Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
Instructiuni proprii ssm extras
INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA PENTRU EXPLOATAREA ŞI ÎNTREŢINEREA DRUMURILOR ŞI PODURILOR (REVIZUITE 2014).
- EXTRAS -
PREAMBUL
Instrucţiunile proprii de securitate şi sănătate în muncă cuprind prevederi obligatorii minimale pentru desfăşurarea activităţilor din C.N.A.D.N.R.
Respectarea conţinutului acestor prevederi nu absolvă persoanele juridice sau persoanele fizice de răspundere pentru prevenirea şi asigurarea oricăror altor măsuri de securitate a muncii adecvate condiţiilor concrete de desfăşurare a activităţii respective.
Instrucţiunile proprii de securitate şi sănătate fac parte dintr-un sistem unitar de reglementări privind asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă, sistem compus din:
- Legea securitatii şi sănătatii în muncă nr. 319/ 2006;
- Norme metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 319/2006, aprobate prin H.G. nr. 1425/2006, modificate si completate prin H.G. nr. 955/2010 si H.G. nr. 1242/2011; - Hotărâri de Guvern care conţin cerinţe de minime securitate şi sănătate în muncă pentru diverse domenii de activitate;
- Instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate pentru activităţi caracterizate de riscuri specifice. Prevederile tuturor acestor acte normative se aplică cumulativ şi au valabilitate naţională, indiferent de locul unde Compania îşi desfăşoară activităţile.
Instrucţiunile proprii de securitate şi sănătate în muncă sunt emise pentru sistemul de muncă compus din :
- Executant : lucrătorul direct implicat în procesul tehnologic;
- Sarcina de muncă: totalitatea acţiunilor ce trebuie efectuate prin intermediul mijloacelor de producţie şi în anumite condiţii de mediu, pentru realizarea scopului procesului de muncă; - Mijloacele de producţie: totalitatea echipamentelor de muncă - (instalaţii, utilaje, maşini, aparate, dispozitive, unelte etc.) şi a obiectelor muncii (materii prime, materiale etc.) care se utilizează în procesul de muncă;
- Mediul de muncă: ansamblul condiţiilor fizice, chimice, biologice şi psihologice în care, unul sau mai mulţi executanţi îşi realizează sarcina de muncă.
Desfăşurarea uneia sau mai multor activităţi în condiţii de securitate a muncii, se realizează prin tratarea tuturor aspectelor de asigurare a securităţii muncii la nivelul fiecărui element al sistemului : executant - sarcină de muncă - mijloace de producţie - mediu de muncă, propriu proceselor de muncă din cadrul activităţilor care fac obiect de reglementare.
În contextul general prezentat, " Instrucţiunile proprii de securitate şi sănătate pentru exploatarea şi întreţinerea drumurilor şi podurilor" au fost elaborate ţinând cont de reglementările existente în domeniul securităţii muncii pentru aceste activităţi şi pe baza studierii proceselor de muncă şi stabilirea pericolelor specifice, astfel încât, pentru fiecare pericol să existe cel puţin o măsură de prevenire la nivelul fiecărui element component al procesului de muncă.
PREVEDERI GENERALE
(Art. 1-3)
Conţinut
Instrucţiunile proprii de securitate şi sănătate pentru exploatarea şi întreţinerea drumurilor şi podurilor cuprind măsuri de prevenire a accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale specifice activităţii C.N.A.D.N.R. S.A..
Scop
Scopul prezentelor instrucţiuni este ca prin respectarea măsurilor de prevenire cuprinse, să se asigure desfăşurarea în condiţii de securitate a activităţilor.
Domeniu de aplicare
Prezentele « Instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate pentru exploatarea şi întreţinerea drumurilor şi podurilor » se aplică tuturor lucratorilor C.N.A.D.N.R. S.A., care desfăşoară activităţi de exploatare şi întreţinere drumuri şi poduri, în baza unui contract individual de muncă.
PREVEDERI COMUNE ACTIVITĂŢILOR DE EXPLOATARE ŞI ÎNTREŢINERE DRUMURI ŞI PODURI
(Art. 5-63)
Încadrarea şi repartizarea lucrătorilor la locul de muncă
Încadrarea şi repartizarea lucrătorilor la locul de muncă se vor efectua în conformitate cu prevederile cuprinse în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 şi în Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 319/2006.
Procesele de muncă vor fi conduse şi supravegheate de către lucrători care posedă pregătirea tehnică corespunzătoare, numiţi prin decizia conducerii Companiei.
Instruirea lucrătorilor
Organizarea şi desfăşurarea activităţilor de instruire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă a lucrătorilor participanţi la activităţile de exploatare şi întreţinere drumuri şi poduri se vor efectua în conformitate cu prevederile din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.319/2006 precum şi cu cerinţele prevăzute în Ordinele ministeriale specifice lucrărilor C.N.A.D.N.R.
Activităţile de exploatare şi întreţinere drumuri şi poduri vor fi executate numai de către lucrătorii care au fost instruiţi în domeniul securităţii muncii şi care deţin calificarea şi/sau autorizarea necesară realizării sarcinilor de muncă.
La instruirea în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă a lucrătorilor care desfăşoară activităţi de exploatare şi întreţinere drumuri şi poduri se va ţine seama şi de posibilitatea apariţiei unor condiţii meteorologice nefavorabile (ceaţă, viscol, furtună etc.).
Lucrătorii care execută sarcini de muncă nespecifice activităţilor de exploatare şi întreţinere drumuri şi poduri trebuie să fie instruiţi în domeniul activităţii pe care o desfăşoară şi după caz, autorizaţi.
Dotarea lucrătorilor cu echipament individual de protecţie (EIP)
Acordarea şi utilizarea echipamentului individual de protecţie se vor face conform prescripţiilor din HG 1048/2006. Pentru fiecare din activităţile specifice Companiei se vor indica modalităţile de acordare a EIP.
