Incepand din data de 4 August, eSSM isi va schimba denumirea in ssmatic.ro toate serviciile vor fi disponibile in continuare fara intrerupere.
PLAN DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA
PLAN DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA
PLAN DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA
INDEX
CAPITOLUL 1. BAZELE PLANULUI DE SĂNĂTATE ŞI SECURITATE................................................................3 CAPITOLUL 2. OBSERVAŢII GENERALE .....................................................................................................5
Preambul..........................................................................................................................................5 2.1. Amplasamentul santierului de constructii ..........................................................................................5 2.2. Lista cu adresele si numerele de telefon ale principalelor organizatii si persoane .............................6 2.3. Organizarea santierului de lucrari......................................................................................................6 2.4. Coordonarea si supervizarea sigurantei si a sanatatii pe santier.........................................................6 2.5. Raportare .........................................................................................................................................7 2.6. Personalul.........................................................................................................................................7 2.7. Programul de lucru............................................................................................................................7 2.8. Subcontractarea lucrarilor......................................................................................................................8
CAPITOLUL 3. ZONELE DE LUCRU ........................................................................................................9 3.1. Organizarea de santier, circulatia (Contractorului) in cadrul santierului de lucrari ...............................9 3.2. Zonele rezidentiale pe santier si dependinte sociale .......................................................................10 3.3. Locurile de lucru / zonele cu protectie speciala pentru perioada iernii ............................................10 3.4. Cabinetul medical ...........................................................................................................................10 3.5. Energia electrica pe santier, iluminatul santierului ..........................................................................10 3.6. Comunicarea radio ..........................................................................................................................10 3.7. Regimul, curatenia si igiena .................................................................................................................11
CAPITOLUL 4. SANATATEA SI SIGURANTA LUCRARILOR ..................................................................... 12 4.1 Siguranta muncii pe santierul de constructie ....................................................................................12 4.2 Instructiuni .......................................................................................................................................13 4.3 Echipamentul de siguranta ...............................................................................................................13 4.4 Agenti toxici......................................................................................................................................13 4.5 Lucrarile in zonele liniilor CF ............................................................................................................13 4.6 Lucrarile de demolare ......................................................................................................................15 4.7 Utilajele si echipamentele de constructie .........................................................................................15 4.8 Echipament electric ..........................................................................................................................15 4.9 Excavatii si sprijiniri, sprijinire pe directia longintudinala ................................................................16 4.10 Protectia zonelor de lucru la mare inaltime .....................................................................................16 4.11 Materiale periculoase .........................................................................................................................17
CAPITOLUL 5. PRIMUL AJUTOR SI RAPORTAREA INCIDENTELOR/ACCIDENTELOR ................................... 18 CAPITOLUL 6. PROTECTIA IMPOTRIVA INCENDIILOR SI IMPOTRIVA EXPLOZIBILILOR .............................. 19 CAPITOLUL 7. PROTECTIA MEDIULUI .................................................................................................... 20
CAPITOLUL 1.
BAZELE PLANULUI DE SĂNĂTATE ŞI SECURITATE
Pe baza solicitarii din Termenii de Referinta, Planul de Sanatate si Securitate in Munca (Planul SSM) va indeplini cerintele legii romanesti si reglementarile Uniunii Europene. Planul SSM va reflecta in special regulile si reglementarile privind lucrarile de constructii.
Sustinem ca Planul SSM va defini informatiile elementare cu privire la cerintele specifice derivate din faptul ca constructia si implementarea vor trebui realizate in conditii de circulatie feroviara continua.
Baza legala romaneasca pentru Planul SSM este reprezentata de Hotararea de Guvern nr.300 din 2006. Suplimentar va fi adoptat si continutul regulamentului de siguranta si sanatate al Uniunii Europene. Au fost analizate cerintele legale prevazute in legea mai sus mentionata.
Principalele probleme mentionate in special in art. 19 din Hotararea de Guvern sunt urmatoarele:
▪ Masurile generale pentru organizarea de santier;
▪ Precizarea cerintelor minime de siguranta si sanatate pe santier;
▪ Precizarea riscurilor ce pot aparea pe santier;
▪ Precizarea masurilor pentru reducerea sau eliminarea riscurilor;
▪ Continutul masurilor speciale privind lucrarile care sunt mentionate intr-o lista exhaustiva (completa si integrala) pentru lucrarile care implica riscuri specifice pentru muncitori din punctul de vedere al Planului SSM.
Acest planul SSM general este intocmit pentru Propunerea Tehnica pe baza documentatie de atribuire a contractului de lucrari.
Acest plan va fi completat si adoptat de catre Contractor in functie de evolutia pe teren si de durata efectiva a lucrarilor sau impreuna cu etapele de constructie.
