Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





IPSSM Operare PC

 

IPSSM Operare PC 

Art. 1. Exploatarea echipamentelor de calcul şi a instalaţiilor anexe, se va face cu personal de specialitate, instruit şi cu obligaţia de a respecta normele de protecţia muncii şi PSI. Art. 2. Este interzisă utilizarea calculatorului fără ecran de protecţie în situatia in care nu este LR. 

Art. 3. Se interzice angajaţilor să lucreze la echipamente pe care nu le cunosc şi nu au instruirea necesară. 

Art. 4. Intervenţiile de întreţinere şi depanare a echipamentului de calcul, a instalaţiilor anexe şi a reţelelor se va face numai de către personalul cu atribuţii în acest sens. 

Art. 5. Personalul de întreţinere şi depanare, va avea calificarea corespunzătoare şi va fi special instruit cu privire la Normele de Protecţie a Muncii şi PSI, care trebuiesă fie respectate la exploatarea, întreţinerea şi depanarea echipamentelor de calcul. 

Art. 6. La orice detranjament sau defecţiune, apărută în funcţionarea echipamentelor de calcul cum ar fi: scurtcircuit, încălzire exagerată, degajare de fum, zgomot neobişnuit, se va deconecta imediat echipamentul de la priza generală şi se va anunţa conducătorul locului de muncă. 

Art. 7. Este strict interzisă îndepărtarea sau înlăturarea oricărei apărători, mijloc de protecţie sau dispozitiv de securitate care protejează un echipament de calcul. 

Art. 8. Este interzisă intervenţia operatorului la tabloul electric în momentul unei pene de curent. In această situaţie va fi anunţat conducătorul punctului de lucru, iar acesta la rindul său va anunţa persoana autorizată pentru remediere. 

Art. 9. Este interzisă efectuarea oricărei intervenţii de către operator, la circuitele electrice ale echipamentului electronic. 

Art. 10. Este interzis să se introducă conductoarele direct în prizele electrice, fără să se folosească ştecherul. Aceste intervenţii pot duce la producerea de scurtcircuite sau chiar la electrocutări. 

Art. 11. Este interzis să se atingă sau să se ţină cu mâna un obiect metalic (ţeavă, radiator, etc.) în timp ce cu cealaltă mână se introduce ştecherul in priză.  

Art. 12. Este interzisă depozitarea/aşezarea de corpuri pe componentele echipamentului de lucru (unitatea centrală, monitor, imprimantă, scaner). 

Art. 13. Toate tablourile electrice vor fi încuiate. 

Art. 14. Este interzisă aşezarea de vase cu lichide pe echipamentul de calcul sau pe anexele acestora. 

Art. 15. Echipamentele nu vor fi conectate la prize defecte sau fără legătură la pămînt. Art. 16. Este interzis fumatul la locul de muncă. Fumatul este permis numai în spaţii special amenajate în acest scop şi numai după ce în prealabil echipamentul de calcul a fost oprit împreună cu anexele sale. 

Art. 17. Este interzisă urcarea pe scaunul ergometric pentru a lua un obiect aflat la înălţime. Pentru aceasta se recomandă utilizarea unor scări adecvate. 

 

Art. 18. Totdeauna trebuie să se privească în direcţia de mers, pentru a evita coliziunea cu o altă persoană aflată în miscare, sau cu elemente de mobilier. 

Art. 19. Atunci când se transportă pachete în limita maselor admise, se va privi înainte iar acestea nu trebuie să impiedice vizibilitatea.  

Art. 20. Materialele depozitate în birouri vor fi astfel dispuse încât să nu împiedice : - distribuţia normală a luminii naturale sau artificiale la locul de muncă; - exploatarea corectă a echipamentelor de calcul; 

- folosirea nestânjenită a căilor de acces, a trecerilor sau a zonelor de trafic; - funcţionarea şi deservirea în bune condiţii a echipamentelor pentru stingerea incendiilor, a tablourilor electrice, prizelor de curent şi a altor instalaţii specifice. 

Art. 21. Pentru evitarea împiedicărilor, sertarele birourilor, fişetelor sau ale dulapurilor trebuie ţinute închise.