Conducătorii locurilor de muncă nu vor permite desfăşurarea nici unei activităţi înainte de a verifica dotarea lucrătorilor cu echipament individual de protecţie şi de a urmări utilizarea corectă a acestuia.
Este interzisă utilizarea echipamentelor individuale de protecţie care nu sunt realizate şi certificate în conformitate cu reglementările în vigoare.
Echipamentul individual de protecţie împotriva pericolelor de natură electrică trebuie verificat la termenele stabilite, fiind interzisă utilizarea celui defect sau neverificat.
Echipamentul individual de protecţie împotriva pericolelor de cădere de la înălţime trebuie depozitat şi utilizat în conformitate cu instrucţiunile stabilite de fabricant.
Repartizarea sarcinii de muncă
Repartizarea sarcinilor de muncă se va efectua în conformitate cu prevederile corespunzătoare procesului tehnologic, a echipamentelor de muncă disponibile şi a condiţiilor de mediu de muncă exterior.
Coordonatorul în materie de securitate şi sănătate în timpul elaborării proiectului (unde este cazul) este obligat să aplice prevederile HG nr. 300/2006.
Coordonatorul în materie de securitate şi sănătate în timpul realizării lucrării este obligat să: a) coordoneze punerea în aplicare a instrucţiunilor proprii de securitate;
b) coordoneze punerea în aplicare în mod coerent a următoarelor principii: - întreţinerea şantierului în ordine şi în stare de curăţenie satisfăcătoare;
- alegerea amplasamentului posturilor de lucru, ţinând cont de condiţiile de acces şi de stabilirea căilor şi a zonelor de deplasare sau de circulaţie;
- condiţiile de transport, manipulare şi montaj a materialelor, subansamblelor şi furniturilor recuperabile cât şi a uitlajelor, dispozitivelor şi echipamentelor;
- întreţinerea, controlul înainte de începerea serviciului şi controlul periodic al instalaţiilor, dispozitivelor şi echipamentelor pentru eliminarea sau diminuarea acţiunii factorilor de risc; - continua adaptare în funcţie de evoluţia şantierului a duratei efective a diferitelor activităţi sau faze ale lucrării;
c) coordoneze şi să urmărescă punerea în aplicare de către angajatori a sarcinilor ce le revin din cele prezentate la pct. b);
d) adapteze planul de securitate şi sănătate în funcţie de evoluţia lucrărilor şi a eventualelor modificări intervenite;
e) coordoneze supravegherea aplicării corecte a metodelor de muncă;
Lucrătorii care asigură conducerea activităţilor la locul de muncă (conducătorii locurilor de muncă) au următoarele obligaţii:
a) să verifice, când este cazul, vizual, înainte de începerea lucrului, existenţa şi starea tehnică a protectorilor şi/sau a dispozitivelor de protecţie, a AMC-urilor şi să ia măsuri pentru înlăturarea eventualelor deficienţe constatate;
b) sa efectueze la angajare instruirea la locul de munca noilor incadrati si instruirea periodica tuturor lucratorilor din subordine;
c) sa pastreze Fisele de instruire ale lucratorilor din subordine;
d) să repartizeze lucrătorii din subordine numai la activităţile pentru care aceştia posedă pregătirea corespunzătoare şi numai după instruirea tehnică şi de securitate a muncii; e) să nu permită desfăşurarea oricărei activităţi de către lucrătorii aflaţi într-o stare psiho fiziologică necorespunzătoare;
f) să urmărească pe toată durata timpului de lucru menţinerea în stare corespunzătoare a căilor de acces, a iluminatului, a semnalizării de securitate.
g) să oprească imediat procesul de muncă în cazul apariţiei unor riscuri de accidentare sau de producere a avariilor;
h) în cazul producerii unui accident de muncă să ia măsuri de acordare a primului ajutor şi să anunţe lucratorul desemnat cu securitatea muncii.
Lucrătorii sunt obligaţi să-şi însuşească, să respecte şi să aplice instrucţiunile proprii de securitate a muncii specifice sarcinii de muncă pe care o au de îndeplinit. De asemenea, pentru desfăşurarea proceselor de muncă în condiţii de securitate lucrătorii sunt obligaţi:
a) să verifice înainte de începerea lucrului dacă echipamentele de muncă pe care le va utiliza sunt în stare tehnică corespunzătoare;
b) să aducă la cunoştinţa conducătorului postului de lucru defecţiunile constatate; c) să respecte tehnologia de lucru şi instrucţiunile de securitatea muncii la locul de muncă; d) să utilizeze în timpul lucrului echipamentul individual de protecţie corespunzător activităţii respective;
e) să nu execute sarcini de muncă din proprie iniţiativă sau din dispoziţia altui conducător al unui loc de muncă dacă nu este instruit corespunzător;
f) să menţină curăţenia la locul de muncă;
g) să nu introducă sau să consume băuturi alcoolice în postul de lucru sau la sediul districtului;
h) să respecte disciplina la locul de muncă;
i) să acorde primul ajutor în cazul producerii unui accident de muncă;
j) să înştiinţeze imediat conducătorul locului de muncă despre producerea unui accident de muncă.
Organizarea activităţilor
Activităţile de exploatare şi întreţinere drumuri şi poduri sunt permise numai dacă la posturile de lucru au fost luate toate măsurile tehnice şi organizatorice pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale.
Conducătorii autovehiculelor şi utilajelor care circulă în incinta unităţilor trebuie să respecte viteza de deplasare stabilită, căile de acces şi locurile de parcare.
În cazul în care pentru deplasarea la sau de la locul de muncă lucrătorii traversează linii de cale ferată, aceştia sunt obligaţi să respecte următoarele:
a) să se asigure că nu există locomotive, vagoane sau alte vehicule în mişcare; b) să traverseze numai prin locurile marcate;
c) traversarea să se facă perpendicular pe axa căii ferate.