Ideea generala (politica) a Planului SSM, asa cum este prevazuta in Hotararea de Guvern, o reprezinta implementarea celor mai bune conditii pentru muncitori care sa se reflecte cat mai mult posibil in sanatatea si siguranta personalului de pe santier. In acesta etapa de elaborare a proiectului au fost de asemenea comparate prevederile generale ale unui plan SSM model din Europa (in acest caz din Spania).
Abordarea generala este aproape identica. Urmatoarele prevederi generale reprezinta o adoptare in principal bazata pe Hotararea Guvernului Romaniei cu unele clarificari suplimentare pe baza planului SSM luat ca model.
Aceste clarificari sunt de ajutor deoarece Hotararea de Guvern este relativ noua astfel incat in Romania nu exista multe experiente de transpunere a Hotararii de Guvern in practica. Pentru Planul SSM vom adopta si propune urmatorul continut:
CAPITOLUL 2.
OBSERVAŢII GENERALE
Preambul
Planul SSM va face posibila executia lucrarilor fara intrerupere si va asigura sanatatea si siguranta angajatilor pe santier si a altor persoane implicate.
Planul SSM contine reguli de organizare, coordonare si supervizare a unui santier in depolina siguranta si contine masuri pentru siguranta lucrarilor care este legata in special de coordonarea tuturor organizatiilor si a persoanelor implicate in lucrarile de pe teren. Toti contractorii (inclusiv subcontractorii) vor informa / instrui intregul personal de pe santier cu privire la Planul SSM.
Indeplinirea Planului SSM este o problema contractuala. Este necesara o inregistrare purtand semnatura intregului personal care va avea forma unui document special. Prin Planul SSM va fi abordat scopul de imbunatatire fundamentala a conditiilor de siguranta si sanatate pe santier (prevedere in legea corespunzatoare).
Pe perioada proiectarii lucrarilor vor fi avute in vedere principiile majore privind siguranta si sanatatea pentru lucrarile ce urmeaza a fi executate.
2.1. Amplasamentul santierului de constructii
Amplasamentul santierului de constructii va fi descris in detaliu. Va fi incorporata in particular descrierea respectivei instalatii a liniei de cale ferata in curs de constructie pentru a se asigura ca intregul personal este familiarizat cu toate instalatiile care ar putea implica unele riscuri pentru lucrarile ce urmeaza sa fie executate.
Printre altele, vor fi mentionate urmatoarele subiecte:
Descrierea generala a santierului de constructii (planul santierului de lucrari, Anexa 02)
Limitele santierului de lucrari
Accesul spre santierul de lucrari (accesul dinspre drumurile publice, Anexa 02)
▪ Drumuri tehnologice pe santier si in vecinatatea liniilor de cale ferata
▪ Informatii cu privire la exploatarea caii ferate
▪ Liniile care se afla in exploatare
▪ Linia de contact sub tensiune
▪ Zonele de lucru speciale pentru structuri
▪ Interfata cu instalatiile publice si proprietatile private
2.2. Lista cu adresele si numerele de telefon ale principalelor organizatii si persoane
Este vital ca toate partile implicate pe santierul de constructii sa fie cunoscute de toata lumea. Din acest motiv vor fi intocmite cateva liste in vederea informarii tuturor persoanelor de pe teren cu privire la organizatiile si personalul de pe teren. In special vor fi nominalizate persoanele responsabile pentru fiecare domeniu si sarcina.
Vor fi elaborate urmatoarele liste:
Lista cu numerele de telefon;
Lista cu numerele de telefon pentru apeluri de urgenta;
Lista cu companiile constructorilor si subcontractorii;
Lista cu companiile furnizoare de utilitati.
Companiile care furnizeaza utilitati pentru santier si, mult mai important, lista tuturor companiilor care au utilitati ce subtraverseaza sau supratraverseaza santierele, cum ar fi de exemplu cele paralele cu calea ferata. Aceasta va include de asemenea o lista cuprinzand diviziile Beneficiarului (Compania de Cai Ferate) care detin traversari de cabluri si conducte. Aceste instalatii sunt vitale pentru functionarea caii ferate si pentru siguranta exploatarii feroviare.
2.3. Organizarea santierului de lucrari
Organizarea pe teren va fi prezentata in organigrame speciale. Pe langa contractori, pe teren mai sunt implicati de asemenea si reprezentanti ai Beneficiarului si / sau ai Supervizarii (Inginerul).
Vor fi elaborate urmatoarele Organigrame:
Organigrame pentru contractor / Asociere (JV), in cazul loturilor individuale pentru fiecare contractor / JV separate. Trebuie incorporati toti subcontractorii fiecarui contractor / JV;
Organigrama Beneficiarului (inclusiv diviziile regionale) si reprezentantii pe teren, inclusiv Supervizarea (Inginerul).
