Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.





Ipssm circulatia pe drumurile publice

S.C. .......................S.R.L. 

INSTRUCTIUNI PROPRII SSM NR. .... 

- CIRCULATIA PE DRUMURILE PUBLICE -  

CIRCULATIA PE DRUMURILE PUBLICE 

(cu autoturismul,in timpul indeplinirii sarcinilor de serviciu sau pe traseul de deplasare la/de la locul de munca) 

SCOPUL: 

CUNOASTEREA SI DIMINUAREA PERICOLELOR DE ACCIDENTARE SI IMBOLNAVIRE PROFESIONALA, EXISTENTE IN  CADRUL CELOR PATRU COMPONENTE ALE SISTEMULUI DE MUNCA: EXECUTANT-SARCINA DE MUNCA -  MIJLOACE DE PRODUCTIE - MEDIUL DE MUNCA. 

DOMENIUL: 

SE APLICA TUTUROR LUCRATORILOR CARE UTILIZEAZA AUTOTURISME IN TIMPUL DESFASURARII SARCINII DE  MUNCA. 

DOCUMENTE DE REFERINTA:  

HOTARAREA NR. 1146/2006 DIN 30/08/2006 PRIVIND CERINTELE MINIME DE SECURITATE SI SANATATE PENTRU  UTILIZAREA IN MUNCA DE CATRE LUCRATORI A ECHIPAMENTELOR DE MUNCA 

LEGEA 319/2006 A SECURITATII SI SANATATII IN MUNCA  

HG 1425/2006 ACTUALIZAT 

CODUL RUTIER / 2006 

  

1. RESPONSABILITĂŢI PRIIVND SĂNĂTATEA ŞI SIGURANŢA 

Cele mai importante responsabilităţi ale dumneavoasră îm calitate de conducător auto sunt: ∙ Asiguraţi-vă propria sănătate şi siguranţă în timp ce conduceţi 

∙ Asiguraţi siguranţa tuturor pasagerilor şi celor care folosesc în mod corespunzător drumul 

∙ Respectaţi practicile definite şi politica privind siguranţa, asigurându-vă că primiţi instruire adecvată când se impune.  

∙ Nu interveniţi sau nu folosiţi în mod necorespunzător obiectele care v-au fost puse la dispoziţie pentru  sănătatea şi siguranţa dumneavoastră  

∙ Raportaţi orice accident, rănire sau boli de care suferiţi ca urmare a îndeplinirii atribuţiilor de serviciu.  

∙ Comunicaţi superiorului dumneavoastră dacă se produce un eveniment care v-ar putea afecta capacitatea  de muncă (de ex. informaţi-vă superiorul dacă luaţi medicamente care vă provoacă somnolenţă sau vă  afectează capacitatea de a conduce) 

2. CONDUCEREA AUTOVEHICULELOR ÎN CONDITII DE SIGURANŢĂ 

Considerente pentru conducătorii auto 

∙ TREBUIE să deţineţi permis auto, să fiţi instruit în mod corespunzător şi să fiţi apt din punct de vedere  medical, odihnit şi atent. 

∙ TREBUIE să stabiliţi în mod realist numărul de kilometri pe care îi puteţi conduce în siguranţă în fiecare zi.  Telefoane mobile 

∙ Conducătorii auto nu vor folosi un telefon mobil cu utilizare manuală în timpul condusului pentru  conversaţii verbale, trimitere de mesaje text sau orice alte scopuri.  

∙ Conducătorii auto trebuie să folosească un telefon mobil hands-free doar atunci când acest lucru este sigur  

∙ In cazul in care autoturimul nu este echipat cu dispozitiv tip hands-free, conducatorul auto care doreste sa  utilizeze telefonul mobil are obligatia de a opri autoturismul in conditii de siguranta in afara partii carosabile. 

∙ Vor fi luate măsuri disciplinare împotriva conducătorilor auto care folosesc un telefon mobil în timp ce  conduc în perioada în care sunt angajaţi ai companiei.  

Consumul de bături alcoolice 

NU conduceţi dacă sunteţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau drogurilor. 

