Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





INSTRUCTIUINI PORPRII SECURITATEA MUNCII PENTRU MASINA PRELUCRARE PAL POINT K2

 

INSTRUCTIUINI PORPRII SECURITATEA MUNCII PENTRU  MASINA PRELUCRARE PAL POINT K2 

  

Cap.1. RISCURILE PE CARE LE-AR PUTEA PREZENTA MAȘINA 

Art.1.MAȘINA A FOST PROIECTATĂ ȘI REALIZATĂ PENTRU A FUNCȚIONA ÎN MOD AUTONOM ȘI NU TREBUIE CONECTATĂ LA ALTE MAȘINI PENTRU A FORMA UN ANSAMBLU DE MAȘINI CARE PENTRU A AJUNGE LA UN ANUMIT REZULTAT SUNT AȘEZATE ȘI COMANDATE ASTFEL ÎNCÂT SĂ FUNCȚIONEZE LA UNISON, DECÂT DACĂ 

RESPONSABILUL PENTRU RACORDAREA AMINTITĂ MAI SUS VA APLICA MARCA CE PE ANSAMBLUL DE MAȘINI ÎN TEMEIUL DIRECTIVEI 2006/42/CE 

Art.2.În timpul proiectării și a realizării mașinii în cauză, societatea VITAP a adoptat toate măsurile menite să elimine, sau acolo unde nu se poate, să reducă riscul accidentelor pe timpul duratei de viață estimative a mașinii, mai exact: 

∙ A încercat să elimine sau să reducă riscurile printr-o proiectare și realizare atentă a mașinii. ∙ A adoptat măsurile de proiectare necesare pentru riscurile ce nu pot fi eliminate, prin aplicarea unor plăcuțe de interdicție și de atenționare și/sau prin montarea unor grătare de protecție, acolo unde a fost posibil. 

∙ A informat, de asemenea, utilizatorii cu privire la riscurile ce ar putea apărea, oferind în acest manual de instrucțiuni toate indicațiile utile pentru formarea și instruirea utilizatorului în vederea utilizării în siguranță a mașinii. 

Art.3.În continuare, este prezentat un tabel cu potențialele riscuri, condițiile în care acestea apar și măsurile complementare pe care ar trebui să le adopte utilizatorul pentru a reduce ulterior aceste riscuri. 

TIP DE RISC 

SITUAȚIA DE LUCRU 

DISPOZIȚII PENTRU UTILIZATOR

Strivirea piciorului 

Căderea accidentală de pensule 

Purtați încălțăminte de siguranță cu vârf întărit ce nu permite strivirea

Strivirea mâinii 

Introducerea accidentală a 

mâinii în sistemul de prindere

Acordați o atenție deosebită zonelor de risc marcate corespunzător la exterior

Zgomot 

În timpul utilizării 

Purtați echipamentele individuale de protecție pentru auz

Pulberi 

În timpul utilizării 

Purtați masca anti-praf



Cap.2. ECHIPAMENTE INDIVIDUALE DE PROTECȚIE

Art.4.Utilizatorii mașinii, în funcție de activitățile în care sunt implicați în timpul utilizării mașinii, trebuie să utilizeze echipamentele individuale de protecție marcate cu X în tabelul de mai jos, pe lângă cele identificate eventual chiar de către utilizator sau de angajatorul acestuia în raport cu riscurile existente deja în propriul mediu de lucru. 

SITUAȚIA DE LUCRU 

CĂȘTI SAU DOPURI

ÎNCĂLȚĂMINTE DE SIGURANȚĂ

MĂNUȘI DE PROTECȚIE

OCHELARI DE PROTECȚIE

Mișcare 

 

X

   

Utilizare 

 

X

Înlocuirea ustensilelor 

 

X

 

Întreținere 

 

X

 



Cu toate acestea însă, având în vedere nivelul ridicat al versatilității mașinii și dinamicitatea organelor de comandă, o protecție totală împotriva riscurilor este practic imposibilă. Pentru a evita orice risc, cel care achiziționează mașina va trebui să aibă grijă ca prezentul manual 

să fie pus la dispoziția operatorului, ca acesta să fie informat de importanța conținutului acestuia, în special în privința aspectelor legate de siguranță, și să i se aducă la cunoștință posibilele riscuri și modalitățile pentru minimizarea acestora, descrise în prezentul manual.



Art.5.În plus, operatorii implicați în activitățile de mutare, utilizare sau întreținere a mașinii, indiferent de funcția pe care o ocupă, pentru a evita pericolele de prindere în organele mobile ale mașinii, care sunt totuși protejate, trebuie să aibă grijă la următoarele aspecte: ∙ Să poarte haine suficient de mulate pe corp. 

∙ Să își țină părul strâns (dacă este lung). 

∙ Să nu poarte brățări, lănțișoare, cravate sau alte astfel de obiecte ce ar putea favoriza prinderea. 

Cap.3. LEGENDA SEMNELOR DE SIGURANȚĂ 

Art.6.Pe mașină sunt aplicate următoarele simboluri grafice ce trebuie bine înțelese pentru a conștientiza pericolele, obligațiile și interdicțiile specifice mașinii:

Pericol de tăiere

Suprafețe calde

Zonă ce necesită o atenție sporită

Îndepărtarea protecțiilor este strict interzisă

Purtarea lănțișoarelor, a cravatelor sau a altor astfel de obiecte ce ar putea favoriza  prinderea, este strict interzisă

Purtarea încălțămintei de siguranță este obligatorie



Purtarea mănușilor de protecție este obligatorie

Utilizarea echipamentelor individuale de protecție a auzului este obligatorie

Utilizarea ochelarilor de protecție este obligatorie

Utilizarea măștii anti-praf este obligatorie

Manual de instrucțiuni



Cap.4. LEGENDA SEMNALELOR PENTRU OPERATORI 

Art.7.În manualul de utilizare a utilajului sunt prevăzute, pentru diferite operațiuni, o serie de simboluri speciale ce indică nivelul de competență pe care trebuie să îl dețină operatorul pentru a efectua respectiva intervenție. 

