Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





instructiuni proprii ssm zugrav PICTOR BISERICESC

 Aprobat,  

  

Instrucţiuni proprii SSM  

PICTOR BISERICESC (ZUGRAV) 

SCOP  

⮚ Scopul prezentelor norme este eliminarea sau diminuarea riscurilor de accidentare în muncă şi  îmbolnăvire prefosională existente în cadrul acestei activităţii pentru cele patru componente ale sistemului de  muncă (executant-sarcina de muncă-mijloace de producţie-mediu de muncă).  

CADRU LEGAL DE ELABORARE AL INSTRUCTIUNILOR PROPRII 

⮚ Legea nr. 319/2006 – legea securitatii si sanatatii in munca;  ⮚ HG nr.1425/2006 – normele de aplicare ale legii nr.319/2006;  ⮚ HG nr.1146/2006 – privind cerintele minime de securitate si santate pentru utilizarea  in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca;  

⮚ Legea nr. 307/2006 – legea privind apararea impotriva incendiilor  Domeniu de aplicare  

⮚ Prezentele norme specifice se aplică persoanelor juridice, precum şi persoanelor fizice, care utilizează în  activităţile de zugravire, montaj prefabricate şi finisaje în construcţii, persoane angajate cu contract de muncă sau sub altă formă legală.  

⮚ Prevederile prezentelor norme se aplică cumulativ cu prevederile Normelor generale de securitate si  sanatate a muncii.  

Dotarea cu echipament individual de protecţie  

⮚ Toţi zugravii sunt obligaţi să utilizeze echipament individual de protecţie adecvat, conform  "Normativului cadre de acordare şi utilizare a echipamentului individual de protecţie" .  

Organizarea locului de muncă şi a activităţilor  

⮚ Este obligatorie împrejmuirea zonei de lucru în raza de acţiune a utilajelor de ridicat, respectiv a  lucrărilor ce prezintă pericol. Pasarelele, scările şi platformele de lucru de lângă utilajele de construcţii şi  lucrările ce prezintă pericol trebuie de asemenea să fie prevăzute cu balustrade şi ţinute în stare de curăţenie.  ⮚ Pentru lucrări executate la înălţimi sub 5m se vor folosi schele simple, iar pentru înălţimi peste 5 m se  vor utiliza schele conform indicaţiilor din proiectele tehnologice. Schelele vor fi prevăzute cu balustrade şi  scândură de bord şi vor fi executate astfel încât să corespundă sarcinilor pe care le vor avea de suportat. Se  interzice utilizarea de schele improvizabile şi circulaţia personalului muncitor sub schele pe care se lucrează.  ⮚ Personalul muncitor din şantiere va putea fi utilizat numai la lucrările şi în zona de lucru pentru care i  s-a făcut instructajul de protecţie a muncii corespunzător.  

⮚ În toate locurile periculoase, atât la locurile de lucru, cât şi acolo unde este circulaţia mare, se va atrage  atenţia asupra pericolului de accidente, prin indicatoare vizibile atât ziua cât şi noaptea. 

 

⮚ Accesul către toate locurile de muncă se va asigura fără obstacole sau goluri neacoperite. Gropile şi  puţurile de foraj de pe teritoriul şantierului se vor împrejmui.  

⮚ Şantierul va fi împrejmuit pentru a se evita accesul persoanelor străine. Se vor îngrădi cu împrejmuiri  continue, lucrările în curs de construcţie, situate de-a lungul drumurilor publice. În cazul în care împrejmuirea  se execută la o distanţă mai mică de 10m de o lucrare în curs de construcţie, care are o înălţime mai mare de  12m, aceasta trebuie prevăzută cu copertină lată de cel puţin 1m şi cu o rampă de 20 de grade spre partea  opusă lucrării. De-a lungul muchiei de sus a copertinei trebuie făcută o bordură înaltă de 15cm.  

⮚ Maşinile şi utilajele de construcţii vor fi astfel instalate încât să se asigure stabilitatea şi imposibilitatea  unor deplasări necomandate. Se interzice lăsarea pe şantier a maşinilor şi utilajelor de construcţii, precum şi a  mijloacelor de transport în poziţii în care stabilitatea nu este asigurată sau în care e posibilă deplasarea lor  necomandată.  

⮚ Evacuarea molozurilor şi a deşeurilor de materiale din obiectele de construcţie şi schelele aferente, de la  o înălţime mai mare de 4m, trebuie făcută cu ajutorul jgheaburilor închise, în lăzi închise sau în containere.  Capătul inferior al jgheabului trebuie să se afle la o înălţime de cel mult 1 m deasupra solului. În cazul în care  acest lucru nu este posibil, capătul inferior al jgheabului trebuie să se termine într-un buncăr de depozitare,  pentru a se evita producerea prafului. Locurile în care se depozitează molozul şi deşeurilor de materiale de  construcţii evacuate de sus trebuie să fie îngrămădite.  

⮚ Toate golurile din pereţi, amplasate cu marginea de jos la o înălţime sub 0,70m deasupra planşeului şi  carecomunică spre exteriorul construcţiilor sau dau spre locuri unde nu există un planşeu continuu, se vor  îngrădi. De asemenea se vor acoperi şi îngrădi cu balustrade executate pe tot conturul, cu o înălţime de cel  puţin 1m, golurile din planşeele clădirilor în construcţie pe care se execută lucrări sau e posibil să se circule;  golurile vor fi marcate cu indicatoare de pericol.  

⮚ Se interzice executarea concomitentă de lucrări la două sau mai multe nivele diferite, aflate în puncte pe  aceeaşi verticală, fără dispozitive de protecţie a muncii corespunzătoare.  

⮚ Golurile de ferestre şi uşi unde nu s-a montat tâmplăria vor fi închise provizoriu pentru a feri personalul  muncitor de curenţii de aer.  

⮚ În cazul în care în timpul lucrului este posibilă o emanaţie de gaze toxice sau inflamabile, personalul  muncitor trebuie prevenite asupra pericolului şi instruit în privinţa măsurilor de protecţie. Şantierele  respective vor fi înzestrate cu un număr suficient de detectoare de gaze şi cu măşti izolante. Pe tot timpul  lucrului în zona periculoasă va trebui să existe personal sanitar dotat cu cele necesare pentru a acorda imediat  în cazul unui accident de muncă. În cazul apariţiei neaşteptate – în timpul lucrului- a unei emanaţii de gaze  vătămătoare sau inflamabile, lucrul va fi oprit şi personalul muncitor evacuat, până la luarea măsurilor  corespunzătoare de protecţie a muncii.  

⮚ Manipularea mecanizată pe orizontală şi verticală a diferitelor încărcături se va executa numai cu  respectarea tuturor prevederilor legale de lucru în vigoare, cu ajutorul mijloacelor de ridicare şi transport pe  verticală şi orizontală.  

⮚ Dacă în timpul transportului se defectează utilajul sau una din prinderi cedează, elementul va fi coborâr;  dacă acest lucru nu e posibil, până la înlăturarea defecţiunii, locul de sub încărcătură va fi împrejmuit şi se vor  organiza posturi de pază pentru interzicerea pătrunderii personalului muncitor în zona respectivă. De  asemenea, se vor pune indicatoare de avertizare. Aceste măsuri vor fi situate numai după reintrarea în normal.  

⮚ Primirea încărcăturilor pe construcţie se va face de către personalul muncitor, numai după oprirea  completă a mijloacelor de ridicat. Personalul muncitor va sta pe schele sau pe planşeu.  ⮚ Se interzice aplecarea personalului muncitor în afara construcţiei pentru a desprinde elementele din  cârligul mijlocului de ridicat. Apropierea încărcăturii se va face cu cârlige de tragere sau frţnghii ajutătoare.  Personalul muncitor va fi asigurat cu echipament de protecţie pentru lucrul la înălţime şi locuri periculoase. 

 

⮚ Ridicarea încărcăturilor se va face pe verticală. Nu se admite poziţia oblică a dispozitivelor de prindere  şi nici târârea încărcăturilor cu mijlocul de ridicat.  

⮚ Se interzice executarea lucrărilor la înălţime în perioade de timp nefavorabil- vânt puternic peste  11m/ s., ninsori, polei, în locurile de lucru cu vizibilitate redusă etc.  

⮚ Nu este permis a se executa- în exterior- lucrări de sudură la temperaturi interzise de prescripţiile tehnice  pentru asemenea lucrări.  