Utilizarea echipamentelor de muncă (EM)
Se interzice utilizarea echipamentelor de muncă necertificate din punctul de vedere al securităţii muncii.
Se interzice lucrul cu un echipament de muncă care nu are montaţi toţi protectorii sau ale cărui dispozitive de protecţie funcţionează defectuos.
Se interzice utilizarea echipamentelor de muncă specifice lucrărilor de exploatare şi întreţinere drumuri şi poduri dacă sistemele de avertizare cu care sunt dotate nu funcţionează. Este interzis oricărui lucrător să lucreze sau să intervină la un echipament de muncă pentru care nu are instruirea, calificarea sau autorizarea necesară.
Este interzisă punerea în funcţionare sau manevrare a unui echipament de muncă de către lucrătorii neinstruiţi sau neautorizaţi şi care nu au primit sarcini de muncă în acest scop. Când se constată o funcţionare defectuoasă a unui echipament de muncă lucrătorii sunt obligaţi să-l oprească şi să anunţe imediat conducătorul locului de muncă/postului de lucru. 1) Se interzice ca lucrătorii să intervină pentru remedierea defecţiunilor constatate la echipamentele de muncă aflate în funcţiune.
2) Remedierea defecţiunilor se va face numai de către lucrători special desemnaţi în acest scop şi numai după separarea echipamentelor de muncă faţă de sursa de alimentare cu energie.
Transportul, manipularea şi depozitarea materiilor prime şi a materialelor Pentru activităţile de transport desfăşurate de unităţile cu profil de exploatare şi întreţinere drumuri şi poduri se vor respecta prevederile cuprinse în Regulamentului de circulaţie pe drumurile publice şi instrucţiunile proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru transportul intern, pct.5.9. Pentru activităţile de manipulare şi depozitare în unităţile cu profil de exploatare şi întreţinere drumuri şi poduri se vor respecta prevederile cuprinse în HG nr. 1051/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru manipularea manuală a maselor care prezintă riscuri pentru lucrători, în special de afecţiuni dorsolombare
Autoutilajele tehnologice şi autovehiculele care sunt utilizate în activităţile de exploatare şi întreţinere drumuri şi poduri trebuie semnalizate în mod corespunzător, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte.
Protecţia împotriva electrocutării
Echipamentele de muncă acţionate electric cât şi echipamentele electrice trebuie să corespundă prevederilor din HG nr.1146/2006
Echipamentele de muncă electrice sau acţionate electric trebuie să fie verificate la recepţie şi după fiecare reparare sau modificare tehnică pentru a se testa eficacitatea măsurilor de securitate împotriva pericolului de electrocutare.
Înainte de utilizarea echipamentelor de muncă acţionate electric lucrătorii sunt obligaţi să verifice vizual imposibilitatea atingerii pieselor care se află normal sub tensiune şi vor verifica şi legătura la centura de împământare.
Protecţia împotriva incendiilor
Unităţile care desfăşoară activităţi de exploatare şi întreţinere drumuri şi poduri au obligaţia de a asigura echiparea şi dotarea cu materiale de prevenire şi stingere a incendiilor în conformitate cu Normele generale de prevenire şi stingere a incendiilor.
Fumatul şi focul deschis nu sunt permise decât în locurile destinate în acest scop. Căile de acces la mijloacele şi instalaţiile de prevenire şi stingere a incendiilor trebuie să fie în permanenţă degajate.
SEMNALIZAREA LUCRĂRILOR DE DRUMURI
(pentru lucratorii care se deplaseaza la subunitatile si lucrarile C.N.A.D.N.R.)
Sectoarele de drum pe care se execută lucrări de întreţinere sau reparaţii drumuri şi poduri trebuie obligatoriu semnalizate.
Semnarizarea lucrărilor de drumuri se va face conform “Normelor metodologice privind condiţiile de închidere a circulaţiei şi de instruire a restricţiilor de circulaţie în vederea executării de lucrări în zona drumului public şi/sau protejarea drumului” aprobate prin Ordinul comun MI-MT nr. 112/411/2000.
Instalarea semnalizării sectorului de drum se va efectua numai sub supravegherea conducătorului postului de lucru.
Descărcarea indicatoarelor şi a materialelor de semnalizare din mijlocul de transport se va face numai prin spatele sau partea laterală dinspre acostamentul drumului
Este interzisă descărcarea indicatoarelor şi a materialelor de semnalizare pe partea carosabilă a drumului.
Lucrătorii care lucrează pe platforma drumului, pe acostament sau în apropierea acestuia trebuie: a) să aibă în atenţie circulaţia rutieră ce se desfăşoară în apropierea lor;
b) să cunoască indicatoarele rutiere şi modul de împrejmuire a locului de muncă; c) să utilizeze echipamentul pentru avertizarea conducătorilor mijloacelor de transport. Se interzice staţionarea lucrătorilor pe partea carosabilă a drumului, în afara zonelor de lucru împrejmuite şi semnalizate.
Circulaţia lucrătorilor pe drumurile publice se va face numai pe partea stângă, pe acostament sau în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului.
La traversarea drumului lucrătorii sunt obligaţi să se asigure faţă de circulaţia rutieră din ambele sensuri şi să traverseze atunci când nu există niciun pericol.
În caz de vizibilitate redusă, precum şi atunci când se execută lucrări pe porţiuni de drum care prezintă pericol de accidentare din cauza circulaţiei, conducătorul postului de lucru este obligat să posteze piloţi pentru dirijarea circulaţiei.
La semnalizarea sectoarelor de drum în lucru cu semafoare luminoase se va respecta instrucţia de semnalizare a lucrărilor de drumuri.
