Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
Instructiuni muncitor necalificat
Instructiuni muncitor necalificat
1. PREVEDERI GENERALE
Art. 1. - Instructiunile specifice de securitate a muncii pentru sectorul cresterii animalelor, cuprind prevederi de securitate a muncii pentru prevenirea accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale.
Art. 2. - Scopul prezentelor instructiuni este eliminarea sau diminuarea pericolelor de accidentare existente in cadrul acestor activitati, proprii celor patru componente ale sistemului de munca (executant - sarcina de munca -mijloace de productie - mediu de munca).
Art. 3. - Se aplica angajatorilor, precum si lucratorilor care desfasoara activitati in sectorul cresterii porcinelor.
2. PREVEDERI SPECIFICE
Art. 4. - Activitatile pot fi executate numai de persoane avand varsta peste 18 ani care au calificarea necesara, cunosc procedeele de lucru, aparatura si instalatiile meseriei pe care o practica si au fost instruite din punct de vedere al securitatii si sanatatii muncii.
Art. 5. - Persoanele care nu sunt calificate pentru meseria respectiva sau nu au implinit 18 ani pot fi admise la lucru in conditii normale ca muncitor necalificat, numai sub supravegherea directa a cadrelor calificate in aceste lucrari si numai dupa insusirea instructajului de protectie a muncii. Art. 6. - Nu se pot angaja persoane sub 18 ani, persoane cu afectiuni pulmonare cronice, afectiuni nervoase cu accese epileptiforme, invaliditati care nu permit eforturi fizice, afectiuni cardiace cronice sau acute sau cu alergii la contactul cu materii organice sau mirosuri de disconfort. Art. 7. - Repartizarea la locurile de munca se efectueaza numai dupa calificarea pe care o au executantii pentru lucrarile ce li se incredinteaza, modul cum si-au insusit notiunile corespunzatoare acestor lucrari si aptitudinea, experienta, capacitatea fizica si neuropsihica.
Art. 8. - Personalul, indiferent de varsta si sex, poate fi incadrat numai dupa efectuarea examenului medical si care sa ateste ca este apt pentru astfel de munca, cu riscurile legate de expunerea profesionala la agenti biologici.
Art. 9. - Control medical periodic, in functie de specificul activitatii, tinand cont si de expunerea la agenti biologici, se va efectua la un interval de 1 an.
Art. 10. - (1) Stabilirea mijloacelor individuale de protectie (sortimente si tipuri) se face, pe baza analizei si cumularii factorilor de risc la care este expusa persoana in timpul indeplinirii sarcinii de munca.
(2) In cazul activitatilor pentru care exista un risc privind sanatatea si securitatea muncitorilor, datorita muncii cu agenti biologici, se vor lua masuri pentru a se asigura ca echipamentul de protectie este:
a) depozitat corespunzator intr-un loc bine definit;
b) verificat si curatat inainte si in orice caz dupa utilizare;
c) reparat daca a fost defect sau inlocuit inainte de alta utilizare.
Art. 11. - Lucrarile de crestere a porcinelor se efectueaza numai cu aprobarea conducatorului procesului de productie, pe baza tehnologiilor de hranire si dupa efectuarea instructajului cu privire la exploatarea instalatiilor si a echipamentelor de munca.
Art. 12. - Inainte de inceperea lucrului, persoana insarcinata cu supravegherea operatiilor de furajare, adapare si intretinere va verifica daca au fost luate toate masurile de securitate necesare pentru prevenirea accidentelor de munca si imbolnavirilor profesionale.
Art. 13. - Zilnic, inainte de inceperea lucrului, conducatorul locului de munca va verifica starea de sanatate si oboseala a salariatilor.
Art. 14. - Persoanele cu atributii de serviciu vor urmari si vor interzice introducerea si consumul bauturilor alcoolice in unitate: si la locurile de munca, cunoscand ca raspund personal de starea si capacitatea de munca a salariatilor din subordine pe tot timpul lucrului.
