Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
instructiuni proprii ssm pentru sectia de tricotare
Instructiuni proprii SSM pentru sectia de tricotare
Preparaţia firelor
Baterea sculurilor
Art. 1. În timpul funcţionării sulurilor bătătoare se interzice:
-intervenţia cu mâna la diverse organe ale maşinii de tricotat;
-manevrarea dispozitivului de detensionare a firelor;
-uniformizarea firelor de scul;
-reglarea sulurilor bătătoare de către operator.
Tricotarea ciorapilor
Art. 2. 1) În timpul funcţionării maşinii circulare de tricotat ciorapi se interzice: -deschiderea uşii de la sistemul de acţionare;
-manipularea, respectiv, deschiderea şi închiderea capacului conducătorului de fire; -reglarea mecanismelor şi a lanţului de comandă;
-schimbarea acelor;
-schimbarea bobinelor.
2) Schimbarea acelor de tricotat este permisă a se efectua numai cu cleştele de ace. Art. 3. Este interzis să se umble cu cleşte de schimbat ace la fontura maşinii sau la alte organe în mişcare.
Art. 4. În timpul funcţionării maşinii, este interzisă aranjarea tricotului cu mâna în dispozitivul de tracţiune şi rolare a acestuia.
Art. 5. Este interzisă staţionarea operatorilor sub macara, în timpul montării sulurilor de urzeală. Art. 6. Bobinele secţionale se vor monta între capetele de prindere, numai cu siguranţa de blocare, pentru a evita căderea.
Art. 7. Este interzisă demontarea arcurilor de la barele cu pasete, cu mâna liberă; pentru această operaţie sunt necesare cârlige special construite
Art. 8. La tensionarea sulurilor de urzeală şi a tricotului, se interzice folosirea greutăţilor neasigurate împotriva căderii.
Art. 9. Pornirea maşinii se face numai după ce s-a controlat înălţimea de ridicare a plăcii care conduce perdeaua în faţa valţului de tăiere.
Art. 10. În timpul funcţionării maşinii, este strict interzis să se pună mâna între valţul de tăiere şi placa de conducere a perdelei.
Art. 11. Este interzisă conducerea perdelei cu mâna în cazul când formează cute la margine; se va folosi o lopăţică de întindere pentru margine.
Art. 12. Trecerea înnăditurii perdelei seva face numai după ce valţul de tăiere a fost oprit, iar placa conducătoare lăsată jos.
Art. 13. Sulurile de material vor fi manevrate de către doi muncitori.
Finisarea chimică şi umido-termică
Art. 14. Este interzisă introducerea mâinilor în camera de prefixare; existând pericol de arsuri, scoaterea saniei cu ciorapi se va face cu o tijă metalică şi cu mănuşi de protecţie. Art. 15. În timpul lăsării clopotului, operatorul va sta la o distanţă de 50 cm de acesta, urmărind funcţionarea maşinii.
Art. 16. La blocarea clopotului, se va opri maşina punerea ei în funcţiune se va face numai după repararea defectului.
Art. 17. Este interzisă manipularea, respectiv scoaterea sau aşezarea ciorapilor pe formele în mişcare.
Art. 18. Scoaterea şi aşezarea ciorapilor se efectuează numai în timpul în care maşina este oprită, conform programatorului automat.
Art. 19. În momentul când uşile camerei de termofixare se deschid, staţionarea în faşa lor este interzisă.
Art. 20. În cazul unor reparaţii sau intervenţii care necesită intrarea în interiorul maşinii, acestea se vor efectua numai când temperatura din interior a scăzut sub + 40 grade. Art. 21. În faţa maşinilor şi a meselor cu forme vor fi prevăzute grătare de lemn. Art. 22. Formele electrice vor fi legate la centura de împământare şi vor fi amplasate pe mese la distanţe de minimum 400 mm.
Art. 23. Este interzisă introducerea tricotului cu mâna între valţurile calandrului; pentru aceasta, se vor folosi lopeţi speciale de lemn.