În perioada de inactivitate utilajele de întreţinere trebuie parcate pe aceeaşi parte pe care se execută lucrările şi, pe cât posibil, în exteriorul părţii carosabile. Se interzice staţionarea acestor utilaje în curbe fără vizibilitate.
Zonele periculoase din cadrul punctelor de lucru trebuie semnalizate cu indicatoare de avertizare, independent de semnalizarea pentru reglementarea circulaţiei.
Circulaţia pietonilor
(Art. 613-615)
Circulaţia pietonilor, de regulă, va fi separată de circulaţia autovehiculelor. Încrucişările căilor de circulaţie a pietonilor cu cele ale autovehiculelor se vor reduce la minim. În locurile periculoase se vor instala bariere, indicatoare etc.
Când lipsesc trotuarele, pietonii vor circula pe partea stângă a căilor de circulaţie, în direcţia lor de mers.
Traversarea căilor de circulaţie de către pietoni se va face numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje. Atunci când acestea lipsesc, traversarea se va face după ce în prealabil pietonii s-au asigurat că nu există vreun pericol.
Mijlocul de transport
(Art. 667-721)
(pentru: - soferi;
- personalul tehnico-economic care conduce masini de serviciu)
Este interzisă achiziţionarea mijloacelor de transport auto dacă nu sunt însoţite de cartea tehnică. Starea tehnică a autovehiculelor şi remorcilor utilizate în transportul intern trebuie să corespundă Regulamentului privind circulaţia pe drumurile publice.
La începutul fiecărui schimb conducătorul mijlocului de transport trebuie să verifice starea frânelor de la mecanismul de deplasare şi de ridicare şi starea de uzură a lanţurilor şi cablurilor. Se interzice orice fel de reparaţie, curăţire sau ungere în timpul funcţionării mijloacelor de transport. Dispozitivele de protecţie vor fi astfel fixate încât să nu poată fi îndepărtate decât cu ajutorul unor unelte. În vederea efectuării unor reparaţii, îndepărtarea lor este permisă numai după oprirea mijlocului de transport. La terminarea reparaţiei, acestea vor fi montate la loc. Staţionarea mijloacelor de transport trebuie să se facă numai pe partea dreaptă a sensului de mers. În acest caz, mijloacele de transport trebuie obligatoriu asigurate prin frânare împotriva unei deplasări necomandate.
Este interzis a se impune conducătorilor mijloacelor de transport să plece în cursă, dacă starea tehnică a autovehiculelor este necorespunzătoare.
Conducătorul mijlocului de transport auto
Este interzisă încredinţarea mijlocului de transport persoanelor străine, chiar dacă sunt autorizate pentru conducerea acestuia, fără avizul conducătorului de lucru.
Conducătorul mijlocului de transport este obligat să cunoască şi să respecte indicatoarele de circulaţie şi mijloacele de avertizare întâlnite.
Se interzice conducerea autovehiculelor de către conducătorii auto bolnavi sau sub influenţa băuturilor alcoolice.
În caz de îmbolnăvire sau accidentare, conducătorul autovehiculului este obligat să anunţe şeful ierarhic pentru a trimite înlocuitor.
În timpul funcţionării mijlocului de transport auto, se interzice conducătorului său să lase maşina fără supraveghere, să stea de vorbă sau să permită altor persoane manipularea comenzilor. Dacă este necesar să părăsească maşina, el o va opri din funcţionare şi o va bloca prin introducerea în una din viteze sau marşarier, luând cheile de contact şi închizând uşile cu cheia.
Pentru a preveni producerea accidentelor cauzate de apariţia unor defecţiuni, conducătorul va opri mijlocul de transport la sesizarea unor zgomote anormale şi ori de câte ori consideră că este necesar să efectueze un control tehnic.
Conducătorul autovehiculului va proceda la pornirea motorului şi la manevra autovehiculului numai după ce s-a asigurat că nu se găsesc persoane sub maşină sau în apropierea ei, pentru evitarea accidentării acestora.
Se interzice pornirea autovehiculelor prin împingere sau remorcare cu ajutorul cablurilor de către alte maşini, prin coborârea liberă pe pantă sau prin alte metode improvizate. Se interzice dormitul în cabina autovehiculului, cu motorul în funcţiune.
Remorcarea
Se interzice remorcarea autovehiculelor sau a remorcilor cu cabluri improvizate sau lanţuri. Pentru remorcare, autovehiculul care tractează, se va apropia cu o viteză redusă de vehiculul care urmează a fi tractat.
Pe timpul remorcării se interzice pătrunderea persoanelor între mijlocul de transport şi remorci. Se interzice mersul înapoi al mijlocului de transport, pentru cuplare, fără a fi pilotat.
Parcarea – gararea
Parcarea autovehiculelor se va face în locuri destinate acestui scop
După terminarea programului conducătorul auto este obligat:
a) să parcheze autovehiculul la locul stabilit;
b) să asigure autovehiculul;
c) să sesizeze eventualele defecţiuni ivite.
Alimentarea
Alimentarea cu combustibil a mijloacelor auto se va face numai în locurile special amenajate. La staţiile de alimentare, conducătorii autovehiculelor sunt obligaţi:
a) să respecte distanţa de cel puţin 3 m faţă de autovehiculele care se alimentează şi cel puţin 1 m între autovehiculele care urmează la rând;
b) să oprească funcţionarea motorului în timpul alimentării;
c) să respecte regulile de ordine interioară ale staţiei de alimentare;
d) să oprească imediat şi să îndepărteze autovehiculul la o distanţă de cel puţin 50 m de staţie, dacă se produc rateuri;
e) să nu fumeze sau să folosească focul deschis pe teritoriul staţiei;
f) să regleze motorul sau să remedieze orice defecţiune la o distanţă de peste 50 m faţă de staţia de alimentare.