Art. 15. – Conducatorul locului de munca va verifica, inainte de inceperea programului, daca toti lucratorii din subordine utilizeaza echipamentul individual de protectie acordat.. Art. 16. - Adaposturile pentru porcine trebuie sa fie prevazute cu sisteme de canalizare si ventilatie. Art. 17. - Sistemul de canalizare va avea inclinare pentru scurgerea lichidelor in bazinele de colectare. Acestea vor fi acoperite cu capace suficient de rezistente si incuiate cu lacat. Curatarea periodica a bazinelor de colectare (foselor) este obligatorie.
Art. 18. - Accesul personalului in zonele periculoase unde exista acumulari de gaze (platformele cu dejectii, camine, fose etc.) va fi blocat si marcat vizibil cu placi de avertizare si interdictie. Capacele foselor, camera gratarelor, bazinele de receptie etc. vor fi inchise cu lacat.
Art. 19. - Instalatiile de ventilatie generala si locala din halele de crestere si ingrasare a porcinelor vor fi in buna stare, urmarindu-se functionarea lor in permanenta la parametrii proiectati. Art. 20. - Locul de unde se capteaza aerul proaspat se va alege dintr-o zona fara noxe. Art. 21. - Aleile de serviciu intre boxe trebuie sa fie in permanenta curate si libere. Pe cat posibil, aleile se vor executa din materiale care nu permit alunecarea, pentru a preveni accidentele. Cand aleile si boxele sunt ude sau murdare se circula cu atentie.
Art. 22. - La introducerea rumegusului in boxele de maternitate precum si in timpul curateniei zilnice, se va evita formarea de praf, atingerea rumegusului de becurile infrarosii si stropirea acestora, intrucat se pot produce incendii si electrocutari.
Art. 23. - Gurile de canal din boxe vor fi permanent acoperite cu gratare, pentru prevenirea caderilor prin alunecare in canal.
Art. 24. - In cazul hranirii porcinelor in grup, hrana se va pune in jgheaburi inainte de intrarea acestora
Art. 25. - Culoarele de acces vor fi degajate complet pentru a nu stanjeni deplasarea lucratorilor in timpul distribuirii hranei. Salopete vor fi incheiate pentru a se evita agatarea lor de inchizatori sau de balamalele existente la boxe.
Art. 26. - Bazinele de decantare si fermentare vor fi imprejmuite si vor avea placi de avertizare cu inscriptia: PERICOL DE INEC.
Art. 27. - Incinta statiei de evacuat dejectii va fi iluminata tot timpul.
Art. 28. - In incinta statiei de evacuat dejectii este permisa intrarea numai a personalului de deservire a statiei si se va fixa o placa avand inscriptia: INTRAREA INTERZISA.
Art. 29. - Tinerii sub 18 ani, femeile gravide sau care alapteaza, persoanele cu rani deschise, cu diferite afectiuni (hepatice, pulmonare etc.) sau cu alergii la substantele toxice nu vor fi admisi sa lucreze cu substante toxice, in actiunile de deratizare, dezinsectie si dezinfectie. .Art. 30. - In timpul efectuarii operatiunilor de deratizare, dezinsectie si dezinfectie, este strict interzisa folosirea persoanelor care au consumat alcool, acesta marind gradul de nocivitate a substantelor toxice. De asemenea, se interzic: consumul alimentelor, apei, bauturilor alcoolice, precum si fumatul. Inainte si dupa masa este obligatoriu spalatul mainilor si fetei cu apa si sapun. Art. 31. - Dupa terminarea lucrului, echipamentul individual de protectie se depune in locuri speciale, se face dus si apoi se imbraca hainele personale. In cazul in care lucrarea a fost executata cu toxice volatile, echipamentul individual de protectie va fi aerisit bine, pentru eliminarea substantelor retinute de tesatura materialului.