⮚ Executarea unor lucrări, ca montări de prefabricate, turnări de betoane est., pe timp de noapte, se poate  face cu luarea unor măsuri de:  

a) Iluminat corespunzător, care să asigure o vizibilitate perfectă pe întreaga suprafaţă a zonei de lucru;  b) Dotare a personalului ce lucrează cu mijloacele de ridicat cu echipament de protecţie reflectorizant;  c) Vopsire a cârligului mijlocului de ridicat şi a cablurilor de legătură în culori reflectorizante;  d) Acţionare a dispozitivului de semnalizare acustică la orice mişcare a mijlocului de ridicat;  e) Dotare cu lumini de semnalizare a mijlocului de ridicat;  

f) Iluminare locală cu lămpi portabile a zonelor de lucru;  

g) Iluminare separată a locurilor de depozitare a materialelor şi elementelor de construcţii ce se  manipulează;  

h) Iluminare coresăunzătoare a căilor de acces;  

⮚ De asemenea personalul muncitor va avea aviz medical că e apt pentru lucru de noapte şi la lumină artificială. Măsurile enumerate nu sunt limitative şi pot fi completate în funcţie de condiţiile locale.  ⮚ În toate locurile de lucru, personalul muncitor va fi dotat cu echipamente de protecţie specific pe care e  obligat să-l poarte în tot timpul lucrului şi până la părăsirea teritoriului şantierului. La executarea lucrărilor la  înălţime sau în alte zone periculoase, personalul muncitor va fi prevăzut cu centuri de siguranţă legate de  puncte fixe ale construcţiei, precum şi cu truse, genţi, lădiţe sau cutii pentru păstrarea sculelor, uneltelor şi a  unor piese mărunte.  

⮚ Accesul în construcţii şi la locurile de muncă se face exclusiv pe scări definitive sau pe scări mobile.  Accesul către locurile de muncă trebuie amenajate fără obstacole sau goluri neacoperite.  

Protecţia împotriva electrocutării  

⮚ Pentru iluminarea locală a locurilor de lucru se va utiliza:  

a) Tensiunea de 24V, în cazul în care se lucrează în condiţii normale;  

b) Tensiunea de 12V, în cazul în care se lucrează în locuri cu umezeală excesivă, pe mase metalice sau în  locurile cu degajări de abur şi emanaţii de gaze.  

⮚ Utilajele, mecanismele şi aparatele electrice fixe utilizate la executarea diferitelor lucrări trebuie obligatoriu- legate la instalaţia de punere la pământ, a cărei rezistenţă va fi de cel mult 4 ohmi.  ⮚ Se interzice lucrul la tablourile de comandă electrică şi la părţile componente ale instalaţiei electrice,  fără întreruperea circuitelor de alimentare şi legarea la pământ a instalaţiei.  

Lucrări de zugrăveli şi vopsitorii  

⮚ Lucrările exterioare de vopsitorii şi zugrăveli se vor executa de pe schele sau de pe scări standardizate.  ⮚ Se interzice circulaţia muncitorilor pe elementele scheletului luminatoarelor. 

 

⮚ Aparatele pentru vopsit şi zugrăvit, cât şi furniturile vor fi controlate înainte de începerea lucrului. Ele  vor fi probate săptămânal, supunându-le la o presiune de 1,5 ori presiunea de regim. Rezultatele verificărilor  vor fi consemnate într-un proces verbal.  

⮚ Nu se admite lucrul cu haine îmbibate cu substanţe inflamabile.  

⮚ Este interzis muncitorilor vopsitori să se apropie de surse de foc în haine de lucru.  ⮚ Vopsirea cu ajutorul aerului comprimat se face folosind masca de protecţie pentru vopsitor.  ⮚ Scările şi schelele folosite vor fi în bună stare şi asigurate împotriva alunecării sau deplasării.  ⮚ Lucrările de zugrăveli şi vopsitorie exterioare trebuie executate de pe schele sau leagăne în bună stare.  Se interzice utilizarea scărilor suspendate sau a altor mijloace improvizate.  

⮚ Lucrările de zugrăveli şi vopsitorie interioare trebuie executate de pe schele interioare sau scări duble.  Utilizarea scărilor rezemate este permisă numai în cazul vopsirii sau zugrăvelii unor suprafeţe mici şi la  înălţimi de cel mult 3m de la sol, pe podea sau podine de lucru.  

⮚ Se interzice executarea lucrărilor de vopsitorie stând sau circulând pe dulapi izolaţi sau pe scări atârnate.  ⮚ La executarea unor lucrări de vopsitorie cu instalaţii speciale, se vor respecta pe lângă prezentele norme  şi prescripţiile tehnice ale furnizorului de instalaţii şi utilaje.  

⮚ Este interzisă legarea cu sârmă a furtunurilor pe ştuţurile pompelor de zugrăvit sau vopsit. Aceasta se va  face cu ajutorul unor brăţări (coliere) strţnse cu şuruburi.  

⮚ Este interzisă executarea reparaţiilor în timpul funcţionării instalaţiilor şi utilajelor de vopsit.  ⮚ La instalaţiile de vopsire nu se vor efectua reparaţii prin sudură sau mijloace care produc scântei, dacă nu au fost în prealabil curăţate integral.  

⮚ Încăperile în care se prepară vopsele trebuie să fie bine ventilate.  

⮚ Dacă în încăperile unde se execută zugrăvirea şi vopsirea cu vopsele pe bază de apă se găsesc conductori  electrici sub tensiune, aceştia vor fi deconectaţi înainte de începerea operaţiei de vopsire.  ⮚ La intrările în încăperile unde se lucrează cu vopsele pe bază de substanţe inflamabile, se vor monta  tăbliţe avertizoare asupra pericolului de incendiu.  

⮚ După vopsirea instalaţiilor de încălzire centrală (inclusiv a elementelor de calorifer), în timpul  funcţionării acestora încăperile trebuie aerisite până la uscarea completă a vopsitoriei.  ⮚ Se interzice rămânerea peste noapte a muncitorilor în camerele unde au fost executate vopsitorii în ulei;  în astfel de camere, în timpul lucrului, trebuie asigurată o ventilaţie eficace.  

⮚ Lucrările de vopsitorie în spaţii închise, la care se folosesc materiale ce produc vapori toxici, dăunători  sănătăţii oamenilor se vor executa sub ventilaţie intensă cu instalaţii adecvate.  

⮚ Se interzice folosirea pigmenţilor albi pe bază de plumb, drept componenţi ai vopselelor precum şi  întrebuinţarea benzenului şi a benzinei etilate, cu diluant.  

⮚ La manipularea pigmenţilor toxici sub formă de praf se vor folosi măşti contra prafului.  ⮚ Pentru păstrarea vopselelor se vor folosi rezervoare metalice, prevăzute cu capace care se închid etanş şi  înzestrate cu mânere. Dizolvarea în ulei fiert a vopselelor uscate se va executa, de asemenea, în rezervoare  metalice, prevăzute cu capace şi cu mânere.  

⮚ Păstrarea vopselelor uscate şi dizolvate, a diferitelor lacuri, a terbentinelor etc. este permisă numai în  rezervoare speciale de fiert, care se închid ermetic. Este interzisă păstrarea acestor materiale în alte vase.  ⮚ Se interzice folosirea surselor incandescente, focului deschis, fumatului, aprinderea chibritului etc. în  încăperile unde se execută vopsirea, prepararea sau depozitarea vopselelor. Pe uşile acestor încăperi vor fi  fixate tăbliţe avertizoare şi de interdicţie corespunzătoare.  

⮚ Materialele pentru vopsire vor fi păstrate şi transportate în vase bine închise; deschiderea capacelor  metalice, în special la vasele care conţin vopsele pe bază de nitroceluloză se va face cu scule din materiale  neferoase, care nu produc scântei. Materiale de şters se adună în lăzi speciale cu capace, care se vor amplasa  în afara încăperilor de lucru şi vor fi evacuate şi golite zilnic. 

 

⮚ Se vor lua toate măsurile de electrosecuritate prescrise de prevederile normelor în vigoare referitoare la  operaţiile de vopsire.  

  

MANIPULAREA, TRANSPORTUL PRIN PURTARE  

SI DEPOZITAREA MATERIALELOR 

  

 SCOPUL - prezentelor instructiuni este eliminarea sau diminuarea factorilor de risc  specifici manipularii, transportului prin purtare si cu mijloace nemecanizate si a depozitarii  tuturor materialelor existente.  

 Dotarea salariatilor cu echipament individual de protectie si alegerea sortimentelor  adecvate se realizeaza in conformitate cu prevederile din ,,LISTA INTERNA DE ACORDARE  SI UTILIZARE A ECHIPAMENTULUI DE PROTECTIE".  