Este interzis ca însoţitorii şi persoanele aflate în cabină sau în caroseria autovehiculului să fumeze pe teritoriul staţiei sau depozitului de carburanţi pe timpul alimentării.
Pentru prevenirea incendiilor, rezervoarele şi conductele de combustibil nu trebuie să prezinte scurgeri. După alimentare se va închide bine buşonul rezervorului.
Alimentarea autovehiculelor cu combustibil se va face numai menţinându-se, în timpul alimentării, pistonul pompei de alimentare sprijinit de gura de alimentare a rezervoarelor. Când nu există pompe de alimentare, se vor folosi pâlnii cu cot, prevăzute cu sită, iar transportul combustibilului la autovehicule se va face numai în vase închise.
Este interzisă alimentarea carburatorului cu benzină prin turnare liberă (cu sticlă, cu furtun racordat la bidoane sau alte sisteme improvizate).
INSTRUCŢIUNI PROPRII DE SECURITATE ŞI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ PENTRU ACTIVITATEA DE BIROU, PERSONAL TESA - C.N.A.D.N.R.
(Art. 1363-1473)
Generalităţi
Activitatea de prelucrare a datelor va fi executată numai de personal care a beneficiat de un examen corespunzător al ochilor şi al vederii înainte de începerea activităţii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare.
Amenajarea locului de muncă
Utilizatorul trebuie să încline, să basculeze sau să rotească ecranul oricare ar fi înălţimea ochilor deasupra planului de lucru, astfel încât să îşi asigure o poziţie de lucru confortabilă şi să evite reflexiile şi efectul de orbire.
Utilizatorul trebuie să menţină înălţimea optimă a centrului ecranului care trebuie să corespundă unei direcţii de privire înclinate intre 100 şi 20o sub planul orizontal care trece la nivelul ochilor. Lucrătorul trebuie să se asigure că înălţimea tastaturii în timpul utilizării formează un unghi între braţ şi antebraţ de minimum 90o .
Se interzice conectarea echipamentelor pentru prelucrarea automată a datelor la prize defecte sau fără legătura la pământ.
Exploatarea echipamentelor pentru prelucrarea automată a datelor
Se interzice lucratorilor sa utilizeze echipamentele pentru prelucrarea automată a datelor pe care nu le cunosc si pentru care nu au instruirea necesară.
Se interzice operatorilor echipamentelor pentru prelucrarea automată a datelor să intervină la tablouri electrice, prize, ştechere, cordoane de alimentare, grupuri stabilizatoare, instalaţii de climatizare sau la orice alte instalaţii auxiliare specifice.
Este interzisă punerea în funcţiune a unui echipament după revizii sau reparaţii fără a avea în scris de la personalul autorizat care a efectuat revizia sau reparaţia confirmarea că echipamentul respectiv este în bună stare de funcţionare.
Se interzice îndepărtarea dispozitivelor de protecţie ale echipamentelor pentru prelucrarea automată a datelor.
Se interzice efectuarea oricărei intervenţii în timpul funcţionarii echipamentelor pentru prelucrarea automată a datelor.
Se interzice continuarea lucrului la echipamentele pentru prelucrarea automată a datelor atunci când se constată o defecţiune a acestuia.
Se va anunţa de urgenţă orice defecţiune apărută la un echipament.
Remedierea defecţiunilor se va realiza numai de către personal de întreţinere autorizat. Se interzice conectarea echipamentului pentru prelucrarea automată a datelor la prize defecte sau fără legătură la pământ.
La utilizarea imprimantelor de mare viteză se vor evita supraîncălzirile care pot duce la incendii. In apropierea acestor imprimante se vor amplasa stingătoare de incendiu încărcate cu dioxid de carbon sau praf şi dioxid de carbon.
In timpul funcţionării, capacul superior al imprimantelor va fi menţinut închis; deschiderea capacului imprimantelor, pentru diverse reglaje se va realiza numai după deconectarea acestora de la sursă.
La utilizarea imprimantelor se va evita atingerea parţilor fierbinţi.
Orice intervenţie în timpul funcţionarii imprimantelor, permisă în documentaţia tehnică, se va realiza cu luarea măsurilor de evitare a antrenării parţilor corpului de către imprimantă. In timpul funcţionarii echipamentelor, uşile de acces ale încăperilor nu se vor bloca sau încuia, pentru a permite evacuarea rapidă, în caz de pericol, a personalului.
Se interzice fumatul în încăperile echipamentelor pentru prelucrarea automată a datelor. In cazul unui început de incendiu în încăperea serverelor şi a imprimantelor, se va acţiona cu stingătoarele încărcate cu dioxid de carbon sau praf şi dioxid de carbon.
Reluarea lucrului în zonele de acţiune a dioxidului de carbon se va face numai după ventilarea spaţiilor respective cu instalaţia de climatizare în funcţiune, în circuit deschis, un timp stabilit în funcţie de capacitatea ventilatoarelor şi volumul încăperilor, dar nu mai puţin de o oră. Se interzice consumul băuturilor şi alimentelor deasupra echipamentelor.
Este interzisă utilizarea echipamentelor electrice cu mâinile umede sau murdare. La exploatarea echipamentelor pentru prelucrarea automată a datelor lucrătorii au obligaţia de a respecta prevederile din ghidul de securitate şi confort pus la dispoziţie de producător. (1) Suprafeţele ecranelor videoterminalelor se vor curăţa periodic de depunerile de praf sau amprente digitale, pentru a nu se reduce lizibilitatea.
(2) Curăţarea se va face numai cu produsele prescrise de producătorul echipamentului. Este interzisă curăţarea echipamentelor electrice cu lichide de curăţare când acestea se află sub tensiune.