Fumatul 

NU fumaţi în timp ce vă aflaţi la volan 

Centuri de siguranţă

∙ Conducătorii auto trebuie să poarte centuri de siguranţă şi să se asigure că toţi pasagerii fac acest lucru. 

∙ Conducătorii auto sunt responsabili cu inspectarea autovehiculelor înainte de a le folosi, inclusiv inspecţii  vizuale zilnice şi săptămânale, şi cu raportarea către supervizori a tuturor problemelor cu acestea şi a condiţiilor care pot afecta siguranţa. În această situaţie, vehiculul nu trebuie condus până când aceste condiţii sunt  eliminate.  

∙ De asemenea, trebuie să raporteze apariţia unei probleme fizice sau mintale care ar putea afecta  capacitatea de a conduce autovehicule. 

∙ Conducătorii auto au dreptul de a raporta sau refuza transportarea unui pasager care nu poate sau nu  doreşte să îşi controleze comportamentul. 

∙ Conducătorii auto au dreptul de a refuza să accepte indicaţii de la un pasager ale căror indicaţii sunt  considerate contrare regulilor şi reglementărilor de trafic rutier privind condusul vehiculelor. 

∙ Toti conducatorii auto trebuie să respecte limita de viteză şi semnele de circulaţie ∙ Conducătorii auto trebuie să notifice imediat superiorul permisul de conducere este confiscat de poliţie,  suspendat, revocat sau expiră. 

Oboseală, pauze 

∙ Niciun conducător auto nu va folosi un vehicul pentru o perioadă cumulată care să depăşească 8 ore în  decurs de 24 de ore; dacă este necesar să călătorească mai mult de opt ore în decurs de 24 de ore, este  necesară prezenţa unui alt conducător auto, ca alternativă, iar conducătorul auto are dreptul la o pauză de  treizeci de minute la fiecare patru ore de condus. 

∙ Monitorizaţi condiţiile meteorologice şi rutiere şi modificaţi-vă planurile dacă acestea afectează siguranţa.  Acest lucru poate implica luarea unor pauze mai frecvente în cazul în care condusul este obositor, staţionarea  pe timp de noapte sau amânarea călătoriei. 

∙ În principiu, se va lua o pauză de 45 de minute la fiecare 4,5 ore de condus. Însă se recomandă  

∙ Să luaţi o pauză de 15 minute la fiecare 2 ore de condus 

∙ Atunci când este evident că la sfârşitul unei zile lucrătoare normale de 7-8 ore, câteva ore în plus de condus  vor creşte riscul de accidente pentru conducătorul auto.  

∙ Condusul pe timp de noapte nu este încurajat în nicio împrejurare 

Verificarea antecedentelor rutiere 

∙ verificare a antecedentelor rutiere ale tuturor persoanelor va fi realizată înainte de angajare. Persoanele  care folosesc autovehicule al căror istoric anual arată oricare dintre incidentele prezentate mai sus vor fi supuşi  unei perioade de probă timp de un an, orice abatere ulterioară ducând la măsuri disciplinare inclusiv până la  rezilierea contractului de muncă.  

Mâncat, citit, ascultarea posturilor de radio

∙ Mâncatul, cititul ziarelor sau revistelor, ascultarea radioului şi schimbarea CD-ului/ casetelor audio şi alte  activităţi care distrag atenţia în timpul condusului sunt interzise în toate vehiculele deţinute de Companie care  sunt folosite în interes de serviciu; cu toate acestea, astfel de activităţi sunt permise atunci când conducătorul  auto poate trage pe dreapta şi face aceste lucruri în siguranţă. 

Considerente privind vehiculele 

∙ Toate vehiculele trebuie să fie asigurate integral pentru scopul avut în vedere şi trebuie să fie realizate orice  inspecţii valabile şi obţinute certificatele legale. 

∙ Toate vehiculele TREBUIE să fie adecvate destinaţiei lor, bine întreţinute şi dotate cu centuri de siguranţă.