 In cazul in care manipularea si transportul prin purtare nu pot fi evitate, conducerea  unitatii :  

A. - va evalua conditiile de securitate si sanatate pentru activitatile specifice acestei  operatii cu privire la  

∙ caracteristicile masei  

∙ efortul fizic depus  

∙ caracteristicile mediului de munca  

∙ caracteristicile activitatii  

B. - va dispune si va urmari realizarea masurilor corespunzatoare in scopul evitarii sau  reducerii riscurilor de accidentare sau afectare a sanatatii luand in considerare :  

  

 CARACTERISTICILE MASEI  

∙ greutatea si dimensiunile  

∙ dificultatea de apucare  

∙ instabilitatea sau riscul deplasarii continutului  

∙ plasarea in asa fel incat ea trebuie manipulata la o anumita distanta de trunchi sau cu  flexie a trunchiului  

∙ susceptibilitatea de producere a unor leziuni datorata marginilor, muchiilor in special in  eventualitatea unei ciocniri  

 EFORTUL FIZIC  

∙ prea mare  

∙ care nu poate fi realizat decat printr-o miscare de rasucire a trunchiului  

∙ care antreneaza o miscare brusca a masei  

∙ care este realizat atunci cand corpul se afla intr-o pozitie instabila  

 CARACTERISTICILE MEDIULUI DE MUNCA  

∙ inexistenta unui spatiu sufficient in special pe verticala, pentru realizarea activitatii  ∙ pardoselile alunecoase si/sau care prezinta neregularitati  

∙ imposibilitatea ridicarii manuale la inaltime, in siguranta  

∙ manipularea maselor la mai multe niveluri  

∙ instabilitatea pardoselii pe care sunt manipulate materialele  

∙ conditii climatice necorespunzatoare  

 

 CERINTELE ACTIVITATII  

∙ efort fizic frecvent si prelungit  

∙ insuficienta repaosului fiziologic sau de recuperare  

∙ distante mari pentru transportat sarcini ritm impus de procesul de munca care nu poate fi  schimbat de salariat  

MANIPULAREA SI TRANSPORTUL PRIN PURTARE A MASELOR ∙ La efectuarea operatiilor de manipulare si transport prin purtare a maselor, se vor  repartiza numai salariati care corespund din punct de vedere fizic  

∙ Se interzice manipularea frecventa si prelungita a sarcinilor, fara efectuarea controalelor  medicale periodice  

∙ Se interzice transportul prin purtare a maselor care impiedica vizibilitatea  ∙ Se interzice manipularea de catre un singur salariat a maselor cu centre de greutate  excentrice, care pot genera dezechilibrari  

∙ Se interzice transportul prin purtare a maselor care nu au sisteme de prindere  corespunzatoare  

∙ Manipularea in acelasi timp a doua sau mai multor obiecte se face numai daca sunt fixate  intre ele corespunzator. Se interzice manipularea sau transportul prin purtare in acelasi  timp a maselor care sunt instabile intre ele  

∙ Obiectele ambalate in cutii, lazi etc. trebuie fixate in interioprul ambalajelor. Se interzice  transportul prin purtare a maselor nefixate corespunzator in ambalaje  

∙ Traseul pe care il parcurge salariatul in timpul transportului prin purtare nu trebuie sa fie  cu obstacole, instabil sau alunecos  

∙ Manipularea si transportul prin purtare a maselor care au margini sau suprafete taietoare  sau care datorita naturii lor pot produce leziuni ale mainilor se va face cu echipament de  protectie adecvat(palmare, manusi de protectie rezistente la penetratie etc.)  

∙ Se interzice manipularea maselor in/din locuri in care nu exista spatiu pe orizontala sau  verticala corespunzator pentru realizarea acestei activitati, fara a se lua masuri  suplimentare pentru micsorarea riscului de accidentare  

∙ Se interzice cresterea numarului de ridicari sau coborari pe unitatea de timp peste  prevederile legale  

∙ Se interzice utilizarea salariatilor la manipularea si transportul manual al maselor daca nu  au echipament individual de protectie corespunzator si in buna stare  

  

TRANSPORTUL CU MIJLOACE NEMECANIZATE 

∙ Mijloacele de transport nemecanizate vor fi astfel alese incat sa reziste conditiilor de  exploatare si se vor utiliza numai pentru executarea operatiilor pentru care au fost  destinate  

∙ Inainte de a se trece la incarcarea unui mijloc de transport nemecanizat, se va controla  starea lui si platforma pe care se aseaza sarcina  

∙ Inainte de incarcare se vor examina ambalajele materialelor. Pentru evitarea  ranirilor la maini, cuiele iesite si capetele paramelor trebuie sa fie indoite. Nu se vor incarca  materialele ale caror ambalaje sunt deteriorate  

∙ Inainte de a incepe operatiile de incarcare sau descarcare a vehiculelor la rampa,  intre aceasta si vehicul se va aseza un podet de trecere pentru preluarea denivelarilor existente. 

 

Podetele orizontale sau inclinate, destinate circulatiei si operatiilor de transport manual, vor fi  rezistente, astfel incat sa nu se arcuiasca vizibil sub greutatea sarcinii. Ele pot fi sprijinite si  dedesubt. Ele nu vor fi alunecoase si vor fi prevazute cu dispozitive de prindere si fixare sigure,  pentru evitarea deplasarii lor in timpul lucrului. Panta podetelor inclinate va fi maxim 20%, iar  latimea de minimum 1 m (pentru circulatia intr-un singur sens). Podetele orizontale sau inclinate,  situate la inaltimi mai mari de 0,7 m fata de sol sau nivelul imediat inferior si unde exista pericol  de cadere laterala, vor fi prevazute cu parapeti de protectie  

∙ In cazul in care operatiile de incarcare-descarcare se executa manual, fara  mijloace ajutatoare(roaba, carut), podetele inclinate vor fi prevazute cu sipci(nervuri)  transversale, fixate la o distanta de 300-400 mm intre ele sau cu alte mijloace care sa impiedice  alunecarea  

∙ Locurile destinate permanent pentru operatiile de incarcare-descarcare si  depozitare, precum si caile de acces la aceste locuri vor fi nivelate si amenajate pentru scurgerea  apelor. Ele vor fi pavate sau podite. Iarna vor fi curatate de zapada si mentinute in stare  nealunecoasa. In cazul lucrului pe timp de noapte, aceste locuri vor fi iluminate  

∙ Inainte de inceperea operatiilor de incarcare-descarcare dintr-un mijloc de  transport nemecanizat, acesta va fi asigurat contra deplasarii necomandate, prin franare cu  mecanismul de franare propriu pe teren orizontal si prin franare cu mecanism propriu de franare  si cu saboti de oprire pe teren in panta. Este interzisa deplasarea vehiculwelor in timpul efectuarii  operatiilor de incarcare sau descarcare  

∙ Pe fiecare mijloc de transport nemecanizat utilizat trebuie scrisa obligatoriu  capacitatea de transport a acestuia  

∙ Se interzice utilizarea mijloacelor de transport nemecanizate care prezinta  defectiuni  

∙ Se interzice utilizarea carucioarelor cu 3 sau 4 roti care au sistemul de franare  defect  

DEPOZITAREA, STIVUIREA, INCARCAREA SI DESCARCAREA MATERIALELOR  IN BUCATI  

∙ Depozitarea materialelor se va face astfel incat sa se excluda pericolul de  accidentare, incendii si explozii  

∙ Depozitarea materialelor pe rafturi se face asa in fel incat san nu fie posibila  caderea lor  

∙ Pe rafturi si stelaje unde sunt depozitate materialele trebuie scris la loc vizibil  sarcina maxima admisa, care nu trebuie depasita  

∙ La stivuirea materialelor in incaperi, greutatea stivelor nu va depasi sarcina  maxima admisa a planseului si/sau pardoselii  

∙ Stivuirea se va face fara deteriorarea ambalajului. Stivele vor fi constituite din  materiale cu aceleasi forme si dimensiuni sau din ambalaje de acelasi tip si dimensiuni  ∙ Este interzisa stivuirea materialelor sau ambalajelor cu forme geometrice diferite  ∙ In cazul depozitarii materialelor ambalate in cutii, lazi, butoaie sau alte ambalaje  cu forme geometrice regulate, cand suprapunerea se face direct pe ambalaje, peretii ambalajelor  trebuie sa reziste presiunii exercitate de materialele situate deasupra, sa nu prezinte deformari sau  deteriorari, iar inaltimea de stivuire va fi determinata de rezistenta mecanica a ambalajelor,  stabilita prin standarde sau norme interne de fabricatie 