Art. 24. Când se introduce tricotul între valţuri, ventilul de abur trebuie închis; deschiderea se face numai după ce capătul tricotului s-a înfăşurat pe axul de rulare.
Art. 25. 1) Maşina de finisat tricotul va fi deservită de două persoane. Operatorul care manevrează dispozitivele de comandă ale maşinii pentru pornire şi aburire va executa manevrele numai l cererea celuilalt operator.
2) În vederea efectuării manevrelor la nivelul valţurilor la calandrare, la ambele capete ale calandrului se vor amenaja postamente de lemn cu înălţimea de circa 40 cm. 3) Presiunea aburului pe coloană nu trebuie să depăşească 1,5 at.
Art. 26 Pentru curăţarea scamei care se depune pe valţuri sau pe tamburul cardelor, se vor folosi cârlige speciale, fiind interzis să se facă această operaţie cu mâna.
Neţesute
Art. 27. Înainte de începerea lucrului la maşina de destrămat se va verifica funcţionarea dispozitivului de antistatizare şi existenţa soluţiei de emulsie, a dispozitivului antiincendiu, a detectorului de metale şi a altor dispozitive speciale cu care este dotat utilajul. Art. 28. 1) Se interzice oprirea instalaţiilor de condiţionare şi desprăfuire aferente secţiilor de destrămat, cu degajări de praf şi pulberi textile, pentru curăţare verificare, reglaje, reparaţii etc. înainte de oprirea maşinilor din secţie.
2) Oprirea instalaţiilor de condiţionare se va face după cel puţin 10 minute de la oprirea maşinilor de prelucrare.
Camere de filtrare
Art. 29. În camerele de filtrare este interzis accesul persoanelor străine precum şi staţionarea în aceste camere în timpul funcţionării destrămătoarelor.
Art. 30. Înainte de pornirea instalaţiei de filtrare se va verifica etanşeitatea sacilor de filtrare. Art. 31. În camerele de filtrare se vor întocmi grafice pentru curăţenie.
Camere de amestec
Art. 32. Se interzice deschiderea uşilor camerelor de amestec în timpul funcţionării acestora. Art. 33. Se interzice folosirea camerelor de amestec pentru odihnă sau pentru servitul mesei. Art. 34. Înaintea fiecărui repaus de lungă durată (duminici sau sărbători legale) vor fi verificate toate camerele în prezenţa pompierului de serviciu pentru depistarea unor începuturi de incendiu. Art. 35. În caz de schimbare a materialului fibros din lada de alimentare a cardei garnetă, este obligatorie curăţarea lăzii fără a se atinge pânza cu cuie.
Art. 36. În caz de înfundare a zonei de detaşare, este interzisă folosirea băţului, desfundarea se va efectua numai cu maşina oprită.
Art. 37. În cazul blocării pietrei rotative, în cazul înfundării condensatorului sau la căderea curelelor de transmisie va fi anunţată persoana cu atribuţii de decizie în vederea remedierii defecţiunilor.
Art. 38. La alimentarea maşinii de interţesere nu este permisă apropierea mâinii la o distanţă mai mică de 15 cm de cilindrul alimentator şi de placa cu ace.
Art. 39. Rastelele pentru suluri de urzeală trebuie să fie ancorate şi cimentate şi să fie prevăzute cu apărători metalice.
Art. 40. Atelierele de spete trebuie să fie separate de alte ateliere şi vor fi dotate, obligatoriu , cu o ventilaţie corespunzătoare.
Art. 41. Războaiele de ţesut trebuie fixate pe postamente şi aşezate pe pardoseală astfel încât să împiedice mişcarea lor în timpul funcţionării.
