere cuprind prevederi de securitate a muncii pentru prevenirea accidentelor de muncă în activităţile de exploatare a autovehiculelor.   

 Scop 

 Art.2) Scopul prezentelor instructiuni proprii este eliminarea sau diminuarea pericolelor de accidentare existente în cadrul acestor activităţi, proprii celor patru componente ale sistemului de muncă (executant- sarcină de muncă mijloace de producţie- mediu de muncă). 

  

 Domeniu de aplicare 

 Art.3) Se aplică pentru activitatea de exploatare mijloace auto, puse la dispozitia angajatilor de catre societate, atat pentru deplasari in interesul serviciului, cat si pentru deplasari in interes personal. 

 Art.4) Prevederile prezentelor instructiuni proprii se aplică cumulativ cu prevederile Instructiuni propriilor Generale de Protecţie a Muncii şi, selectiv, cu prevederile Ordonantei de urgenta nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi ale Condiţiilor tehnice pentru vehicule rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România, nr. 158 / 17.04.1994 ale Ministerului Transporturilor şi nr. 380 / 18.04.1994 ale Ministerului de Interne. 

 Art.5) Pentru activităţile nespecifice sau auxiliare activităţii de exploatare a autovehiculelor se vor aplica prevederile instructiuni propriilor specifice prezentate în Anexa 1. 

  

Revizuirea instructiuni propriilor 

 Art.6) Prezentele instructiuni proprii se vor revizui periodic şi vor fi modificate ori de câte ori este necesar ca urmare a schimbărilor de natură legislativă, tehnică etc. survenite la nivel naţional sau al proceselor de muncă. 

 CAPITOL III PREVEDERI COMUNE  

 Încadrarea personalului 

 Art.7) Conducerea autovehiculelor este permisă conducătorilor auto numai în condiţiile prevăzute de OUG nr. 195 / 2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi instrucţiunile şi dispoziţiile în vigoare emise de Ministerul Transporturilor. 

 Art.8) Conducătorului auto căruia i s-a suspendat permisul de conducere pentru abateri de la regulamentul privind circulaţia pe drumurile publice nu i se va permite să conducă autovehicule decât după ce intra din nou in posesia permisului de conducere. 

 Instruirea personalului 

 Art.9) Instructajul de securitatea muncii se va face pe faze, în conformitate cu prevederile Instructiuni propriilor generale de protecţie a muncii în vigoare. 

 Art.10) Instructajul periodic se va face lunar şi la fiecare schimbare a tipului de autovehicul şi/sau a încărcăturii transportate. 

 Art.11) Persoanele desemnate (conducatorul locului de munca) vor lua măsuri pentru informarea conducătorilor auto asupra particularităţilor de conducere a autovehiculelor în caz de polei, mâzgă, ceaţă etc.   

 Dotarea cu echipament individual de protecţie  Art.12) Conducătorii auto, atunci cand este cazul, vor fi dotaţi de către conducatorii locurilor de munca şi vor fi obligaţi să utilizeze echipamentul individual de protecţie pentru operatiunile care necesita acest lucru. 

  

 Organizarea locului de muncă 

 Art.13) Conducatorul locului de munca, in masura in care acest lucru este posibil, trebuie: a) să stabilească traseele de acces la/de la drumurile publice precum şi traseele interioare; b) să asigure condiţiile de parcare a autovehiculelor; 

c) să asigure condiţiile de efectuare a lucrărilor de întreţinere şi exploatare auto; 

d) să asigure amenajarea şi întreţinerea în stare de circulaţie a drumurilor de acces,  

e) să asigure descongestionarea drumurilor de acces şi a spaţiului de manevră a autovehiculelor;

f) să asigure marcarea şi semnalizarea locurilor sau a zonelor periculoase în care se limitează viteza de circulaţie a mijloacelor de transport ; 

g) să asigure iluminatul pe timp de noapte a căilor de acces, a spaţiilor pentru manevrarea autovehiculelor şi a altor puncte de lucru periculoase; 

h) să asigure instruirea persoanelor care pilotează autovehicule; 

