Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





INSTRUCTIUNI PROPRII SSM PENTRU STATII SORTARE SI CONCASARE

INSTRUCTIUNI PROPRII SSM PENTRU STATII SORTARE SI CONCASARE

 

Art.1. Este interzis accesul persoanelor straine la: benzile transportoare, ciururi (site) granulatoare,  concasoare, postul de comanda, transformatoare si alte locuri de munca periculoase. 

Art.2. Toate organele in miscare ale instalatiei (transmisie prin curele, angrenaje, cuplaje, volante, etc.)  vor fi prevazute obligatoriu cu aparatori de protectie. 

Art.3. Este interzis a se monta sau demonta aparatorile de protectie in timpul functionarii instalatiei. 

Art.4. Toate locurile de trecere ale instalatiei de sortare aflate la inaltime trebuie sa fie prevazute pe toata  lungimea lor, cu balustrade rezistente, care trebuie sa fie de 1,2 m. inaltime, bine fixate si prevazute  din 40 in 40 cm. cu traverse contra alunecarii. 

Art.5. Scarile si platformele instalatiei trebuie sa fie in stare buna, rezistente, bine sudate sau imbulonate  si prevazute cu balustrade de 1,2 m. inaltime. 

Art.6. In timpul iernii, platformele, caile de acces si de trecere a instalatiei trebuie sa fie curatate zilnic de  zapada, gheata, pentru a evita accidentele prin alunecare. 

Art.7. Este interzis lucrul la instalatia de sortare pe timp nefavorabil (viscol, furtuna, ploi torentiale cu  descarcari electrice). 

Art.8. Pornirea si oprirea instalatiei de sortare va fi anuntata de postul de comanda printr-un sistem de  avertizare acustica, care trebuie sa fie auzit la toate locurile de munca ale instalatiei. 

Art.9. Dispozitia de pornire a instalatiei de sortare va fi data numai de maistrul de schimb, iar oprirea  instalatiei poate fi semnalizata de orice supraveghetor, in cazul producerii unor defectiuni sau avarii  in circuitul agregatelor. 

Art.10. Pornirea si oprirea instalatiei se va face de la o statie automata de comanda, numai de catre  persoane calificate, autorizate si instruite in acest scop. 

Art.11. Toate locurile de comanda (pornire-oprire) ale instalatiei trebuie sa fie prevazute obligatoriu cu  butoane de avarii, pentru a se putea opri la nevoie atat sectorul in care s-a produs avaria, cat si  sectoarele din urma. 

Art.12. Este obligatoriu ca instalatia electrica si electromotoarele expuse contactului cu apa provenita din  precipitatii sau din procesul de spalare a agregatelor din rau sa aiba izolare hidrofuga. 

Art.13. Este interzis a se efectua reparatia, intretinerea sau orice alt gen de lucrare la un utilaj sau agregat  al instalatiei de sortare fara montarea de tablite avertizoare:  

“NU INTRATI – SE LUCREAZA !” 

Art.14. Este interzisa remedierea eventualelor defectiuni accidentale, precum si revizii si reparatii  planificate de catre persoane care NU sunt specializate interventia executandu-se numai sub  indrumarea maistrului sau mecanicului responsabil al instalatiei. 

Art.15. Este interzis inceperea lucrarilor de reparatie pana ce instalatia nu a fost scoasa de sub tensiune  , iar pe tabloul de comanda se pune tablita avertizoare cu textul : 

 ‘’ ATENTIE ! NU CUPLA ! SE LUCREAZA ! ,, 

Art.16. Este interzisa urcarea pe ciurul vibrator pentru desfundarea sitelor cand instalatia se afla in  functiune.

Art.17. Este interzisa curatarea si traversarea transportoarelor cu snec in timpul functionarii. 

Art.18. Schimbarea sau inlocuirea benzilor transportoare se va face numai cu ajutorul unor instalatii de  ridicat corespunzatoare. 

Art.19. La incetarea lucrului instalatia de sortare va fi golita. 

Art.20. Deservirea electropompelor va fi incredintata unui mecanic calificat si instruit in acest scop.  Art.21. Este interzisa functionarea electropompelor daca cuplajele lor nu au aparatorile montate. 

Art.22. Toate locurile periculoase care favorizeaza accidentarea vor fi marcate cu tablite avertizoare.  Art.23. Este interzis a se efectua reparatii accidentale, capitale si revizii tehnice pana nu se emite “DECIZIA  

DE REPARATII. La terminarea vedere lucrarilor de reparatii sau revizii se va intocmi proces verbal  de receptie di punct de al calitatii si al securitatii muncii. 

Art.24. Este interzisa deservirea acestor utilaje de catre alt personal decat cel care a fost calificat si instruit,  atat pentru partea mecanica, cat si pentru partea electrica. 

Art.25. Periodic se vor controla imbinarile cu suruburi si in caz de slabire se vor strange. 

Art.26. Este interzisa functionarea ciurului fara aparatorile de protectie a partilor in miscare. 

Art.27. Este interzisa functionarea ciurului fara legarea la instalatia de protectie de punere la pamant. Art.28. Periodic se va verifica ungerea rulmentilor si se va complecta daca se constata ca nu este  suficienta unsoare. 

Art.29. Inaintea fiecarei porniri obligatoriu se va verifica si controla cu atentie ca pe fiecare volanta sa fie  montate aceleasi greutati (ca numar si tip), pentru a se asigura o vibrare simetrica a ciurului.  

Art.30. Este interzisa prezenta altor persoane daca nu au sarcini de serviciu la aceste locuri de munca. De admiterea acestor persoane ramane raspunzator fiecare lucrator care este de serviciu la aceste  locuri de munca. 

Art.31. Este interzisa stationarea,odihna si transportul persoanelor pe banda transportoare.In acest sens  se vor monta placi avertizoare. 

Art.32. Se interzice orice fel de interventie la transportoarele cu banda in timpul functionarii acestora. Art.33. Se interzice traversarea peste si pe sub transportoarele cu banda daca nu sant amenajate treceri  speciale. 

Art.34. Incarcarea transportoarelor cu banda se va efectua numai prin intermediul unui buncar sau siloz  de alimentare. 

Art.35. Transportoarele cu banda care sant defecte nu vor fi folosite pana la remedierea defectiunilor. Art.36. Se interzice incarcarea cu materiale a transportoarelor cu banda cand acestea sant oprite. 

Art.37. Este interzisa interventia la transportorul cu banda pentru inlaturarea defectiunilor cand acesta  functioneaza. 

Art.38. Este interzisa utilizarea in timpul functionarii transpotorului a uneltelor sau a altor obiecte in scopul  indepartarii materialelor adunate sub tamburul de intoarcere al benzii. Indepartarea materialelor se  va face,numai in timpul opririi transportorului cu banda.

Art.39. Pentru mentinerea in bune conditii de securitate a muncii a transportorului cu banda in timpul  exploatarii,se vor efectua urmatoarele lucrari periodice: 

∙ verificarea stangerii suruburilor si a asigurarii lor; 

∙ gresarea mecanismelor; 

∙ inlocuirea integrala a lubrefiantilor; 

∙ verificarea etanseitatii reductoarelor; 

∙ verificarea functionarii stergatoarelor; 

∙ verificarea dispozitivelor de siguranta si protectie. 

Art.40. Periodic se va verifica functionarea echipamentelor de siguranta si a echipamentelor de protectie  si functionarea intrerupatoarelor de oprire de urgenta pentru intreg ansamblul statiei de sortare. 

Art.41. Punerea in functiune a statiei de sortare se va face pe baza unui proces verbal de receptie si  punere in functiune.