Întreţinerea şi repararea echipamentelor pentru prelucrarea automată a datelor Remedierea defecţiunilor se va realiza numai de către personalul de întreţinere autorizat. Orice reparaţie a echipamentelor pentru prelucrarea automată a datelor se va efectua în conformitate cu prevederile din documentaţia tehnică a acestuia.
Personalul de întreţinere şi reparaţii va verifica existenta dispozitivelor de protecţie şi a carcaselor şi nu va autoriza punerea în funcţiune a echipamentului respectiv decât după montarea dispozitivelor şi carcaselor de protecţie.
Protecţia împotriva electrocutării
Este interzisă:
a) conectarea la curent electric prin ştechere sau prize care prezintă defecţiuni sau crăpaturi, şuruburi lipsă sau slab înşurubate;
b) cablurile electrice vor fi continue, fără înnădiri sau crăpaturi ale învelişului de protecţie, sau după caz, izolate corespunzător împotriva atingerilor directe;
c) conectarea mai multor aparate la aceeaşi priză pentru evitarea supraîncărcării şi supraîncălzirii peste puterea maximă pe care o suportă priza;
d) cuplarea echipamentelor la sursa de curent cu fire direct introduse în priză (fără ştecher);
e) punerea în funcţiune fără carcasă de protecţie şi întreruptorul care să permită operatorului deconectarea separată a echipamentelor periferice în caz de necesitate;
f) prezenta defecţiunilor sau improvizaţiilor la instalaţiile electrice de alimentare cu energie electrică, la tastatură, imprimantă, mouse, unitate centrală, etc.;
g) introducerea în prize de aparate nestandardizate, fără însemnele CS sau CE (certificare de securitate).
Reparaţiile instalaţiilor de curent electric, se vor face numai de către electricieni autorizaţi. Înlocuirea siguranţelor la instalaţiile electrice se va face numai de către personalul autorizat în acest scop.
La scoaterea ştecherului din priză, cu o mână se ţine de aceasta şi cu cealaltă se va trage de ştecher. Nu se va trage de cordon.
Se interzice intervenţia la instalaţiile electrice a persoanelor necalificate în meseria de electrician şi neautorizate.
Protecţia împotriva incendiilor
Instalaţiile tehnologice se pun în funcţiune şi se exploatează cu respectarea strictă a instrucţiunilor şi regulilor de utilizare, precum şi a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, stabilite de proiectanţi şi de producători.
Pe timpul exploatării instalaţiilor aferente construcţiilor (cum sunt cele de gaze, electrice, de apă, de încălzire, de ventilare, de climatizare, de canalizare şi altele asemenea) şi instalaţiilor tehnologice se interzic:
a) neasigurarea supravegherii conform instrucţiunilor de funcţionare;
b) funcţionarea fără sistemele, aparatele şi echipamentele necesare conform instrucţiunilor de funcţionare pentru controlul şi menţinerea parametrilor privind siguranţa în funcţionare sau înlocuirea acestora cu altele supradimensionate;
c) întreţinerea necorespunzătoare a elementelor prevăzute pentru izolare termică sau electrică ori pentru separare;
d) depăşirea termenelor stabilite pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii sau executarea necorespunzătoare a acestora;
e) executarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii sau a unor modificări de către personal neautorizat.
La clădiri administrative/birouri, activitatea se organizează astfel încât să nu se creeze aglomerări ale lucrătorilor, care să îngreuneze sau chiar să blocheze evacuarea în caz de incendiu. Pe timpul exploatării încăperilor, compartimentelor şi spaţiilor aferente clădirilor administrative trebuie luate măsuri de reducere la minim posibil a riscului de incendiu prin limitarea la strictul necesar a cantităţilor de materiale combustibile şi a eventualelor surse cu potenţial de aprindere a acestora.
La terminarea programului de lucru se vor verifica si goli obligatoriu coşurile de gunoi. Se recomandă strângerea deşeurilor uşor inflamabile (hârtie, carton, cartuşe goale de toner, etc.) în recipiente neinflamabile.
Se recomandă deconectarea aparatelor electrice de la reţeaua de alimentare în cazul neutilizării prelungite (pe timp de noapte, etc.)
Este interzisă expunerea cartuşelor de toner la temperaturi excesive.
Este interzis fumatul în zonele unde există riscul de incendiu.
Căile de evacuare se vor păstra libere, pentru a putea fi folosite în caz de urgenţă. Dispozitivele de alarmă şi stingătoarele de incendiu vor fi verificate periodic.
Prevederi împotriva riscurilor specifice activităţii de birou
Este interzisă utilizarea obiectelor ascuţite, tăioase (foarfece, ghilotină, catere, etc.) pentru alte scopuri decât cele pentru care au fost destinate.
Lucrătorul trebuie să manipuleze cu atenţie şi răbdare bibliorafturile şi dosarele care pot avea şine, ace, agrafe, tăioase şi ruginite.
Este interzisă poziţionarea obiectelor grele (cutii cu documente, etc.) fără a se verifica stabilitatea rafturilor.
Este interzisă utilizarea scaunelor ce prezintă riscul de pierdere a stabilităţii. Este interzisă utilizarea de elemente improvizate pentru accesul la rafturile situate la înălţime. Accesul la zonele aflate la înălţime să se facă numai cu scări fixe sau mobile perfect asigurate. Este interzisă pozarea cablurile de alimentare (electrică a oricăror consumator) în zonele de trecere, de acces. Poziţionarea cablurilor trebuie să se realizeze numai pe lângă perete. Este interzisă păstrarea (colocarea) de obstacole pe căile de acces şi a celor de trecere. Menţinerea cailor de acces şi a celor de trecere trebuie sa fie libere, fără obstacole.
Este interzisă menţinerea pardoselilor în stare de dezordine sau murdărie.
Este interzisă utilizarea de echipamente defecte (ghilotine, maşini de capsat, etc.). Este interzisă utilizarea, până la intervenţia unui specialist, a echipamentelor din dotare care prezintă defecte identificate de către lucrător.