Art. 42. 1) Războaiele mecanice ( indiferent de sistemul de bătaie) vor fi prevăzute cu apărători din plase metalice dispuse pe părţile laterale şi cu apărători montate pe capacul vatalei pentru protecţie, în cazul săririi suveicii din rost. Apărătorile laterale din plasă trebuie să aibă dimensiunile de cel puţin 70 X 60 cm , iar plasa trebuie să fie făcută din sârmă cu diametrul de 2- 2,5 mm. Ele trebuie bine fixate pe pardoseală ori pe pereţii războiului sau în aşa fel încât să asigure oprirea suveicii, în cazul săririi acesteia .Ochiurile plasei să nu depăşească dimensiunile maxime de 20 x 20 mm .
2) Războaiele automate vor fi prevăzute numai cu apărători montate pe capacul vatalei. 3) La reglarea războaielor automate, protecţia se va asigura prin apărători laterale portative. Art. 43. La războaiele Jacguard, se vor prevedea poduri sub prismă.
Art. 44. La războaiele de panglici pentru ţesut catifea se vor monta apărători de protecţie transparete pe toată lăţimea de lucru a cuţitului de tăiat catifea.
Art. 45. În secţiile cu războaiele pentru ţesut covoare de pluş tip Axminster, distanţa dintre ele trebuie să fie de minimum 1,40m.
Art. 46. Maşinile de piuat trebuie prevăzute, în mod obligatoriu, cu dispozitive de oprire automată, pentru a nu li se permite să se rotească în virtutea inerţiei.
Art. 47. Maşinile de imprimat trebuie dotate cu dispozitive de avertizare cu semnalizare sonoră şi optică, care să-i prevină pe muncitori la punerea în funcţiune.
Art. 48. La maşinile de călcat (calandre, filţ- calandre, papir-calandre şi similare), dispozitivele de blocare automată se vor folosi atât în faţă, cât şi în spatele maşinilor.
Art. 49. Cuţitele spirale care se rotesc cu viteze mari vor fi acoperite cu apărători de protecţie. Art. 50. Maşinile de tuns şi de scămoşat vor fi prevăzute cu ventilaţie corespunzătoare în toate locurile de muncă.
Art. 51. Jiglerele vor fi prevăzute cu dispozitive de oprire, care pot fi acţionate pe ambele laturi de deservire a maşinii.
Art. 52. Maşinile centrifuge trebuie prevăzute cu o tăbliţă pe care se va nota încărcătura maximă admisă.
Art. 53. Capacul centrifugei trebuie să fie prevăzut cu un dispozitiv de blocare ( mecanic sau electric) care să nu permită deschiderea lui în timpul funcţionării.
Art. 54. Distanţa dintre valţuri, la ieşirea materialului, trebuie asigurată cu dispozitive de protecţie, care să împiedice introducerea mâinilor între valţuri.
Art. 55. Maşinile de urzit vor fi prevăzute cu sisteme de oprire de la postul de lucru. Art. 56. 1) Cârligele de suspendare a sulurilor vor fi prevăzute cu clape de siguranţă. 2) Pentru evitarea prăbuşirii sulurilor rastelele vor fi prevăzute cu apărători rigide, evitându-se staţionarea în zona de lucru a acestora şi în raza apărătorii rastelului.
Art. 57. Rastelele pentru păstrarea sulurilor de urzeală, mecanizate vor fi bine consolidate cu ciment şi vor fi ancorate.
Art. 58. Carcasele reductoarelor vor fi dotate cu supape de presiune.
Art. 59. Atelierele de reparat spete trebuie separate de alte încăperi şi vor fi dotate cu instalaţii de ventilaţie de mare capacitate.
Art. 60. La maşinile de ţesut „ Jacard „ barele de pornire-oprire trebuie dotate cu apărători de siguranţă, cu care se va bloca maşina de ţesut în cazul unor intervenţii.
Art. 61. Canalele de scurgere a apelor din secţiile de vopsitorii vor fi dotate în mod obligatoriu cu capace solide şi cu guri de vizitare protejate şi, vor fi controlate în permanenţă. Art. 62. Pentru o intervenţie rapidă, în caz de dereglare sau accident, jigherele vor fi prevăzute pe ambele părţi cu organe de comandă pentru oprirea de urgenţă.