2.4. Coordonarea si supervizarea sigurantei si a sanatatii pe santier
Vor fi desemnate persoane responsabile pentru coordonarea sigurantei si sanatatii. In general aceste persoane vor fi nominalizate de catre Beneficiar din cadrul personalului sau, ori un reprezentant desemnat recrutat de regula din cadrul echipei de supervizare. Sunt necesare urmatoarele persoane:
✔ Persoana responsabila pentru Supervizare pe teren (Inginerul si reprezentantii sai);
✔ Persoana responsabila pentru SSM (Coordonator).
Contractorii trebuie sa specifice persoanelor mentionate mai sus metoda de lucru si masurile de siguranta pentru constructii inainte ca lucrarile pe santier sa poata incepe. Pe baza documentelor contractuale (documentatia de licitatie, contracte) si a Planului SSM, Coordonatorul trebuie sa
verifice daca metoda de lucru si secventele de constructie respecta masurile stabilite in Planul SSM.
Mai mult, Coordonatorul trebuie sa verifice daca lucrarile pot fi executate fara provocarea unor situatii periculoase. Daca Coordonatorul constata neconformitati fata de Planul SSM, va dispune modificarea metodei de lucru si a secventei de constructie. Planul SSM va fi adoptat de catre contractor pentru propria lucrare.
Acest plan va fi verificat de catre Coordonator asa cum s-a mentionat mai sus. Coordonatorul va verifica de asemenea indeplinirea Planului SSM inclusiv a tuturor dispozitiilor corespunzatoare pe intreaga perioada a lucrarilor.
2.5. Raportare
Beneficiarul si reprezentantii sai (Inginerul) vor elabora o lista cuprinzand numelere de telefon ale tuturor persoanelor responsabile pe teren, inclusiv persoanele mentionate in capitolul 1.4.
Contractorul trebuie sa aduca la cunostinta Beneficiarului urmatoarele aspecte:
✔ Personalul de pe santier;
✔ Folosirea echipamentelor si a utilajelor;
✔ Furnizarea materialelor;
✔ Evolutia lucrarilor;
✔ Rapoarte privind incidente si accidente;
✔ Avarii ale echipamentelor si instalatiilor proprii;
✔ Avarii ale instalatiilor si proprietatilor Beneficiarului, sau, dupa caz, ale tertilor.
Rapoartele vor fi transmise in mod regulat / la intervale de timp pentru a permite Beneficiarului sa poata urmari lucrarile. Suplimentar, Beneficiarul va asigura intreaga documentatie necesara conform legislatiei din Romania (de exemplu Legea 10 - Asigurarea calitatii).
2.6. Personalul
Personalul contractorului va fi suficient de instruit si experimentat pentru lucrarile ce vor fi executate pe santier. Toate persoanele trebuie sa respecte cerintele specificate in Planul SSM si trebuie sa respecte dispozitiile Beneficiarului sau ale reprezentantilor sai. In caz de nerespectare a cerintelor, personalul si contractorul respectiv vor fi avertizati, iar in cazurile severe contractorului i se va solicita sa inlocuiasca persoana respectiva.
2.7. Programul de lucru
Cu privire la legislatia in domeniu, lucrarile vor fi executate pe perioada programului de lucru regulat. Toate lucrarile executate in afara programului de lucru vor fi anuntate de catre contractor
in avans, precizand programul de lucru (de exemplu: ture), zilele de lucru (de exemplu: sfarsit de saptamana) si durata acestor lucrari. De asemenea trebuie avut in vedere explotarea liniilor de cale farata. Contractorul este responsabil pentru toate aprobarile necesare pentru orele suplimentare (ture, lucrul sambata si duminica, depasirea programului de lucru normal) solicitate de legea romaneasca.
2.8. Subcontractarea lucrarilor
Lucrarile pot fi executate de catre subcontractori doar cu acordul prealabil al Beneficiarului. Contractorul trebuie sa demonstreze ca subcontractorul desemnat poate, are experienta si este capabil sa execute lucrarile asa cum este necesar conform contractului. Contractorul va furniza si toate documentele necesare si de asemenea autorizatiile speciale necesare pentru lucrari pentru calea ferata.
CAPITOLUL 3.
ZONELE DE LUCRU
3.1. Organizarea de santier, circulatia (Contractorului) in cadrul santierului de lucrari
In general, santierul de lucrari si zona disponibila pentru organizarea de santier sunt specificate in Documentatia de Licitatie. Contractorul este responsabil pentru instalarea si exploatarea organizarii de santier si va respecta legislatia in domeniu. Punctul de lucru si zona pentru organizarea de santier vor fi predate de catre Beneficiar (posesie pentru contractor) pe baza unui proces verbal special. Acest proces verbal va contine (printre altele) urmatoarele articole:
✔ Descrierea santierului predat si conditiile constatate pe teren;
✔ Toate informatiile privind instalatiile Beneficiarului;
✔ Exploatarea de catre Beneficiar a instalatiilor proprii;
✔ Instalatiile tertilor si proprietarii de utilitati (subtraversari si supratraversari);
✔ Alte informatii precizate in Instructiile Beneficiarului;
Contractorulului ii revin obligatiile precizate de legislatie si solicitate de catre autoritatile implicate. Contractorul este responsabil pentru folosirea, exploatarea si intretinerea organizarii de santier. Toare drumurile de acces spre santier vor fi marcate cu semne si inscriptionate. Organizarea de santier va fi protejata conform contractului.