 Condiţii tehnice pe care trebuie să le îndeplinească autovehiculele  Art.14) Pentru a asigura buna funcţionare a autovehiculelor în parcurs şi pentru a evita defecţiunile şi accidentele, autovehiculele trebuie să îndeplinească următoarele condiţii tehnice: 

a) dispozitivul de pornire automată să fie în stare de funcţionare; 

b) volanul să nu aibă joc mai mare de 15°; 

c) piesele mecanismului de direcţie să nu prezinte defecţiuni şi uzuri (jocuri la articulaţie, lipsă şplinturi etc.); d) puntea faţă precum şi puntea (punţile) spate să nu prezinte deformări sau alte defecţiuni la elementele de fixare de cadrul autovehiculului; 

e) elementele suspensiei (arcuri lamelare şi spirale, perne de aer, amortizoare etc.) să nu prezinte defecţiuni; f) rulmenţii roţilor să nu aibă jocuri care depăşesc limitele stabilite în prescripţiile tehnice de funcţionare ale acestora; 

g) sistemul de alimentare al autovehiculelor să nu aibă scurgeri de carburant sau fisuri, fiind interzise orice fel de improvizaţii; 

h) carburatorul (pompa de injecţie) să fie bine fixat şi reglat pentru a se evita orice scurgere de combustibil; i) rezervorul de carburant să fie prevăzut cu capac bine fixat şi asigurat pentru a nu se deschide în timpul mersului, iar suporturile de susţinere şi colierele de fixare ale rezervorului să nu prezinte fisuri; j) instalaţia electrică a autovehiculului să fie în perfectă stare; sunt interzise legăturile improvizate, cablurile neizolate, siguranţele necalibrate, lipsa capacelor de protecţie etc. care pot provoca scurt- circuite; k) bateria acumulatoare să fie în bună stare, bine fixată, acoperită şi amplasată în aşa fel încât bacurile să nu se spargă în timpul mersului; 

l) releele regulatoarelor de tensiune şi de curent să fie bine reglate şi izolate faţă de exterior (capac etc.) pentru a se evita scurtcircuitele; 

m) sistemele de frânare să fie reglate corect şi să fie în perfectă stare de funcţionare; 

n) anvelopele să fie de acelaşi tip şi de aceleaşi dimensiuni şi să nu prezinte deformaţii ce indică dezlipiri sau ruperi ale straturilor componente, iar presiunea să fie cea prescrisă de fabricant. Nu se vor folosi anvelope a căror bandă de rulare prezintă o uzură peste limita prevăzută de instructiuni propriile tehnice. Este interzisă folosirea anvelopelor reşapate.  

o) jantele nu trebuie să prezinte deformaţii ca urmare a uzurii şi a loviturilor. Jantele vor fi bine fixate cu piuliţele respective; 

p) ţeava de evacuare a gazelor arse va fi în bună stare, fără fisuri sau garnituri defecte şi va fi prevăzută cu amortizor de zgomot (tobă de eşapament); 

q) parbrizul şi celelalte geamuri ale autovehiculului să fie în bună stare şi curate. Se interzice înlocuirea geamurilor cu geamuri de altă calitate decât cele prescrise de constructor, cu alte materiale sau cu geamuri care nu sunt corect fixate. Parbrizul va fi prevăzut cu ştergătoare în perfectă stare de funcţionare. 

 Art.15) Pentru menţinerea stării tehnice corespunzătoare a parcului de autovehicule, conducatorul locului de munca trebuie: 

a) să asigure şi să controleze efectuarea lucrărilor de întreţinere a autovehiculelor în conformitate cu prescripţiile din Cartea tehnică a autovehiculului respectiv; 

b) să organizeze baza tehnico - materială necesară efectuării în bune condiţii a lucrărilor de întreţinere zilnică a parcului de autovehicule pe care le deţin; 

c) să asigure condiţii corespunzătoare de lucru; 

d) să supravegheze operaţiile de întreţinere zilnică a autovehiculelor urmărind executarea lor în condiţii bune de către conducătorii auto; 

e) să asigure luarea măsurilor de prevenire şi de combatere a incendiilor la autovehicule; f) să verifice prin sondaj starea tehnică la plecarea şi înapoierea din cursă cât şi pe traseu a autovehiculelor; g) să organizeze acţiunea de depanare a autovehiculelor defecte pe trasee şi să asigure asistenţa tehnică a  autovehiculelor care circulă în tranzit. 

