Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





012.PROTECTIA MUNCII LA LUCRARILE DE ZIDARIE

PROTECTIA MUNCII LA LUCRARILE DE ZIDARIE 

Art. 58. - Executarea lucrarilor de zidarie la inaltime se va face numai de pe schele executate  conform standardelor si ingradite cu parapete de 1m inaltime. 

Art. 59. - Este interzisa circulatia pe ziduri. Pentru circulatie vor fi folosite numai schele si  esafodaje. 

Art. 60. - Manuirea unor mecanisme actionate electric sau mecanic de alt personal muncitor  decat cel de specialitate se va putea face numai dupa ce acestui personal i se va face un instructaj special confirmat printr-o atestare. 

Art. 61. - Conducatorul punctului de lucru este obligat sa controleze in permanenta legarea la  pamant a mecanismelor si dispozitivelor actionate electric, utilizate la lucrarile de zidarie. 

Art. 62. - In cazul utilizarii, pentru ridicarea materialelor, a unor dispozitive si mecanisme de  mica mecanizare, personalul muncitor ce le manevreaza va respecta normele de protectie a  muncii pentru lucrul de pe schele si la inaltime si va fi dotat cu echipamentul de protectie  corespunzator. 

Dispozitivele de ridicare vor fi prevazute cu sigurante, cu cabluri etc., respectandu-se obligatoriu  prescriptiile ISCIR corespunzatoare. 

Personalul muncitor ce le manevreaza va trebui sa fie autorizat. 

Art. 63. - Este interzis a se crea diferente de inaltime de peste 1,5m intre diferite portiuni ale  zidariei, in timpul executiei. 

Art. 64. - Se interzice executarea zidariei pe o inaltime mai mare de doua etaje, fara legarea  acesteia prin plansee sau fara a se monta pe grinzile planseelor o podina provizorie. 

Art. 65. - La terminarea executiei stalpilor de zidarie, intre golurile de usi si ferestre, se vor  monta buiandrugi, peste care se va aseza cel putin un rand de blocuri, sau se vor rigidiza stalpii  cu ajutorul cofrajului buiandrugilor (atunci cand stalpii sunt executati din beton monolit); se  interzice a lasa liberi stalpii la partea lor superioara. 

Art. 66. - In locurile de prelucrare a blocurilor si placilor de beton celular autoclavizat vor fi  luate masuri de protectie contra prafului. Muncitorii care lucreaza la aceste operatii de prelucrare vor fi prevazuti cu ochelari de protectie si cu masti contra prafului. 

Art. 67. - La lucrarile de zidarie din piatra care necesita ciopliri in timpul executiei, zidarul si  ajutoarele sale vor purta in mod obligatoriu ochelari de protectie, iar muncitorii care nu fac parte  din echipa de zidarie, dar circula in apropiere, vor fi avertizati sa-si fereasca ochii. 

Art. 68. - Prelucrarea pietrelor pe santier trebuie executata in locuri imprejmuite, in care accesul  persoanelor straine este interzis. 

Art. 69. - Locurile de munca ale cioplitorilor de piatra trebuie sa se afle la o distanta de cel putin  3 m unul de celalalt. In caz contrar, trebuie asezate intre acestia paravane de protectie. Este  interzisa asezarea pietrarilor unul in fata celuilalt.

Art. 70. - In timpul prelucrarii, pietrele (placajele de marmura, piatra de constructie etc.) de  dimensiuni mari si grele vor fi bine asezate pentru a nu fi posibila rasturnarea lor. 

Art. 71. - Depozitarea pe podina de lucru a materialelor pentru zidarie se va face astfel incat sa  se lase un spatiu de minimum 0,5 m intre zidul ce se executa si materiale, de-a lungul intregului  front de lucru unde se lucreaza. 

Art. 72. - Primirea materialelor de zidarie se va face pe podine special amenajate si dimensionate corespunzator sau pe plansee, in locuri special indicate de conducatorul locului de munca. 

Art. 73. - Podina de lucru va fi cel putin cu 15 cm mai jos decat nivelul zidariei. Inaltimea  zidariei nu va depasi 1,20 m deasupra podinei de lucru. Pentru inaltimi mai mari se vor monta  podine auxiliare. 

Art. 74. - Se interzice evacuarea molozului si a deseurilor de materiale prin aruncare din  constructie. Evacuarea se va face conform normelor privind evacuarea deseurilor. 

Art. 75. - La lucrarile ce se executa in mediu umed, conductorii sub tensiune vor fi deconectati  inainte de inceperea lucrului. 

