Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





IPSSM PRIVIND MICROCLIMATUL LA LOCUL DE MUNCA

 

IPSSM PRIVIND MICROCLIMATUL LA LOCUL DE MUNCA 

Art.1 Referitor la temperatura în spatiile de lucru, H.G. nr.1091/2006 prevede următoarele: In timpul programului de lucru, temperatura din incaperile ce cuprind posturi de lucru trebuie sa fie cuprinse între anumite limite tinandu-se seama de metodele de lucru utilizate si de cerintele fizice impuse lucratorilor. 

Art.2 Microclimatul la locul de muncă este determinat de temperatura si umiditatea aerului, de viteza curentilor de aer si de radiatiile calorice în zona de lucru. Conditiile de microclimat la locurile de muncă trebuie să asigure mentinerea echilibrului termic al organismului uman corespunzător cu activitatea desfăsurată. 

Art.3 Se consideră un microclimat care asigură un confort termic, pentru activitatea în birouri, cel cu următoarele valori: 

- temperatura între 21-26grade C; 

- umiditatea aerului între 30-70%;v 

- viteza curentilor de aer între 0,1-0,3 m/s 

Art.4 Personalul care lucrează în microclimat cald ( peste 30 grade C) sau rece (sub 5 grade C) va beneficia de pauze pentru refacerea capacitătii de termoreglare, a căror durată se va stabili de către conducătorul locului de muncă în functie de intensitatea efortului fizic si de valorile de microclimat. 

Art. 5 La locurile de muncă unde temperatura depăseste constant 30 grade C se va asigura apă minerală în cantitate de 2-4 litri/persoană/schimb, distribuită la aprox 18 grade C sau cu posibilităti de răcire la locul de muncă. 

Art.6 La locurile de muncă cu temperaturi scăzute ( sub 5 grade C se va asigura ceai fierbinte în cantitate de 1 litru/persoană/schimb. 

Art.7 In conditiile în care se înregistrează temperaturi exterioare extreme, respectiv temperaturi care depăsesc +37 grade C, sau care în conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, se vor lua măsurile de protecţie a angajatilor în conformitate cu prevederile art.3 si art 4 din O.U.G nr 99/2000: 

  

Art.8 

 (1) In perioadele cu temperaturi extreme angajatorii trebuie sa ia toate masurile prevazute de Legea protectiei muncii nr. 90/1996 pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca in limitele prevazute de normele generale de protectie a muncii. 

 (2) Masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca vor fi stabilite de angajator, impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai salariatilor. In unitatile in care functioneaza comitetele de securitate si sanatate in munca masurile vor fi stabilite de acestea. 

 (3) Pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca in institutii si in unitati finantate din fonduri bugetare si extrabugetare masurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv de conducatorii institutiilor. 

Art. 9 

 In perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale: 

 A. Pentru ameliorarea conditiilor de munca: 

 a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice; 

 b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca; 

 c) alternarea efortului dinamic cu cel static; 

 d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.  e)asiguraea unui luminat în limitele normale 

 B. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor: 

 a) asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb; 

 b) asigurarea echipamentului individual de protectie; 

 c) asigurarea de dusuri.