Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
Igiena muncii 2
IGIENA MUNCII
CONŢINUTURI
Normele de protectia muncii
Instructiuni P.S.I.
Legislaţia şi reglementările privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă, prevenirea şi stingerea incendiilor
Principii generale privind protecţia naturii şi a mediului
Primul ajutor în caz de accident
Organizarea şi întreţinerea locului de muncă
NORMELE DE PROTECŢIA MUNCII
să respecte normele de protecţie a muncii la locul de muncă şi pe întreg teritoriul unităţii potrivit specificului fiecărui compartiment;
să se prezinte odihnit şi corect îmbrăcat la începerea programului, pentru a-şi realiza în mod
corespunzător sarcinile de serviciu;
să participe cu regularitate la instructaje şi să-şi însuşească
normele de protecţie a muncii
corespunzătoare activităţii pe care o desfăşoară;
să respecte tehnologia de lucru specifică funcţiei şi să îndeplinească dispoziţiile şefilor ierarhici;
să verifice înainte de începerea lucrului starea de funcţionare a instalaţiilor, utilajelor şi ustensilelor, folosindu-se numai cele care prezintă securitate deplină;
să poarte echipamentul de protecţie şi de lucru specific condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea;
să anunţe conducătorul unităţii în cazul în care constată funcţionarea necorespunzătoare a unor utilaje din dotare;
să respecte normele de igienă a muncii şi să se prezinte atât la examenul medical pentru angajare cât şi la cele periodice;
să respecte normele de tehnica securităţii muncii specifice activităţii unităţilor de alimentaţie publică;
să execute lucrările tehnologice specifice numai în spaţiile destinate profilului şi operaţiunilor respective;
să respecte fluxul tehnologic din unitate, potrivit destinaţiei şi
organizării iniţiale stabilite prin proiect; o atenţie deosebită se va acorda respectării circuitului pentru servire şi debarasare, cât şi
depozitării gunoiului menajer, astfel încât să nu se interfereze circuitele salubre cu cele insalubre;
să nu mânuiască utilajele din dotare (aparate pentru dozarea berii, aspiratoare, maşină pentru tăiat pâine-mezeluri, cărucioare pentru flambat, expresso, aparate de dozat sucuri şi îngheţată, maşini de râşnit cafea, loveratoare, plăci şofante, maşină de spălat vesela etc.) fără a fi fost instruit în prealabil asupra modului de funcţionare;
să manipuleze cu atenţie obiectele de servire, evitând producerea de accidente sau infestarea lor cu microbi;
să depoziteze gheaţa prin stivuire în cruce numai în locurile special destinate, pe grătare de lemn;
să respecte regulile de efectuare a lucrărilor de întreţinere şi curăţenie şi cele privind serviciul propriu-zis.
INSTRUCŢIUNI PSI –
EVITAREA RISCURILOR
Dotarea locului de muncă cu trusă de prim ajutor
Existenţa posturilor de prevenire şi stingere a incendiilor cu următoarele mijloace:
Detector de fum sau alt sistem de semnalizare acustic sau optic
Stingător cu spumă chimică – unul de cel puţin 6 kg la o suprafaţă de 200-300 mp Alte stingătoare cu pulberi, cu dioxid de carbon etc.
Instalaţii de stingere cu apă de tip hidrant interior
FACTORII DE RISC LA LOCUL DE MUNCĂ
Iluminat
Microclimat (temperatură, umiditate, viteza aerului, puritatea aerului) Zgomotul
Vibraţiile
Coloritul
ALŢI FACTORI DE RISC
Factori de risc termic (atingerea suprafeţelor încinse)
Factori de risc chimic (utilizarea materialelor de curăţenie şi dezinfectare) Factori de risc fizic (existenţa de corpuri/suprafeţe ascuţite/tăioase) Factori de risc electric (posibilitatea electrocutării)
Factori de risc biologic: existenţa rozătoarelor, insectelor şi a
microorganismelor)
Factori de risc de suprasolicitare: stres, aglomeraţie, program prelungit – oboseala (musculară, neurosenzorială, psihică)
INTERVENŢII ÎN CAZ DE ACCIDENT
Accident de muncă: vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă
incapacitate temporară de muncă (ITM) de cel puţin 3 zile, invaliditate (INV) sau deces (D).