Este interzisă deschiderea bruscă a uşilor încăperilor.
Este interzisă citirea documentelor în timpul urcării/coborârii sărilor.
Se interzice consumul băuturilor alcoolice în timpul programului de lucru.
Se interzice prezentarea la lucru sub influenta bauturilor alcoolice.
Lucrătorul trebuie:
a) să păstreze ordinea în aria de lucru;
b) să recunoască şi să anunţe orice potenţial pericol;
c) să urmeze instrucţiunile de folosire pentru echipamentele şi pentru accesoriile din birou; d) să folosească metode aprobate şi sigure pentru ridicarea şi pentru manevrarea obiectelor grele şi voluminoase;
e) să nu modifice sau să nu folosească în mod greşit instrumentele necesare asigurării securităţii locului de muncă.
Este interzisă personalului TESA să execute de operaţii neprevăzute în sarcina de muncă sau de o altă manieră decât prevederile procedurale sau cele cuprinse in fişa postului. Este interzisă deplasarea, staţionarea în zone periculoase (în imediata apropiere a instalaţiilor aflate sub tensiune, sub sarcina mijloacelor de ridicat, pe căile de acces auto, etc.) în timpul îndeplinirii sarcinilor de serviciu în afara birourilor.
INSTRUCŢIUNI PROPRII DE SECURITATE Şl SĂNĂTATE
ÎN MUNCĂ PENTRU CONDUCĂTORII AUTO
(se aplica si lucratorilor cu alte functii care au spre utilizare masini de serviciu)
Instrucţiuni şi condiţii tehnice pe care trebuie să le îndeplinească autovehiculele; obligaţiile conducatorilor auto.
Art.1 . Pentru a asigura buna funcţionare a autovehiculelor în parcurs şi pentru a evita defecţiunile şi accidentele, autovehiculele trebuie să indeplinească următoarele condiţii tehnice : a) dispozitivul de pornire automată sa fie in stare de funcţionare;
b) volanul să nu aibă joc mai mare de 15 ";
c) piesele mecanismului de direcţie sa nu prezinte defecţiuni şi uzuri (jocuri la articulaţie ,lipsa şplinturi etc);
d) puntea faţa precum şi puntea spate să nu prezinte deformări sau alte defecţiuni la elementele de fixare cadrul autovehiculului ;
e) elementele suspensiei (arcuri lamelare şi spirale , perne de aer, amortizoare etc) să nu prezinte defecţiuni .
f) rulmenţii roţilor să nu aibă jocuri care depăşesc limitele stabilite în prescripţiile tehnice de funcţionare ale acestora
g) sistemul de alimentare al autovehiculelor să nu aibă scurgeri de carburant sau fisuri, fiind interzise orice fel de improvizaţii;
h) carburatorul (pompa de injecţie ) să fie bine fixat şi reglat pentru a se evita orice scurgere de combustibil;
i) rezervorul de carburant să fie prevăzut cu capac bine fixat şi asigurat pentru a nu se deschide in timpul mersului iar suporturile de susţinere şi colierele de fixare ale rezervorului să nu prezinte fisuri;
i) instalaţia electrică a autovehiculului să fie în perfectă stare; sunt interzise legăturile improvizate, cablurile neizolate, siguranţele necalibrate, lipsa capacelor de protecţie etc., care pot provoca scurtcircuite ;
k) acumulatorul să fie în bună stare , bine fixat, acoperit şi amplasat în aşa fel încât bacurile să nu se spargă în timpul mersului ;
I) releele regulatoarelor de tensiune şi de curent să fie bine reglate şi izolate faţă de exterior (capac, etc.) pentru a evita scurtcircuitele;
m) sistemele de frânare să fie reglate corect şi să fie in perfectă stare de funcţionare; n) compresorul de aer să fie în bună stare de funcţionare, astfel încât să asigure presiunea şi debitul corespunzător de aer, potrivit tipului anvelopei şi autovehiculului;
o) anvelopele să fie de acelaşi tip şi de aceleaşi dimensiuni şi să nu prezinte deformaţii ce indica dezlipiri sau ruperi ale straturilor componente ,iar presiunea să fie cea prescrisa de fabricant. Nu se vor folosi anvelope a căror benzi de rulare prezintă o uzură peste limita prevăzută de normele tehnice. Este interzisă folosirea anvelopelor reşapate pe axa din faţa ;
p) jantele şi cercurile elastice nu trebuit: să prezint deformaţii ca urmare a uzurii şi a loviturilor. Jantele vor fi bine fixate cu piuliţele respective ;
q) ţeava de evacuare a gazelor arse va fi în buna stare , fără fisuri sau garnituri defecte şi va fi prevăzută cu toba de eşapament.
r) parbrizul şi celelalte geamuri ale autovehiculului să fie în bună stare şi curate Se interzice înlocuirea geamurilor cu geamuri de alta calitate decât cele prescrise de constructor, cu alte materiale sau cu geamuri care nu sunt corespund .Parbrizul va fi prevăzut cu ştergătoare în stare de funcţionare
Art.2 . Pentru menţinerea stării tehnice corespunzătoare a autovehiculului, persoanele responsabile trebuie:
a) să asigure şi să controleze efectuarea lucrărilor de întreţinere a autovehiculelor în conformitate cu prescripţiile din Cartea Tehnică a autovehiculului respectiv;
b) să organizeze baza tehnico-materială necesară efectuării în bune condiţii a lucrărilor de întreţinere zilnică a autovehiculului pe care îl deţin;
c) să asigure condiţii corespunzătoare de lucru;
d) să supravegheze operaţiile de întreţinere zilnică a autovehiculelor urmărind executarea lor în condiţii bune de către conducătorii auto;
e) să asigure luarea măsurilor de prevenire şi de combatere a incendiilor la autovehicule; f) să organizeze acţiunea de depanare a autovehiculelor defecte pe trasee şi să asigure asistenţa tehnică a autovehiculelor care circulă în tranzit.
