Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
INSTRUCTAJ DE PROTECTIA MUNCII
INSTRUCTAJ DE PROTECTIA MUNCII
(Legea nr. 90/1996, republicata; Norme Metodologice pentru aplicarea Legii nr.90/1996; Norme Generale de Protectia Muncii; Norme specifice de Securitate/Protectia Muncii; Instructiuni privind organizarea activitatii de protectie a muncii in unitatile de invatamant preuniversitar nr. 32160/24.06.1993; Programa de masuri privind organizarea si desfasurarea activitatea de protectie a muncii in unitatile de invatamant preuniversitar din Romania nr.30012/14.05.1993; Masuri de Protectia Muncii – MEC nr.37956/ 31.08.1999; Masuri obligatorii in vederea prevederii accidentelor din unitatile scolare MMSS).
In salile de clasa, ateliere, laboratoare, culoare, curtea scolii se respecta urmatoarele :
- se interzice a se umbla la instalatia electrica (comutatoare, prize, tabloul de siguranta );
- nu se vor folosi aparatele, sculele, fara aprobarea profesorului sau maistrului ce desfasoara ora de curs sau instruire, cu atat mai putin in timpul pauzelor;
- se atrage atentia ca la orele de laborator si cele practice se va utiliza echipamentul impus;
- se vor evita jocurile ce pot provoca accidente, se interzice joaca cu corpuri contondente,
-se interzic imbrancelile sau punerea de piedici,se interzic comportarile brutale;
- se interzice joaca cu pietre, bulgari de zapada imbibati in apa
- la iesirea sau intrarea in scoala, sali de clasa sau laboratoare se interzic ingramadelile;
- se interzice joaca prin alunecare pe balustrade;
- se interzice escaladarea gardurilor, urcarea pe cladiri sau in copaci, ori balansarea pe barele de handbal;
- orice abateri de la normele de protectia muncii se semnaleaza profesorului diriginte, personalului de serviciu si conducerii scolii;
INSTRUCTAJ P.S.I.
(Legea 212/1997 si OG Rom. nr. 114/2000; Ordin nr. 1023/1999 si Instructiuni privind PSI in unitatile de invatamant preuniversitar nr. 34953/1993; Norme de stingere si prevenire a incendiilor in unitatile MEC),indicatii privind planul de alarmare in caz de incendiu si instruirea elevilor.
- se interzice aprinderea focului in cladirile scolii, in curti, in parcuri si poduri;
- se interzice fumatul in cladirea si curtea scolii;
- se interzice producerea de scurtcircuite la reteaua electrica, pentru ca se pot provoca incendii;
- se interzice depozitarea produselor inflamabile in alte locuri decat cele stabilite de catre conducerea scolii;
- nu se joaca cu instalatiile montate cu scop PSI si nici nu li se produc defectiuni;
- izbucnirea oricarei forme de incendiu va fi anuntata urgent oricarui cadru didactic sau personal administrativ al scolii, care este mai apropiat :secretariat, director, prof.serviciu.
- nu se umbla la dulapul dotat pentru PSI;
- in caz de incendiu se va urmari evacuarea rapida si in siguranta a personalului:
- salvarea oamenilor primeaza stingerii incendiilor;
- alarma de incendiu: trei sunete lungi cu pauza foarte scurta.
INSTRUCTAJ PENTRU PROTECTIA MEDIULUI INCONJURATOR
(NTPA 001/2000 si NTP 002/2000; Ordinul nr. 125/1996; Legea protectiei mediului nr. 137/1995)
- se interzice poluarea mediului cu materialele solide, lichida sau gazoase; - se interzice aruncarea ambalajelor de hartie, plastic, metal sau lemn la voia intamplarii. Acestea se vor depozita in locurile special amenajate;
- se interzice aruncarea in ape a ambalajelor si deseurilor, precum si a produselor poluante lichide;
- se interzice ruperea sau taierea vegetatiei din parcuri, poduri, de pe marginea strazilor sau soselelor;
- se interzice braconajul;
INSTRUCTAJ PRIVIND CIRCULATIA
(Regulamentul privind circulatia pe drumurile publice nr. 328/1966, republicat)
- se interzice circulatia cu bicicletele pe carosabile. Se vor folosi numai caile pentru biciclisti;
- bicicletele trebuie dotate corespunzator cu frane, ochi de pisica, sursa luminoasa pe timp de noapte;
- traversarea strazilor se face numai prin locuri indicate regulamentar. Se interzice traversarea pe rosu la locurile indicate cu semnalizatoare;
- urcarea in mijloacele de transport in comun se face pe usa din fata, iar coborarea prin spate. Se evita busculadele la orice coborare;
- nu se urca in mijloacele de transportin timp ce acestea sunt in miscare;
- nu se arunca pe ferestrele mijloacelor de transport nici un fel de corp;
- se ajuta la traversare batranii, orbii si copiii;
- se va circula pe soselele fara benzi amenajate pentru pietoni, numai pe partea stanga si cat mai aproape de acostament;
- biciclistii vor circula in sir si nu unul langa altul;
- elevii sunt obligati sa anunte organele de politie, atunci cand constata diferite nereguli pe parcursul deplasarii.
I.EXERCITAREA CALITATII DE ELEV
ART.1 Orice persoana indiferent de sex, de rasa,nationalitate,apartenenta politica sau religioasa care este inscrisa in unit. de invatamant si paticipa la activitatile organizate de aceasta, are calitatea si de elev.