 

∙ Scoaterea materialelor din stiva se va face astfel incat sa se evite prabusirea stivei  ∙ Cand incarcarea-descarcarea sau transportul materialelor se efectueaza de doi sau  mai multi salariati efortul repartizat pe o persoana nu trebuie sa depaseasca limitele admise,  prevazute in normative. Se va asigura ca obiectele(materialele) respective sa se poata prinde bine  cu unelte de apucare sau cu mainile  

∙ In cazul in care o sarcina este incarcata-descarcata sau trnsportata prin purtare,  concomitent de catre mai multe persoane, acestea vor ridica si cobori sarcina in acelasi timp(la  comanda conducatorului operatiei)  

∙ Incarcaturile stivuite pe mijloacele de transport nemecanizate trebuie asigurate  impotriva deplasarii, rasturnarii sau caderii. Incarcatura va fi astfel aranjata incat conducatorul  mijlocului de transport sa poata supraveghea drumul parcurs  

∙ Incarcatura stivuita nu va depasi capacitatea maxima a mijlocului de transport  nemecanizat, iar in cazul transportului de materiale lungi, acestea nu trebuie sa atinga solul in  timpul mersului  

∙ La incarcarea-descarcarea vehiculelor, salariatii trebuie sa fie astfel asezati incat  sa nu se loveasca intre ei cu uneltele de lucru sau cu materialul care se manipuleaza  ∙ Distanta dintre doi incarcatori manuali care lucreaza in acelasi timp la incarcare descarcare, trebuie sa fie de cel putin 3 m  

∙ Se interzice accesul la locul de descarcare-incarcare manuala a persoanelor care  nu au nici o atributie la aceste operatii 

MASURI TEHNICO-ORGANIZATORICE  

LA  

MANIPULAREA MANUALA A MASELOR  

 Se iau pentru evitarea sau reducerea riscurilor de accidentare si/sau de afectare a sanatatii,  determinate  

 de manipularea manuala a maselor luand in considerare urmatoarele elemente de referinta :  ∙ caracteristicile masei ; manipularea manuala a unei mase poate prezenta  riscuri, in special de afectiuni dorsolombare, daca masa este :  

- prea grea sau prea mare  

- incomoda sau greu de apucat  

- instabila sau are un continut ce risca sa se deplaseze  

- plasata astfel incat trebuie manipulata la o anumita distanta de trunchi sau cu  flexia ori ritatia trunchiului  

- susceptibila sa produca leziuni asupra angajatilor din cauza marginilor si/sau a  consistentei sale, in special in eventualitatea unei ciocniri  

∙ efortul fizic necesar ; efortul fizic poate prezenta riscuri, in special de  afectiuni dorsolombare daca:  

- este prea mare  

- nu poate fi realizat decat printr-o miscare de rasucire a trunchiului  - antreneaza o miscare brusca a masei de transportat  

- este realizat atunci cand corpul se afla intr-o pozitie instabila 

 

∙ caracteristicile mediului de munca ; caracteristicile mediului de munca pot  determina o crestere a riscurilor, in special in afectiuni dorsolombare, daca :  - nu exista suficient spatiu, in special pe verticala, pentru realizarea activitatii  - pardoseala este alunecoasa sau prezinta neregularitati care determina  dezechilibrare  

- locul unde se desfasoara activitatea de munca sau mediul de munca nu permit  angajatului sa manipuleze manual masele la o inaltime sigura sau intr-o pozitie de lucru  confortabila  

- pardoseala sau planul de lucru prezinta denivelari care impun manipularea  masei la diferite niveluri  

- pardoseala sau punctul de sprijin al piciorului sunt instabile  - temperatura, umiditatea sau circulatia aerului sunt necorespunzatoare  

∙ cerintele activitatii : activitatea poate prezenta riscuri, in special de afectiuni  dorsolombare, daca implica una sau mai multe dintre cerintele urmatoare :  - efort fizic frecvent si prelungit care solicita in special coloana vertebrala  - perioada insuficienta de repaus fiziologic sau de recuperare  - distante prea mari pentru ridicare, coborare sau transport  - ritm al activitatii impus printr-un proces care nu poate fi schimbat de catre  angajat  

  

∙ factori individuali de risc ; angajatul poate fi expus riscului daca :  - este necorespunzator din punct de vedere fizic sa realizeze sarcina respectiva  - poarta haine, incaltaminte sau alte lucruri personale necorespunzatoare  - nu are cunostintele sau instructajul adecvat ori necesar  

 PENTRU PREVENIREA RISCURILOR DETERMINATE DE EFORTUL FIZIC,  TREBUIE EVITATE:  

- pozitiile de munca vicioase si/sau fixe  

- miscarile extreme  

- miscarile bruste  

- miscarile repetitive  

 Este necesar ca manipularea maselor sa fie realizata corect, in conformitate cu principiile  fiziologice si biomecanice.  

ECHIPAMENTE PORTABILE SI UNELTE MANUALE  

∙ Echipamentele portabile acţionate electric sau pneumatic vor li prevăzute cu  dispozitive care să împiedice funcţionarea lor necomandată.  

∙ Echipamentele portabile acţionate electric sau pneumatic vor fi astfel concepute,  încât la lăsarea lor din mână să se întrerupă acţionarea mişcării mecanismului portsculă.  ∙ Tuburile flexibile pentru alimentarea cu aer comprimat a echipamentelor  portabile trebuie să corespundă presiunii de lucru. Va ti asigurată fixarea lor pe racorduri.  ∙ Echipamentele portabile rotative cu acţionare pneumatică trebuie să fie prevăzute  cu sistem de limitare automată a creşterii accidentale a turaţiei arborelui peste valorile admise. 

 

∙ Cozile şi mânerele uneltelor manuale vor ii netede, bine fixate, şi vor avea  dimensiuni şi forme ergonomice, care să permită prinderea lor sigură şi comodă.  ∙ Cozile şi mânerele din lemn se vor executa din lemn de esenţă tare, cu fibrele  axiale drepte, tară noduri, crăpături şi aşchii desprinse. Pentru fixarea cozilor şi mânerelor  din lemn se vor folosi pene metalice corespunzătoare.  

∙ Utilizarea aceluiaşi mâner !a mai multe unelte manuale se admite numai pentru  trusele de unelte construite în mod special cu mâner demontabil.  

∙ Uneltele de percuţie (ciocanele, dălţile, dornurile, căpuitoarele şi toate uneltele de  mână similare) vor fi executate din oţeluri corespunzătoare, în aşa fel încât, sub acţiunea  eforturilor la care sunt supuse în timpul lucrului, partea activă să nu sufere deformări  permanente, fisuri sau desprinderi de aşchii.  

∙ (2) Folosirea uneltelor de percuţie deformate, înflorite, ştirbite sau improvizate  este interzisă.  

∙ Uneltele manuale folosite în mediu cu gaze, vapori sau pulberi inflamabile sau  explozive, vor fi confecţionate din materiale care nu produc scântei prin lovire sau frecare şi  care, în contact cu atmosfera respectivă, ar putea iniţia incendii sau explozii.  ∙ (1) Uneltele manuale prevăzute cu articulaţii, cu foarfeci, clesti etc., vor avea o  construcţie robustă şi nu vor prezenta frecări mari sau jocuri în articulaţii, care pot duce la  eforturi suplimentare pentru acţionare sau nesiguranţă în timpul lucrului.  

∙ (2) Braţele de acţionare ale acestor unelte vor fi astfel concepute încât la  închidere să rămână un spaţiu suficient între ele, pentru a se preveni prinderea degetelor sau a  altor părţi ale organismului uman.  

∙ La executarea lucrărilor la înălţime, uneltele manuale vor fi păstrate în genţi  rezistente şi vor fi fixate corespunzător, pentru a fi asigurate împotriva căderii.  ∙ în timpul transportului, părţile periculoase ale uneltelor manuale, tăişuri, vârfuri  etc., vor fi acoperite cu teci sau apărători adecvate.  

∙ Uneltele manuale vor fi verificate la începutul fiecărui schimb Este interzisă utilizarea acelor unelte manuale care nu se prezintă într-o stare tehnică corespunzătoare.  