Toate drumurile de access si accesul catre drumurile publice sunt coordinate si aprobate de autoritatile in domeniu. Contractorul trebuie sa obtina aceste aprobari pe baza responsabilitatilor proprii. Toate caile de acces spre punctul de lucru vor fi de asemenea coordinate impreuna cu Beneficiarul in vederea reducerii efectelor negative asupra instalatiilor si exploatarilor sale.
Contractorului ii revine responsabilitatea pentru toate masurile in vederea asigurarii circulatiei in siguranta in zona de lucru. Acesta va prezenta Beneficiarului constatarile si masurile proprii privind acest subiect pentru coordonare si aprobare.
Contractorul trebuie sa intocmeasca un plan pentru organizarea sa de santier incluzand si accesul spre santier si spre organizarea de santier. Acest plan trebuie sa fie aprobat de catre Beneficiar.
Dupa finalizarea lucrarilor contractorul trebuie sa demonteze instalatiile proprii si sa aduca santierul in conditia solicitata conform contractului si la starea initiala. Procesul verbal de predare reprezinta baza verificarii faptului ca contractorul lasa santierul in conditiile solicitate.
3.2. Zonele rezidentiale pe santier si dependinte sociale
In general nu este prevazut sa ii fie permis contractorului sa construiasca zone rezidentiale pentru muncitori pe santierul de constructie sau in locul organizarii de santier. Singura exceptie o reprezinta lucrarile care trebuie executate in ture. Cu toate acestea, daca este necesara rezidenta pe santier, contractorul este obligat sa transmita o solicitare oficiala catre Beneficiar sau reprezentantului sau pentru aprobare. Contractorul va asigura pentru personalul propriu locuri de odihna pe parcursul programului de lucru si un numar suficient de toalete si sali pentru spalat. In cazul in care se executa lucrari cu fluide sau cu agenti periculosi, contractorul trebuie sa asigure de asemenea echipamentul necesar pentru spalare si pentru cazurile de urgenta, asa cum este cerut prin lege.
3.3. Locurile de lucru / zonele cu protectie speciala pentru perioada iernii
In cazul executarii lucrarilor pe perioada iernii contractorul trebuie sa asigure personalului suficiente camere cu caldura pentru a se incalzi.
Suplimentar contractorul trebuie sa se asigure ca toate caile de acces si drumurile tehnologice vor fi sigure pentru circulatie. Acesta trebuie sa organizeze in asa fel incat zapada este inlaturata iar suprafata este tratata cu nisip / pietris pentru a evita alunecarea.
3.4. Cabinetul medical
Beneficiarul solicita, pe langa reglementarile legale, un cabinet medical separat. Contractorul va asigura acest cabinet cu intregul echipament de prim ajutor necesar. Contractorul va face o propunere pentru echiparea cabinetului. Dimensiunea cabinetului medical va depinde de numarul personalului de pe santier. Pe langa subiectul mentionat mai sus, suplimentar vor trebui respectate reglementarile legale.
3.5. Energia electrica pe santier, iluminatul santierului
Furnizarea energiei electrice este sarcina contractorului. Acesta trebuie sa coordoneze impreuna cu furnizorul cantitatea de energie electrica si sursa de alimentare. Contractorul trebuie sa obtina toate aprobarile necesare din partea autoritatilor si a furnizorului. Alimentarea cu energie electrica trebuie sa faca parte din planul organizarii de santier.
3.6. Comunicarea radio
Contractorul trebuie de asemenea sa se ocupe de asigurarea iluminatului suficient pentru punctele de lucru ca si pentru principalele drumuri de acces. In cazul in care lucrarile trebuie executate pe timp de noapte ar putea fi necesare instalatii mobile de iluminat. Din motive de siguranta organizarea de santier trebuie sa fie iluminata pe tot parcursul noptii.
3.7. Regimul, curatenia si igiena
Contractorului i se solicita sa mentina zona de lucru, organizarea de santier si drumurile de acces curate si in buna ordine. In special vor fi curatate regulat drumurile de acces si drumurile publice in vederea evitarii pericolului de accidente in special pentru drumurile publice. Beneficiarul sau reprezentantul acestuia vor verifica acest lucru in mod regulat si este indreptatit sa dispuna
curatare suplimentara daca este pusa in pericol siguranta circulatiei.
In cazul in care mai multi contractori folosesc acelasi drum de acces, Beneficiarul sau reprezentantul sau va dispune curatarea iar costurile vor fi puse in seama contractorului care a provocat contaminarea drumurilor de acces sau publice.
