Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





Igiena muncii 2

IGIENA MUNCII 

 

CONŢINUTURI 

 Normele de protectia muncii  

 Instructiuni P.S.I.  

 Legislaţia şi reglementările privind securitatea şi  sănătatea la locul de muncă, prevenirea şi  stingerea incendiilor 

 Principii generale privind protecţia naturii şi a  mediului 

 Primul ajutor în caz de accident  

 Organizarea şi întreţinerea locului de muncă

NORMELE DE PROTECŢIA MUNCII 

 să respecte normele de protecţie a  muncii la locul de muncă şi pe întreg  teritoriul unităţii potrivit specificului  fiecărui compartiment; 

 să se prezinte odihnit şi corect  îmbrăcat la începerea programului,  pentru a-şi realiza în mod  

corespunzător sarcinile de serviciu; 

 să participe cu regularitate la  instructaje şi să-şi însuşească  

normele de protecţie a muncii  

corespunzătoare activităţii pe care o  desfăşoară; 

 să respecte tehnologia de lucru  specifică funcţiei şi să îndeplinească  dispoziţiile şefilor ierarhici; 

 să verifice înainte de începerea  lucrului starea de funcţionare a  instalaţiilor, utilajelor şi ustensilelor,  folosindu-se numai cele care prezintă  securitate deplină; 

 să poarte echipamentul de protecţie  şi de lucru specific condiţiilor în care  îşi desfăşoară activitatea; 

 să anunţe conducătorul unităţii în  cazul în care constată funcţionarea  necorespunzătoare a unor utilaje din  dotare; 

 să respecte normele de igienă a  muncii şi să se prezinte atât la  examenul medical pentru angajare  cât şi la cele periodice; 

 să respecte normele de tehnica  securităţii muncii specifice activităţii  unităţilor de alimentaţie publică; 

 să execute lucrările tehnologice  specifice numai în spaţiile destinate  profilului şi operaţiunilor respective; 

 să respecte fluxul tehnologic din  unitate, potrivit destinaţiei şi  

organizării iniţiale stabilite prin  proiect; o atenţie deosebită se va  acorda respectării circuitului pentru  servire şi debarasare, cât şi  

depozitării gunoiului menajer, astfel  încât să nu se interfereze circuitele  salubre cu cele insalubre; 

 să nu mânuiască utilajele din dotare  (aparate pentru dozarea berii,  aspiratoare, maşină pentru tăiat  pâine-mezeluri, cărucioare pentru  flambat, expresso, aparate de dozat  sucuri şi îngheţată, maşini de râşnit  cafea, loveratoare, plăci şofante,  maşină de spălat vesela etc.) fără a  fi fost instruit în prealabil asupra  modului de funcţionare; 

 să manipuleze cu atenţie obiectele  de servire, evitând producerea de  accidente sau infestarea lor cu  microbi; 

 să depoziteze gheaţa prin stivuire în  cruce numai în locurile special  destinate, pe grătare de lemn; 

 să respecte regulile de efectuare a  lucrărilor de întreţinere şi curăţenie  şi cele privind serviciul propriu-zis.

INSTRUCŢIUNI PSI –  

EVITAREA RISCURILOR 

 Dotarea locului de muncă cu trusă de  prim ajutor 

 Existenţa posturilor de prevenire şi  stingere a incendiilor cu următoarele  mijloace: 

 Detector de fum sau alt sistem de  semnalizare acustic sau optic 

 Stingător cu spumă chimică – unul de cel  puţin 6 kg la o suprafaţă de 200-300 mp  Alte stingătoare cu pulberi, cu dioxid de  carbon etc. 

 Instalaţii de stingere cu apă de tip hidrant  interior

FACTORII DE RISC LA LOCUL  DE MUNCĂ 

 Iluminat 

 Microclimat (temperatură, umiditate,  viteza aerului, puritatea aerului)  Zgomotul 

 Vibraţiile 

 Coloritul

ALŢI FACTORI DE RISC 

 Factori de risc termic (atingerea  suprafeţelor încinse) 

 Factori de risc chimic (utilizarea  materialelor de curăţenie şi dezinfectare)  Factori de risc fizic (existenţa de  corpuri/suprafeţe ascuţite/tăioase)  Factori de risc electric (posibilitatea  electrocutării) 

 Factori de risc biologic: existenţa  rozătoarelor, insectelor şi a  

microorganismelor) 

 Factori de risc de suprasolicitare: stres,  aglomeraţie, program prelungit –  oboseala (musculară, neurosenzorială,  psihică)

INTERVENŢII ÎN CAZ DE  ACCIDENT 

 Accident de muncă: vătămarea  violentă a organismului, precum şi  intoxicaţia acută profesională, care  au loc în timpul procesului de muncă  sau în îndeplinirea îndatoririlor de  serviciu şi care provoacă  

incapacitate temporară de muncă  (ITM) de cel puţin 3 zile, invaliditate  (INV) sau deces (D).