MASURI TEHNICO-ORGANIZATORICE  

DE PROTECTIE  

IMPOTRIVA PERICOLULUI DE ELECTROCUTARE  

∙ Pentru protectia impotriva electrocutarii prin atingere directa trebuie sa se aplice  masuri tehnice si organizatorice. Masurile organizatorice le completeaza pe cele tehnice in  realizarea protectiei necesare. 

∙ Masurile tehnice care pot fi folosite pentru protectia impotriva electrocutarii prin  atingere directa sunt urmatoarele: 

- acoperirea cu materiale electroizolante ale partilor active(izolarea de  protectie) ale instalatiilor si echipamentelor electrice  

- inchiderea in carcase sau acoperirea cu invelisuri exterioare izolatoare - ingradiri 

- protectia prin amplasare inlocuri inaccesibile prin asigurarea unor distante  minime de securitate

 

- scoaterea de sub tensiune a instalatiei sau echipamentului electric la care  urmeaza a se efectua lucrari si verificarea lipsei de tensiune 

- utilizarea de dispozitive speciale pentru legaturi la pamant si in scurtcircuit - folosirea mijloacelor de protectie electroizolante 

- alimentarea la tensiune foarte joasa(redusa) de protectie - egalizarea potentialelor si izolarea fata de pamant a platformei de lucru ∙ Masuri organizatorice care pot fi aplicate impotriva electrocutarii prin atingere  directa sunt urmatoarele: 

- executarea interventiilor la instalatiile electrice(depanari, reparari,  racordari) trebuie sa se faca numai de personal calificat in meseria de electrician, autorizat si  instruit pentru lucrul respective  

- delimitarea materiala a locului de munca(ingradire) - esalonarea operatiilor de interventie la instalatiile electrice - elaborarea unor instructiuni de lucru pentru fiecare interventie la  instalatiile electrice 

- organizarea si executarea verificarilor periodice ale masurilor tehnice de  protectie impotriva atingerii directe 

∙ Pentru protectia impotriva electrocutarii prin atingere indirecta trebuie sa se  realizeze si sa se aplice numai masuri si mijloace de protectie tehnice, Este interzisa inlocuirea  masurilor si mijloacelor tehnice de protectie cu masuri de protectie organizatorice.  ∙ Pentru evitarea electrocutarii prin atingere indirecta trebuie sa se aplice doua  masuri de protectie : o masura de protectie principala, care sa asigure protectia in orice conditii,  si o masura de protectie suplimentara, care sa asigureprotectia in cazul deteriorarii protectiei  principale. Cele doua masuri de protectie trebuie sa fie astfel alese incat sa nu se anuleze una pe  cealalta. In locurile putin periculoase din punctul de vedere al pericolului de electrocutare este  suficienta aplicarea numai a unei masuri, considerate ca fiind principala.  

∙ Pentru evitarea accidentelor prin electrocutare, prin atingere indirecta, masurile de  protectie care se pot aplica sunt urmatoarele :  

- folosirea tensiunilor foarte joase de securitate(TFJS)  - legarea la pamant/legarea la nul de protectie  

- izolarea suplimentara de protectie, aplicata echipamentului tehnic  - izolarea amplasamentului  

- separarea de protectie  

- egalizarea si/sau dirijarea potentialelor  

- deconectarea automata in cazul aparitiei unei tensiuni sau a unui curent de  defect periculoase  

- folosirea mijloacelor de protectie electroizolant










MASURI TEHNICO-ORGANIZATORICE  

DE PREVENIRE, ALARMARE, INTERVENTIE  

GENERALITATI  

OBLIGATIILE CONDUCERII  

- stabilirea prin dispozitii scrise a modului de organizare a apararii impotriva incendiilor si  responsabilitatile salariatilor  

- identificarea si evaluarea riscurilor de incendiu  

- intocmirea si reactualizarea listei cu substante periculoase, a riscurilor pentru sanatate si mediu,  a mijloacelor de protectie recomandate, a metodelor de prim ajutor, a substantelor pentru  stingere, neutralizare sau decontaminare  

- elaborarea instructiunilor de aparare impotriva incendiilor si stabilirea sarcinilor salariatilor  - stabilirea unui numar de persoane cu atributii in aplicarea, controlul si supravegherea masurilor  de aparare impotriva incendiilor  

- asigurarea mijloacelor tehnice corespunzatoare si personalului necesar interventiei in caz de  incendiu  

- intocmirea planului de interventiei  

- asigurarea contractului cu grupul de pompieri militari  

- alocarea fondurilor necesare realizarii masurilor de aparare impotriva incendiilor  

OBLIGATIILE SALARIATILOR  

-respectarea regulilor si masurilor de aparare impotriva incendiilor  

-utilizarea substantelor periculoase, instalatiilor, utilajelor, masinilor, aparaturii si EIP  -neefectuarea manevrelor si modificarilor nepermise MTPSI  

-comunicarea catre conducerea societatii a situatiei considerate pericol de incendiu, defectiune la  sistemele de protectie sau de interventie pentru stingerea incendiilor  

-cooperarea salariatilor desemnati pentru realizarea masurilor de aparare impotriva incendiilor  -acordarea ajutorului si a masurilor de prim ajutor salariatilor aflati in situatie de pericol  

NORME DE PSI LA EXPLOATAREA CONSTRUCTIILOR, INSTALATIILOR SI  ALTOR AMENAJARI  

- stabilirea regulilor si masurilor generale privind 

- controlul, supravegherea si reducerea riscurilor de incendiu 

- mentionarea in stare operative a MTPSI  

- pregatirea si desfasurarea interventiilor in situatii de urgenta  

- interzicerea exploatarii instalatiilor, dispozitivelor, echipamentelor,  aparatelor, masinilor si utilajelor cu defectiuni, improvizatii ori fara  protectia corespunzatoare fata de materialele sau substantele combustibile  

-respectarea instructiunilor de utilizare si a masurilor specifice de prevenire si stingere a  incendiilor  

-interzicerea utilizarii focului deschis in locuri cu pericol de incendiu  

-amenajarea locurilor pentru arderea gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile,  stabilirea masurilor impotriva propagarii focului si supravegherea permanenta a arderii precum  sistingerii jarului 

-interzicerea efectuarii lucrarilor de sudare sau a celor care prezinta pericol de incendiu pe durata  programului cu publicul, in instalatii tehnologice cu nise de incendiu si/sau explozie, in depozite  ori spatii cu pericol de aprindere a materialelor, produselor sau substantelor combustibile(acestea  pot fi efectuate dupa evacuarea persoanelor, indepartarea sau protejarea materialelor  combustibile, dotarea cu mijloace de iluminare si stingere a incendiilor, pe baza permisului de  lucru cu foc sau a autorizatiei de lucru)  

-obligativitatea efectuarii instructajului pentru stare de urgenta(si implicit a instructajului PSI)  -obligativitatea participarii salariatilor la instruiri si exercitii  

-reactualizarea, utilizarea si afisarea instructiunilor de aparare impotriva incendiilor, schemelor  de prevenire, stingere a incendiilor, planurilor de evacuare si a planurilor de depozitare a  materialelor periculoase  

-actualizarea planurilor de interventie la schimbarea profilului de activitate sau in oricare alta  situatie  

REGLEMENTARI DE ORDINE INTERIOARA  

LUCRARI CU FOC DESCHIS  

-reglementarea de catre conducerea societatii prin decizie a modului de executare a lucrarilor cu  foc deschis  

-interzicerea folosirii focului deschis in locurile unde se utilizeaza, vehiculeaza, manipuleaza  materiale si substante combustibile sau care in prezenta focului deschis prezinta pericol de  incendiu sau de explozie  

-interzicerea utilizarii focului deschis la distanta mai mica de 40 metri fata de materiale sau  substante combustibile fara supraveghere si asigurarea masurilor corespunzatoare  -intocmirea in doua exemplare a permisului de lucru cu foc(unul pentru emitent si celalalt  pentru executant)  

-obligativitatea asigurarii urmatoarelor masuri :  

- pregatirea locului(conform NGPSI)  

- instruirea personalului  

- contractul dupa incheierea lucrarii  

- altele(la zone cu risc limitat de incendiu sau explozie)  -functionarea corespunzatoare a ET  

-obligativitatea intretinerii si verificarii la termen si de persoane abilitate a ET  

FUMATUL 

-reglementarea fumatului de catre conducerea societatii prin decizie  

-interzicerea fumatului in locurile in care nu se admite folosirea focului deschis  -instalarea indicatoarelor de securitate in locurile unde se interzice fumatul  -dotarea locurilor pentru fumat cu scrumiere, vase cu apa, nisip si placute de semnalizare cu  inscriptia LOC PENTRU FUMAT  

