Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
Instructiuni proprii de protectia muncii la macaraua pivotanta
Instructiuni proprii de protectia muncii la macaraua pivotanta
INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATE A MUNCII LA MACARAUA PIVOTANTA
1.Macaralele pivotante vor fi manipulate numai de persoane autorizate intern, instruite special in acest scop, care sa cunoasca bine modul corect de manevrare si legare a sarcinilor. 2.Exploatarea macaralelor este admisa numai in cazul in care se gasesc in perfecta stare tehnica, in limitele scadentelor de verificare ISCIR.
3.Se interzice utilizarea macaralei, in cazul in care lipsesc sau sunt defecte limitatoarele de cursa si sarcina. Carligele de prindere vor fi doatate cu sisteme de siguranta.
4.Punerea in functiune a macaralei se va face numai dupa o prealabila semnalizare acustica (de la butonul de comanda) de avertizare a persoanelor din apropiere.
5.Se interzice depasirea sarcinii maxime de ridicare a macaralei, prevazuta de carte tehnica a utilajului.
6.La inceputul fiecarui schimb, sau la inceputul lucrului cu macaraua, se vor lua masuri de verificare a modului de dotare si functionare a macaralei: sisteme de comanda, starea tampoanelor, opritoare pe grinda, semnalizare acustica, legatura la centura de impamantare, starea cablurilor, limitatoare etc.
7.Se interzice utilizara dispozitivelor si a cablurilor de legare si ridicare a sarcinilor subdimensionate. Se vor alege cabluri si dispozitive de ridicat, in raport cu sarcinile ce urmeaza a fi manipulate.
8.Legarea sarcinilor se va face cu ajutorul cablurilor din otel, sau chingi din materiale speciale, destinate acestui scop, fiind in stare buna (sa nu fie slabite, inadite, neverificate etc.). Prinderea sarcinii se va face din puncte rezistente, intr-un echilibru perfect. In caz de dezechilibru, sarcina va fi lasata pe pardosea, cautandu-se din nou centrul de greutate.
9.Se interzice ridicarea sarcinii din pozitie oblica, in vederea evitarii producerii balansului, precum si mentinerea sarcinii suspendate in afara timpului de manevra.
10.Se interzice darea semnelor de ridicare a sarcinii in cazul cand legaturile prin cablu nu sunt corect facute, precum si in cazul cand legaturile nu sunt blocate in carligul de sarcina, cu ajutorul sigurantelor speciale, destinate acestui scop.
11.La ridicarea sarcinilor grele, se va face, in prealabil, o ridicare de proba cu sarcina in cauza, la o inaltime de 100 mm de sol. Daca se constata ca nu apar nereguli, abia apoi se va treca la ridicarea si manipularea propriu ziisa a sarcinilor.
12.Personalul care dirijeaza si executa asezarea sarcinilor, precum si desprinderea din carligul macaralei, va ocupa o pozitie laterala, in afara zonei de balans a sarcinii, urmarind asezarea si fixarea acesteia in conditii sigure.
13.Interventiile la organele in miscare sau la instalatiile electrice, se vor face numai dupa oprirea utilajului si scoaterea de sub tensiune. Interventiile se vor face numai de catre persoane autorizate.
14.Orice situatie periculoasa aparuta in modul de legare a sarcinilor, precum si in exploatarea instalatiei de ridicat, va fi adusa imediat la cunostinta conducatorului locului de munca respectiv, care are obligatia de a lua masuri de aplicare a metodelor nepericuloase de munca.