Art.3 . Se interzice plecarea in cursă a autovehiculelor care prezintă stare tehnică şi estetică necorespunzătoare sau care depăşesc limitele admise ale nivelului de zgomot sau concentraţiile maxime admise ale noxelor în gazele de evacuare.
Art.4 . Conducătorii auto au obligaţia ca, pentru asigurarea condiţiilor tehnice ale autovehiculelor, să verifice înainte de plecarea în cursă următoarele : a) instalaţia de alimentare cu carburanţi , instalaţia electrica, instalaţia de evacuare a gazelor arse (eşapate), sistemul de direcţie, semnalizare, rulare şi frânare care trebuie sa fie in stare corespunzătoare .
b) să nu aibă ataşate rezervoare suplimentare de combustibil in afara celor montate de către uzina constructoare;
d) uşile să fie in stare bună de funcţionare .
e) să confirme , prin semnătura pe foaia de parcurs că autovehiculul corespunde din punct de vedere tehnic.
Art.5 . Persoanele responsabile trebuie să asigure că în inventarul autovehiculului să se găsească:
- lampa electrică portabila;
- pene pentru asigurarea împotriva deplasării necomandate a autovehiculului în timpul
remedierii defecţiunilor tehnice în diferite situaţii ivite;
- trusa medicală de prim ajutor;
- trusa de scule şi unelte , în bună stare, corespunzătoare tipului de autovehicul; - cric corespunzător autovehiculului;
- două triunghiuri reflectorizante sau dispozitiv de semnalizare a avariilor; - stingător.
Art.6 . Conducătorilor auto le este interzis să transporte în cabina mijlocului de transport un număr de persoane mai mare decât cel stabilit prin construcţia autovehiculului şi înscris în certificatul de înmatriculare.
Art.7 . La parcarea autovehiculelor pe locurile destinate acestui scop, conducătorii auto vor lua următoarele măsuri :
a) vor asigura distanţa de manevrare în siguranţă dintre autovehicule şi între acestea şi construcţii; b) vor opri motorul;
c) vor frâna autovehiculul;
d) vor scoate cheile din contact;
e) vor închide şi vor asigura prin încuiere uşile cabinei;
f) vor scoate de sub tensiune instalaţia electrică a mijlocului de transport, acţionând întrerupătorul general (daca este cazul).
Art.8 . Se interzice părăsirea autovehiculului cu motorul în funcţiune.
Art.9 . La locul de parcare sunt interzise :
a) efectuarea probelor de frânare în mers. Acestea se vor efectua la standurile de încercare a eficienţei sistemului de frânare sau în zone special amenajate;
b) alimentarea cu combustibili sau lubrifianţi;
c) aruncarea cârpelor îmbibate cu produse petroliere
Art.10 . Ieşirea autovehiculelor din parcare şi din incintele agenţilor economici în drumurile publice se va face cu faţa. În cazul când nu este posibil, ieşirea pe drumurile publice se efectuează numai prin pilotare. Art.11 . Este interzis să se transporte în cabina autovehiculului persoane care se afla în stare de ebrietate.
Art.12 . Încărcarea cu materiale (ex. birotică) a autovehiculelor va fi astfel făcută încât conducătorul auto să aibă vizibilitatea necesară în mers şi posibilitatea supravegherii parcursului. Art.13 . La plecarea în cursă, conducătorul auto are următoarele obligaţii:
a) înainte de plecarea în cursă, să verifice starea tehnică a autovehiculului;
b) pornirea motorului să o facă fie cu ajutorul electromotorului de pornire, fie cu manivela; c) să pornească si sa manevreze autovehiculul numai după ce va constata ca nu se găsesc persoane in imediata ei apropiere
Art.14 . În timpul efectuării cursei conducătorii auto au următoarele obligaţii: a) să respecte viteza de circulate stabilita prin "Regulamentul privind circulaţia pe drumurile publice" si sa o adapteze la starea drumurilor pe care circula,
b) sa respecte itinerarul si mersul programat al cursei stabilite;
c) sa oprească autovehiculul in parcurs după minim 250 km şi să verifice starea pneurilor, direcţia. De asemenea, să oprească autovehiculul în cazul apariţiei unor zgomote anormale şi ori de cate ori consideră că este necesar să se efectueze controlul tehnic în parcurs; d) sa verifice in mers eficacitatea sistemului de frânare, luând toate măsurile necesare pentru a nu provoca evenimente rutiere
e) să coboare pantele cu motorul in funcţiunii si angrenat in trepte de viteze corespunzătoare Art.15 . Pe timp de ceaţă, autovehiculele vor circula cu viteza redusă pană la limita evitării oricărui pericol. De asemenea, pe timp ceaţă, in mers si in staţionare, autovehiculele de orice fel vor fi iluminate si in timpul zilei, iar conducătorii acestora sunt obligaţi să dea semnale sonore si să răspundă prin aceleaşi semnale la avertizările altor autovehicule ce se apropie. Art.16 . Când se circulă pe un drum acoperit cu zăpadă, conducătorii autovehiculelor sunt obligaţi ca, la întâlnirea cu autovehicule ce vin din sens opus, sa reducă viteza până la limita evitării oricărui pericol.
Art.17 . La terminarea lucrului, conducătorul auto va parca şi asigura autovehiculul în locul stabilit de către Companie şi va lăsa cheile de contact în tabloul destinat pentru acest lucru (dacă
acest mod de lucru este stabilit de Companie.
Art.18 . În cazul parcării autovehiculului la domiciliul propriu (cu acordul Companiei), conducătorul autovehiculului este integral responsabil pentru siguranţa şi integritatea autovehiculului.