-amplasarea scrumierelor sa nu permita aprinderea materialelor combustibile din apropiere  -interzicerea introducerii(depunerii) materialelor combustibile in scrumiere  -interzicerea golirii scrumierelor in cosuri sau in vase din materiale combustibile 

-interzicerea aruncarii la intamplare a resturilor de tigari sau chibrituri aprinse  -evitarea fumatului in locuri de odihna(paturi, canapele, fotolii)  

 

ASIGURAREA CAILOR DE ACCES, EVACUARE SI INTERVENTIE  -asigurarea accesului mijloacelor si persoanelor la toate constructiile, instalatiile, depozitele,  MTPSI, tablouri de distributie a energiei electrice, intrerupatoarele instalatiilor electrice de forta  si iluminat si a surselor de rezerva, dispozitive de actionare a mijloacelor protectoare(ventilator,  usi si ferestre pentru inchiderea golurilor elementelor de compartimentare), etc.  -asigurarea practicabilitatii si curateniei  

-semnalizarea prin indicatoarele corespunzatoare  

-interzicerea blocarii cailor de acces, de evacuare si de interventie  

-amenajarea trecerilor(podetelor) peste santuri sau sapaturi si asigurarea cailor ocolitoare  -interzicerea blocarii in pozitie deschisa a usilor de la casele scarilor, holurilor, a celor cu  dispozitive de autoinchidere sau a celor avand rol de patrundere a fumului, gazelor fierbinti  precum si propagarea pe verticala sau orizontala a incendiului  

-functionarea permanenta a dispozitivelor care asigura inchiderea automata in caz de incendiu a  elementelor de protejare a golurilor, de actionare a trapelor si clapetelor precum si a celor care  mentin in pozitie inchisa usile incaperilor tampon  

-asigurarea deschiderii usoare a usilor de pe traseele de evacuare  

-marcarea cailor de acces  

-montarea indicatoarelor la rampele scarilor care duc la demisol, subsol sau la usile de acces in  incaperi din care evacuarea nu mai poate fi continuata  

-interzicerea amenajarii de incaperi sau locuri de lucru si de depozitare in casele scarilor, holuri  etc, care ar impiedica evacuarea persoanelor si bunurilor precum si accesul personalului de  interventie  

-pastrarea cheilor usilor de acces si cele ale incaperilor in locuri sau la persoane desemnate in  vedereaidentificarii si utilizarii  

-asigurarea deschiderii catre exterior si neincuierea usilor de iesire in caz de urgenta  -acoperirea cu capace sau grilaje rezistente, ingradirea cu balustrade si marcarea cu indicatoare  de securitate  

-acoperirea sau semnalizarea cu indicatoare a golurilor si rigolelor inclusiv iluminarea pe durata  noptii  

-asigurarea netezimii si nealunecarii suprafetei cailor de circulatie a persoanelor  -asigurarea rezistentei la uzura, soc si compresiune precum si a lipsei denivelarilor pentru caile  de circulatie a vehiculelor  

-protejarea persoanelor care se deplaseaza pe cai de circulatie aflate la inaltime prin montarea  balustradei cu inaltime de 1 m si bordura cu inaltime de cel putin 10 cm  

EFECTUAREA LUCRARILOR IN PERIOADELE CU TEMPERATURI EXTREME efectuarea lucrarilor premergatoare, si pe durata sezonului rece  

-asigurarea bunei functionari a instalatiilor de incalzire  

-protejarea impotriva inghetului a componentelor instalatiilor de stingere cu apa(expuse  temperaturii scazute)  

-asigurarea uneltelor si accesoriilor folosite la deszapezirea cailor de acces, evacuare si de  interventie  

-efectuarea lucrarilor in perioadele caniculare si secetoase

 

-elaborarea programului de masuri speciale de combatere a efectelor negative, de prevenire si  stingere a incendiilor  

-identificarea si nominalizarea sectoarelor de activitate cu risc marit de incendiu  -interzicerea utilizarii focului deschis  

-restrictionarea efectuarii in anumite intervale din durata zilei a lucrarilor care favorizeaza  producerea incendiului(prin degajare de substante volatile sau supraincalzire)  -protejarea recipientelor care contin gaze comprimate prin depozitare la umbra sau prin racire cu  perdea de apa rece  

-indepartarea obiectelor optice care actioneaza drept concentrator de raze solare  -asigurarea rezervei de apa necesara interventiei  

-comunicarea masurilor speciale stabilite salariatilor  

-stabilirea de conducerea societatii a masurilor organizatorice necesare  

PREVENIREA SITUATIILOR CARE POT PROVOCA INCENDII  

-organizarea controlului de prevenire(conducerea societatii si conducatorul loculi de munca)  - starea constructiilor si instalatiilor  

- constatarile semnalate in teren  

- propuneri de masuri si actiuni de inlaqturare a deficientelor si de  imbunatatire a activitatii  

-efectuarea lucrarilor de intretinere si verificare a instalatiilor utilitare si a mijloacelor de  productie  

-organizarea apararii impotriva incendiului la locul de munca  

- prevenirea incendiilor prin evidentierea materialelor si dotarilor  tehnologice care prezinta pericol de incendiu, a surselor posibile de aprindere si a mijloacelor  care le pot genera si a masurilor generale specifice PSI  

- salvarea utilizatorilor si evacuarea bunurilor prin intocmirea planurilor  specifice si mentinerea conditiilor de evacuare pe traseele stabilite  

- instruirea salariatilor  

- montarea indicatoarelor de securitate si de orientare  - organizarea stingerii incendiilor precizarea mijloacelor tehnice de  alarmare si alertare a personalului, instiintarea conducatorului locului de munca si a conducerii  societatii  

- prezentarea substantelor, instalatiilor si dispozitivelor de limitare a  propagarii si de stingere a incendiilor, stingatoarelor si a altor aparate (echipamente) de stins  incendiu, mijloacelor de salvare si de protectie a personalului  

- stabilirea competentei echipelor pentru salvarea si evacuarea persoanelor  si a bunurilor  

- nominalizarea persoanelor care utilizeaza MTPSI sau care manevreaza ET  - executarea la termenele stabilite a incercarilor si testelor  NOTA :  

-planurile de evacuare au marcate usile, holurile, scarile exterioare, MTPSI si se intocmesc pe  nivel (nr. persoane > 30) si pe incaperi  

-planurile de depozitare si evacuare a materialelor clasificate ca periculoase au marcate zonele  ocupate, clasele materialelor, cantitatile, codurile de identificare sau pericol si se intocmesc pe  incaperi 



ORGANIZAREA EFECTIVA A INTERVENTIEI 

-alarmarea personalului prin mijloace specifice si anuntarea incendiului fortelor de interventie  -urmarirea realizarii salvarii rapide si in siguranta a personalului  

-intreruperea alimentarii cu energie electrica, gaze, combustibili si efectuarea altor interventii  specifice la instalatii si utilaje  

-actionarea asupra focarului cu MTPSI din dotare si verificarea intrarii in functiune a instalatiilor  si sistemelor automate(actionarea manuala a acestora)  

-evacuarea bunurilor si protejarea ET  

-protectia personalului de interventie impotriva efectelor negative ale incendiului(temperatura,  fum, gaze toxice)  

-verificarea amanuntita a locurilor in care se propaga incendiul si in care pot sa apara focare  

CAI DE ACCES, EVACUARE SI INTERVENTIE  

-caile de acces si de circulatie ale costructiilor si instalatiilor de orice categorie, trebuie astfel  stabilite, dimensionate, realizate, dispuse, alcatuite si marcate, incat sa asigure evacuarea  persoanelor si circulatia rapida a fortelor de interventie  

-traseele destinate fortelor de interventie trebuie sa asigure circulatia personalului de interventie  si sa fie prevazute cu iluminat de siguranta corespunzator  

- constructiile, compartimentele de incendiu, sau incintele amenajate,  trebuie prevazute cu cai de evacuare a persoanelor, in numar suficient, corespunzator  dimensionate si realizate, astfel incat persoanele sa ajunga in timpul cel mai scurt si in deplina  siguranta in exterior, la nivelul terenului ori a cailor de acces carosabile, in refugii sau in alte  locuri special amenajate  

- caile special destinate evacuarii persoanelor sau bunurilor se prevad atunci  cand cele functionale sunt insuficiente sau cand, in mod justificat, nu pot satisface conditiile  normate  

- caile de evacuare a persoanelor in caz de incendiu se marcheaza cu  indicatoare de securitate si se prevad cu mijloace de iluminat, conform reglementarilor tehnice,  astfel incat sa se asigure vizibilitate sporita si sa fie usor recunoscute  

-la proiectarea si executarea cailor de evacuare se interzice existenta usilor care se pot bloca in  pozitie inchisa, reducerea gabaritelor stabilite prin reglementari tehnice, prevederea de finisaje  combustibile sau de alte elemente care pot crea pe timpul incendiilor dificultati de  evacuare(impiedicare, alunecare, contactul sau coliziunea cu diverse obiecte, busculada, panica,  etc.)  

