Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





PROBLEME DE ERGONOMIE SI DE PROTECTIA MUNCII

PROBLEME DE ERGONOMIE SI DE PROTECTIA MUNCII

✔ MASURI DE SANATATE SI SIGURANTA IN UTILIZAREA CALCULATORULUI 

a) NORME DE PROTECŢIE A MUNCII ÎN LABORATORUL DE INFORMATICĂ  ⮚ Aparatele şi montajele vor fi folosite numai la tensiunea pentru care au fost construite.  

⮚ Nu se vor efectua montaje sau se vor repara aparate aflate sub tensiune.  

⮚ Nu se lucrează cu conductori neizolaţi şi de asemenea nu se lucrează cu mâini umede .  ⮚ Masa de lucru trebuie să fie uscată şi acoperită cu un material izolator  

⮚ Alimentarea de la reţea se va face printr-un tablou cu siguranţe fuzibile calibrate sau întrerupătoare  automate.  

⮚ Părţile metalice ale aparatului sub tensiune vor fi legate la pământ.  

⮚ Uneltele de lucru vor avea mânere izolate, rezistente la tensiunile folosite.  

⮚ Cablurile calculatoarelor vor fi izolate.  

b) REGULAMENT DE DESFĂŞURARE A ACTIVITĂŢILOR EDUCATIVE ÎN  LABORATORUL DE INFORMATICĂ:  

⮚ Calculatoarele şi echipamentele periferice din laborator nu se vor muta şi nu vor fi lovite sau expuse  unor condiţii necorespunzătoare de lucru. 

⮚ Este interzisă demontarea aparatelor, detaşarea carcaselor, efectuarea reglajelor sau accesul la  componentele interne ale calculatoarelor (activitate rezervată administratorului de reţea). 

⮚ Este interzisă utilizarea, de către elevi, a unităţilor floppy, a CD-ROM-urilor şi a discurilor amovibile,  fără acordul explicit al profesorului, justificat de necesităţi didactice obiective. 

⮚ Este interzisă modificarea fişierelor de configurare şi a celor al căror rol nu este foarte bine cunoscut. 

⮚ În timpul orelor, suporturile de informaţie necesare procesului instructiv-educativ vor fi manevrate doar  de către profesor (sau cu acordul acestuia). 

⮚ Este interzisă utilizarea altor programe în afara celor impuse de conţinutul disciplinei de studiu sau  indicate de profesor. 

⮚ Este interzisă navigarea pe Internet, în timpul orelor de curs, precum şi descărcarea de programe şi  fişiere (jocuri, poze ş.a.), fără acordul explicit al profesorului. 

⮚ Nu este admisă intervenţia la tablouri electrice, prize, ştechere, mufe etc. 

⮚ Se va respecta, cu stricteţe, distribuţia pe posturi de lucru efectuată de profesor. 

⮚ Fiecare elev răspunde de postul de lucru la care îşi desfăşoară activitatea (mobilier şi sistem de calcul). 

⮚ Elevii sunt obligaţi să verifice, la începutul lucrului, integritatea mobilierului şi a sistemului de calcul de  care răspund şi să semnaleze profesorului neregulile (modificările) depistate, semnând pentru aceasta în fişa  postului. 

⮚ La sfârşitul unei sesiuni de lucru, elevul este obligat să predea postul la care a lucrat profesorului sau  administratorului de reţea, completând în mod corespunzător fişa postului. 

⮚ Orice deteriorare a mobilierului sau a sistemului de calcul de la un post de lucru este imputată financiar  titularului postului respectiv (conform distribuţiei pe posturi făcută de profesor). 

⮚ Accesul elevilor în laborator se face numai în prezenţa profesorului sau cu acordul acestuia. 



✔ ERGONOMIA POSTULUI DE LUCRU 

Unul din scopurile pentru care a a fost dezvoltată Tehnologia Informației și comunicațiilor a fost  creșterea productivității muncii. O dată cu creșterea gradului de utilizare a calculatorului și a timpului petrecut  în fața acestuia, s-a constatat că poziția în fața calculatorului este foarte impostantă, deoarece, pe lângă apariția  unor stări de disconfort sau oboseală, pot fi provocate și diferite afecțiuni. 

De aceea, trebuie respectate următoarele indicații : 

a) MOBILIERUL ERGONOMIC ȘI ÎNCĂPEREA 

⮚ Biroul – trebuie să aibă o înălțime de 64-74 cmi și ajustabilă; 

⮚ Scaunul – să aibă spatele și înălțimea ajustabile; 

⮚ Sursa de lumină – trebuie poziționată deasupra monitorului; 

⮚ Suport de sprinin – pentru picioare și încheieturile mâinilor 

⮚ Amplasarea calculatorului în încăpere – distanța față de o persoană și orice calculator vecin să  fie de cel puțin 1m. 

b) POZIȚIA FAȚĂ DE CALCULATOR 

⮚ Poziția scaunului față de birou – astfel încât antebrațele și coapsele să aibă o poziție orizontală ⮚ Coatele aproape de corp și antebrațul să formeze un unghi de 90 de grade; 

⮚ Spatele trebuie să fie drept și lipit de spătarul scaunului; 

⮚ Se păstrează aceeași distanță între ochi și obiectele focalizate de aproximativ 70cm. c) MONITORUL 

⮚ Pentru a ușura efortul ochilor trebuie luată o pauză de 15 minute la o oră, cel mult 2 ore; ⮚ Ecranul monitorului trebuie să fie curățit de praf și departe de sursele de lumină; 

⮚ Ecranul monitorului trebuie să fie de 3 sau 4 ori mai strălucitor decât lumina din cameră; ⮚ Păstrați distanța de 70 cm dintre corp și ecranul calculatorului. 

d) TASTATURA 

⮚ Trebuie să fie înclinată, pentru un acces ușor; 

⮚ Tastele se lovesc scurt, iar restul timpului degetele trebuie ținute relaxate; 

✔ AFECTIUNI PROVOCATE DE UN MEDIU DE LUCRU INADECVAT 

Nerespectarea normelor stabilite de studiile ergonomice pot provoca: 

⮚ Probleme de vedere și migrene. Lucrul cu monitorul solicită folosirea ochilor pentru vederea  de aproape o perioadă mare de timp. Nerspectarea normelor elementare conduce la probleme cu vederea  sau migrene. 

⮚ Efectul provocat de repetarea acelorași gesturi. Apare din cauza executării repetate a  acelorași acțiuni asupra tastaturii. Din această cauză se recomandă scurte pauze de relaxare a mâinilor. 

⮚ Durerile de spate și ceafă. Apar din cauza poziției incorecte la calculator. 

⮚ Efectul câmpului electromagnetic. Generat de monitor în special în spatele și părțile laterale  ale acestuia. Se recomandă păstrarea distanței corespunzătoare față de monitor. 

⮚ Zgomotul. Din cauza expunerii la sunetele de frecvență înaltă produse de monitor pot apărea  migrene și stări de nervozitate.