Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





Completarea fisei colective de instruire

Completarea fisei colective de instruire 

  25 Iulie 2023 

Cadrul legal 

Angajatorul se va asigura ca lucratorii din intreprinderi si/sau unitati din exterior, care desfasoara activitati in intreprinderea si/sau unitatea proprie, au primit instructiuni adecvate referitoare la riscurile legate de securitate si sanatate in munca, pe durata desfasurarii activitatilor. Aceasta obligatie este prevazuta la art. 20 alin. (3) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca. 

Nerespectarea obligatiei legale de a asigura conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 de lei la 8.000 de lei conform art. 39 alin. (4) din Legea nr. 319/2006. 

Pentru persoanele aflate in intreprindere si/sau unitate cu permisiunea angajatorului, acesta are obligatia de a stabili, prin regulamentul intern sau prin regulamentul de organizare si functionare, durata instruirii si reguli privind instruirea si insotirea acestora in intreprindere si/sau unitate. 

Exceptie fac alti participanti la procesul de munca, respectiv: 

persoanele aflate in intreprindere si/sau unitate, cu permisiunea angajatorului, in perioada de verificare prealabila a aptitudinilor profesionale in vederea angajarii; 

persoanele care presteaza activitati in folosul comunitatii sau activitati in regim de voluntariat; somerii pe durata participarii la o forma de pregatire profesionala; 

persoanele care nu au contract individual de munca incheiat in forma scrisa si pentru care se poate face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba. 

Pentru lucratorii din intreprinderi si/sau unitati din exterior care desfasoara activitati pe baza de contract de prestari de servicii, angajatorul beneficiar al serviciilor va asigura instruirea lucratorilor respectivi privind: 

activitatile specifice intreprinderii si/sau unitatii respective, 

riscurile pentru securitatea si sanatatea lor, 

masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul intreprinderii si/sau unitatii, in general.

Instruirea se consemneaza in fisa de instruire colectiva. 

Fisa de instruire colectiva se intocmeste in doua exemplare, din care: 

– un exemplar se va pastra de catre cel care a efectuat instruirea, respectiv: 

angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca sau lucratorul desemnat sau 

serviciul intern de prevenire si protectie; 

– un exemplar se va pastra de catre angajatorul lucratorilor instruiti sau, in cazul vizitatorilor, de catre conducatorul grupului. 

Modelul fisei de instruire individuala se regaseste in anexa nr. 12 la H.G. nr. 1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. 

 

Completarea fisei colective de instruire - model actualizat la data de 12 Iulie 2024