 Art.16) Se interzice plecarea în cursă a autovehiculelor care prezintă stare tehnică şi estetică necorespunzătoare sau care depăşesc limitele admise ale nivelului de zgomot sau concentraţiile maxime admise ale noxelor în gazele de evacuare. 

 Art.17) Se interzice plecarea în cursă a autovehiculelor destinate transporturilor de persoane care nu sunt amenajate în conformitate cu prevederile OUG 165 / 2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi ale prezentelor instructiuni proprii. 

 Art.18) Conducătorii auto au obligaţia ca, pentru asigurarea condiţiilor tehnice ale autovehiculelor, să verifice înainte de plecarea în cursă următoarele: 

 a) instalaţia de alimentare cu carburanţi, instalaţia electrică, instalaţia de evacuare a gazelor arse (eşapate), instalaţia de încălzire, sistemul de direcţie, semnalizare, rulare şi frânare care trebuie să fie în stare corespunzătoare şi fără improvizaţii; 

 b) să nu aibă ataşate rezervoare suplimentare de combustibil, în afara celor montate de către uzina constructoare; 

 c) existenţa şi integritatea fizică şi funcţională a oglinzilor retrovizoare; 

 d) uşile să fie în bună stare de funcţionare; 

 e) să confirme, prin semnătură pe foaia de parcurs, că autovehiculul corespunde din punct de vedere tehnic. 

 Art.19) Conducatorul locului de munca trebuie să asigure ca în inventarul autovehiculului să se găsească:

 a) lampa electrică portabilă sau lanterna; 

 b) manometru pentru verificarea presiunii pneurilor; 

 c) trusă medicală de prim ajutor; 

 d) trusă de scule şi unelte, în bună stare, corespunzătoare tipului de autovehicul; 

 e) cric corespunzător tonajului autovehiculului; 

 f) două triunghiuri reflectorizante sau dispozitiv de semnalizare a avariilor; 

 g) stingător de incendiu ; 

 h) pe timp de iarnă, autovehiculele vor fi dotate, în plus, cu: huse pentru acoperirea măştii radiatorului, lanţuri antiderapante, lopeţi, nisip, etc. 

 Art.20) Mijloacele auto care transportă persoane vor fi întreţinute în stare bună de funcţionare şi de curăţenie, iar înainte de plecare în cursă, conducătorul auto va efectua, în afară de cele arătate anterior, un minuţios control tehnic privind: 

 a) starea geamurilor, a uşilor, buna lor închidere şi funcţionare; 

 b) starea parasolarului de protecţie montat deasupra parbrizului; 

 c) existenţa şi starea perdelelor de la geamuri şi din spatele scaunului conducătorului auto;  d) etanşeitatea sistemului de evacuare a gazelor eşapate; 

 e) funcţionarea sistemului de climatizare din dotarea mijlocului de transport, astfel încât să asigure încălzirea / racirea corespunzătoare a autovehiculului, fiind interzise orice improvizaţii; 

 f) existenţa oglinzilor retrovizoare, starea şi amplasarea lor, astfel încât să permită şoferului să supravegheze de la locul său portierele autovehiculului, precum şi carosabilul din spate.   

 Parcarea 

 Art.21) Este interzisă parcarea autovehiculelor pe drumurile de acces catre parcarea din incinta societatii, precum şi sub liniile electrice aeriene. 

 Art.22) Locurile de parcare devenite alunecoase prin scurgeri sau împrăştieri de substanţe grase, lichide etc. vor fi mentinute intr-o satre de curatenie corespunzatoare. 

 Art.23) În timpul iernii, drumurile de acces, trotuarele, pasajele din parcare vor fi curăţate de zăpadă sau de gheaţă. 

 Art.24) La parcarea autovehiculelor pe locurile destinate acestui scop, conducătorii auto vor lua următoarele măsuri: 

 a) vor asigura distanţa de manevrare în siguranţă dintre autovehicule şi între acestea şi construcţii;  b) vor opri motorul; 

 c) vor frana autovehiculul; 

 d) vor scoate cheile din contact; 

 e) vor închide şi vor asigura prin încuiere uşile cabinei; 

 f) vor scoate de sub tensiune instalaţia electrică a mijlocului de transport, acţionând întrerupătorul general (dacă este cazul). 