INTERVENŢII ÎN CAZ DE  ACCIDENT 

 Primul ajutor în accidentele termice  Primul ajutor în caz de degerături   Primul ajutor în accidentele chimice  Primul ajutor în caz de rănire  Primul ajutor în accidentele electrice

PRINCIPII GENERALE PRIVIND  PROTECŢIA NATURII ŞI A MEDIULUI 

 Identificarea surselor poluante 

 Poluarea atmosferei, solului şi apei 

 Evaluarea activităţii echipei privind  protecţia mediului

SURSE POLUANTE 

 Factorii de microclimat 

 Substanţele toxice şi explozive 

 Substanţele iritante 

 Zgomotul şi vibraţiile 

 Pulberile 

 Radiaţiile

FORME DE POLUARE 

 Naturală (incendii, erupţii vulcanice,  cutremure, furtuni de nisip) 

 Artificială 

 Biologică (ciuperci, viermi, bacterii) 

 Fizică (sonoră, termică, radioactivă) 

 Chimică (poluarea atmosferei, a apei a  solului)

MĂSURI DE PREVENIRE A  POLUĂRII 

 Reducerea şi chiar eliminarea noxelor: fum,  cenuşă, gaze de ardere 

 Reducerea elementelor reziduale: gaze  toxice, freon, resturi menajere, ambalaje  metalice, sticlă, gaze nearse, plumb etc. 

 Eliminarea noxelor

MĂSURI DE AMELIORARE A  CALITĂŢII MEDIULUI 

 Combaterea poluării aerului 

 Ameliorarea smogului 

 Ameliorarea efectului de seră 

 Ameliorarea stratului de ozon 

 Curăţarea apei 

 Combaterea poluării solului 

 Protejarea florei şi a faunei

CHARTA “ECOLOGICĂ” A  HOTELURILOR - ACŢIUNI 

 Să înfăptuiască practici de protejare a  mediului pe toată durata sa de exploatare 

 Să respecte legislaţia privind protecţia  mediului 

 Să reducă la minimum utilizarea energiei  şi a materiilor prime 

 Să reducă la minimum deşeurile 

 Să recicleze şi să refolosească resursele,  ori de câte ori este posibil 

 Să reducă poluarea la minimum şi, dacă  se poate, să trateze apele menajere  deversate

CHARTA “ECOLOGICĂ” A  HOTELURILOR - ACŢIUNI 

 Să invite clienţii, furnizorii să  participe la protejarea mediului  Să asigure instruirea personalului  Să asigure resursele necesare  atingerii obiectivelor 

 Să-i informeze pe cei interesaţi  despre politica şi practicile ecologice  Să înregistreze impactul acţiunilor  asupra mediului şi să compare  performanţa cu politica, obiectivele  şi ţelurile sale.

GENERALITĂŢI PRIVIND AMENAJAREA   TEHNOLOGICĂ A UNITĂŢILOR DE  CAZARE ȘI ALIMENTAŢIE PUBLICĂ 

 Construcţia 

 Instalaţia electrică  Inscripţiile  

luminoase 

 Încălzirea locală  Instalaţiile pentru  alimentarea cu apă  rece şi caldă 

 Instalaţii pentru  apă caldă 

 Intrarea 

 Instalaţiile de  canalizare pentru  evacuarea apelor  menajere 

 Instalaţiile de  ventilaţie 

 Instalaţia  

telefonică 

 Acustica 

 Finisajele 

 Toaletele

NOTIUNI GENERALE DE  IGIENA  

 Curăţenia şi întreţinerea spaţiilor din  unităţile de alimentaţie 

 Curăţenia şi întreţinerea veselei  Deratizarea 

 Dezinsecţia 

 Igiena personalului 

 Echipamentul de protecţie

IGIENA CIRCUITULUI  

PRODUSELOR ALIMENTARE 

 Păstrarea alimentelor 

 Transportul alimentelor 

 Desfacerea mărfurilor 

 Măsuri privind procesul de producţie