 ∙ Numărul de pasageri NU va depăşi specificaţiile producătorului vehiculului 

∙ Asiguraţi-vă mereu că toate cauciucurile au o presiune adecvată, în special arunci când conduceţi pe  drumuri accidentate 

∙ Orice materiale periculoase vor fi depozitate în mod adecvat, protejate şi securizate în timpul tranzitului  pentru a împiedica mişcarea acestora. 

∙ Vor fi realizate verificări de rutină pe vehicule pentru a asigura conformitatea cu standardele de siguranţă.  Acest lucru include: 

Mentenanţă de rutină 

Verificarea reglărilor obişnuite, schimbarea uleilui şi inspecţia frânelor. 

Cauciucuri 

Menţineţi o presiune corespunzătoare, cauciucurile care sunt umflate prea puţin sau prea mult pot exploda. Verificaţi uzura căii de rulare. 

Asiguraţi-vă că sunt montate cauciucuri adecvate. 

Ştergătoare 

Verificaţi dacă sunt compacte, crăpate sau fragile; verificaţi lichidul de parbriz. 

Lichide 

Verificaţi uleiul, transmisia, radiatorul şi frânele. 

Scurgerile de lichide sunt un semn că este necesară revizia. 

Toate vehiculele trebuie instalate cu sisteme de alarmă pentru a verifica depăşirea vitezei legale Vor fi inspectate următoarele şi toate vehiculele trebuie să fie dotate cu:  

∙ Trusă de prim ajutor 

∙ Extinctor 

∙ Cauciuc de rezervă 

∙ Triunghiuri reflectorizante 

∙ Lanţuri 

Plan de deplasare înainte de începerea călătoriei  

∙ Planificaţi-vă ruta cu suficient timp înainte, permiteţi timp suficient de deplasare 

∙ Ajustaţi-vă scaunul şi fixaţi centura de siguranţă şi asiguraţi-vă că şi ceilalţi fac acest lucru. 

∙ Verificaţi şi ajustaţi toate oglinzile. 

∙ Ajustaţi-vă tetiera. 

∙ Asiguraţi-vă că uşile sunt închise complet şi că sunt asigurate. 

∙ Verificaţi ferestrele / parbrizul. 

∙ Trebuie să aveţi combustibil suficient pentru deplasarea planificată. 

∙ Ajustaţi ventilele de aer, ferestrele, aerul condiţionat

∙ Păstraţi-vă concentrarea  

∙ Condusul necesită atenţia dumneavoastră totală.  

∙ Analizaţi în permanenţă drumul, pentru a fi atent la situaţiile care necesită reacţii rapide.  

∙ Opriţi o dată la fiecare două ore pentru o pauză. 

Fig 1.0 

∙ Păstraţi o distanţă sigură faţă de vehiculele din faţă astfel cum se arată în figura1.0 

∙ Evitaţi condusul agresiv ! 

∙ Evitati depasirile in zonele in care acest lucru nu este permis! 

∙ Evitati depasirile la limita! 

∙ Păstraţi-vă calmul în trafic!  

∙ Aveţi răbdare şi fiţi politicoşi cu ceilalţi conducători auto! 

∙ Menţineţi o distanţă suficientă atunci când vă opriţi, când porniţi sau vă deplasaţi în trafic! 

∙ Respectaţi limitele de viteză!  

∙ Nu luaţi personal acţiunile celorlalţi conducători auto.!  

∙ Reduceţi stresul prin planificarea rutei din timp (aduceţi hărţi şi indicaţii), programaţi un timp suficient  pentru călătorie! 

∙ Cunoaşteţi şi respectaţi semnele de circulaţie! 

Raportarea accidentelor 

∙ Este responsabilitatea tuturor conducătorilor auto să raporteze imediat toate accidentele, indiferent de  daune. Accidentele trebuie raportate autorităţii competente şi Departamentului de Sănătate şi Siguranţă /  Transport cât de repede posibil. Un formular al raportului privind accidentele va fi aplasat în toate vehiculele  închiriate şi deţinute de companie. Neraportarea de către conducătorul auto a unui accident poate determina  luarea de măsuri disciplinare. 