Organizarea de santier, camerele de locuit si instalatiile sanitare trebuie mentinute curate fiind necesara o curatenie periodica. Pentru comunicarea radio pe santier contractorul trebuie sa furnizeze tipul si numarul de echipamente pe care intentioneaza sa le foloseasca. El trebuie sa coordoneze impreuna cu Beneficiarul sau cu reprezentantul acestuia pentru a se asigura ca echipamentul sau nu perturba comunicarea radio folosita de compania de cai ferate. El trebuie sa obtina aprobarea Beneficiarului si a autoritatilor in domeniu inainte de folosirea echipamentului.
CAPITOLUL 4.
SANATATEA SI SIGURANTA LUCRARILOR
4.1 Siguranta muncii pe santierul de constructie
Contractorul este in intregime responsabil pentru siguranta si sanatatea pe santier. El trebuie sa se asigure ca toti sefii de santier si muncitorii cunosc in intregime planul SSM. Acest lucru include de asemenea si subcontractorii.
Planul SSM va fi disponibil pe santier si trebuie amplasat intr-un loc accesibil tuturor participantilor. Beneficiarul si reprezentantii sai vor verifica daca planul SSM este disponibil si actualizat in versiunea finala.
Contractorul trebuie sa desemneze o persoana responsabila si reprezentantul sau pentru santierul de constructie. Aceasta persoana este responsabila pentru toate actualizarile planului SSM si trebuie sa asigure ca toti participantii indeplinesc cerintele prevazute in planul SSM.
Una dintre aceste persoane trebuie sa se afle in permanenta pe santier. Ei sunt responsabili integral pentru desemnarea personalului, utilajelor, echipamentelor, materialelor si sunt de asemenea responsabili pentru tot echipamentul de protectie.
Persoana desemnata (Şef de santier) este responsabila pentru toate problemele privind siguranta si sanatatea pe santier, protectia muncii si protectia impotriva incendiilor, in special pentru interfata sigura intre toate lucrarile incluzand toti contractorii si subcontractorii.
Contractorul trebuie sa se asigure ca sunt respectate toate cerintele legale privind protectia muncii, sanatate si siguranta si orice alte cerinte prevazute de autorizatii. In cazul in care mai multi contractori lucreaza in aceleasi zone, fiecare contractor trebuie sa verifice conditiile lasate de alt contractor dupa executarea lucrarilor sau in desfasurarea lucrarilor.
Acest lucru este in special in legatura cu lucrarile din vecinatatea caii ferate si suplimentar pentru excavatii si/sau santuri, zone de demolare sau alte lucrari care pot pune in pericol lucrarile respectivului contractor. Vor fi verificate de asemenea cofrajele, esafodajele sau alte instalatii ce vor fi folosite de un alt contractor. In cazul in care alimentarea cu energie electrica si iluminatul vor fi impartite de mai multi contractori, unul dintre ei va fi responsabil pentru folosirea, intretinerea si toate lucrarile necesare pentru asigurarea functionarii acestor instalatii.
Contractorul este responsabil pentru elaborarea unei analize pentru toate lucrarile privind pericolele / riscurile potentiale care pot aparea pe perioada executiei si de asemenea pentru elaborarea instructiunilor relevante personalului pentru fiecare lucrare. Acest lucru va conduce la reducerea riscurilor.
Beneficiarul sau reprezentantul sau vor verifica aceasta analiza. Daca deja au aparut riscuri, contractorul poate continua lucrarile numai dupa ce riscurile au fost eliminate iar Beneficiarul sau reprezentantul au fost de acord. In cazul in care contractorul a constatat neconformitati, trebuie informat imediat Beneficiarul pentru a putea evalua daca lucrarile pot fi continuate sau nu.
Daca contractorul nu isi respecta obligatiile, Beneficiarul poate opri lucrarile pana cand riscurile si neconformitatile au fost eliminate.
4.2 Instructiuni
Fiecare angajat al contractorului si toti subcontractorii trebuie sa fie informati cu privire la planul SSM si toate instructiile relevante. Contractorul trebuie sa demonstreze Beneficiarului prin Proces Verbal sau prin alte documente adecvate ca toti angajatii au primit instruire si instructiuni.
Aceasta procedura trebuie repetata pentru fiecare persoana care intra pe santierul de constructii pentru prima data. In cazul in care Beneficiarul identifica pe santier personal neautorizat si/sau neinstruit, Beneficiarul este indreptatit sa il evacueze de pe santierul de constructie.
4.3 Echipamentul de siguranta
Este obligatoriu sa fie purtate casca de protectie si bocanci de protectie pentru toate lucrarile desfasurate in zona de constructie. Pesonalul este obligat sa poarte veste de mare vizibilitate in special pentru lucrarile din zona liniilor si in zone publice.