Art. 76. - Toate golurile periculoase vor fi inchise sau ingradite cu parapeti de protectie. 

Art. 77. - Golurile de usi in zidurile exterioare trebuie inchise, pentru a opri trecerea personalului muncitor prin ele. 

Art. 78. - Se interzice lasarea pe ziduri a materialelor de zidarie neintroduse in opera, a  molozului sau sculelor la intreruperea lucrului. 

Art. 79. - La executarea placajului peretilor, concomitent cu zidaria se vor lua aceleasi masuri de securitate a muncii ca la lucrarile la inaltime si la cele de invelitori. Umplutura din placaje si  zidarie se va executa concomitent cu placajul si va depasi obligatoriu nivelul superior al placii. 

Art. 80. - Zidaria corniselor de caramida ce ies din planul zidurilor mai mult de 30 cm se va  executa de pe schele exterioare. In cazul in care se folosesc schele de consola acestea vor fi astfel montate incat distanta dintre marginea exterioara a cornisei si balustrada podinei de lemn sa fie  de minimum 60 cm. La executarea corniselor din zidarie se vor prevedea dispozitive pentru  ancorarea tencuielilor si a Invelitorii. 

Art. 81. - Zidaria de piatra bruta va fi executata - obligatoriu - in cofraje confectionate din  panouri de dulapi de 4 - 5 cm grosime cu ajutorul popilor dispusi la 2 - 2,5 m de-a lungul zidului. Montarea cofrajelor se va face paralel cu executarea zidariei. 

Art. 82. - Intrucat zidurile de beton celular autoclavizat au o stabilitate si rezistenta redusa pana  la intarirea mortarului este necesar a se face personalului muncitor care executa asemenea  lucrari, un instructaj special privind masurile specifice de protectie care trebuie luate. Instructajul special va fi consemnat in procese - verbale. 

Lucrarile de zidarie din blocuri mici de beton celular autoclavizat se vor executa sub conducerea  unui maistru specializat in asemenea lucrari.

Se va acorda o atentie speciala pentru asigurarea stabilitatii corniselor prin ancorare, proptire etc. 

Art. 83. - La executarea peretilor din panouri din beton celular autoclavizat se vor respecta  Normele de protectie a muncii de la montarea elementelor prefabricate. 

Art. 84. - Este interzisa executarea zidariei de caramida pe o inaltime mai mare decat doua etaje  de constructie, fara a se construi plansee intre etaje sau fara a se monta pe grinzile planseelor o  podina provizorie. 

Art. 85. - La zidirea peretilor exteriori de pe schele interioare se vor monta - obligatoriu - viziere de protectie pe perimetrul exterior al constructiei pentru oprirea caderii obiectelor de sus. 

Art. 86. - In cazul in care inaltimea zidariei nu depaseste 8 m, nu este obligatorie montarea  vizierelor de protectie. Daca executarea de viziere de protectie nu este posibila, atunci locul de  lucru unde se executa zidaria se va ingradi, distanta minima de la suprafata zidului ce se executa  pana la ingradire fiind de 1,5 m. 

Art. 87. - Copertinele de protectie vor avea latimea de minimum 1,5 m si inclinarea de 20% fata  de orizontala; vor fi rezistente, avand consolele de preferinta din metal, iar copertina din scanduri de 2,5 cm grosime, batute una langa alta. Primul rand de copertine - cel care va ramane pana la  terminarea zidariei - va fi montat la distanta maxima de 6 m de la pamant, iar la al doilea rand de  copertine, fiind mobil, va fi montat la nivelul imediat inferior celui la care se lucreaza. 

Art. 88. - Personalul muncitor care monteaza sau demonteaza vizierele de protectie va fi asigurat contra caderii prin centuri de siguranta legate de puncte fixe ale constructiei. 

Art. 89. - Se interzice circulatia si depozitarea marfurilor pe copertinele de protectie. 

Art. 90. - Pentru aducerea mortarelor si caramizilor pe cladirile in curs de constructie vor fi  folosite containere speciale, astfel construite incat posibilitatea deschiderii peretilor laterali si  desprinderea fundurilor sa fie exclusa in scopul evitarii caderii materialelor ce vor fi transportate  In aceste containere. 

Art. 91. - Se interzice utilizarea unor scule cu capete deformate sau in forma de ciuperca, cu  muchiile din tabla zdrentuita si ascutite, a unor roabe si tomberoane care nu sunt in perfecta stare de functionare. Sculele de mana folosite la zidarie vor fi bine fixate pe maner. 