La producerea unui accident şi în funcţie de natura accidentului, trebuie să: 

Sunaţi la: 

112 poliţie 

112 ambulanţă 

şi să oferiţi informaţii cu privire la accident. Nu părăsiţi locul accidentului sau nu mutaţi vehiculul până când nu  vi se comunică acest lucru de către reprezentanţii autorităţilor. 

∙ Asistaţi persoanele rănite, însă nu încercaţi să le mişcaţi, decât dacă există o ameninţare la adresa vieţii  acestora. 

∙ Raportaţi accidentul cât de repede posibil sau în decurs de 48 de ore de la accidentul în care este implicat  vehiculul, deţinut de companie, închiriat sau proprietate personală folosit în interes de serviciu.  

∙ Aflaţi numele victimelor şi martorilor, informaţii despre asigurare şi alte aspecte relevante. Supervizorul  trebuie să transmită la rândul său o copie a raportului accidentului, a raportului poliţiei, o copie a oricăror  fotografii şi toate documentele pertinente către lucratorul desemnat pentru investigarea cauzei accidentului. 

Conducerea societatii trebuie să analizeze măsurile corective necesare pentru ca astfel de accidente să fie  prevenite. 

CIRCULATIA PE DRUMURILE PUBLICE 

(pietonală, cu mijloacele de transport în comun,cu bicicleta, etc) 

∙ Traseul utilizat trebuie să fie fără abateri nejustificate de la traseul normal, fără staţionari nejustificate şi  fără să depăşească durata normala de deplasare. 

∙ Itinerarul stabilit pentru deplasare trebuie să fie sigur, evitându-se traseele periculoase (porţiuni aflate în  lucru sau afectate de calamităţi naturale, traversări prin locuri nepermise ale liniilor CF, alte zone cu risc sporit  pentru deplasare). 

∙ La stabilirea traseului se vor evita zonele care nu conferă siguranţă deplasării.  

∙ Momentul ales pentru plecarea la drum trebuie să asigure o deplasare neprecipitată şi posibilitatea  respectării tuturor reglementărilor şi restricţiilor de circulaţie de pe traseu. 

∙ Participanţii la trafic trebuie să manifeste o stare fizica şi psihică bună, deplasarea pe drumurile publice în  stare de ebrietate fiind deosebit de periculoasă.  

∙ La deplasarea pe drumurile publice, pietonii sunt obligaţi să respecte semnificaţiile indicatoarelor de  circulaţie, a semafoarelor sau a altor marcaje care reglementează circulaţia rutieră. 

∙ În cazul existenţei pe traseul de deplasare a unor guri de canal, cămine de vizitare sau alte construcţii  subterane, se va evita, pe cât posibil, a se păşi pe capacele acestora. 

∙ Se va evita deplasarea în porţiuni acoperite de apă (acestea putând masca eventualele gropi sau canale  descoperite). 

∙ Când tronsoane ale trotuarelor destinate deplasării pietonilor sunt blocate de schele sau alte amenajări  pentru construcţii, zona va fi ocolită pe o distanţă la care accidentele provocate de execuţia lucrărilor sa fie  evitate. 

∙ Traversarea drumurilor se va face doar prin locuri marcate, special amenajate. 

∙ Înainte de traversare, pietonii sunt obligaţi să se asigure că din ambele sensuri nu există riscul de a fi  accidentaţi de mijloacele de transport din trafic.  

∙ Se interzic traversările în alergare printre mijloacele de transport aflate în deplasare. 

∙ Pe porţiunile de drum nemărginite de trotuare deplasarea pietonilor se va face pe partea stânga a  drumului, cât mai aproape de marginea carosabilului. 

∙ Aşteptarea unui mijloc de transport în vederea deplasării (inclusiv în cazul autostopului) se va face în afara  carosabilului, interzicându-se sub orice motiv intrarea pe carosabil. 

∙ În condiţii de vizibilitate redusă, deplasarea se va face exclusiv în afara parţii carosabile şi în măsura  posibilităţilor, marcând prezenţa cu surse de lumină (lanterne, lampioane, etc.) şi elemente reflectorizante. 

∙ Pentru deplasări pe distante lungi este recomandată încălţămintea comodă, fără tocuri înalte sau care să se  desprindă de pe picior în timpul deplasării. 