ART.2 Elevii promovati vor fi inscrisi de drept in anul urmator de studiu.
ART.3 Elevii repetenti, retrasi se pot reinmatricula la cerere, la acelasi nivel de invatamant de zi in urmatorii 2 ani consecutivi, redobandind calitatea de elev. Incetarea calitatii de elev se produce in cazul abandonului scolar (ROFUIP art.150 l.c).
ART.4 Elevii vor respecta orarul stabilit la nivelul unitatii scolare, pentru schimbul I si II. ART.5 Elevii sunt obligati sa pastreze curatenia scolii incepand cu clasa, toaletele, holurile, curtea scolii.
ART.6 Elevilor le este interzis sa detina si sa consume in perimetrul scolii si in afara acesteia droguri, bauturi alcoolice si tigari si de a participa la jocuri de noroc.
ART.7. In cazul stricaciunilor provocate din reavointa, elevii vor suporta costul reparatiilor sau vor inlocui bunurile distruse. Daca nu se cunosc vinovatii, cheltuielile vor fi suportate de intreaga clasa.
ART.8 Elevii vor purta uniforma stabilita de scoala in consens cu parintii.
ART.9 Tinuta elevilor va fi ingrijita si decenta.Se interzice accesul in scoala elevilor : - cu parul vopsit
- cu podoabe stridente
- bluze prea scurte
ART.10 Pentru elevii scutiti medical, parintii vor anunta imediat profesorul diriginte despre situatia intervenita.
ART.11 Nerespectarea articolelor de mai sus va atrage sanctionarea elevilor conform ROFUIP art. 118,119,120,121,122,123,124.
ART.12.Elevii scutiti medical vor preda scutirile in termen de 7 zile (ROFUIP)
ART.13. Absentele nemotivate atrag dupa sine scaderea notei la purtare respectandu-se art.131 din ROFUIP.
ART.14.Utilizarea telefoanelor mobile si a aparatelor de ascultare si fotografiere in timpul orelor, a activitatilor curriculare va duce la confiscarea acestora si pastrarea lor pana la recuperarea de catre parinti.
PARINTII
ART.40 Parintii/tutorii legali au obligatia ca cel putin o data pe luna sa ia legatura cu invatatoarea/dirigintele pentru a cunoaste evolutia copilului lor (ROFUIP art.45).
ART.41 Parintii/tutorii sunt obligati, conform legii, sa asigure frecventa scolara a elevului in invatamantul obligatoriu.
ART.42 Consiliul reprezentativ al parintilor propune in adunarea generala o suma minima prin care parintii elevilor contribuie la intretinerea, dezvoltarea bazei materiale a clasei,a unit. de invatamant.(ROFUIP art.8,9,14,15,16,17,18,48) sau Consiliul reprezentativ al parintilor se poate constitui in asociatie cu personalitate juridical putand dona fiecare parinte 2% din impozit (ROFUIP 51 (1,2), 52(a-m)).
- Parintii sa controleze tinuta elevilor cand pleaca la scoala.
Art. 43 Accesul in scoala a persoanelor straine (parinti, reprez. legali, rude, etc.) – vizitatori – se face pe intrarea de acces a profesorilor.
Art. 44 Vizitatorii vor purta ecuson ,, Vizitator” si va fi inregistrat in ,,Registrul pentru evident accesului vizitatorilor in spatiu de invatamant” cu numele, prenumele, seria si numarului actului de indentitate, scopul vizitei, precum si ora intrarii si parasirii incintei unitatii de invatamant.
Art. 45 Vizitatorul asteapta in holul cancelariei pana la venirea persoanei cautate.
Art. 46 Accesul parintilor, reprezentantilor legali in incinta si in cladirea unitatii de invatamant este permisa in urmatoarele cazuri:
- a)la solicitarea invatatorilor/dirigintilor/profesorului clasei/conducerii unitatii de invatamant;
- b)la sedintele/consultatiile/lectoratele cu parintii organizate de personalul didactic in unitatile de invatamant;
- c)pentru rezolvarea unor problem referitoare la acte/documente de studii sau alte situatii scolare care impliuca relatia directa a parintilor/reprez. legali cu personalul secretariatul unitatii de invatamant, al cabinetului medical sau cu invatatorul/dirigintele sau conducerea unitatii de invatamant;
- d)la intalnirile solicitate de parinti/reprez. legali, programate de comun accord cu invatatorii/dirigintii, profesorii clasei, conducerea unitatii de invatamant;
- e)la diferite evenimente publice si activitati scolare/extrascolare organizate in cadrul unitatii de invatamant, la care sunt invitati sa participle parintii/reprez. legali;
- f)pentru sprijinirea deplasarii copiilor din clasa pregatitoare si din clasa I in si din sala de curs;
- g)in cazul unor situatii speciale, precizate explicit in regulamentului intern al unitatii de invatamant.
Art.49 Este interzisa intrarea in unitatea de invatamant a persoanelor turbulente sau a celor aflate sub influenta bauturilor alcoolice, a celor avand un comportament agresiv, precum si a celor care au intentia vadita de a deranja ordinea si linistea in unitatea de invatamant. Art. 50 Se interzice intrarea vizitatorilor insotiti de caini sau care au asupra lor arme sau obiecte contondente, substante toxice, explozivo-pirotehnice, iritante-lacrimogene sau usor inflamabile, publicatii avand character obscene sau instigator, precum si stupefiante sau bauturi alcoolice.