Contractorul va furniza echipament special de siguranta cum ar fi ochelari de protectie, manusi si veste speciale in cazul lucrarilor speciale cu agenti toxici sau lucrari la care exista pericolul producerii de scantei.
4.4 Agenti toxici
Pe santierul de constructie sunt strict interzise alcoolul sau orice alt tip de agenti toxici. Acest lucru include de asemenea si toate amenajarile din cadrul organizarii de santier. Contractorul are responsabilitatea de a evacua orice persoana de pe santier daca exista suspiciunea de consum de alcool sau alti agenti intoxicanti. Beneficiarul sau reprezentantii sai isi rezerva dreptul de a interzice accesul acestor persoane pe santier.
4.5 Lucrarile in zonele liniilor CF
Inainte de inceperea lucrarilor in zona liniilor, Beneficiarul furnizeaza dispozitii speciale si instructaj cu privire la riscurile speciale ce pot aparea de la instalatii si de la exploatarea caii ferate. Instructajul trebuie demonstrat prin documente speciale/proces verbal. Se are in vedere faptul ca lucrarile vor fi executate pe perioada exploatarii liniilor de cale ferata. Este vital sa nu fie intrerupta exploatarea. Gabaritul liniilor aflate in exploatare nu trebuie sa fie limitat sau redus de lucrari.
Trebuie respectate toate masurile necesare prevazute in instructia feroviara corespunzatoare pentru asigurarea sigurantei exploatarii liniilor de cale ferata. Vor fi respectate toate cerintele suplimentare care ar putea fi impuse de diviziile regionale ale companiei feroviare pe parcursul perioadei de constructie.
Contractorul are obligatia sa asigure agenti de supraveghere pentru toate lucrarile desfasurate in zona liniilor in exploatare. Este interzis ca aceste persoane sa aiba alte sarcini decat cea de agent de supraveghere. Toate lucrarile in zona liniilor in exploatare vor fi anuntate Beneficiarului din timp util. Aceasta documentatie va contine printre altele si urmatoarele informatii:
▪ Programul lucrarilor
▪ Descrierea detaliata a lucrarilor coordonata cu toti contractorii implicati
▪ Nominalizarea tuturor persoanelor responsabile din partea contractorilor pentru executarea lucrarilor si pentru siguranta si sanatate. Toate aceste persoane vor avea autorizatie speciala pentru acest tip de sarcini.
Trebuie adoptate de asemenea si instructiile speciale ale companiei feroviare. Pe baza unei solicitari scrise compania de cai ferate emite o asa numita "Telegrama" prin care sunt permise lucrarile. Va fi furnizata aceeasi dcoumentatie si pentru lucrarile care se vor desfasura in ferestre de trafic.
In aceasta procedura va fi implicat si Beneficiarul; el trebuie sa verifice si sa aprobe lucrarile, verificand de asemenea influenta asupra proiectului in ansamblu si prevederile contractuale. Daca lucrarile privind "Telegrama" transmisa s-au incheiat, compania de cai ferate si Beneficiarul trebuie informati din timp. In cazul in care sunt folosite macarale feroviare, contractorul va asigura ca nici un echipament, utilaj, contragreutate sau sarcini ridicate nu afecteaza gabaritul liniei in exploatare sau pun in pericol instalatiile liniei de cale farata (linia de contact, semnalizarea).
In special este necesara o atentie deosebita in zonele cu linia de contact sub tensiune. Utilajele vor fi echipate cu instalatii care blocheaza/restrictioneaza miscarea acestor instalatii. Pentru toate aceste zone este necesar personal special instruit si aprobari speciale din partea companiei de cai ferate.
Pe langa operatorul macaralei in zona de lucru mai este necesara o alta persoana pentru a-l dirija pe operatorul macaralei si pentru a se asigura ca nu este incalcat gabaritul. Acesta este in general persoana responsabila si orice persoana implicata in lucrarile respective trebuie sa respecte instructiunile sale.
Contractorul este responsabil pentru obtinerea tuturor aprobarilor si autorizatiilor. Daca Beneficiarul identifica faptul ca echipamnetul nu indeplineste cerintele, el are dreptul de a respinge echipamentul de pe santier. Pe intreaga perioada de desfasurare a lucrarilor in vecinatatea liniilor in exploatare, vor fi verificate regulat traseul si cota liniilor pentru a se asigura stabilitatea si integritatea liniilor in exploatare.
4.6 Lucrarile de demolare
Pentru lucrarile de demolare este necesara o dispozisie speciala care sa includa masurile de siguranta necesare si descrierea echipamentelor folosite pentru aceste lucrari. Dispozitia trebuie sa fie elaborata de contractor si transmisa Beneficiarului sau reprezentantului sau pentru verificare si aprobare.