∙ Pentru perioada de iarnă, îmbrăcămintea şi încăltamintea trebuie să asigure confortul termic, evitând  îmbolnăvirile de sezon sau, în cazuri mai grave, degerăturile extremităţilor. 

∙ În sezonul estival se vor evita deplasările prelungite în soare, care pot provoca insolaţii sau deshidratarea  organismului. Acoperirea capului şi un consum sporit de lichide în situaţii ca cele de mai sus sunt obligatorii.

∙ În perioada de aşteptare, în staţie, a mijlocului de transport în comun se interzice accesul pe carosabil sau  liniile de cale ale mijloacelor de transport in comun.  

∙ Urcarea şi coborârea în şi respectiv din mijlocul de transport, se face doar după oprirea acestuia în staţie. 

∙ Este interzisă staţionarea pe scările de acces cu uşile deschise sau pe alte elemente constructive aflate în  afara mijlocului de transport pe perioada deplasării mijlocului de transport în comun între staţii. 

∙ În timpul deplasării, călătorii vor ocupa locuri pe scaune sau se vor prinde de barele sau mânerele fixe aflate în mijlocul de transport in comun. 

∙ Călătorilor le este interzisă conversaţia cu conductorii mijloacelor de transport sau discuţii cu un nivel sonor care ar putea distrage atenţia conductorului vehiculului. 

∙ Călătorilor le este interzis să forţeze urcarea în mijlocul de transport în comun în condiţiile în care numărul  călătorilor aflaţi în acestea a atins maximul de călători admis pentru tipul respectiv de vehicul. 

∙ Călătorilor le este interzisă acţionarea manetelor, butoanelor sau altor organe de comandă aflate în  interiorul mijlocului de transport. 

∙ Transportul de substanţe explozive, toxice, caustice sau inflamabile în mijloacele de transport în comun este interzis. 

∙ Transportul de obiecte (piese, scule, aparate, etc.) cu un volum mare, cu laturi sau colţuri tăietoare sau  înţepătoare, care pot provoca accidentarea celorlalţi calatori este interzis. 

∙ Transportul de animale agresive sau care pot provoca disconfort celorlalţi calatori este interzis. 

∙ Bicicletele sau motoretele folosite pentru deplasarea pe drumurile publice trebuie să corespunda din punct  de vedere tehnic. 

∙ La deplasarea cu bicicleta sau motoreta este obligatorie respectarea tuturor reglementarilor privind  circulaţia rutieră aplicabile celorlalte mijloace de transport din trafic. 

∙ Deplasarea cu bicicleta sau motoreta cu mâinile ridicate de pe ghidon este interzisă. 

∙ Schimbarea direcţiei de mers fără o asigurare prealabilă şi fără semnalizarea din timp a intenţiei poate  genera accidente cu consecinţe deosebit de grave. 

∙ Este interzisă rularea în imediata apropiere a vehiculului din faţă sau prinderea de acesta cu mâna în  vederea remorcării. 

∙ Pentru deplasarea pe timp de noapte sau în condiţii de vizibilitate redusă, bicicletele vor fi echipate  obligatoriu cu sisteme de iluminat proprii (faruri) şi sisteme de siguranţa reflectorizante (catadioptrii), în stare  de funcţionare. 

∙ În cazul apariţiei unor defecţiuni, remedierea acestora se va face în afara carosabilului, în zone ferite de  riscuri de accidentare. 

∙ Este interzis transportul pe biciclete sau motorete a obiectelor de volum sau lungime mare, care pot  provoca dezechilibrarea conducătorului şi imposibilitatea conducerii în siguranţa a vehiculului. 

∙ Este interzis transportul pe bicicletă sau motoretă al uneltelor cu lame tăietoare (coase, seceri, etc.). 

∙ Este interzisă deplasarea mai multor persoane pe biciclete sau motorete neadaptate acestui scop. Aceste norme nu sunt limitative, conducatorul locului de munca poate aduce imbunatatiri si completari  ulterioare. 

DATA INTOCMIRII: 

 APROBAT, 

ADMINISTRATOR/DIRECTOR/INLOCUITOR