INTERVENŢII ÎN CAZ DE ACCIDENT
Primul ajutor în accidentele termice Primul ajutor în caz de degerături Primul ajutor în accidentele chimice Primul ajutor în caz de rănire Primul ajutor în accidentele electrice
PRINCIPII GENERALE PRIVIND PROTECŢIA NATURII ŞI A MEDIULUI
Identificarea surselor poluante
Poluarea atmosferei, solului şi apei
Evaluarea activităţii echipei privind protecţia mediului
SURSE POLUANTE
Factorii de microclimat
Substanţele toxice şi explozive
Substanţele iritante
Zgomotul şi vibraţiile
Pulberile
Radiaţiile
FORME DE POLUARE
Naturală (incendii, erupţii vulcanice, cutremure, furtuni de nisip)
Artificială
Biologică (ciuperci, viermi, bacterii)
Fizică (sonoră, termică, radioactivă)
Chimică (poluarea atmosferei, a apei a solului)
MĂSURI DE PREVENIRE A POLUĂRII
Reducerea şi chiar eliminarea noxelor: fum, cenuşă, gaze de ardere
Reducerea elementelor reziduale: gaze toxice, freon, resturi menajere, ambalaje metalice, sticlă, gaze nearse, plumb etc.
Eliminarea noxelor
MĂSURI DE AMELIORARE A CALITĂŢII MEDIULUI
Combaterea poluării aerului
Ameliorarea smogului
Ameliorarea efectului de seră
Ameliorarea stratului de ozon
Curăţarea apei
Combaterea poluării solului
Protejarea florei şi a faunei
CHARTA “ECOLOGICĂ” A HOTELURILOR - ACŢIUNI
Să înfăptuiască practici de protejare a mediului pe toată durata sa de exploatare
Să respecte legislaţia privind protecţia mediului
Să reducă la minimum utilizarea energiei şi a materiilor prime
Să reducă la minimum deşeurile
Să recicleze şi să refolosească resursele, ori de câte ori este posibil
Să reducă poluarea la minimum şi, dacă se poate, să trateze apele menajere deversate
CHARTA “ECOLOGICĂ” A HOTELURILOR - ACŢIUNI
Să invite clienţii, furnizorii să participe la protejarea mediului Să asigure instruirea personalului Să asigure resursele necesare atingerii obiectivelor
Să-i informeze pe cei interesaţi despre politica şi practicile ecologice Să înregistreze impactul acţiunilor asupra mediului şi să compare performanţa cu politica, obiectivele şi ţelurile sale.
GENERALITĂŢI PRIVIND AMENAJAREA TEHNOLOGICĂ A UNITĂŢILOR DE CAZARE ȘI ALIMENTAŢIE PUBLICĂ
Construcţia
Instalaţia electrică Inscripţiile
luminoase
Încălzirea locală Instalaţiile pentru alimentarea cu apă rece şi caldă
Instalaţii pentru apă caldă
Intrarea
Instalaţiile de canalizare pentru evacuarea apelor menajere
Instalaţiile de ventilaţie
Instalaţia
telefonică
Acustica
Finisajele
Toaletele
NOTIUNI GENERALE DE IGIENA
Curăţenia şi întreţinerea spaţiilor din unităţile de alimentaţie
Curăţenia şi întreţinerea veselei Deratizarea
Dezinsecţia
Igiena personalului
Echipamentul de protecţie
IGIENA CIRCUITULUI
PRODUSELOR ALIMENTARE
Păstrarea alimentelor
Transportul alimentelor
Desfacerea mărfurilor
Măsuri privind procesul de producţie