Art. 63. Secţia sau atelierul de vopsitorie vor fi prevăzute cu instalaţii de ventilaţie şi de dezagregare a ceţii.
Art. 64. În locurile de deservire a jigherelor pardoseala trebuie să fie acoperită cu grătare de lemn, pentru a evita alunecările datorate umezelii.
Pentru a se evita răspândirea pe pardoseală a apei, jigherele trebuie prevăzute cu dispozitive de preaplin . Şanţurile de scurgere vor fi acoperite cu plăci de materiale rezistenţe. Art. 65. Căzile de vopsitor fi prevăzute cu hote pentru absorbţia nocivităţilor, care vor fi cuplate la o instalaţie de ventilaţie cu absorbţie mecanică.
Art. 66. Pentru evitarea revărsării lichidelor peste marginile căzilor, acestea vor fi prevăzute cu dispozitive de preaplin.
Art. 67. Capacul centrifugei trebuie să fie prevăzut cu un dispozitiv de blocare (mecanic sau electric) care să nu permită deschiderea lui în timpul folosirii.
Art. 68. Autoclavele sunt prevăzute cu platforme speciale, cu scări fixe şi cu balustrade, având înălţimea de cel puţin 1 m. Conductele şi supapele fierbinţi sunt izolate cu material termoizolant. Art. 69. Toate conductele îmbinate cu flanşe vor fi prevăzute în mod obligatoriu cu brăţări metalice.
Art. 70. Serpentina de abur din interiorul rezervorului va fi prevăzută în mod obligatoriu cu două robinete. Cel de al doilea robinet este necesar pentru evitarea stropirilor în cazul defectării primului robinet şi este amplasat la minimum 2 m de recipient.
Art. 71. Pardoseala sălii de imprimat trebuie să fie netedă şi prevăzută cu canale de scurgere pentru spălarea periodică.
Art. 72. Halele de imprimat trebuie să fie prevăzute cu instalaţie de ventilaţie şi condiţionare. Art. 73. Camera obscură va fi prevăzută cu ventilaţie mecanică sub acţiunea arcului electric. Art. 74. Maşinile de imprimat trebuie să fie dotate cu dispozitive de avertizare cu semnalizare sonoră şi optică.
Art. 75. În secţiile de imprimat unde există mai multe maşini în aceeaşi încăpere, pereţii vor fi acoperiţi cu materiale termoizolante.
Art. 76. Intervalul dintre valţuri, la ieşirea materialului, trebuie prevăzut cu dispozitive de protecţie şi piese triunghiulare care să împiedice prinderea mâinilor între valţuri. Art. 77. Sala în care este amplasată maşina de electropluşat va fi dotată în mod obligatoriu cu instalaţie de ventilaţie şi de condiţionare.
Art. 78. Maşina de aburit ţesături imprimate trebuie aşezată în încăpere separată dotată cu o ventilaţie de absorbţie locală, la locul ieşirii ţesăturii din aparat, şi cu ventilaţie generală pentru întreaga încăpere, însoţite de o instalaţie de aducere a aerului curat în zona de lucru. Camera vaporizatorului trebuie izolată termic.
Art. 79. La vaporizator, suprafeţele fierbinţi trebuie izolate, iar transmisiile de roţi dinţate şi curelele trebuie protejate prin apărători de protecţie.
Art. 80. Maşinile de tuns şi de scămoşat vor fi prevăzute în mod obligatoriu, cu ventilaţie corespunzătoare.
Art. 81. Vasele pentru prepararea apretului trebuie prevăzute cu capace pentru a evita stropirea cu apret în timpul fierberii.
Art. 82. Scările care deservesc malaxoarele vor fi prevăzute cu balustrade care vor fi bine fixate. Art. 83. Cuplungurile de la pompele de distribuire a apretului în conducte vor fi prevăzute cu apărători de protecţie.