4.7 Utilajele si echipamentele de constructie
Contractorul este responsabil pentru asigurarea tuturor documentatiilor necesare pentru fiecare echipament si utilaj folosit in cadrul santierului de constructii. Printre altele vor fi furnizate urmatoarele documente:
▪ Autorizatii;
▪ Rapoarte de intretinere;
▪ Dispozitii de montare daca este cazul;
▪ Alte autorizatii cerute prin lege.
Contractorul este responsabil pentru ca aceste documente sa fie disponibile pe santier. Beneficiarul are dreptul de a verifica aceste documente. Este de asemenea necesar ca aceste documente sa fie disponibile pe santier pentru verificare de catre autoritati (AFER, Inspectoratul de Stat, etc.).
Contractorului ii revine responsabilitatea de a se asigura ca utilajele si echipamentele sunt operate numai de personal autorizat. Personalul trebuie sa poarte permanent autorizatia care ii permite operarea utilajelor si a echipamentelor. Stationarea personalului este restrictionata sau interzisa in vecinatatea utilajelor in miscare (macarale, excavatoare, camioane, etc.).
4.8 Echipament electric
Cabluri si conducte - in zonele santierului de lucrari se afla cabluri si instalatii ale proprietarilor de utilitati ce subtraverseaza si supratraverseaza santierul.
Pe parcursul procesului de predare a amplasamentului catre contractor vor fi specificate locatia si tipul acestor instalatii. Odata cu elaborarea proiectului va fi intocmita o lista a utilitatilor amplasate in zona de lucru care va fi predata contractorului. Contractorul trebuie sa verifice pe teren locatia efectiva a tuturor utilitatilor si cablurilor. Proprietarul trebuie informat inainte de inceperea lucrarilor in vecinatatea instalatiilor, cablurilor si conductelor. In cazul in care este necesara
reamplasarea, contractorul trebuie sa solicite aprobare pentru aceste lucrari. Nu va incepe nici o lucrare inainte de aceste aprobari. Lucrarile pot fi executate de catre companii cu autorizatia respectivului proprietar.
Trebuie precizat ca exista posibilitatea ca pe parcursul lucrarilor sa apara utilitati si cabluri necunoscute. In aceste cazuri trebuie informat imediat Beneficiarul. Contractorul in colaborare cu Beneficiarul vor cauta proprietarul utilitatilor. Atat timp cat proprietarul nu este cunoscut iar tipul si scopul utilitatilor / cablurilor nu sunt specificate, Contractorul nu va continua lucrarile in acea zona.
In cazul ruperii sau avarierii utilitatilor si a cablurilor vor fi informati imediat Beneficiarul si proprietarul utilitatilor. Lucrarile vor fi oprite pentru a evita avarierea ulterioara. Remedierea avariilor trebuie realizata de catre proprietar sau de catre o companie autorizata desemnata de catre proprietar, Costurile cad in sarcina contractorului care a provocat avaria.
Pentru a evita avariile, intregul personal care lucreaza in apropierea utilitatilor si a cablurilor trebuie sa aiba cunostinta despre existenta acestor instalatii. Contractorul are responsabilitatea de a informa / a pune in tema in avans inainte de inceperea lucrarilor. Informarea va fi reprezentata de de documente impreuna cu procesul verbal respectiv.
4.9 Excavatii si sprijiniri, sprijinire pe directia longintudinala
Toate zonele de excavatii vor fi asigurate cu balustrade adecvate sau protectii similare. In cazul in care pe parcursul excavatiilor vor fi descoperite munitie si explozibili, lucrarile vor fi imediat oprite si vor fi informati de indata Beneficiarul si autoritatile competente. Evacuarea munitiei si a explozibilului va fi realizata doar de organele competente. Organele respective vor fi precizate intr-o anexa separata.
Vor fi realizate proiecte si calcule speciale pentru toate sprijinirile si alte lucrari care vor asigura stabilitatea pamantului. Contractorul este responsabil pentru elaborarea acestor proiecte.
Proiectul va fi verificat de catre un expert autorizat, fara aprobarea acestuia nu va fi executata nici o lucrare. Dirigintele de Şantier din partea Beneficiarului trebuie sa verifice daca executia acestor lucrari este in conformitate cu proiectul.
4.10 Protectia zonelor de lucru la mare inaltime
Vor fi asigurate bariere speciale de protectie (balustrade) in toate locurile care prezinta pericol de cadere. In cazul in care acest lucru nu este posibil, intregul personal care lucreaza in aceste zone trebuie sa fie echipat cu echipament personal de protectie cum ar fi centuri de siguranta. In aceste cazuri exceptionale Coordonatorul pentru SSM din partea Beneficiarului va fi informat inainte de inceperea acestor lucrari pentru a-si da acordul.