-caile de acces, de evacuare si de interventie din constructii si instalatii se separa de celelalte  spatii, prin elemente de costructie cu rezistenta si comportare la foc corespunzatoare utilizarii in  conditii de siguranta a cailor respective pe timpul incendiilor si se prevad cu instalatii sau  sisteme de evacuare a fumului si a gazelor fierbinti ori de presurizare  

-cerinte fundamentale pe care trebuie sa le indeplineasca :  

- asigurarea accesului si a circulatiei autospecialelor de interventie in incinta  agentilor economici este obligatoriu conform reglementarilor tehnice  

- trebuie sa se asigure cel putin un acces carosabil din drumurile publice si  din drumurile de circulatie interioare, amenajat, marcat, intretinut si utilizabil in orice anotimp  - caile de acces si de circulatie se dimensioneaza potrivit reglementarilor  tehnice pentru autovehicule de tip greu, asigurand accesul autospecialelor de interventie 

 

- realizarea platformelor de acces si de amplasare a autospecialelor de  interventie langa constructiile si instalatiile stabilite prin reglementari tehnice  - asigurarea cailor de acces pentru autospecialele de interventie la sursele de  alimentare cu apa incaz de incendiu(posibilitatea folosirii acestor surse in orice anotimp  constituie o conditie de siguranta la foc)  

- mentinerea in stare de utilizare a cailor de acces, de evacuare si de  interventie pe toata durata zilei si in orice anotimp la parametrii la care au fost proiectate si  realizate, precum si cunoasterea operativa a oricaror situatii ce pot impiedica din motive  obiective folosirea acestora in conditii de siguranta  

-accesul mijloacelor de interventie si al persoanelor pentru interventii operative in caz de urgenta  (incendiu), in vederea salvarii si acordarii ajutorului persoanelor aflate in pericol, singerii  incendiilor si limitarii efectelor acestora, trebuie sa fie asigurat permanent la toate :  - constructiile de orice fel(industriale, social-administrative, speciale, etc.)  si incaperile acestora  

- instalatiile tehnologice si anexe  

- depozitele inchise si deschise (de materii prime, semifabricate, produse,  produse finite si auxiliare)  

- instalatiile, aparatele si mijloacele de prevenire si stingere a incendiilor,  precum si la punctele de comanda ale acestora(centrale si butoane de semnalizare a incendiilor,  aparate de control si semnalizare ale instalatiilor speciale, hidranti de incendiu, stingatoare,  pichete de incendiu, posturi telefonice, etc.)  

- dispozitivele de actionare a unor mijloace cu rol de protectie in caz de  incendiu(cortine metalice de siguranta, trape de evacuare a fumului si gazelor fierbinti, obloane  ferestre si usi de inchidere a golurilor din elementele de compartimentare impotriva incendiilor)  - tablourile de distributie si intrerupatoarele instalatiilor electrice de  iluminat, de forta si iluminat de siguranta  

- claviaturile si vanele instalatiilor tehnologice sau auxiliare, care trebuie  manevrate in caz de incendiu si punctele de comanda ale acestora(gaze si lichide combustibile)  - celelalte mijloace utilizate pentru interventie in caz de incendiu  - 

CAILE DE CIRCULATIE 

-Caile de circulatie trebuie sa fie  

- marcate vizibil, pentru a fi usor de recunoscut  

- sa aiba legaturi cat mai directe spre caile de evacuare  - sa fie mentinute permanent libere si curate, incat sa permita evacuarea  rapida a persoanelor  

-Suprafetele cailor de circulatie pentru personae trebuie sa fie netede si nealunecoase, iar cele  destinate circulatiei vehiculelor trebuie san u prezinte denivelari, sa fie rezistente la compresiune,  socuri si uzura  

-Caile de circulatie pentru personae si trecerile amplasate la inaltime vor fi protejate cu  balustrade inalte de cel putin 1 m, prevazute cu legaturi de separatie orizontale intermediare, iar  la partea inferioara cu o bordure inalta de cel putin 10 cm  

-Golurile din plansee sau din ziduri vor fi acoperite cu capace sau grilaje rezistente, care sa  permita preluarea sarcinilor rezultate din activitatile care se desfasoara la locul respective, sau 

 

vor fi ingradite cu balustrade si marcate cu indicatoare de securitate; in cazul utilizarii de capace  sau grilaje, acestea vor fi asigurate contra deplasarii  

-Golurile, santurile, rigolele situate in zonele de circulatie vor fi acoperite sau marcate cu  indicatoare, iar in timpul noptii vor fi semnalizate cu mijloace luminoase(avertizoare sau  inscriptii luminoase)  

SEMNALIZAREA DE SECURITATE 

-Angajatorul are obligatia sa prevada si sa verifice existenta semnalizarii de securitate si/sau de  sanatate adecvate la locul de munca, in conformitate cu legislatia si normativele in vigoare, ori  de cate ori riscurile nu pot fi evitate sau limitate suficient prin mijloace tehnice de protectie  colectiva sau prin masuri metode sau procedee de organizare a muncii  

-Respectarea prescriptiilor de semnalizare nu trebuie sa afecteze respectarea obligatiilor legale,  prevazute de alte documente normative, privind semnalizarea referitoare la evacuare, salvare si  ajutor, material si echipament de lupta contra incendiilor, substante sau preparate periculoase, ca  si alte materiale specifice  

-Semnalizarea de securitate si/sau sanatate poate fi de interzicere, de avertizare, de obligare, de  salvare sau prim ajutor si se realizeaza dupa caz in mod permanent sau ocazional  -Semnalizarea permanenta se realizeaza  

- prin panouri(indicatoare, placi) si/sau culori de securitate cand se refera la  o interdictie, un avertisment, o obligatie, la localizarea mijloacelor de salvare sau de prim ajutor  si la riscurile de lovire de obstacole si de cadere a persoanelor  

- prin eticheta(pictograma sau simbol pe culoarea de fond) sau panouri ce  preiau aceasta pictograma, in cazul recipientilor si conductelor aparente care contin substante  periculoase; aceste mijloace trebuie amplasate pe partile vizibile, sub forma rigida, autocolanta  sau pictata si intr-un numar suficient de mare perntru a asigura securitatea zonei  

- prin panouri de avertizare sau etichete in cazul suprafetelor, salilor sau  incintelor utilizate pentru incarcarea, descarcarea si depozitarea substantelor periculoase in  cantitati mari, mijloacele de mai sus vor fi plasate aproape de suprafata de depozitare sau pe usa  de acces  

- prin culori de securitate la marcarea cailor de circulatie  -Semnalizarea ocazionala se realizeaza  

- prin semnal luminos, semnal acustic sau comunicare verbala in caz de  atentionare asupra unor evenimente periculoase, chemare sau apel al persoanelor pentru o  actiune specifica sau evacuare de urgenta  

- prin gest-semnal sau comunicare verbala, in caz de ghidare a persoanelor  care efectueaza manevre ce presupun un risc sau pericol  

-Instruirea care se asigura angajatilor (in ceea ce priveste semnalizarea de securitate si/sau  sanatate utilizata) se va axa in special pe semnificatia semnalizarii, precum sip e comportamentul  general si specific care trebuie adoptat. Ea se va repeat periodic sau ori de cate ori se considera  necesara reimprospatarea cunostintelor  

salariatilor, ca urmare a unor verificari.  

MASURI DE PRIM AJUTOR SI DE EVACUARE A LUCRATORILOR  1. Masuri privind acordarea primului ajutor in caz de accidentari

 

Primul ajutor in caz de accidentare trebuie sa fie acordat la locul unde s-a produs  accidentul, de catre orice persoana care este pregatita pentru aceasta (salvator).  Fiecare salvator trebuie sa insiste ca si colegii sai sa se pregateasca pentru a fi salvatori,  deoarece poate fi victima unui accident si viata sa poate depinde de interventia prompta si  competenta a colegilor sai de munca, a celor din jur.  