Art. 84. La ambele capete ale maşinii de impregnat sau similare trebuie să existe instalaţii de semnalizare acustică sau optică.
Art. 85. Maşinile de impregnat sau similare vor fi prevăzute cu manometre, care vor indica presiunea aburului în elementele de radiator din cuptor şi pe coloană.
Art. 86 Pentru o intervenţie rapidă în caz de defecţiune, maşinile de stors prin presare vor fi prevăzute cu dispozitive de oprire de urgenţă, care să funcţioneze din orice parte şi pe toată lungimea lor .
Art. 87. Cilindrii de uscat vor fi prevăzuţi cu hotă şi cu un ventilator exhaustor pentru absorbţia vaporilor de apă.
Art. 88. Cilindrii de uscat vor fi protejaţi contra radiaţilor calorice prin închiderea cu tăblii de lemn, prevăzute cu geamuri şi cu uşi glisante, pentru a se putea urmării mersul materialului şi a se putea interveni la nevoie.
Art. 89. Pentru îndepărtarea pufului de la perii, în partea de jos a maşinii de scămoşat şi desfibrat se va monta un absorbitor cuplat cu un ventilator.
Art. 90. Încăperile în care se află maşini de scămoşat şi desfibrat vor fi prevăzute cu instalaţii de ventilaţie şi de introducere a aerului proaspăt care , iarna, se va încălzi.
Art. 91. Maşinile de tuns cu cuţitele aşezate în partea superioară trebuie să fie prevăzute cu o instalaţie de ventilare mecanică, care să absoarbă scama şi praful de la fiecare cuţit. Art. 92. Maşinile de pârlit vor fi prevăzute cu instalaţie mecanică de ventilaţie pentru absorbţie. Art. 93. Maşina de pârlit trebuie amplasată într-o încăpere separată de restul secţiilor productive. Încăperea va fi prevăzută cu o instalaţie de ventilaţie pentru introducerea aerului proaspăt din exterior.
Art. 94. Maşinile de ţesut catifea vor fi prevăzute cu apărători de protecţie transparente, mobile pe toată lungimea cuţitului de tăiat catifeaua.
Art. 95. Valţurile storcătoare vor fi prevăzute în mod obligatoriu cu bare sau role de protecţie, în sensul intrării mărfii între valţuri.
Art. 96. Maşinile de scămoşat trebuie să fie prevăzute cu exhaustoare pentru absorbţia scamei. Art. 97. Maşinile de vopsit trebuie prevăzute cu dispozitive de oprire automată a motorului electric în momentul încărcării materialului şi la suprasolicitare.
Art. 98. Geamurile de la maşinile de vopsit (haspeluri) trebuie să fie din securit. Art. 99. Cupele de recuperare a flotei din bazine vor fi prevăzute cu apărători de protecţie. Art. 100. Lanţurile de transmisie de la valţurile şi furcile leviatanului vor fi prevăzute cu apărători de protecţie bine fixate şi închise în permanenţă.
Art. 101. Masa de alimentare a maşinii de desprăfuit va fi dotată cu un valţ de protecţie montat înaintea cilindrilor zdrobitori.
Art. 102. Canalele de scurgere la haşpele, vor fi prevăzute cu capace sau grătare solide şi bine fixate.
Art. 103. Conductele de abur din secţiile de vopsitorie vor fi izolate termic iar flanşele şi îmbinările protejate cu coliere de tablă.
Art. 104. Capacul aparatelor de vopsit va fi dotat cu dispozitiv care să nu permită deschiderea acestuia în timpul lucrului.
Art. 105. Circularul de tăiat zdrenţe va fi dotat cu instalaţie de absorbit praful şi pulberile textile, degajate prin tăiere.
Art. 106. Roţile din faţă ale căruciorului sellftractoarele trebuie să aibă apărători mobile din oţel, iar roţile din spate, apărători fixe.