 Art.25) Se interzice folosirea flăcării deschise sau a altor surse de foc pentru pornirea motorului.  Art.26) Se interzice părăsirea autovehiculului cu motorul în funcţiune. 

 Art.27) La locul de parcare sunt interzise: 

 a) efectuarea probelor de frânare în mers. Acestea se vor efectua la standurile de încercare a eficienţei sistemului de frânare sau in zone special amenajate; 

 b) alimentarea cu combustibili sau lubrifianţi; 

 c) aruncarea carpelor imbibate cu produse petroliere etc.; 

 d) parcarea autovehiculelor încărcate cu materiale explozive sau uşor inflamabile, cu rezervoare de benzină fisurate sau sparte, cu buşoane lipsă sau neetanşe. 

 Art.28) Ieşirea autovehiculelor din parcare şi din incintele sediilor în drumurile publice se va face cu faţa. În cazul când nu este posibil, ieşirea pe drumurile publice se efectuează numai prin pilotare. 

  

 Transportul persoanelor 

 Art.29) Urcarea, aranjarea, fixarea şi coborârea bagajelor din portbagajul autoturismului se vor face, dupa caz, numai de către conducătorul auto sau de către personalul special încadrat în acest scop.  Art.30) Conducătorilor auto de pe autovehicule le este interzis: 

 a) să conducă sub influenţa alcoolului; 

 b) să efectueze improvizaţii în instalaţia de alimentare cu combustibili sau electrică a microbuzului;  c) să amplaseze pe bordul autovehiculului becuri, fotografii, ilustrate etc.; 

 d) să gareze sau să parcheze autovehiculul în alte locuri decât cele destinate acestui scop şi menţionate în foaia de parcurs. 

 Art.31) În timpul transportului, conducătorilor auto le revin următoarele obligaţii: 

 a) să supravegheze în permanenţă ca urcarea şi coborârea persoanelor să se facă în ordine şi în condiţii care să evite accidente; 

 b) să pornească numai după coborârea sau urcarea pasagerilor; 

 c) să nu oprească şi să nu pornească cu uşile deschise. 

 Art.32) Persoanele transportate sunt obligate să respecte cu stricteţe regulile de transport, fiind direct răspunzătoare de nerespectarea lor. 

 Art.33) Respectati cerintele legale privind orele de conducere si de odihna.Nerespectarea acestora si interventia asupra tahografului sant actiuni ilegale. 

 Art.33) Aranjati-va scaunul astfel incat sa fiti asezati cat mai confortabil posibil,cu toate comenzile la indemana.  Art.34) Atasati-va centura de siguranta.

 Art.35) Nu consumati bauturi alcoolice inainte de a conduce,nici cand conduceti si nu consumati nici un medicament care poate afecta capacitatile de conducere.De asemeni evitati mancarurile grele inainte de conducere deoarece acestea induc o oarecare oboseala. 

 Art.36) Nu continuati sa conduceti daca va este somn.OPRITI-VA.Coborati din autovehicul pentru a va desmorti picioarele,respirati aer proaspat,odihniti-va. 

 Art.37) Verificati daca toti pasagerii sant asezati si cu centurile de siguranta atasate.Prezentati pasagerilor echipamentul de urgenta si iesirile de urgenta. 

 Art.38) Nu uitati ca unghiul mort al autovehiculului va impiedica sa vedeti utilizatorii rutieri mai mici.Fiti deosebit de atenti cand intoarceti,cand dati inapoi. 

 Art.39) Nu depasiti decat daca santeti siguri ca aveti suficient spatiu si nu fortati un alt autovehicul sa incetineasca. 

 Art.40) Mentine-ti distanta minima obligatorie de siguranta fata de autovehiculul din fata.Circulati cu viteza legala si respectati distanta minima obligatorie fata de autovehiculele din fata pentru evitarea accidentelor.  Art.41) Evitati franarea brusca sau accelerarea rapida care ar putea fi periculoasa pentru ceilalti participanti la trafic. 

 Art.42) In caz de pana,de accident sau o alta situatie de urgenta,informati imediat intreprinderea sau serviciile locale de urgenta. 

 Art.43) Adaptati-va conducerea la conditiile meteorologice. 

 Art.44) Este interzisa utilizarea telefonului mobil in timpul conducerii.