In toate cazurile, obligatia suprema care revine salvatorului este aceea de a preveni  agravarea starii victimei, deoarece acordarea unor ingrijiri necorespunzatoare poate  complica sau chiar compromite interventiile ulterioare de specialitate ale medicului.  Salvatorul de la locul de munca este important si de neinlocuit, deoarece:  ⮚ el se gaseste la locul si in momentul producerii accidentului;  ⮚ el este colegul de munca al victimei.  

Atentie !!! Cand nu sunteti pregatit pentru acordarea masurilor de prim – ajutor si va  gasiti in preajma unui accidentat, nu incercati sa interveniti cu orice pret: aceasta  constituie o grava eroare !  

In cazul producerii unui accident, interventia imediata a salvatorului are in vedere:  ⮚ analizarea situatiei;  

⮚ protejarea victimei;  

⮚ examinarea victimei;  

⮚ anuntarea accidentului;  

⮚ acordarea primului ajutor;  

⮚ supravegherea victimei si asteptarea sosirii echipei de specialitate.  Victima va fi deplasata de la locul accidentului numai daca pericolul de accidentare  continua sa existe si ii agraveaza starea.  

Avand grija sa nu-si pericliteze propria sanatate, salvatorul trebuie:  

⮚ sa cunoasca regulile de aplicare a primului ajutor;  

⮚ sa-si pastreze calmul;  

⮚ sa actioneze energic, eficace si rapid in luarea unor masuri.  In orice situatie de accident salvatorul trebuie sa examineze victima inainte de a efectua  interventia adecvata de prim ajutor, pentru a putea actiona corect si a obtine rezultatul  asteptat.  

In cazul in care victima prezinta mai multe semne, el isi defineste ordinea de prioritate a  interventiilor si a rezultatelor pe care asteapta sa le obtina.  

In cazul existentei mai multor victime, salvatorul va efectua triajul acestora, pe baza unei  examinari rapide. Salvatorul trebuie sa actioneze cu sange rece, sa analizeze fiecare caz in  parte, avand in minte si faptul ca victimele in stare grava nu pot solicita ajutor, pe cand  accidentatii cu leziuni mai usoare cer, ei insisi, ajutor si evacuarea din zona producerii  accidentului.  

Salvatorul va anunta accidentul personal sau prin alta persoana, in functie de organizarea  primului ajutor in unitatea respectiva si de locul accidentului.  

Apelul de prim ajutor trebuie sa contina urmatoarele informatii:  

unde este locul accidentului;  

⮚ ce s-a intamplat;  

⮚ cate victime sunt;  

⮚ ce tipuri de leziuni s-au produs;  

⮚ cine face apelul.  

 

Pana la sosirea echipei de specialitate, salvatorul: 

⮚ va urmari semnele vitale ale victimei, prezenta respiratiei, a pulsului, starea de  constienta si va supraveghea in continuare efectele primului ajutor acordat: restabilirea  respiratiei si circulatiei, oprirea hemoragiilor, starea pansamentelor, imobilizarea  fracturilor, pozitia de siguranta, etc.  

⮚ va asigura interventiile necesare daca survin modificari in starea victimei.  

PLAGILE  

Ce se urmareste prin acordarea primului ajutor:  

⮚ oprirea hemoragiei;  

⮚ prevenirea infectiei;  

⮚ calmarea durerii;  

⮚ prevenirea socului.  

Interventie la locul accidentului:  

⮚ curatirea zonei cu o compresa sterila, de la margine spre pielea sanatoasa;  ⮚ spalarea pielii din jur cu apa si sapun;  

⮚ turnarea de apa oxigenata pentru dezinfectie si pentru antrenarea corpilor  straini;  

⮚ dezinfectarea ranii cu cloramina, rivanol;  

⮚ acoperirea plagii cu compresa sterila si bandajarea ei.  

FRACTURILE  

Interventie la locul accidentului:  

⮚ asezarea victimei la loc sigur;  

⮚ oprirea hemoragiei si pansarea ranii;  

⮚ imobilizarea focarului fracturii in atele improvizate sau speciale;  ⮚ administrarea unui calmant pentru diminuarea durerii;  

⮚ anuntarea echipei medicale de interventie.  

  

ELECTROCUTAREA  

Interventie la locul accidentului :  

⮚ scoaterea accidentatului de sub influenta curentului electric;  ⮚ desfacerea hainelor la gat, piept si zona abdominala;  

⮚ verificarea respiratiei si a pulsului;  

⮚ efectuarea respiratiei artificiale, dupa caz;  

⮚ transportarea de urgenta la spital.  

ARSURILE  

Interventia la locul accidentului trebuie sa asigure : 

⮚ stingerea focului;  

⮚ indepartarea hainelor de pe suprafata arsa;  

⮚ aplicarea unor comprese sterile;  

⮚ infasurarea accidentatului in cearsafuri curate, cand arsura este extinsa;  ⮚ administrarea de medicamente antialgice ( algocalmin, antinevralgic );  ⮚ administrarea de apa minerala sau ceai;  

⮚ transportarea de urgenta la spital.  

LESINUL  

Interventia de prim ajutor : 

⮚ se verifica daca victima respira;  

⮚ se slabeste stransoarea hainelor la gat, piept si talie;  

⮚ se aseaza victima in pozitia culcat, pe spate, cu capul mai jos, membrele  inferioare ridicate cu 15-30 cm;  

⮚ se asigura aerisirea incaperii ( se deschid geamurile si ferestrele ).  

ATENTIE !!!  

IN CAZUL PRODUCERII UNUI ACCIDENT PASTRATI-VA CALMUL,  ACTIONATI ENERGIC, EFICACE SI RAPID, APLICAND MASURILE DE PRIM  AJUTOR CE SE IMPUN!!!  

ORICE SALARIAT POATE FI VICTIMA UNUI ACCIDENT DE MUNCA!!!  VIATA LUI POATE DEPINDE DE INTERVENTIA PROMPTA SI COMPETENTA  A COLEGILOR SAI!!!  

2. Masuri privind stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor  Activitatile de prevenire si stingere a incendiilor desfasurate de angajati, sunt obligatorii si  fac parte din sarcinile de serviciu aferente postului. 

Caile de acces, de evacuare si de interventie trebuie sa fie mentinute in permanenta, in orice  anotimp, libere, practicabile si curate. 

Este interzisa blocarea cailor de acces, de evacuare si de interventie cu materiale care reduc  latimea sau inaltimea libera de circulatie. 

Caile de acces, de evacuare si de interventie se marcheaza cu indicatoare de securitate  vizibile, conform reglementarilor in vigoare. 

Lucratorii sunt obligati:  

⮚ sa respecte regulile stabilite privind fumatul sau executarea de lucrari care pot  provoca incendii;  

⮚ sa verifice, la inceperea si terminarea programului, existenta unor eventuale  surse de incendiu;  

⮚ sa nu utilizeze in alte scopuri mijloacele tehnice de stingere a incendiilor si sa  nu schimbe locul de amplasare al acestora in spatiul afectat;  

⮚ sa cunoasca procedura de manevrare a stingatoarelor in caz de necesitate;  ⮚ sa anunte imediat seful ierarhic despre orice situatie pe care o considera un  potential pericol de incendiu.  

Organizarea si interventia efectiva in cazul izbucnirii unui inceput de incendiu in spatiile  obiectivului, are in vedere realizarea imediata a urmatoarelor proceduri:  ⮚ alarmarea imediata a salariatilor prin mijloace specifice existente;  ⮚ anuntarea incendiului la fortele de interventie specializate in stingerea  incendiilor (pompierii);  

⮚ anuntarea persoanelor cu acces la intreruperea alimentarii cu energie electrica,  gaze naturale sau alte fluide combustibile existente in instalatii sau utilaje;  ⮚ asigurarea si urmarirea salvarii rapide si in siguranta a salariatilor;  ⮚ actionarea imediata asupra focarului cu mijloace tehnice de stingere a  incendiilor din dotare (stingatoare portabile, carosabile, hidranti, etc.) prin manevrare  manuala;  

⮚ evacuarea bunurilor materiale periclitate de incendiu si protejarea  echipamentelor care pot fi deteriorate in timpul interventiei; 

⮚ protectia personalului de interventie impotriva efectelor negative provocate de  incendiu (arsuri, asfixieri cu fum, gaze toxice, etc.);  

verificarea altor locuri de munca sau spatii in care se poate prognoza sau apare focare de incendiu.  

 

Instructiuni proprii de Securitate si Sanatate in Munca oentru zugrav, pictor bicericesc - model actualizat la data de 11 Iulie 2024