Respectarea acestor indicații este o condiție necesară și importantă pentru reducerea la minimum a riscurilor pentru siguranța și sănătatea utilizatorilor. 

Conducător: persoană instruită pentru utilizarea în siguranță a mașinii, cu toate apărătoarele și dispozitivele de protecție montate și funcționale (condiții obișnuite). 

Supraveghetor: persoană special instruită pentru utilizarea mașinii, pentru înțelegerea riscurilor pe care mașina le poate provoca în diferite condiții de funcționare, cu experiență anterioară în conducerea de mașini și cu putere decizională care să-i permită utilizarea mașinii în condiții deosebite (ex. reglare, funcționarea cu protecțiile îndepărtate etc.) 

Mecanic de întreținere: persoană special instruită și cu experiență în executarea intervențiilor mecanice, capabilă să execute activități de transport, instalare, punere în funcțiune, întreținere ordinară și scoatere din funcțiune exclusiv din punct de vedere mecanic. 

Tehnician al producătorului VITAP S.p.a., capabil să execute activități de întreținere extraordinară de natură strict mecanică. 

Cap.5. DISPOZIȚII PENTRU SIGURANȚĂ 

Art.8.Înainte de a porni mașina, asigurați-vă că nu există persoane expuse în zonele periculoase și că nu există obstacole care să împiedice funcționarea mașinii.

Art.9.În timpul utilizării normale a mașinii, ca și în timpul executării operațiunilor de mutare, instalare și întreținere, trebuie numită o singură persoană responsabilă de operațiuni, ce are sarcina de a coordona activitățile angajaților, pentru a nu-i expune și a nu se expune personal la pericolele aferente activităților pe care le desfășoară. 

Art.10.Toți cei care sunt implicați în utilizarea mașinii sunt obligați să semnaleze responsabililor direcți și eventual societății VITAP S.p.a. orice situație periculoasă ce ar putea apărea sau ineficiența apărătoarelor sau a dispozitivelor de protecție pe care le-ar putea constata. 

Art.11.Este strict interzis ca terții și/sau clienții să aducă modificări de orice gen și amploare prestațiilor și modalităților de utilizare a mașinii, cât și prezentului document. Art.12.Apărătoarele și dispozitivele de protecție ale mașinii sunt deja corect montate și funcționale, însă trebuie supuse la intervale bine stabilite, la fel ca întreaga mașină de altfel, la procedurile de întreținere și verificare prevăzute de prezentul document. 

Art.13.Dispozitivele de prelucrare a materialelor ce intră în alcătuirea mașinii, trebuie fixate și reglate corect. 

Art.14.Întreaga mașină trebuie supusă procedurilor de întreținere ordinară și extraordinară la intervale regulate. 

Art.15.Înainte de a începe orice lucrare și de a porni mașina, verificați ca suprafața de lucru să fie curată, să nu existe urme de talaș de la materialul găurit anterior. 

Art.16.Înainte de a începe orice operațiune cu mașina, asigurați-vă că în jurul zonei de lucru nu există persoane sau alte obstacole ce ar putea reprezenta pericole. 

Art.17.Cablul de legătură la rețeaua electrică trebuie să fie integru, bine întins și neînfășurat. Art.18.Nu depozitați în apropierea mașinii substanțe inflamabile, întrucât eventuala producere de scântei ar putea cauza explozii sau incendii. 

Art.19.Operatorul trebuie să fie extrem de atent atunci când activează funcționarea mașinii prin apăsarea pedalei. 

Art.20.Operatorul va trebui să se gândească foarte bine la consecințele pe care le-ar putea suferi, înainte de a se apropia cu mâinile de zonele periculoase. 

Art.21.Țineți mașina mereu oprită atunci când nu o folosiți. 

Art.22.Respectați distanțele de siguranță de intrare și ieșire a panourilor. Înainte de a începe orice operațiune cu mașina, asigurați-vă că în jurul zonei de lucru (vezi pag. 7.3), nu există persoane sau alte obstacole ce ar putea reprezenta surse de pericol. 

Pentru operațiunile de întreținere extraordinară este recomandabil să contactați întotdeauna serviciul de asistență tehnică al societății VITAP S.p.a.. Singurul responsabil pentru funcționarea corectă a mașinii este utilizatorul acesteia în cazul în care nu a fost reparată sau întreținută corect de personalul autorizat al societății VITAP S.p.a. 

Cap.6. PROCEDURA DE IZOLARE A MAȘINII

Art.23.Pentru orice intervenție asupra mașinii, alta decât utilizarea obișnuită (mutare, întreținere),  adoptați următoarea procedură de izolare: 

∙ Opriți mașina prin decuplarea butonului de pornire; 

∙ Selectați alimentarea cu aer a mașinii deconectând racordul rapid de  alimentare. 

Art.24.În timpul operațiunilor de mutare trebuie să purtați echipamentele individuale de protecție  prevăzute la paragraful ECHIPAMENTE INDIVIDUALE DE PROTECȚIE