Contractorul trebuie sa demonstreze buna conditie a schelelor, cofrajelor si a barierelor de siguranta. Documentatia respectiva (de exemplu instructiuni de montaj din partea producatorului, certificate de calitate, calcule generale, etc.) trebuie sa fie disponibila pe santier. In cazul in care exista indoieli cu privire la stabilitatea si siguranta acestor instalatii, Beneficiarul are dreptul sa consulte documentatia si sa respinga instalatiile. Nu este permisa nici o schimbare sau modificare a schelelor si a cofrajelor care nu este prevazuta in manualul producatorului. Toate modificarile trebuie sa aiba aprobarea producatorului prin calcule si proiecte speciale.
Toate schelele si cofrajele care se afla in vecinatatea liniei de contact sub tensiune vor fi echipate cu sistem de impamantare.
4.11 Materiale periculoase
Contractorul are obligatia de a informa Beneficiarul despre folosirea materialelor, bunurilor si agentilor periculosi. Contractorul trebuie sa furnizeze o lista completa cu specificarea materialelor sau agentilor si tipul de (toxic, inflamabil, exploziv etc.). Este necesara aprobarea prealabila a Beneficiarului.
Pentru depozitarea acestor marfuri vor fi luate masuri speciale cerute prin lege si toate celelalte reglementari in domeniu. In caz de avarie trebuie informat imediat Beneficiarul. Zona in care materialele periculoase au provocat degradari trebuie izolata in scurt timp pentru a preveni sau reduce influentele negative ulterioare asupra persoanelor, proprietatilor si asupra mediului.
Manipularea materialelor periculoase si a agetilor va fi realizata doar de personal specializat/autorizat. Contractorul va aduce la cunostinta Beneficiarului numele si functia acestor persoane.
CAPITOLUL 5.
PRIMUL AJUTOR SI RAPORTAREA INCIDENTELOR/ACCIDENTELOR
Toti contractorii trebuie sa asigure echipamentul de prim ajutor necesar, in functie de numarul personalului care lucreaza pe santier. Suplimentar este necesar sa asigure, de asemenea, un container special organizat pentru primul ajutor cu tot echipamentul necesar. Mai mult, contractorul trebuie sa desemneze un numar suficient de persoane instruite pentru primul ajutor.
Toate aceste persoane vor detine autorizarea necesara pentru aceasta instruire/educatie specializata. Trebuie respectate reglementarile legislatiei in domeniu. In caz de urgenta (incident, accident) persoana responsabila trebuie sa informeze serviciul medical de urgenta competent, politia si pompierii, dupa caz.
In paralel trebuie informat si Beneficiarul. In orice caz de incidente, in special cele cu persoane ranite sau decedate, trebuie prezentat un raport Beneficiarului. Contractorul trebuie sa aiba de asemenea in vedere toate celelate rapoarte sau procese ce pot rezulta din aceste incidente.
CAPITOLUL 6.
PROTECTIA IMPOTRIVA INCENDIILOR SI IMPOTRIVA EXPLOZIBILILOR
In caz de incendiu trebuie anuntati de indata pompierii si Beneficiarul. Vor fi luate masuri imediate pentru a reduce impactul incendiului. In cazul unui incendiu sever nici o persoana neinstruita nu se va apropia de incendiu. In cazul unui incendiu in vecinatatea materialelor periculoase va fi evacuat tot personalul din zona respectiva. Numai pompierii se pot apropia de incendiu.
Pompierii vor fi informati imediat despre prezenta materialelor si a bunurilor periculoase. Va fi de asemenea pusa la dispozitia pompierilor documentatia cu specificatiile acestor materiale. Contractorul va asigura toate instalatiile impotriva incendiilor pe baza legii si a reglementarilor in vigoare. Va fi elaborata o procedura speciala ca parte a planului SSM.
Toate lucrarile care pot produce foc (sudura, lucrari de taiere cu flacara) trebuie realizate cu regim special. Personalul implicat trebuie sa fie instruit pentru folosirea extinctorului. Lucrarile vor fi notificate Beneficiarului inainte de a fi executate.
CAPITOLUL 7.
PROTECTIA MEDIULUI
Protectia mediului va fi avuta permanent in vedere pe durata lucrarilor de constructie. Vor fi strict evitate contaminarea sau degradarea surselor de apa, pamantului, vegetatiei, proprietatilor publice sau private, drumurilor publice sau private, prin lucrarile si transportul efectuate de contractor.
In caz de incidente sau avarii, contractorului ii revine responsabilitatea in primul rand de a reduce impactul iar in al doilea rand de a elimina contaminarea si degradarea pe costurile proprii. In zonele de lucru in care vegetatia nu a fost inlaturata prin lucrari, aceasta va fi protejata. Toti contractorii vor respecta legislatia in domeniu, ordinele si reglementarile in vigoare.
Contractorul va suporta toate consecintele legale ce decurg din acest lucru. Vor fi luate masuri speciale in special pentru urmatoarele articole:
▪ Administrarea deseurilor;
▪ Reducerea zgomotului pe parcursul constructiei;
▪ Protectie pentru ape.
Principiile pentru protectia acestor articole sunt specificate in legi, regulamente si ordine in vigoare.