Art. 92. - Manipularea blocurilor umede se va face obligatoriu cu un cleste special. 3.3. Prepararea mortarului 

Art. 93. - Prepararea mortarului se va face mecanizat, cu ajutorul malaxoarelor de mortar si a  betonierelor. Se vor respecta Normele de protectie a muncii cu caracter general specificate in  Normele specifice de securitate a muncii pentru beton, beton armat si precomprimat precum si  cele cu caracter specific prevazute in aceleasi norme pentru utilizarea betonierelor care sunt  valabile si pentru malaxoare. 

Art. 94. - Transportul mortarului la locul de utilizare se face cu bene sau cu pompe de mortar,  respectiv masini de tencuit.

Art. 95. - La transportul mortarului cu bena se vor respecta aceleasi norme de protectie a muncii  ca si la transportul betoanelor. 

Art. 96. - Amplasarea utilajelor trebuie sa asigure acces liber si usor catre depozite. 

Art. 97. - Este interzisa apropierea de sinele de ghidaj ale cupei de incarcare, la malaxoare,  precum si de cupa ridicata. 

Art. 98. - Curatarea gropii de sub cupa se poate face numai daca aceasta este bine fixata in  pozitia superioara cu ajutorul franei si al unor proptele rezistente. Mecanismele (toba, jgheaburile etc.) se pot curata numai dupa oprirea si deconectarea masinilor. 

Art. 99. - In timpul functionarii este interzisa introducerea mainilor sau a unor unelte in toba ori  in alte parti mobile ale masinilor. 

Daca betonul sau mortarul se transporta cu macarale in cupe, containere sau in dispozitive  similare, acestea trebuie prevazute cu dispozitive speciale de siguranta, care sa impiedice  descarcarea accidentala. 

Art. 100. - Varul trebuie stins de muncitori cu experienta, bine instruiti si echipati cu  echipamente individuale de protectie conform Normativului Cadru de acordare si utilizare a EIP,  (Ordinul 225 / 95 al M.M.P.S.). 

Art. 101. - Acolo unde se intrebuinteaza cantitati mari de var, se va aplica stingerea mecanizata. 

Art. 102. - Pentru a se evita caderea muncitorilor in gropile de var, acestea trebuie ingradite cu  parapete inalte de 1 m sau cu gard continuu. 

Art. 103. - Nu este permisa coborarea muncitorilor in gropile de var; varul trebuie scos din gropi mecanizat, cu graifere fixate pe macaralele sau cu alte dispozitive. Pentru a se evita surparea  peretilor gropilor de var acestia trebuie sprijiniti cu dulapi. 

3.3.1. Pregatirea agregatelor 

Art. 104. - Utilajele de concasare, de sortare si de spalare fixe trebuie amplasate pe fundatii  rezistente sau pe sasiuri si fixate solid cu suruburi de ancorare, iar rotile acestor utilaje trebuie  impanate cu pene sau cu papuci. 

Art. 105. - Toate platformele de lucru si scarile de acces amplasate la inaltimi de peste 1,5 m de  la teren trebuie bine ingradite. 

Art. 106. - Gurile de alimentare ale concasoarelor trebuie sa aiba lateral si la partea superioara  protectori pentru ca muncitorii sa nu fie raniti de pietrele care pot fi proiectate din concasor. 

Art. 107. - Incarcarea concasoarelor trebuie facuta cu materiale de dimensiuni potrivite si numai  cand utilajul a ajuns la viteza de regim. 

Art. 108. - Este interzisa scoaterea cu mainile a bucatilor de piatra din concasor sau impingerea  lor in concasor in timpul functionarii acestuia. 

Art. 109. - Oprirea concasorului se face numai dupa sfaramarea intregii incarcaturi din cupa lui.

Art. 110. - Dupa terminarea lucrului, gura de alimentare a concasorului trebuie acoperita cu  panouri. 

Art. 111. - Este interzisa circulatia sau stationarea sub masinile de pregatire a materialelor. 

Art. 112. - Daca instalatia de pregatire a materialelor cuprinde si silozuri de alimentare,  coborarea muncitorilor in silozuri este interzisa. 

Pentru distrugerea boltilor de nisip, pietris sau ciment, care se formeaza pe peretii silozurilor,  acestea trebuie prevazute cu vibratoare, care asigura deplasarea materialului si impiedica astfel  formarea boltilor.